open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 306/1466/20

Провадження № 1-кс/306/297/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 жовтня 2020 року м.Свалява

Слідчий суддя Свалявського районного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання заступника начальника СВ Свалявського ВП Мукачівського ВП ГУНП у Закарпатській області ОСОБА_3 , погодженого із начальником Свалявського відділу Мукачівської місцевої прокуратури ОСОБА_4 в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020070000000190 від 24.02.2020 року за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, про надання дозволу на проведення позапланової виїзної ревізії, -

ВСТАНОВИВ:

Заступник начальника СВ Свалявського ВП Мукачівського ВП ГУНП у Закарпатській області ОСОБА_3 , за погодженням із начальником Свалявського відділу Мукачівської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , звернувся до суду із зазначеним клопотанням, яке обгрунтовує тим, що В ході проведеного досудового розслідування встановлено, що некомерційним комунальним підприємством «Свалявська районна лікарня» Свалявської районної ради 02.04.2020 укладено договір №97 з ТОВ «БАДМ-Б» на загальну суму 399988,64 гривень, на закупівлю фармацевтичної продукції код ДК 021:2015:33600000-6 на суму 399988,64 гривень на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів епідемій та пандемій коронавірусної хвороби, під час укладення якого було здійснено закупівлю товарів з порушенням постанови Кабінету Міністрів України від 29.03.2020 року за №248 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 року за № 225» на загальну суму 142448,90 гривень.

Стверджує. що заступником начальника СВ Свалявського ВП Мукачівського ВП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_3 з метою повного, всебічного та неупередженого розслідування даного кримінального правопорушення, для документальної і фактичної перевірки окремих питань фінансово господарської діяльності, забезпечення виявлення наявних фактів порушення законодавства, встановлення винних у їх допущенні посадових і матеріально відповідальних осіб, розміру спричинених матеріальних збитків, у даному кримінальному провадженні 27.07.2020 року на адресу Управління Західного офісу Держаудитслужби в Закарпатській області було скеровано звернення щодо проведення позапланової виїзної ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності КНП «Свалявська районна лікарня» Свалявської районної ради, на предмет правильності використання бюджетних коштів під час проведення закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби у період з 20 березня 2020 року по теперішній час.

Стверджує, що згідно листа Управління Західного офісу Держаудитслужби в Закарпатській області №13-07-19-17/2484-2020 від 04.08.2020 вищевказане звернення неможливо прийняти до виконання у зв?язку з невідповідністю вимогам статті 11 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» від 26.01.1993 №2939-ХІІ в частині відсутності рішення суду про надання дозволу на проведення позапланової виїзної ревізії.

Посилаєтьсяна те, що 07.10.2020 року заступником начальника СВ Свалявського ВП Мукачівського ВП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_3 винесено постанова про призначення позапланової виїзної ревізії щодо питання правильності використання бюджетних коштів, під час закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, які здійснювались комунальним некомерційним підприємством «Свалявська районна лікарня» Свалявської районної ради Закарпатської області, код ЄДРПОУ 01992653, юридична адреса 89300, Закарпатська область, Свалявський район, місто Свалява, вулиця Визволення, будинок №23, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 року №225 «Деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України» в період часу з березня 2020 року по жовтень 2020 року.

Заступник начальника СВ Свалявського ВП Мукачівського ВП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання у його відсутності та просить задовольнити клопотання із наведених у ньому підстав.

За таких обставин слідчий суддя вважає, за можливе розглядати клопотання без участі слідчого.

Відповідно до ч. ч. 1, 4 ст.107 КПК України рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію. За клопотанням учасників процесуальної дії застосування технічних засобів фіксування є обов`язковим. Фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши клопотання та додані матеріали, зважаючи на обґрунтування клопотання, слідчий суддя доходить наступних висновків.

Згідно ст.11 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», позапланова виїзна ревізія може здійснюватися лише за наявності підстав для її проведення на підставі рішення суду.

Згідно п.5 ч.5, ч.6 ст.11 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», позаплановою виїзною ревізією вважається ревізія, яка не передбачена в планах роботи органу державного фінансового контролю і проводиться за наявності хоча б однієї з таких обставин: у разі надходження доручення щодо проведення ревізій у підконтрольних установах від Кабінету Міністрів України, органів прокуратури, органів доходів і зборів, Національної поліції, Служби безпеки України, Національного антикорупційного бюро України, в якому містяться факти, що свідчать про порушення підконтрольними установами законів України, перевірку додержання яких віднесено законом до компетенції органів державного фінансового контролю.

Позапланова виїзна ревізія може здійснюватися лише за наявності підстав для її проведення на підставі рішення суду. Позапланова ревізія підконтрольної установи не може проводитися частіше одного разу на квартал.

Отже, згаданими нормами Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» передбачана можливість проведення позапланової виїзної ревізії за наявності фактів порушення вимог закону щодо фінансового контролю та на підставі рішення суду.

При цьому, нормами зазначеного закону не передбачено порядок ухвалення рішення слідчим суддею про проведення позапланової виїзної ревізії.

Як зазначено у клопотанні про проведення позапланової виїзної ревізії, клопотання подано в межах досудового розслідування кримінального провадження 42020070000000190 від 24.02.2020 року за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.364 КК України.

На стадії досудового розслідування кримінального провадження контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні здійснює слідчий суддя відповідно до його повноважень у порядку, передбаченому КПК України, що встановлено п.18 ст.3 цього Кодексу.

Вказівка на те, що слідчий суддя здійснює судовий контроль відповідно до його повноважень у порядку, передбаченому КПК України, є втіленням принципу диспозитивності, закріпленому у ст.26 КПК України.

Відповідно до ч.3 ст.26 КПК України, слідчий суддя вирішує лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Чинний КПК України не містить норм щодо порядку розгляду клопотань слідчого чи прокурора про проведення позапланової виїзної ревізії, а також повноважень слідчого судді щодо розгляду таких клопотань та ухвалення рішення за результатами їх розгляду.

За відсутності у слідчого судді повноважень на розгляд клопотання про проведення позапланової виїзної ревізії, а також за відсутності встановленого нормами КПК України порядку розгляду такого клопотання, у задоволенні данорго клопотання слід відмовити.

Крім того, слідчий суддя звертає увагу на те, що в межах досудового розслідування кримінального провадження слідчий та прокурор не позбавлені можливості звернутися до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю їх виїмки, що надасть можливість отримати в своє розпорядження об`єкти, що підлягають у подальшому огляду або експертним дослідженням.

Керуючись статтями 159, 163 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання заступника начальника СВ Свалявського ВП Мукачівського ВП ГУНП у Закарпатській області ОСОБА_3 , погодженого із начальником Свалявського відділу Мукачівської місцевої прокуратури ОСОБА_4 в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020070000000190 від 24.02.2020 року за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, про надання дозволу на проведення позапланової виїзної ревізії - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Свалявського районного суду

Закарпатської області ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 92387635
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку