open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 368/1278/19

2/368/121/20

Рішення

Іменем України

"20" лютого 2020 р. Кагарлицький районний суд Київської області

в складі:

Головуючий суддя - Закаблук О.В.

При секретарі судового засідання - Токовенко Н.О.

- розглянувши в відкритому судовому засіданні в місті Кагарлик Київської області в залі суду справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Кагарлицький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Київській області, третя особа, - ОСОБА_3 , про виключення з актового запису про народження дитини даних про батька дитини, суд, -

В С Т А Н О В И В :

10.10.2019 року на адресу Кагарлицького районного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Кагарлицький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Київській області, третя особа, - ОСОБА_3 , про виключення з актового запису про народження дитини даних про батька дитини, в прохальній частині якої позивачка просила суд винести рішення, на підставі якого:

1. Звільнити Позивача від сплати судового збору за подання позовної заяви про виключення відомостей про батька дитини з актового запису про народження.

2. Зобов`язати Кагарлицький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Київській області внести зміни до актового запису № 26 про народження дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 , що видане 05.02.2019 року Кагарлицьким районним відділом реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Київській області, шляхом виключення з актового запису № 26, вчиненого Кагарлицьким районним відділом реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Київській області 05.02.2019, про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відомостей про батька ОСОБА_2 .

Свої позовні вимоги позивачка ОСОБА_1 в мотивувальній частині позовної заяви обгрунтовує наступними обставинами справи та нормами права:

10 жовтня 2017 року між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (далі - Позивач) та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (далі - Відповідач), було укладено шлюб, який зареєстровано Печерським районним у м. Києві відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у м. Києві, про що складено відповідний актовий запис № 3266.

Фактично шлюбних відносини між Позивачем та Відповідачем не існувало.

За час формального існування даного шлюбу, у Позивача народилися донька - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що складено відповідний актовий запис № 26.

Відповідно до ч. 1 ст. 122 СК України, дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя.

Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров`я про народження дружиною дитини.

Згідно ч. 1 ст. 133 СК України, якщо дитина народилась у подружжя, дружина записується матір`ю, а чоловік - батьком дитини.

Враховуючи, що на момент народження доньки, Позивач перебувала у шлюбі із Відповідачем, тому у свідоцтві про народження дитини батьком був записаний саме Відповідач.

Відповідно до ч. 1 ст. 138 СК України жінка, яка народила дитину у шлюбі, має право оспорити батьківство свого чоловіка, пред`явивши позов про виключення запису про нього, як батька дитини, з актового запису про народження дитини.

В той же час, Позивач стверджує, що Відповідач не є батьком її доньки ОСОБА_4 , оскільки шлюб між Позивачем та Відповідачем фактично не існував, та у них не було жодних статевих відносин.

Біологічним батьком доньки ОСОБА_4 , фактично являється ОСОБА_3 , який це визнає.

Пунктом 11 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" від 15 травня 2006 року № 3 встановлено, що судам слід ураховувати, що відповідно до ст. 136 СК оспорювання батьківства можливе тільки після реєстрації народження дитини і до досягнення нею повноліття, а в разі її смерті не допускається.

Оспорити батьківство мають право особа, яка записана батьком дитини в Книзі реєстрації народжень (ст. 136 СК), - шляхом пред`явлення позову про виключення відомостей про неї як батька з актового запису про народження дитини, а також жінка, котра народила дитину в шлюбі (ст. 138 СК), - звернувшись із позовом про виключення із цього запису відомостей про її чоловіка як батька дитини.

Предметом доказування в таких справах є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком, і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини. Особа, яка в момент реєстрації іі батьком дитини знала, що не є таким, а також особа, котра дала згоду на штучне запліднення своєї дружини, не мають права оспорювати батьківство. Для вимог чоловіка про виключення відомостей про нього як батька з актового запису про народження дитини позовної давності не встановлено, а для вимог жінки про виключення з цього запису відомостей про її чоловіка як батька позовна давність становить один рік і її перебіг починається з дня реєстрації дитини.

Відповідно до п. 2. 13 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 № 96/5, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 за № 55/18793 підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є: рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Відповідно до ч. 1 ст. 136 ЦПК України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, «суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати (ч.3 ст. 136 ЦПК України).

Враховуючи ту обставину, що наразі Позивач: ніде не працює, оскільки доглядає 2-х дітей, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , які проживають разом з нею та перебувають на її утриманні; аліменти на утримання доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , Позивач не отримує, тому остання вимушена прости суд про звільнення її від сплати судового збору.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. 122, 138 СК України, керуючись ст. ст. 2, 4, 23, 28, 43,175,184, ЦПК України, - позивачка просить суд винести судове рішення, на підставі якого задовольнити позовні вимоги, викладені в прохальній частині позовної заяви.

10.10.2019 року автоматизованою системою документообігу суду на підставі п. 15.4) Перехідних положень ЦПК України для слухання даної цивільної справи був визначений суддя Кагарлицького районного суду Закаблук О.В.

11.11.2020 року Кагарлицьким районним судом винесено ухвалу, на підставі якої:

- клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору та подачу позовної заяви до Кагарлицького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Київській області, ОСОБА_2 3 тя особа ОСОБА_3 про виключення відомостей про батька дитини з актового запису про народження - задоволено.

- звільнено ОСОБА_1 від сплати судового збору за подання позовної заяви.

11.11.2019 року Кагарлицьким районним судом на підставі ст.ст. 175, 177, 185, 187, 258, 260 ЦПК України винесено ухвалу про відкриття провадження у справі та призначено справу до судового розгляду в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання на 12 год. 00 хв. 11.12.2019 року.

11.12.2019 року в підготовчому судовому засіданні оголошено перерву до 17 год. 00 хв. 08.01.2020 року в зв`язку з клопотанням представника позивача про уточнення позовних вимог.

08.01.2020 року справа була знята з розгляду в зв`язку з перебуванням головуючого судді Закаблука О.В. у відпустці, справу призначено до розгляду на10 год. 00 хв. 20.02.2020 року.

В підготовче судове засідання, яке відбулося 20.02.2020 року, позивачка ОСОБА_1 та її представник, - адвокат Матюшенков Д.В., - не з`явилися, проте, на адресу Кагарлицького районного суду надійшла письмова заява представника позивача, в якій він просить суд слухати справу без його та його довірительки участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, та просить їх задовольнити.

В підготовче судове засідання, яке відбулося 20.02.2020 року, представник відповідача, - Кагарлицького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Київській області, - не з`явився, проте, на адресу Кагарлицького районного суду Київської області надійшла письмова заява - клопотання відповідача, в якій він просить суд слухати справу без участі його представника, щодо вирішення питання, - поклладається на розсуд суду.

В підготовче судове засідання, яке відбулося 20.02.2020 року, відповідач ОСОБА_2 не з`явився, проте, на адресу Кагарлицького районного суду надійшла письмова заява відповідача, в якій він просить суд слухати справу без його участі, позовні вимоги визнає в повному обсязі, процесуальні наслідки визнання позову йому роз`яснені та зрозумілі.

В підготовче судове засідання, яке відбулося 20.02.2020 року, третя особа, - ОСОБА_3 не з`явився, проте, на адресу Кагарлицького районного суду надійшла письмова заява, в якій третя особа просить суд слухати справу без його участі, позов підтримує в повному обсязі.

Відповідно, з огляду на письмову заяву відповідача ОСОБА_2 , вбачається, що відповідач позов визнає, просить суд слухати справу без його участі, що дає підставу суду застосувати положення ч. 3 ст. 200 ЦПК України.

Згідно ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого судового засідання суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України розглянути справу без участі осіб, які беруть участь у справі та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу та ухвалити рішення під час підготовчого судового засідання на підставі наявних у справі доказів, та вимоги, викладені в прохальній частині позовної заяви задовольнити, - шляхом винесення рішення, як окремого процесуального документу, з постановленням в нарадчій кімнаті, обґрунтовуючи своє рішення наступним.

Підсудність.

Згідно ч. 1 ст. 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачене законом.

Згідно ч. 1 ст. 28 ЦПК України позови про стягнення аліментів, оплату додаткових витрат на дитину, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

Як вбачається з матеріалів справи, зокрема, з витягу з Ждиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання, номер витягу 3231-204046-2016, позивачка по справі, - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженка Україна, Київська область, м. Кагарлик, зареєстрована з 18.02.2014 року за адресою: АДРЕСА_1 .

Окрім того, як вбачається з матеріалів справи, на утриманні позивачки перебуває малолітня дитина.

Відповідно, враховуючи місце реєстрації та проживання позивачки, ту обставину, що на її утриманні знаходиться малолітня дитина, та, враховуючи положення ч. 1 ст. 28 ЦПК України, дана справа підсудна Кагарлицькому районному суду Київської області як суду загальної юрисдикції першої інстанції.

Фактичні обставини справи, встановлені в судовому засіданні.

Позивачкою по справі є фізична особа, - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженка м. Кагарлик Київської області, Україна, громадянка України, паспорт громадянки України № НОМЕР_2 , виданий 15.12.2016 органом - 3231, РНОКПП НОМЕР_3 .

Відповідачем по справі є юридична особа, - Кагарлицький районний відділ Державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Київській області, 09201, Київська область, м. Кагарлик, вул. Володимира Великого, 3.

Відповідачем по справі є фізична особа, - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , уродженець Узбекистан, громадянин Узбекистану, посвідка на тимчасове проживання в Україні № НОМЕР_4 , орган, що видав - 8011.

Третьою особою є фізична особа, - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , уродженець місто Кагарлик Київської області, громадянин України, паспорт громадянина України серії НОМЕР_5 , виданий 24 грудня 2007 року Кагарлицьким РВ ГУ МВС України в Київській області, ідентифікаційний номер НОМЕР_6 .

Спір між сторонами виник щодо оспорювання батьківства у відношення малолітньої дитини, - ОСОБА_4 , 2018 року народження, вирішення якого регулюється нормами галузевого права, - нормами СК України, та підзаконним актом, - правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 р. №96/5, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 р. №55/18793.

Спір між сторонами (позивачкою ОСОБА_1 та відповідачем ОСОБА_2 виник за наступних обставин.

10.10.2017 року позивачка ОСОБА_1 зареєструвала шлюб з відповідачем, - ОСОБА_2 .

Даний факт підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії № НОМЕР_7 , яке видано 18 січня 2019 року (повторно) Кагарлицьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області, в якому зазначено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець Республіка Узбекистан, Сурхандар`їнська область, громадянин Республіки Узбекистан, та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженка місто Кагарлик Київської області, Україна, громадянка України, зареєстрували шлюб 10 жовтня 2017 року, про що 10 жовтня 2017 року складено відповідний актовий запис за № 3266.

Прізвище після реєстрації шлюбу:

Чоловіка - ОСОБА_2 .

Дружини - ОСОБА_1 .

За час існування вищевказаного шлюбу у сторін народилася дитина, - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вищевказаний факт підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , яке видане 05 лютого 2019 року Кагарлицьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області, в якому зазначено, що ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Кагарлик Київської області, Україна, про що 05 лютого 2019 року складено відповідний актовий запис за № 26.

В графі «батько» зазначений відповідач - ОСОБА_2 .

В графі «мати» зазначена позивачка - ОСОБА_1 .

Проте, судом в судовому засіданні встановлено, що фактично шлюбних відносин між Позивачем та Відповідачем не існувало.

Відповідно до ч. 1 ст. 122 СК України, дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя.

Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров`я про народження дружиною дитини.

Згідно ч. 1 ст. 133 СК України, якщо дитина народилась у подружжя, дружина записується матір`ю, а чоловік - батьком дитини.

Враховуючи, що на момент народження доньки, Позивач перебувала у шлюбі із Відповідачем, тому у свідоцтві про народження дитини батьком був записаний саме Відповідач.

Застосування до даного спору норм права.

Згідно ст. 138 СК України:

Жінка, яка народила дитину у шлюбі, має право оспорити батьківство свого чоловіка, пред`явивиши позов про виключення запису про нього як батька дитини з актового запису про народження дитини.

Вимога матері про виключення запису про її чоловіка як батька дитини з актового запису про народження дитини може бути задоволена лише у разі подання іншою особою заяви про своє батьківство.

До вимоги матері про внесення змін до актового запису про народження дитини встановлюється позовна давність в один рік, який починається від дня реєстрації народження дитини.

В судовому засіданні встановлено той факт, що Відповідач не є батьком її доньки ОСОБА_4 , оскільки шлюб між Позивачем та Відповідачем фактично не існував, та у них не було жодних статевих відносин.

Біологічним батьком доньки ОСОБА_4 , фактично являється ОСОБА_3 , який це визнає.

Пунктом 11 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" від 15 травня 2006 року № 3 встановлено, що судам слід ураховувати, що відповідно до ст. 136 СК оспорювання батьківства можливе тільки після реєстрації народження дитини і до досягнення нею повноліття, а в разі її смерті не допускається.

Оспорити батьківство мають право особа, яка записана батьком дитини в Книзі реєстрації народжень (ст. 136 СК), - шляхом пред`явлення позову про виключення відомостей про неї як батька з актового запису про народження дитини, а також жінка, котра народила дитину в шлюбі (ст. 138 СК), - звернувшись із позовом про виключення із цього запису відомостей про її чоловіка як батька дитини.

Предметом доказування в таких справах є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком, і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини. Особа, яка в момент реєстрації іі батьком дитини знала, що не є таким, а також особа, котра дала згоду на штучне запліднення своєї дружини, не мають права оспорювати батьківство. Для вимог чоловіка про виключення відомостей про нього як батька з актового запису про народження дитини позовної давності не встановлено, а для вимог жінки про виключення з цього запису відомостей про її чоловіка як батька позовна давність становить один рік і її перебіг починається з дня реєстрації дитини.

Згідно ч. 1 ст. 1 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», (надалі, - Закону) цей Закон регулює відносини, пов`язані з проведенням державної реєстрації актів цивільного стану, внесенням до актових записів цивільного стану змін, їх поновленням і анулюванням, визначає засади діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану.

Згідно ст. 2 Закону:

Актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов`язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб`єктом цивільних прав та обов`язків.

Державній реєстрації відповідно до цього Закону підлягають народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть.

Згідно ст. 3 Закону:

Державна реєстрація актів цивільного стану у встановлених законом випадках є обов`язковою.

Відомості про народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть підлягають обов`язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та Єдиного державного демографічного реєстру в обсязі, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус".

Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться відповідно до цього Закону,Цивільного та Сімейного кодексів України та інших актів законодавства органами державної реєстрації актів цивільного стану.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 4 Закону органами державної реєстрації актів цивільного стану є відділи державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі, районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану).

Згідно ч. 1 ст. 6 Закону відділи державної реєстрації актів цивільного стану проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд; здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження.

Згідно ч. 1 ст. 12 Закону внесення відомостей про народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть здійснюється відділами державної реєстрації актів цивільного стану шляхом складання актового запису цивільного стану в електронному вигляді у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян та на паперових носіях.

Згідно ст. 22 Закону

Внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав.

За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому.

У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку вказуються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження в судовому порядку.

Внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться за заявою:

- особи, щодо якої складено актовий запис;

- одного з батьків, опікуна, піклувальника дитини;

- опікуна недієздатної особи;

- спадкоємців померлого;

- представника органу опіки та піклування під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви.

Заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, а у випадках, передбачених законодавством, - за місцем зберігання актового запису цивільного стану.

Зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису.

У разі зберігання актового запису цивільного стану у державній архівній установі внесення змін безпосередньо до актового запису проводиться зазначеною установою за повідомленням відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

У разі якщо актовий запис цивільного стану, до якого необхідно внести зміни у зв`язку з усиновленням, скасуванням усиновлення, визнанням усиновлення недійсним, визнанням та встановленням факту батьківства, материнства, а також доповненням і виправленням відомостей, що в ньому містяться, було складено компетентним органом іноземної держави, з якою Україною не укладено договору про правову допомогу та правові відносини у цивільних і сімейних справах, або якщо законодавством іноземної держави встановлено інший порядок внесення змін, відмінний від передбаченого законодавством України, актовий запис цивільного стану попередньо поновлюється відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника. Про поновлення актового запису цивільного стану та внесення до нього відповідних змін повідомляється компетентному органу іноземної держави.

Після внесення змін до актового запису цивільного стану заявнику повторно видається свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану.

Згідно п. 1.1 Загальних положень Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 р. №96/5, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 р. №55/18793, (далі - Правил) внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться районними, районними у містах, міськими (міст обласного значення), міськрайонними, міжрайонними відділами державної реєстрації актів цивільного стану головного територіального управління юстиції (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством.

Згідно п. 1.7 Правил зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису, за винятком випадків, встановлених у пункті 2.28 розділу II цих Правил.

У разі зберігання актового запису цивільного стану (метричного запису) у державному архіві внесення змін до актового запису (метричного запису) проводиться зазначеною установою за повідомленням відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

Згідно п. 2.13.1 Правил підставою для внесення змін в актовий запис цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Згідно п. 2.16.2 Правил за наявності рішення суду щодо оспорювання батьківства або материнства в актовому записі про народження дитини виправляються відомості, про які зазначено в рішенні суду.

Згідно п. 2.16.7 Правил на підставі рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень в актові записи цивільного стану вносяться відповідні зміни, які зазначені в рішенні суду.

Згідно п. 2.18 Правил зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації за місцем зберігання відповідного актового запису цивільного стану, крім випадків, встановлених у пункті 2.28 цього розділу.

Згідно п. 2.21 Правил у разі внесення змін на підставі рішення суду, постанови адміністративного суду, органу опіки та піклування, оформленого розпорядженням районної державної адміністрації чи рішенням виконавчого комітету відповідних рад, за потреби, до них додаються відповідні заява про внесення змін та інші необхідні для виконання документи, які надсилаються до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання актового запису цивільного стану, до якого вносяться зміни.

Відповідно, суд з урахуванням вищевикладеного та вимог ст. 264 ЦПК України приходить до наступного висновку:

- обставини, якими обґрунтовувала позовну заяву позивачка ОСОБА_1 , - мали місце;

- із встановлених обставин випливають відносини права та обов`язків матері, батька дитини, що регулюються нормами галузевого права, - нормами СК України.

- до встановлених правовідносин підлягають до застосування, зокрема, наступні норми права, - ст.ст. 122, 138 СК України, Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», Загальними положеннями Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 р. №96/5, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 р. №55/18793;

- зважаючи на встановлені фактичні обставини справи, позов підлягає до задоволення;

- підстав до допущення судового рішення до негайного виконання на підставі положень ст. 430 ЦПК України, - судом не вбачаються;

- заходи забезпечення позову в даному цивільному провадженні не застосовувалися.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 122, 138 СК України, Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», Загальними положеннями Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 р. №96/5, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 р. №55/18793, п. 2 ч. 1 ст. 258, ст. 259, 263 - 265, 268 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Кагарлицький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Київській області, третя особа, - ОСОБА_3 , про виключення з актового запису про народження дитини даних про батька дитини, - задовольнити.

Виключити відомості про батьківство ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця республіки Узбекистан, Сурхандар`їнська область, громадянина республіки Узбекистан, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі 19880807 - 07556, посвідка на тимчасове проживання в Україні № НОМЕР_4 , запис № 19880807 - 07556, орган, що видав посвідку, - 8011, дата видачі, - 11.09.2019 року, термін дії - до 10.09.2020, з актового запису № 26 від 05 лютого 2019 року про народження ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , вчиненого Кагарлицьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області, свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 , видане 05 лютого 2019 року Кагарлицьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області.

Зобов`язати Кагарлицький районний відділ Державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ в Київській області, 09201, Київська область, м. Кагарлик, вул.. Володимира Великого, 3, код ЄДРПОУ 23582536, виключити відомості про батьківство ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця республіки Узбекистан, Сурхандар`їнська область, громадянина республіки Узбекистан, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі 19880807 - 07556, посвідка на тимчасове проживання в Україні № НОМЕР_4 , запис № 19880807 - 07556, орган, що видав посвідку, - 8011, дата видачі, - 11.09.2019 року, термін дії - до 10.09.2020, з актового запису № 26 від 05 лютого 2019 року про народження ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , уродженки місто Кагарлик Кагарлицького району Київської області, Україна, вчиненого Кагарлицьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області, свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 , видане 05 лютого 2019 року Кагарлицьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку на підставі ч. 1 ст. 352 ЦПК України.

Апеляційна скарга на рішення суду на підставі ч. 1 ст. 354 ЦПК України подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Згідно ч. 1 ст. 355 ЦПК України апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Згідно п. 15.5) до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справи витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

У разі порушення порядку подання апеляційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з моменту проголошення до Київського Апеляційного суду через Кагарлицький районний суд Київської області, а учасниками процесу, які не були присутні під час проголошення рішення, - протягом тридцяти днів з моменту отримання копії рішення.

Суддя: Закаблук О.В.

Джерело: ЄДРСР 92591772
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку