open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

_____________________________________________________________________________________________________________

Справа № 947/26383/20

Провадження № 2-о/947/276/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.10.2020 року

Київський районний суд м. Одеси у складі:

Головуючого - судді Куриленко О.М.,

за участю секретаря - Баранової Ю.О.,

заявника – ОСОБА_1 ,

представника заявника – ОСОБА_2 ,

свідків – ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

розглянувши у судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа ОСОБА_5 про встановлення юридичного факту,

ВСТАНОВИВ:

17 вересня 2020 року заявник звернулась до суду з заявою, в якій просить: встановити факт укладання договору купівлі - продажу від 12 вересня 2018 року квартири загальною площею 31,7 кв.м., розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , між ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 (продавцем) та ОСОБА_5 , РНОКПП НОМЕР_2 (покупцем). Встановити факт припинення права власності ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на квартиру загальною площею 31,7 кв.м., розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , з моменту укладання договору купівлі - продажу, тобто з 12 вересня 2018 року.

В обґрунтування своїх вимог посилається на те, що встановлення такого факту необхідно їй для відображення та підтвердження припинення права власності на нерухоме майно, у зв`язку з поданням її чоловіком декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави, оскільки існують розбіжності з даними у відповідному Державному реєстрі.

Ухвалою судді від 19.09.2020 року справу прийнято до провадження суду та відкрито провадження у справі.

Особи, що беруть участь у справі, про час і місце судового розгляду сповіщені належним чином у порядку ст.ст. 128-130 ЦПК України.

Заявник ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_2 у судовому засіданні заяву підтримали в повному обсязі, посилаючись на обставини викладені в ній.

Зацікавлена особа ОСОБА_5 у судове засідання не з`явилась, про розгляд справи повідомлялась належним чином, про причини неявки суду не повідомила. Проживає на непідконтрольній Україні території.

Суд, дослідивши матеріали справи та надані докази, вважає заяву підлягаючою задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 18 жовтня 2010 року ОСОБА_1 на підставі договору купівлі - продажу, посвідченого Алєйніковою E.JI. приватним нотаріусом Луганського міського нотаріального округу Луганської області, реєстровий номер 3635, придбала квартиру загальною площею 31,7 кв.м., розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , право власності на яку зареєстровано 20 жовтня 2010 року.

В травні 2017 року ОСОБА_1 вирішила продати вказану квартиру та 05 травня 2017 року надала довіреність, посвідчену приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу м. Одеса Руденко Г.О. (реєстровий номер 295), своїй матері - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , якою уповноважила останню продати належну їй квартиру за вищевказаною адресою.

Чоловік ОСОБА_1 надав згоду на продаж та укладання договору купівлі - продажу вказаної квартири, заява посвідчена Руденко Г.О., приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу м. Одеса 05 травня 2017 року (заява серії НМО 544705).

12 вересня 2018 року ОСОБА_3 на підставі довіреності у місті Луганську, на тимчасово окупованій території, продала вищевказану квартиру ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 . При цьому ОСОБА_5 відмовилась виїжджати за межі окупованої території для оформлення продажу квартири. У зв`язку з чим, договір купівлі - продажу був посвідчений у нотаріуса Луганського міського нотаріального округу Лук`янченко О.П.

Отже, сторони виконали усі істотні умови укладеного між ними відповідного правочину купівлі-продажу.

У судовому засіданні в якості свідка була допита ОСОБА_3 , яка повідомила, що вона є матір`ю ОСОБА_1 . На підставі довіреності, яка була видана їй заявницею 12 вересня 2018 року уклала в м. Луганську договір купівлі- продажу квартири АДРЕСА_4 з ОСОБА_5 , від якої отримала грошові кошти в сумі 193 049 гривень, та передала останній ключі від квартири ОСОБА_5 , яка в свою чергу, прийняла квартиру у своє володіння, де з вересня 2018 року стала мешкати в ній як повноправний власник.

В подальшому чоловік заявниці ОСОБА_4 , який працював в органах Національної Поліції України, вніс у декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави відповідні зміни, зазначивши в п. 11 джерело доходу від продажу нерухомості дружини - 193 049 грн.

Такожу судовому засіданні в якості свідка був допитаний ОСОБА_4 , який також підтвердив факт укладання 12 вересня 2018 року договору купівлі - продажу квартири між його дружиною ОСОБА_1 та ОСОБА_5 .

В цей час покупець квартири ОСОБА_5 відмовляється виїхати на підконтрольну територію України для укладання відповідного договору купівлі-продажу квартири за нормами законодавства України.

У зв`язку з тим, що заявник не має можливості зареєструвати угоду купівлі-продажу квартири на територі,ї підконтрольній Україні, виникли розбіжності з даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, у якому власником квартири після внесення відомостей у зазначену Декларацію, залишилився заявник.

Місто Луганськ є тимчасово окупованою територією України.

Відповідно до ст.ст.9,11 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" на тимчасово окупованій території право власності охороняється згідно із законодавством України. За державою Україна, Автономною Республікою Крим, територіальними громадами, у тому числі територіальною громадою міста Севастополя, державними органами, органами місцевого самоврядування та іншими суб`єктами публічного права зберігається право власності та інші речові права на майно, у тому числі на нерухоме майно, включаючи земельні ділянки, що знаходиться на тимчасово окупованій території.

Набуття та припинення права власності на нерухоме майно, яке знаходиться на тимчасово окупованій території, здійснюється відповідно до законодавства України за межами тимчасово окупованої території. У разі неможливості здійснення державним реєстратором повноважень щодо державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень на тимчасово окупованій території орган державної реєстрації визначається Кабінетом Міністрів України.

На тимчасово окупованій території будь-який правочин щодо нерухомого майна, у тому числі щодо земельних ділянок, вчинений з порушенням вимог цього Закону, інших законів України, вважається недійсним з моменту вчинення і не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов`язані з його недійсністю.

Відповідно до наказу Міністерства юстиції України № 953/3 «Про невідкладні заходи щодо захисту прав громадян на території проведення антитерористичної операції» від 17.06.2014р. вбачається, що Державному підприємству «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України наказано тимчасово припинити доступ користувачів до Єдиних та державних реєстрів інформаційної системи Міністерства юстиції України, а саме: Державного реєстру обтяжень рухомого майна. Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Спадкового реєстру. Єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів. Єдиного реєстру довіреностей. Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень, Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, до закінчення антитерористичної операції на сході України - Луганської та Донецької області.

Статтею 41 Конституції України визначено, щр кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

Відповідно до ст.346 ЦК України право власності припиняється у разі, зокрема, відчуження власником свого майна.

Відповідно до ч. 7 ст. 19, ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч.2ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Факт відчуження заявником зазначеної квартири відбувся 12 вересня 2018 року, що підтверджується доказом - «Договором купли-продажи квартиры 12 сентября 2018 года, зарегистрированного в реестре за 1881 нотариусом ОСОБА_6 ».

Судом при наданні оцінки «Договора купли-продажи квартиры 12 сентября 2018 года», як доказу, приймається до уваги, що хоча такий документ не є юридично дійсним, оскільки виданий після 20.02.2014р., але він може підтверджувати, що певна юридична особа, яка не діє у відповідності з українським законодавством, але de facto існує на окупованій території, зареєструвала факт відчуження квартири. Європейський суд з прав людини, наприклад, у справах «Лоізіду проти Туреччини», «Кіпр проти Туреччини» та «Мозер проти Республіки Молдови та Росії», зазначає, що "Зобов`язання ігнорувати, не брати до уваги дії існуючих de facto органів та інститутів [окупаційної влади] далеко від абсолютного. Для людей, що проживають на цій території, життя триває. І це життя потрібно зробити більш стерпним і захищеним фактичною владою, включаючи їх суди: і виключно в інтересах жителів цієї території дії згаданої влади, які мають відношення до сказаного вище, не можуть просто ігноруватися третіми країнами або міжнародними організаціями, особливо судами. Вирішити інакше означало б зовсім позбавляти людей, всіх їх прав щоразу, коли вони обговорюються в міжнародному контексті, що означало б позбавлення їх навіть мінімального рівня прав, які їм належать».

Тобто суд зазначає, що жодним іншим доказом підтвердити факт відчуження зазначеної квартири 12.09.2018 р. та припинення права власності заявника на цю квартиру - неможливо, хоча заявник і не мешкає постійно в м.Луганську, однак таке знаходження її або її родини в м. Луганську може бути небезпечним для їх життя.

Таким чином, хоча національним законодавством передбачено припинення права власності у разі проведення відповідної його державної реєстрації, однак, враховуючи обставини справи та сукупність доказів, і те, що зробити реєстрацію зазначеної угоди купівлі-продажу квартири не є можливим, суд вважає необхідним застосувати загальне правило, передбачене нормою ст.346 ч.іп.1 ЦПК України та встановити факт укладання договору купівлі-продажу від 12 вересня 2018 року р. квартири квартири загальною площею 31,7 кв.м., розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , між ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 (продавцем) та ОСОБА_5 і встановити факт припинення права власності заявником на цю квартиру саме з 12 вересня 2018 року

На підставі викладеного, керуючись статтями 10. 11, 60. 212, 213 - 215, 259, 263, 265, 268 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа ОСОБА_5 про встановлення юридичного факту – задовольни.

Встановити факт укладання договору купівлі - продажу від 12 вересня 2018 року квартири загальною площею 31,7 кв.м., розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , між ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 (продавцем) та ОСОБА_5 , РНОКПП НОМЕР_2 (покупцем).

Встановити факт припинення права власності ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на квартиру загальною площею 31,7 кв.м., розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , з моменту укладання договору купівлі - продажу, тобто з 12 вересня 2018 року.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У відповідності до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, зокрема до Київського районного суду м. Одеси.

Суддя Куриленко О. М.

Джерело: ЄДРСР 92504982
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку