open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №173/1399/20

Провадження №2/173/679/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 жовтня 2020 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

В складі: головуючого: - судді Петрюк Т.М.

При секретареві - Рудовій Л.В.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного провадження в м. Верхньодніпровську цивільну справу за позовом акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Дніпропетровськгаз" до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу,-

ВСТАНОВИВ:

18.08.2020 року до суду звернувся позивач АТ «Оператор газорозподільної системи „Дніпропетровськгаз" з позовом до ОСОБА_1 , про стягнення вартості не облікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу.

10.09.2020 року надійшла довідка про реєстрацію місця проживання відповідача - фізичної особи

Ухвалою Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 11 вересня 2020 року відкрите провадження у справі та справу призначено до розгляду за правилами спрощеного провадження без виклику сторін на 29 жовтня 2020 року.

Відповідачем відзив на позовну заяву не наданий.

Фіксування судового засідання технічними засобами не здійснювалось відповідно до положень ст. 247 ЦПК України.

Згідно поданої позовної заяви позивач просить стягнути з відповідача 10 212 грн. 70 коп., вартість не облікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу та понесені судові витрати по сплаті судового збору в сумі 2102.00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на наступне: відповідач є побутовим споживачем послуг з розподілу природного газу, які надаються АТ «Оператор газорозподільної системи Дніпропетровськгаз» згідно ліцензії по об`єкту, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , на якому встановлені газові прилади: плита газова ПГ, індивідуальне опалення та лічильник газу. Зареєстровано 2 особи.

21.08.2019 року представниками позивача за даною адресою було проведене відключення від системи газопостачання, про що в присутності споживача було складено акт про відвідування, в якому споживач підписався особисто. Заперечень або зауважень щодо складання акту з боку споживача не надходило.

Відповідно до п.6 гл. 7 р. ХІ Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою НКРЕКП від 30 вересня 2015 року № 2494, - відновлення газопостачання здійснюється оператором газорозподільної системи протягом двох робочих днів, у містах та п`яти календарних днів у сільській місцевості за письмовим зверненням споживача (його постачальника) про відновлення газопостачання та після усунення порушень ( за їх наявності) і відшкодування витрат на припинення та відновлення.

Але від відповідача не надходило жодних письмових звернень щодо відновлення газопостачання за його адресою.

Відповідно до пп.2 п.1 гл. 2 розділу ХІ Кодексу ГРС до порушень споживача та несанкціонованого споживача, які кваліфікуються як несанкціонований відбір природного газу з ГРМ (крадіжка газу) та внаслідок яких щодо них здійснюється нарахування необлікованих об`ємів (обсягів) природного газу, належить зокрема несанкціоноване відновлення газоспоживання.

Відповідно до пп. 7 п. 1 глави 7 розділу VІ Кодексу ГРМ, - оператор газорозподільної системи в установленому законодавством порядку має право припинити / обмежити газопостачання (розподіл природного газу) на об`єкт споживача ( у тому числі побутового споживача) з дотриманням ПБСГ та нормативних документів, що визначають порядок обмеження/припинення природного газу, у випадках несанкціонованого відновлення газоспоживання.

17.12.2019 року представниками оператора ГРС під час перевірки раніше відключених абонентів від системи газопостачання було встановлено, що за адресою відповідача здійснене несанкціоноване відновлення газопостачання. Після виявлення порушення газопостачання було припинене. Про фіксування цього факту, в присутності представника споживача (сина) був складений акт про порушення № 3471, в якому споживач підписався особисто і без зауважень.

В складеному 17.12.2019 року акті про порушення відповідачеві було роз`яснено про необхідність бути присутнім на засіданні комісії, на якому буде розглянутий складний на нього акт про порушення.

У разі неприбуття споживача (несанкціонованого споживача) та/або уповноваженої ним особи на засідання комісії остання розглядає складний акт про порушення без його (її) участі.

22.01.2020 року вказаний акт про порушення № 3471 від 17.12.2019 року був розглянутий комісією по розгляду актів про порушення Кодексу ГРС та задоволений повністю ( Протокол № 3838 від 22.01.2020 року). Було прийняте рішення про проведення перерахунку (донарахування) об`ємів природного газу в період з 21.08.2019 року по 31.12.2019 року згідно п. 11 (1) гл. 5 р.Х1 Кодексу ГРС.

Під час складення останнього було враховано вимоги пп.1 п.11 гл.5 розд. ХІ Кодексу ГРМ: розрахований відповідно до вимог цього розділу необлікований (донарахований) об`єм і обсяг природного газу, що припадає на період до 01 числа місця, в якому прийняте рішення комісії щодо задоволення акта про порушення (тобто закритого балансового періоду), не потребує коригування (включення до) закритих періодів, а його вартість в повному обсязі має бути компенсована споживачем (несанкціонованим споживачем) Оператору ГРМ. При цьому вартість природного газу визначається за цінами закупівлі природного газу Оператором ГРМ протягом періоду не облікованого природного газу.

Складеним актом-розрахунком не облікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і його вартості від 17.12.2019 року було визначено об`єм не облікованого (донарахованого) природного газу в розмірі 1519.58 м. куб. Його вартість склала 10 212 грн. 70 коп.

Рахунок на оплату збитків 18.02.2020 року направлений відповідачу засобами поштового зв`язку, але станом на день звернення до суду не оплачений, що й стало підставою звернення до суду.

Справа розглядалась в спрощеному провадженні без виклику сторін.

Відповідачем відзив на позовну заяву не наданий.

Відповідно до п. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Україною, Законом України № 475/97-ВР від 17 липня 1997 року, яка відповідно до ст.9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожна людина при визначенні її громадянських прав та обов`язків має право на справедливий розгляд справи незалежним та безстороннім судом.

Відповідно до вимог ст. 55 Конституції України кожному гарантується судовий захист його прав і свобод

Згідно ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку , встановленому цим кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів

Завданням суду при здійсненні правосуддя, в силу ст. 2 Закону України Про судоустрій і статус суддів є забезпечити кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України.

За змістом положень вказаних норм, розпорядження своїм правом на захист є диспозитивною нормою цивільного законодавства, яке полягає у наданні особі, яка вважає свої права порушеними, невизнаними або оспорюваними, можливості застосувати способи захисту, визначені законом або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, держави та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором

При цьому, предметом позову є матеріально-правова вимога позивача до відповідача, а підставою - посилання на належне йому право, юридичні факти, що призвели до порушення цього права, та правове обґрунтування необхідності його захисту.

Отже, виходячи із наведеного, на момент звернення із тим чи іншим позовом, права та інтереси, на захист яких поданий позов вже мають бути порушені, невизнані або оспорювані особою, до якої пред`явлений позов, тобто, законодавець пов`язує факт звернення до суду із наявністю вже порушених прав та інтересів позивача. Метою ж позову є розгляд спору і захист вже порушених, невизнаних або оспорюваних суб`єктивних прав або законних інтересів позивача.

Суд, з`ясувавши зміст позовних вимог вивчивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, приходить до таких висновків.

Судом встановлено такі факти та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що АТ «Оператор газорозподільної системи «Дніпропетровськгаз» здійснює діяльність з розподілу природного газу та діє на підставі Кодексу газорозподільних систем, затвердженого Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30 вересня 2015 року № 2494 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06 листопада 2015 року за №1379/27824.

Згідно зі ч. 1 та ч. 2ст. 12 Закону України "Про засади функціонування ринку природного газу"- постачання природного газу здійснюється відповідно до договору, за яким постачальник зобов`язується поставити споживачеві природний газ, якісні характеристики якого визначено стандартами, в обсязі та порядку, передбачених договором, а споживач зобов`язується сплачувати вартість прийнятого природного газу в розмірі, строки та порядку, передбачених договором.

Положеннями ч. 4 ст.12, ч. 3 ст.19, ч. 1 ст.23 Закону України "Про засади функціонування ринку природного газу" визначено, що фізичні особи, фізичні особи-підприємці та юридичні особи, які порушили законодавство з питань функціонування ринку природного газу, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку природного газу, крім інших, є: несанкціонований відбір природного газу; самовільне під`єднання до Єдиної газотранспортної системи України, зривання або пошкодження цілісності пломб, повірочного тавра, заглушок, тощо, що впливає на безпеку постачання природного газу або результати вимірювання; відмова у доступі працівників уповноважених газопостачальних, газорозподільних та газотранспортних підприємств до приміщень, житлових та підсобних приміщень, де розташовані газові прилади (пристрої), лічильники газу.

Відповідно до п.1 ст.1 Закону України «Про ринок природного газу»: оператор газорозподільної системи - суб`єкт господарювання, який на підставі ліцензії здійснює діяльність із розподілу природного газорозподільною системою на користь третіх осіб (замовників); побутовий споживач фізична особа, яка придбаває природний газ з метою використання для власних побутових потреб, у тому числі для приготування їжі, підігріву води та опалення своїх жилих приміщень, що не включає професійну та комерційну діяльність; Регулятор- національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Згідно з п.1 ст.4 Закону України «Про ринок природного газу» державне регулювання ринку природного газу здійснює Регулятор у межах повноважень, визначених цим Законом та іншими актами законодавства.

Відносини, які виникають між постачальником та споживачами, з урахуванням їх взаємовідносин з Операторами ГРМ регулюються Правилами постачання природного газу, затвердженими Постановою НКРЕКП від 30.09.2015 року № 2496 та зареєстрованими в Міністерстві Юстиції України 06 листопада 2015 року за № 1382/27827.

Відповідно до розділу ІІІ Правил постачання, підставами для постачання природного газу побутовому споживачу є: наявність у побутового споживача договору розподілу природного газу, укладеного з оператором ГРМ, до газорозподільної системи якого підключений об`єкт споживача та присвоєння споживачу Оператором ГРМ персонального ЕІС-коду як суб`єкту ринку природного газу; наявність у побутового споживача укладеного з постачальником договору постачання природного газу побутовим споживачем та дотримання його умов.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 , є побутовим споживачем послуг з розподілу природного газу, які надаються АТ «Оператор газорозподільної системи «Дніпропетровськгаз» за місцем реєстрації відповідача по об`єкту, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , на якому встановлені газові прилади: плита газова ПГ , індивідуальне опалення та лічильник газу. Зареєстровано 2 особи.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг N 2500 від 30.09.2015 року затверджено Типовий договір постачання природного газу побутовим споживачам.

Відповідно до п.1.3 Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, цей договір є договором приєднання, що укладається з урахуванням вимог статей 633,634,641,642 ЦК України на невизначений строк шляхом приєднання споживача до умов цього договору. Фактом згоди споживача про приєднання до умов цього договору є отримання постачальником поданої споживачем заяви - приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам за формою, встановленою у додатку 1 до цього договору, та/або сплачений споживачем рахунок (квитанція) постачальника за поставлений природний газ, а щодо постачальника, на якого в установленому чинним законодавством порядку покладені спеціальні обов`язки з постачання природного газу побутовим споживачам, - факт споживання природного газу відповідно до вимог Правил постачання та за умови, що у споживача відсутній інший діючий постачальник (для забезпечення приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам усіх діючих побутових споживачів, об`єкти яких знаходяться в межах закріпленої території постачальника із спеціальними обов`язками, останній в установленому порядку надсилає кожному побутовому споживачу заяву-приєднання разом із супровідним листом за формою, встановленою у додатку 2 до цього Договору).

Відповідно до п.7 пар.3 розділу VI Кодексу газорозподільних систем, фактом приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти договір розподілу природного газу, зокрема повернення підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка Оператора ГРМ та/або документально підтверджене споживання природного газу.

З наданих суду доказів встановлено, що між сторонами фактично виникли договірні відносини з приводу надання та споживання природного газу.

21.08.2019 року представниками позивача за вищевказаною адресою було проведене відключення від системи газопостачання, про що в присутності споживача було складено акт про відвідування, в якому споживач підписався особисто. Заперечень або зауважень щодо складання акту з боку споживача в акті не зазначено, що підтверджується копією акту про відключення.

Відповідно до п.6 гл. 7 р. ХІ Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою НКРЕКП від 30 вересня 2015 року № 2494, 2 відновлення газопостачання здійснюється оператором газорозподільної системи протягом двох робочих днів, у містах та п`яти календарних днів у сільській місцевості за письмовим зверненням споживача (його постачальника) про відновлення газопостачання та після усунення порушень ( за їх наявності) і відшкодування витрат на припинення та відновлення.

Позивач посилається на те, що від відповідача не надходило жодних письмових звернень щодо відновлення газопостачання за адресою його проживання. Відповідачем жодних доказів на спростування даного факту не надано

Відповідно до пп. 2 п.1 гл. 2 розділу ХІ Кодексу ГРС до порушень споживача та несанкціонованого споживача, які кваліфікуються як несанкціонований відбір природного газу з ГРМ (крадіжка газу) та внаслідок яких щодо них здійснюється нарахування необлікованих об`ємів (обсягів) природного газу, належить зокрема несанкціоноване відновлення газоспоживання.

Відповідно до пп. 7 п. 1 глави 7 розділу VІ Кодексу ГРМ, - оператор газорозподільної системи в установленому законодавством порядку має право припинити / обмежити газопостачання (розподіл природного газу) на об`єкт споживача ( у тому числі побутового споживача) з дотриманням ПБСГ та нормативних документів, що визначають порядок обмеження/припинення природного газу, у випадках несанкціонованого відновлення газоспоживання.

17.12.2019 року представниками оператора ГРС під час перевірки раніше відключених абонентів від системи газопостачання було встановлено, що за адресою відповідача здійснене несанкціоноване відновлення газопостачання. Після виявлення порушення газопостачання було припинене. Про фіксування цього факту, в присутності представника споживача (сина) був складений акт про порушення № 3471, в якому представник споживача (син) підписався особисто. Також складений акт про відключення № 539 від 14.01.2020 року, що підтверджується копіями актів.

В складеному 17.12.2019 року акті про порушення відповідачеві було роз`яснено про необхідність бути присутнім на засіданні комісії, на якому буде розглянутий складний на нього акт про порушення.

У разі неприбуття споживача (несанкціонованого споживача) та/або уповноваженої ним особи на засідання комісії остання розглядає складний акт про порушення без його (її) участі.

Згідно п. 8 глави 5 розділу ХІ Кодексу газорозподільних систем, акт про порушення має бути розглянутим комісією з розгляду актів про порушення Оператора ГРМ, яка визначає його правомірність та приймає щодо них відповідне рішення.

Пунктом 11 глави 5 розділу ХІ Кодексу газорозподільних систем передбачено, що за результатами розгляду акта про порушення на засіданні комісії може бути прийнято рішення про його задоволення (повністю або частково), або необхідність додаткового обстеження чи перевірки, або додаткових пояснень тощо, або скасування акта про порушення. При задоволенні комісією акта про порушення складається акт - розрахунок необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і його вартості.

22.01.2019 року складений акт про порушення № 3471 від 17.12.2019 року був розглянутий комісією по розгляду актів про порушення кодексу ГРС та задоволений повністю ( Протокол № 3838 від 22.01.2020 року). Було прийняте рішення про проведення перерахунку (донарахування) об`ємів природного газу в період з 21 серпня .2019 року по 17 грудня 2019 року згідно п. 11 (1) гл. 5 р.Х1 Кодексу ГРС, що підтверджується копією протоколу.

Під час складення останнього було враховано вимоги пп.1.11.гл.5 розд. ХІ Кодексу ГРМ, а саме: розрахований відповідно до вимог цього розділу необлікований (донарахований) об`єм і обсяг природного газу, що припадає на період до 01 числа місця, в якому прийняте рішення комісії щодо задоволення акта про порушення (тобто закритого балансового періоду), не потребує коригування (включення до) закритих періодів, а його вартість в повному обсязі має бути компенсована споживачем (несанкціонованим споживачем) Оператору ГРМ. При цьому вартість природного газу визначається за цінами закупівлі природного газу Оператором ГРМ протягом періоду не облікованого природного газу.

Складеним актом-розрахунком не облікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і його вартості від 17.12.2019 року було визначено об`єм не облікованого (донарахованого) природного газу в розмірі 1519.58 м.куб. Його вартість склала 10 212 грн. 70 коп.

Ціна закупівлі природного газу ПАТ «Дніпропетровськ газ» визначена наказом ПАТ «Дніпропетровськгаз» від 22 лютого 2016 року № 44/1 та наказом № 05.2Но-249-05/7 від 15 травня 2017 року про внесення змін до наказу № 44/1 з урахуванням щомісячно визначеної цін.

Згідно розрахунку необлікованих об`ємів природного газу, акту-розрахунку необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і його вартості, які перевірені судом, об`єм необлікованого (донарахованого) газу складає 1519.58 куб.м, а його вартість становить 10 212 грн. 70 коп. .

Рахунок на оплату необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і його вартості був направлений відповідачеві засобами поштового зв`язку 18.02.2020 року, що підтверджується копією поштового повідомлення .

Судом встановлено, що станом на час розгляду справи вартість необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу відповідачем не сплачена

Згідно ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до вимог ст. 22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі.

Згідно з ч.1 ст. 623 ЦК України боржник, який порушив зобов`язання, має відшкодувати кредиторові завдані цим збитки.

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог, відповідно до обраного позивачем способу захисту порушених прав, який передбачений Цивільним кодексом України та з яким погоджується суд. Та з відповідача ОСОБА_1 , на користь позивача АТ «Оператор газорозподільної системи «Дніпропетровськгаз» необхідно стягнути 10 212 грн. 70 коп., вартості необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу за період з 21 серпня 2019 року по 31 грудня .2019 року.

Відповідно до 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягають стягнення понесені позивачем судові витрати по сплаті судового збору в сумі 2102.00 грн., оскільки судом ухвалюється рішення про задоволення позовних вимог

Керуючись статтями 12, 13, 89, 141, 259, 263, 264, 265, 268, 273 ЦПК України суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги за позовом акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Дніпропетровськгаз" до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу - задовольнити

Стягнути із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , який зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , на користь акціонерного товариства « Оператор газорозподільної системи «Дніпропетровськгаз», (код ЄДРПОУ 03340920, юридична адреса: 49000 м. Дніпро вул. Шевченка, 2), 10 212 (десять тисяч двісті дванадцять) грн. 70 коп., вартості необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу.

Стягнути із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , який зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , на користь акціонерного товариства « Оператор газорозподільної системи «Дніпропетровськгаз», (код ЄДРПОУ 03340920, юридична адреса: 49000 м. Дніпро вул. Шевченка, 2) понесені судові витрати по сплаті судового збору в сумі 2102,00 (дві тисячі сто дві) грн.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського Апеляційного суду протягом 30 днів з моменту складання повного тексту рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У випадку подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду .

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення.

Повний текст рішення виготовлений 29.10.2020 року

Суддя Петрюк Т.М.

Направлене до ЄДРСР: 04.11.2020 року

Дата набрання законної сили 01.12.2020 року

Джерело: ЄДРСР 92634185
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку