open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 645/6307/20

Провадження № 2/645/2279/20

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

30 жовтня 2020 року м. Харків

Суддя Фрунзенського районного суду м. Харкова Федорова О.В.,

розглянувши матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 Джеррард, третя особа: Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради про розірвання шлюбу, стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини та визнання місця проживання дитини, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулась до Фрунзенського районного суду м. Харкова з позовом до ОСОБА_2 , в якому просить суд:

- розірвати шлюб, зареєстрований 13.10.2018 року Дарницьким районним у м.Києві відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у м.Києві, актовий запис № 2451;

- стягнути з відповідача на свою користь аліменти на утримання доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 3000 грн. щомісяця, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку;

- визначити місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з матір`ю ОСОБА_1 за місцем проживання матері, а саме за адресою: АДРЕСА_1 .

Дослідивши матеріали позовної заяви, вважаю, що позовна заява підлягає залишенню без руху, з наступних підстав.

Виходячи зізмісту позовноїзаяви,позивачем пред`явленопозов до ОСОБА_2 , громадянина Канади, та зазначено останнє відоме місце його проживання: АДРЕСА_2 (місце реєстрації позивача).

Так, згідно зі ст.497ЦПК України підсудність судам України цивільних справ з іноземним елементом визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Порядок розгляду таких категорій справ передбачено розділом ХІ ЦПК України.

Відповідно до п. 3. 4 ч. 1 ст. 76 Закону України «Про міжнародне приватне право», суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у випадках, зокрема, якщо на території України відповідач у справі має місце проживання або місцезнаходження, або рухоме чи нерухоме майно, на яке можна накласти стягнення, або знаходиться філія або представництво іноземної юридичної особи - відповідача; якщо у справі про сплату аліментів або про встановлення батьківства позивач має місце проживання в Україні.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст.77Закону України«Про міжнароднеприватне право» підсудність судам України є виключною у таких справах з іноземним елементом якщо у справі, яка стосується правовідносин між дітьми та батьками, обидві сторони мають місце проживання в Україні.

Статтями 3, 6Закону України«Про свободупересування тавільний вибірмісця проживанняв Україні» передбачено, що місце перебування фізичної особи - адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців за рік.

Місце проживання - житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає, а також спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального обслуговування та соціального захисту, військові частини.

Громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в України, зобов`язані протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання.

Реєстрація місця проживання здійснюється тільки за однією адресою. У разі якщо особа проживає у двох і більше місцях, вона здійснює реєстрацію місця проживання за однією з цих адрес за власним вибором. За адресою зареєстрованого місця проживання з особою ведеться офіційне листування та вручення офіційної кореспонденції.

З Інформаційної довідки з Реєстру територіальної громади міста Харкова від 29.10.2020 року вбачається, що відповідач за вказаною позивачем в позовній заяві адресою: АДРЕСА_1 зареєстрованим не значиться.

Доказів того, що відповідач має постійне місце проживання в Україні, зокрема чи має посвідку на постійне чи тимчасове проживання на території України позивачем також до матеріалів суду не надано.

Відповідно до ч. 1 ст.498ЦПК України суди України суди звертаються із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави: у разі якщо в процесі розгляду справи суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, суд України може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Відповідно до вимог ст.499ЦПК України зміст і форма судового доручення про надання правової допомоги мають відповідати вимогам міжнародного договору, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо його не укладено - вимогам частин другої - четвертої цієї статті.

У судовому дорученні про надання правової допомоги зазначаються: прізвище, ім`я, по батькові та рік народження фізичної особи, відомості про її місце проживання (перебування) або місцезнаходження, а також інші дані, необхідні для виконання доручення.

Конвенцією про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання, ратифікованою Законом України № 26-VII від 11.01.2013 року, визначено перелік заяв щодо визнання або визнання та виконання рішення на території іноземної держави. Усі заяви повинні містити, зокрема ім`я, дату народження та адресу відповідача (ст. 10, 11 Конвенції).

За таких обставин в позовній заяві відсутнє посилання на розгляд справи за правилами розділу ХІ ЦПК України, хоча відповідачем у справі є громадянин Канади.

Відповідно до вимог ст. 185 ЦПК України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

За таких обставин вказана позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для можливості усунення її недоліків.

Керуючись статтями 175, 177, 185, 260, 261 ЦПК України

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,третя особа:Департамент службу справахдітей Харківськоїміської радипро розірванняшлюбу,стягнення аліментівна утриманнямалолітньої дитинита визнаннямісця проживаннядитини,- залишити без руху.

Надати позивачу строк терміном на десять днів з дня отримання копії цієї ухвали для усунення зазначених недоліків та роз`яснити, що у випадку невиконання вимог ухвали у встановлений строк, позовна заява буде вважатися неподаною та повернута.

Якщо позивач відповідно до цієї ухвали виконає вимоги, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя О.В. Федорова

Джерело: ЄДРСР 92541540
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку