open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

про відкриття касаційного провадження

28 жовтня 2020 року

м. Київ

справа №640/6888/19

адміністративне провадження №К/9901/27780/20

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача Кравчука В.М., суддів Єзерова А.А., Желєзного І.В.,

перевірив касаційну скаргу Компанії «Велбей Холдінг Лімітед» (Velbay Holdings Limited)

на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 27 липня 2020 року (суддя Скочок Т.О.)

та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 06 жовтня 2020 року (колегія у складі суддів Кобаля М.І., Бужак Н.П., Костюк Л.О.)

у справі № 640/6888/19

за позовом Компанії «Велбей Холдінгс Лімітед» (Velbay Holdings Limited)

до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку

про визнання протиправним та нечинним рішення комісії.

УСТАНОВИВ:

У квітні 2020 року Компанія «Велбей Холдінг Лімітед» (Velbay Holdings Limited) звернулася до суду з позовом до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, у якому з урахуванням уточнення позовних вимог просила визнати протиправним та нечинним абз. 5 пп. 2 п. 2 рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку «Щодо порядку виконання учасниками фондового ринку рішень Ради національної безпеки і оборони України про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» від 13.10.2015 № 1707.

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 27.07.2020, залишеним без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 06.10.2020, у задоволенні позову відмовлено.

Повне рішення суду апеляційної інстанції складено 12.10.2020.

23.10.2020 Компанія «Велбей Холдінг Лімітед» (Velbay Holdings Limited) подала касаційну скаргу, що 26.10.2020 надійшла до Верховного Суду, у якій із посиланням на неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального права просила скасувати зазначені судові рішення та ухвалити нове рішення про задоволення позову.

Як на підставі касаційного оскарження покликається на п. 3 ч. 4 ст. 328 КАС України, зазначаючи, що у подібних правовідносинах обмеження немайнового права акціонера голосувати за загальним зборах акціонерів відсутній висновок Верховного Суду щодо застосування п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про санкції», п. 8 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про акціонерні товариства», ст. 190 Цивільного кодексу України.

На думку скаржника, закон не передбачає обмеження немайнових прав акціонерів вносити пропозиції, брати участь у загальних зборів та голосувати, і суди попередніх інстанцій помилково визначили природу права голосування на загальних зборах акціонерів як майнове право через характер рішень, що приймаються на зборах. Оскаржуване рішення НКЦПФР прийнято поза межами повноважень.

Перевіряючи наявність підстав для відкриття касаційного провадження у справі, Суд виходить з такого.

За змістом п. 3 ч. 4 ст. 328 КАС України підставами касаційного оскарження судових рішень, зазначених у частині першій цієї статті, є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права у разі, якщо відсутній висновок Верховного Суду щодо питання застосування норми права у подібних правовідносинах.

Верховний Суд не переглядав раніше судових справ у подібних з цією справою правовідносинах та не викладав висновку із зазначеного вище питання.

Таким чином, Суд встановив наявність обставин, визначених п. 3 ч. 4 ст. 328 КАС України, що є підставою для відкриття касаційного провадження.

Підстави для залишення касаційної скарги без руху, її повернення чи відмови у відкритті касаційного провадження відсутні.

Керуючись ст. 330, 332 КАС України, Суд,-

УХВАЛИВ:

1. Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою Компанії «Велбей Холдінг Лімітед» (Velbay Holdings Limited) на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 27 липня 2020 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 06 жовтня 2020 року.

2. Витребувати з Окружного адміністративного суду міста Києва справу № 640/6888/19.

3. Направити особам, які беруть участь у справі, копії ухвали про відкриття касаційного провадження разом з копією касаційної скарги.

4. Установити десятиденний строк з моменту отримання учасниками справи цієї ухвали для подачі відзиву на касаційну скаргу. Роз`яснити, що до відзиву додаються докази надсилання (надання) його копій та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями, є остаточною та не може бути оскаржена.

Суддя В.М. Кравчук

Суддя А.А. Єзеров

Суддя І.В. Желєзний

Джерело: ЄДРСР 92551338
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку