open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа №519/1004/19

2/519/353/20

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05.10.2020 року м. Южне

Южний міський суд Одеської області у складі:

головуючого судді - Барановської З.І., секретаря - Гнатюк Л.М.

за участю: позивача - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , яка діє у власних інтересах та в інтересах неповнолітнього ОСОБА_3 , Першого Суворовського відділу ДВС м. Одеси ГТУЮ в Одеській області про зняття арешту з майна та визнання права власності в порядку спадкування за законом

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з зазначеним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер син позивача ОСОБА_4 , який залишив спадщину, а саме: транспортний засіб марки NISSAN ALMERA, номер кузова НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 . Спадщину прийняли позивач та син померлого ОСОБА_3 13.06.2019 приватним нотаріусом Дараган І.М. винесена постанова про відмову у вчинені нотаріальної дії, у зв`язку із відсутністю оригіналу правовстановлюючих документів, на підставі якого померлому ОСОБА_4 належав вищевказаний транспортний засіб та наявності арешту щодо всього рухомого майна ОСОБА_4 згідно постанови Першого Суворовського ВДВС м.Одеси від 24.10.2018 №49703813. За таких обставин, позивач звернувся до суду з позовом про визнання за нею в порядку спадкування за законом право власності на транспортний засіб марки NISSAN ALMERA, номер кузова НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 , після смерті спадкодавця ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 та скасування арешту.

Ухвалою Южного міського суду Одеської області від 28.10.2019 позовна заява залишена без руху.

Ухвалою Южного міського суду Одеської області від 03.03.2020 відкрито провадження у справі за вказаним позовом, розгляд справи здійснено за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою Южного міського суду Одеської області від 01.07.2020 закрито підготовче провадження у справі за вказаним позовом та призначено розгляд справи.

В судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримав в повному обсязі, проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

В судове засідання відповідачі не з`явилися, повідомлялися належним чином про дату і місце судового засідання, причина неявки до суду не відома, заяви про розгляд справи у їх відсутність до суду не надходили.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.7).

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина на транспортний засіб марки NISSAN ALMERA, номер кузова НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 , що підтверджується копією свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (а.с.10).

Відповідно до копії постанови нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 13.06.2019 позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, так як ним не надано правовстановлюючі документи на вищезазначений транспортний засіб, які необхідні для вчинення нотаріальної дії, а саме: оригіналу свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, на підставі якого померлий володів зазначеним рухомим майном. (а.с.14).

Відповідно до ст.1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

ОСОБА_1 є матір`ю спадкодавця, що підтверджується копіями свідоцтва про народження та архівної довідки про наявність акту про розірвання шлюбу (а.с.6,9) та є спадкоємцем першої черги за законом.

Враховуючи, що ОСОБА_4 за життя не розпорядився належним йому майном шляхом складання заповіту, спадкування здійснюється за законом.

Відповідно до ст.ст.1216, 1217 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Ст.1223 ЦК України визначає, що право на спадкування виникає у день відкриття спадщини. Ст.1268 ЦК України визначає, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Ст.1220 ЦК України визначає, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Стаття 321 ЦК України визначає, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до статті 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до статті 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Згідно положень п.п.4.14, 4.18 глави 10 Порядку здійснення нотаріальних дій нотаріусами України, видача свідоцтва про право на спадщину здійснюється за наявності необхідних документів, що підтверджують наявність певних юридичних фактів, у тому числі й склад спадкового майна. У разі, якщо у спадкоємців відсутні всі необхідні документи, питання визнання права на спадщину вирішується у судовому порядку.

Пунктом 23 постанови Пленуму Верховного суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року №7 передбачено, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до листа Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року №24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування», якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно правовий спір, що підлягає розглядові у позовному провадженні. Право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

За таких обставин, єдиним способом реалізації позивачем своїх спадкових прав після смерті сина є визнання права власності на спадкове майно у судовому порядку.

Крім того, відповідно до копії постанови нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 13.06.2019 за результатами перевірок у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна стало відомо про наявність арешту щодо всього рухомого майна ОСОБА_4 згідно постанови Першого Суворовського ВДВС м.Одеси від 24.10.2018 №49703813 (а.с.14).

Відповідно до листа Першого Суворовського ВДВС м.Одеси від 03.06.2019 позивачу рекомендовано звернутися до суду з позовом про визнання права власності на майно та зняття арешту.

Згідно ч. 1 ст. 59 Закону України «Про виконавче провадження» особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту.

Оскільки позовні вимоги позивача про визнання права власності на частину автомобіля в порядку спадкування підлягають задоволенню з вищевказаних підстав, то суд приходить висновку про наявність правових підстав для задоволення вимог про зняття арешту з автомобіля NISSAN ALMERA, номер кузова НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 .

За таких обставин суд приходить до висновку, що позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , яка діє у власних інтересах та в інтересах неповнолітнього ОСОБА_3 , Першого Суворовського відділу ДВС м. Одеси ГТУЮ в Одеській області про зняття арешту з майна та визнання права власності в порядку спадкування за законом необхідно задовольнити в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 3, 12, 81, 265 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , яка діє у власних інтересах та в інтересах неповнолітнього ОСОБА_3 , Першого Суворовського відділу ДВС м.Одеси ГТУЮ в Одеській області про зняття арешту з майна та визнання права власності в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на Ѕ частину автомобіля NISSAN ALMERA, номер кузова НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 , в порядку спадкування за законом після смерті сина ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зняти арешт з автомобіля NISSAN ALMERA, номер кузова НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 .

Рішення може бути оскаржене учасниками справи в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі протягом 30 днів апеляційної скарги з дня проголошення судового рішення, з урахуванням п.15.5 Перехідних положень ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення суду набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач ОСОБА_2 , яка діє у власних інтересах та в інтересах неповнолітнього ОСОБА_3 , РНОКПП та паспортні дані суду не відомі, місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 .

Дата складання повного судового рішення 13.10.2020.

Суддя Южного міського суду

Одеської області З.І.Барановська

Джерело: ЄДРСР 92355021
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку