open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 664/552/20

Провадження №2-о/654/39/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 жовтня 2020 року Голопристанський районний суд Херсонської області в складі:

головуючого судді Сіянко В.М.,

присяжних Абада М.В., Забавської Т.І.,

за участю

секретаря судового засідання Петришак В.П.,

представника заявника Кобзар А.В.,

особи, щодо якої розглядається справа, ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Гола Пристань цивільну справу за заявою Комунального закладу Херсонської обласної ради «Олешківський дитячий будинок-інтернат» про визнання фізичної особи недієздатною, заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Олешківської міської ради,

УСТАНОВИВ:

02 березня 2020 року КЗ «Олешківський дитячий будинок-інтернат» в порядку окремого провадження звернувся до суду з вищевказаною заявою, в якій просить визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним, оскільки останній має статус - позбавлений батьківського піклування та діагноз - глибока розумова відсталість з відсутністю відхилень поведінки, ДЦП, спастичний тетрапарез, збіжна співдружна косоокість.

У судовому засіданні представник заявника заяву підтримала повністю.

Представник органу опіки та піклування, повідомлений належним чином про час та місце судового розгляду справи, в судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи без його участі, заяву підтримав.

Суд, заслухавши думку представника заявника та дослідивши матеріали справи в їх сукупності, вважає, що заява про визнання особи недієздатною підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є дитиною, позбавленою батьківського піклування, перебуває в КЗ ХОР «Олешківський дитячий будинок-інтернат» на повному державному утриманні з 20.07.2006 року (наказ №63 від 20.07.2006).

Рішенням Цюрупинського районного суду Херсонської області від 26.04.2011 позбавлено ОСОБА_2 батьківських прав у відношенні неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно з довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією №557286 серії 12 ААБ ОСОБА_1 є інвалідом першої «А» групи з дитинства, інвалідність встановлено безстроково.

У відповідності до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Ухвалою суду від 19 травня 2020 року з метою визначення психічного стану ОСОБА_1 призначено судово-психіатричну експертизу, виконання якої доручено спеціалістам Херсонського відділення Філії «Центр судово-психіатричної експертизи» Державної установи «Центр здоров`я і моніторингу наркотиків та алкоголю Міністерства охорони здоров`я України» в Херсонській області.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта №57 від 23.06.2020, ОСОБА_1 страждає хронічним стійким психічним розладом у формі глибокої розумової відсталості внаслідок ДЦП зі спастичним тетрапарезом, контрактурами верхніх і нижніх кінцівок. За своїм психічним станом він не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це (ч. 1 ст. 40 ЦК України).

Таким чином, з урахуванням встановлених у судовому засіданні обставин справи, беручи до уваги висновок судово-психіатричного експерта ДУ «Центр психічного здоров`я і моніторингу наркотиків та алкоголю МОЗ України», суд вважає, що заявлені вимоги про визнання особи недієздатною повністю доведені, ґрунтуються на вимогах закону, а тому підлягають задоволенню.

Згідно ч. 6 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Зважаючи на тяжкість психічного розраду, суд вважає можливим встановити строк дії рішення про визнання особи недієздатною на максимально передбачений законом строк два роки.

На підставі викладеного та керуючись ст. 39, 40 ЦК України, ст.ст. 4, 76-83, 264, 265, 295-300 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву Комунального закладу Херсонської обласної ради «Олешківський дитячий будинок-інтернат» про визнання фізичної особи недієздатноюзадовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , недієздатним.

Встановити строк дії судового рішення про визнання фізичної особи недієздатною два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Роз`яснити заявнику, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії судового рішення.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Херсонського апеляційного суду через Голопристанський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня проголошення судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя В. М. Сіянко

Присяжні: М. В. Абада

Т. І. Забавська

Джерело: ЄДРСР 92495152
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку