open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983,

e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua

_____________________________________________________________________________

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"19" жовтня 2020 р.м. Одеса Справа № 916/2680/20

Господарський суд Одеської області у складі судді Д`яченко Т.Г.

при секретарі судового засідання Аганін В.Ю.

розглянувши справу №916/2680/20

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю „Одеська обласна енергопостачальна компанія (65007, м. Одеса, вул. Мала Арнаутська, 88; код ЄДРПОУ 42114410)

До відповідача: Комунального некомерційного підприємства „Любашівська центральна районна лікарня Любашівської районної ради в Одеській області (66502, Одеська обл., Любашівський район, смт. Любашівка, вул. Софіївська, 47; код 01998822)

про стягнення 149643,28 грн.

Представники:

від позивача: Ашихмін І.М., представник за довіреністю

від відповідача: не з`явився

Встановив: Товариство з обмеженою відповідальністю „Одеська обласна енергопостачальна компанія звернулось до господарського суду Одеської області з позовною заявою від 15.09.2020р. вх. № ГСОО 2775/20 до Комунального некомерційного підприємства „Любашівська центральна районна лікарня Любашівської районної ради в Одеській області про стягнення 149643,28 грн.

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю „Одеська обласна енергопостачальна компанія направлено на стягнення з Комунального некомерційного підприємства „Любашівська центральна районна лікарня Любашівської районної ради в Одеській області заборгованості за спожиту активну електричну енергію у розмірі 149643,28грн.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 21.09.2020р. прийнято позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю „Одеська обласна енергопостачальна компанія та відкрито провадження у справі №916/2680/20. Справу ухвалено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін. Судове засідання для розгляду справи по суті призначено на "19" жовтня 2020 р. о 10:00. Запропоновано відповідачу підготувати та надати до суду і одночасно надіслати позивачеві відзив на позов, оформлений з урахуванням вимог, встановлених ст.165 ГПК України, протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали суду. Встановлено позивачу строк для подання відповіді на відзив із урахуванням вимог ст. 166 ГПК України протягом 10 днів з дня отримання відзиву. Встановлено відповідачу строк для подання заперечень із урахуванням вимог 167 ГПК України, протягом 10 днів з дня отримання відповіді на відзив. Викликано учасників справи у підготовче засідання на 19.10.2020р. о 10:00.

Позивач підтримує заявлені позовні вимоги та просить суд їх задовольнити.

Відповідачем відзиву на позовну заяву не надано, відповідач свого права на захист не використав, хоча відповідача було належним чином повідомлено про дату, час та місце проведення засідання суду, шляхом скерування на його адресу ухвали суду, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення з відміткою про отримання.

У судове засідання представник відповідача не з`являвся, про поважність причин відсутності суд не повідомив, будь-яких клопотань чи заяв до господарського суду Одеської області від відповідача не надходило.

Згідно до п. 1 ч. 3 ст. 202 ГПК України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи, зокрема, у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Приймаючи до уваги, що судове відправлення скеровувалось судом на адресу реєстрації відповідача, а також відсутність жодних клопотань з боку відповідача про відкладення розгляду справи, суд вважає за можливе розглянути справу без участі представника відповідача, за наявними в ній матеріалами відповідно до п.9 ст.165 ГПК України.

У судовому засіданні 19.10.2020 року судом було оголошено вступну та резолютивну частини рішення та повідомлено, що повне рішення буде складено 22.10.2020р.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив.

В обґрунтування позову було зазначено суду, що на виконання Закону України „Про ринок електричної енергії, під час здійснення заходів з відокремлення оператора системи розподілу Акціонерного товариства „Одесаобленерго від постачання електричної енергії, було створено Товариство з обмеженою відповідальністю „Одеська обласна енергопостачальна компанія, з метою здійснення діяльності з постачання електричної енергії споживачам.

Абз. 1-8 пункту 13 розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України „Про ринок електричної енергії № 2019-VIII від 13.04.2017 (зі змінами від 23.11.2018 №2628- VIII) визначені наступні вимоги стосовно діяльності нового (відокремленого) постачальника електричної енергії: „... під час здійснення заходів з відокремлення оператора системи розподілу вертикально інтегрований суб`єкт господарювання повинен до 1 січня 2019 року вжити заходів для відокремлення оператора системи розподілу від виробництва, передачі, постачання електричної енергії шляхом створення відповідних суб`єктів господарювання.

З метою забезпечення надійного та безперервного постачання електричної енергії побутовим та малим непобутовим споживачам відокремлення оператора системи розподілу,... здійснюється з урахуванням вимог цього пункту, а саме: суб`єкт господарювання, створений у результаті здійснення заходів з відокремлення з метою забезпечення постачання електричної енергії споживачам, у строк не пізніше ніж 12 місяців з дня набрання чинності цим Законом зобов`язаний в установленому порядку отримати ліцензію на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії; упродовж двох років з 1 січня 2019 року такий електропостачальник, який отримав ліцензію на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії, виконує функції постачальника універсальних послуг на закріпленій території, яка визначається як область, міста Київ та Севастополь, Автономна Республіка Крим, на якій до відокремлення провадив свою діяльність з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та постачання електричної енергії за регульованим тарифом вертикально інтегрований суб`єкт господарювання; фактом приєднання споживача до умов договору постачання універсальних послуг (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, що засвідчують його бажання укласти договір, зокрема надання підписаної заяви про приєднання, оплата рахунка постачальника універсальної послуги та/або факт споживання електричної енергії.

Упродовж строку виконання електропостачальником, створеним у результаті здійснення заходів з відокремлення, функцій постачальника універсальних послуг: тариф на послуги постачальника універсальних послуг встановлюється Регулятором відповідно до затвердженої ним Методики; надання універсальних послуг здійснюється з дотриманням умов щодо виконання спеціальних обов`язків для забезпечення загальносуспільних інтересів, передбачених статтею 62 цього Закону...».

На виконання вищенаведених вимог законодавства, постановою НКРЕКП № 429 від 14.06.2018р. позивачу надано ліцензію з постачання електричної енергії споживачу. Постановою НКРЕКП №2714 „Про встановлення тарифу на послуги постачальника універсальних послуг ТОВ „Одеська обласна енергопостачальна компанія визначено тариф на послуги постачальника універсальних послуг. Ціна на універсальні послуги Товариства з обмеженою відповідальністю „Одеська обласна енергопостачальна компанія розрахована та опублікована відповідно до „Порядку формування цін на універсальні послуги, що затверджені постановою НКРЕКП №1177 від 05.10.2018р., з урахуванням Постанови НКРЕКП № 220 від 26.02.2015р.

Отже, як пояснює позивач, в силу вище перелічених вимог Закону України „Про ринок електричної енергії та за результатом заходів з відокремлення - Товариство з обмеженою відповідальністю „Одеська обласна енергопостачальна компанія почало виконувати функції постачальника універсальних послуг на території Одеської області протягом двох років, починаючи з 01.01.2019р.

Відповідно до абзацу 11 пункту 13 розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України „Про ринок електричної енергії тимчасово, на період з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2020 року, універсальні послуги, крім побутових та малих непобутових споживачів, надаються постачальником таких послуг також бюджетним установам незалежно від розміру договірної потужності та іншим споживачам, електроустановки яких приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 150 кВт. У зазначений період на бюджетні установи незалежно від розміру договірної потужності та на інших споживачів, електроустановки яких приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 150 кВт, поширюються всі права та обов`язки, передбачені ЗУ „Про ринок електричної енергії для малих непобутових споживачів щодо отримання універсальних послуг, передбачених статтею 63 Закону України „Про ринок електричної енергії.

У зв`язку з реформою у сфері енергетики, на період відокремлення оператора системи розподілу від постачання електричної енергії, договірні відносини між споживачами та учасниками ринку електричної енергії (та переходом споживача від постачальника за регульованим тарифом до нового постачальника) були врегульовані п. 13 Перехідних положень Закону України „Про ринок електричної енергії , п. 2 та п. 4 Постанови № 312 від 14.03.2018 р. про затвердження „Правил роздрібного ринку електричної енергії

З 01 січня 2019 р. на території Одеської області розпочав діяльність оператор системи розподілу - АТ „Одесаобленерго на підставі ліцензії про розподіл електричної енергії на підставі Постанови НКРЕКП №1345 від 06.11.2018р. „Про видачу АТ „Одесаобленерго ліцензії з розподілу електричної енергії та анулювання ліцензій з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами і постачання електричної енергії за регульованим тарифом.

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю „Одеська обласна енергопостачальна компанія приєднався до умов публічного договору електропостачальника про надання послуг з розподілу, відповідно до умов якого: АТ „Одесаобленерго, як Оператор системи розподілу, надає послуги з розподілу електричної енергії споживачам Постачальника, які входять в балансуючу групу Постачальника. Наявність зазначеного договору доводиться Реєстром Електропостачальників, які отримали доступ до електричних мереж Оператора системи розподілу електричної енергії АТ „Одесаобленерго.

Відповідач - Комунальне некомерційне підприємство „Любашівська центральна районна лікарня Любашівської районної ради в Одеській області був діючим споживачем електричної енергії та отримував послуги з постачання електричної енергії від АТ „Одесаобленерго (як постачальника за регульованим тарифом) за договором №36. На виконання п. 2 та п.4 Постанови НКРЕКП № 312 від 14.03.201 р. Комунальне некомерційне підприємство „Любашівська центральна районна лікарня Любашівської районної ради в Одеській області приєдналось до публічного договору про розподіл електричної енергії з АТ „Одесаобленерго шляхом фактичного споживання електричної енергії.

АТ „Одесаобленерго надає позивачу та споживачу послуги з розподілу електричної енергії. Крім функцій оператора системи розподілу, АТ „Одесаобленерго також виконує функції постачальника послуг комерційного обліку (в силу абз. 3 п. 5 Постанови НКРЕКП №312 від 14.03.18р.) та адміністратора комерційного обліку в силу (п. 11 Постанови НКРЕКП № 312 від 14.03.18 р.).

Як було пояснено позивачем, АТ „Одесаобленерго адмініструє точки комерційного обліку електроенергії, отримує від Споживача або самостійно здійснює зняття показників засобів обліку електричної енергії, визначає обсяги електричної енергії, що спожита Споживачем та надає цю інформацію Постачальнику електроенергії для підтвердження того, скільки постачальник продав (поставив) електричної енергії Споживачу в розрахунковому місяці. На підставі отриманої інформації про обсяги спожитої електричної енергії, постачальник електричної енергії розраховує її вартість, виходячи з умов договорів до яких приєднався споживач, та виставляє Споживачу рахунки на оплату.

Комунальним некомерційним підприємством „Любашівська центральна районна лікарня Любашівської районної ради в Одеській області було підписано заяву-приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, де було визначено точки комерційного обліку відповідача та на підставі якої, споживачу було відкрито особовий рахунок № 35-36.

З вищевикладеного вбачається, що відповідач приєднався до умов публічного договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг. В свою чергу, між сторонами було підписано комерційну пропозицію №2/1-УП, що є додатком до Договору. Згідно п. 8. Комерційної пропозиції, Договір діє до 31.12.2020р.

05.03.2020р. Комунальне некомерційне підприємство „Любашівська центральна районна лікарня Любашівської районної ради в Одеській області та позивач уклали договір №35-36-УП про закупівлю електричної енергії у постачальника універсальних послуг на строк зазначений в комерційній пропозиції, яку обрав Споживач.

Умови Договору про закупівлю електричної енергії у постачальника універсальних послуг (пункт 2.1. Договору) передбачають, що Товариство з обмеженою відповідальністю „Одеська обласна енергопостачальна компанія продає електричну енергію, за кодом СРУ за ДК 021:2015-09310000-5 - Електрична енергія (універсальна послуга), Замовнику для забезпечення потреб електроустановок Замовника, а Замовник оплачує Товариству з обмеженою відповідальністю „Одеська обласна енергопостачальна компанія вартість спожитої (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору.

За розрахунковий період березень 2020р. - травень 2020р. позивачем від АТ „Одесаобленерго, як постачальника послуг комерційного обліку, були отримано інформацію про обсяги спожитої електричної енергії відповідачем за ці розрахункові періоди. З отриманих даних вбачається, що за особовим рахунком №35-36 у березні-травні 2020 р. відповідачем було спожито 87 401 кВт.год. електричної енергії на загальну вартість 221613,13 гри. у т.ч. ПДВ.

Як було пояснено позивачем, на підставі вищезазначених даних, Товариством з обмеженою відповідальністю „Одеська обласна енергопостачальна компанія було виписано відповідачу та отримано представником останнього, рахунки за спожиту електричну енергію у березні - травні 2020р.: №35-36/1 від 16.03.2020р., №35-36/1 від 16.04.2020р. та №35-36/1 від 18.05.2020р.

Крім того, як було вказано суду, кількість та вартість спожитої у березні 2020р. - травні 2020р. електричної енергії також підтверджується Актами прийняття-передавання товарної продукції за договором № 35-36-УП від 31.03.2020р., 30.04.2020р. та від 31.05.2020р., які підписані відповідачем.

Відповідно до п.4. обраної відповідачем Комерційної пропозиції, Замовник здійснює оплату вартості обсягу спожитої електроенергії на протязі 5 робочих днів від дня отримання рахунку, грошовими коштами на поточний рахунок із спеціальним режимом використання Товариства з обмеженою відповідальністю „Одеська обласна енергопостачальна компанія.

Відповідачем частково було оплачено в рахунок за спожиту в вищезазначений період електричну енергію грошові кошти у розмірі 71969,85 грн. У зв`язку з чим залишок основного боргу за спожиту електроенергію станом на дату подачі дійсного позову складає 149643,28 грн. (221 613,13 грн. - 71 969,85 грн.)

За посиланням позивача, відсутність своєчасної та повної оплати відповідачем вартості спожитої активної електричної енергії у розмірі 149643,28 грн. є підставою для захисту прав та інтересів Товариства з обмеженою відповідальністю „Одеська обласна енергопостачальна компанія в судовому порядку на підставі ст. 16 ЦК України.

Суд, розглянувши матеріали справи, вислухавши у судовому засіданні пояснення представника позивача, проаналізувавши норми чинного законодавства, дійшов наступних висновків.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським Кодексом України.

У відповідності до ст.11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а підставою виникнення цивільних прав та обов`язків є договори та інші правочини. Правочин, різновидом якого є договори - основний вид правомірних дій це волевиявлення осіб, безпосередньо спрямовані на виникнення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків. При цьому, ст.12 Цивільного кодексу України передбачає, що особа здійснює свої цивільні права вільно на власний розсуд.

Згідно ч.2 ст.16 Цивільного кодексу України, способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права; визнання правочину недійсним; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов`язку в натурі; зміна правовідношення; припинення правовідношення; відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; відшкодування моральної (немайнової) шкоди; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Статтею 193 Господарського Кодексу України та статтею 526 Цивільного Кодексу України передбачено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов`язань не допускається, крім випадків, передбачених законом. (ч.ч.1, 7 ст.193 ГК України).

Відповідно ст. 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до ст.175 Господарського кодексу України, майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управлена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку. Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Крім того, відповідно до частини першої статті 222 Господарського кодексу України, учасники господарських відносин, що порушили майнові права або законні інтереси інших суб`єктів, зобов`язані поновити їх, не чекаючи пред`явлення їм претензії чи звернення до суду.

Згідно ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України, Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно до п. 1 ст. 628 Цивільного Кодексу України, зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Згідно вимог ст. 629 Цивільного Кодексу України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 633 Цивільного кодексу України публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо).

Договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору. (ч. 1 ст. 634 Цивільного кодексу України).

Як з`ясовано судом, Комунальне некомерційне підприємство „Любашівська центральна районна лікарня Любашівської районної ради в Одеській області було діючим споживачем електричної енергії та отримувало послуги з постачання електричної енергії від АТ „Одесаобленерго (як постачальника за регульованим тарифом) за договором №36. На виконання п. 2 та п.4 Постанови НКРЕКП № 312 від 14.03.201 р. Комунальне некомерційне підприємство „Любашівська центральна районна лікарня Любашівської районної ради в Одеської області приєдналось до публічного договору про розподіл електричної енергії з АТ „Одесаобленерго шляхом фактичного споживання електричної енергії. АТ „Одесаобленерго надавало позивачу та споживачу послуги з розподілу електричної енергії. Крім функцій оператора системи розподілу, АТ „Одесаобленерго також виконує функції постачальника послуг комерційного обліку (в силу абз. 3 п. 5 Постанови НКРЕКП № 312 від 14.03.18р.) та адміністратора комерційного обліку в силу (п. 11 Постанови НКРЕКП № 312 від 14.03.18 р.).

Як встановлено судом, Комунальним некомерційним підприємством „Любашівська центральна районна лікарня Любашівської районної ради в Одеській області було підписано заяву-приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, де було визначено точки комерційного обліку відповідача та на підставі якої, споживачу було відкрито особовий рахунок № 35-36.

Відповідач приєднався до умов публічного договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг. В свою чергу, між сторонами було підписано комерційну пропозицію №2/1-УП, що є додатком до Договору. Згідно п. 8. Комерційної пропозиції, Договір діє до 31.12.2020р.

За розрахунковий період березень 2020р. - травень 2020р. позивачем від АТ „Одесаобленерго, як постачальника послуг комерційного обліку, були отримано інформацію про обсяги спожитої електричної енергії відповідачем за ці розрахункові періоди. З отриманих даних вбачається, що за особовим рахунком №35-36 у березні-травні 2020 р. відповідачем було спожито 87 401 кВт.год. електричної енергії на загальну вартість 221613,13 гри. у т.ч. ПДВ. Товариством з обмеженою відповідальністю „Одеська обласна енергопостачальна компанія було виписано відповідачу та отримано представником останнього, рахунки за спожиту електричну енергію у березні - травні 2020р.: №35-36/1 від 16.03.2020р., №35-36/1 від 16.04.2020р. та №35-36/1 від 18.05.2020р. Кількість та вартість спожитої у березні 2020р. - травні 2020р. електричної енергії також підтверджується Актами прийняття-передавання товарної продукції за договором № 35-36-УП від 31.03.2020р., 30.04.2020р. та від 31.05.2020р.

За час розгляду справи було встановлено, що відповідачем частково було оплачено в рахунок за спожиту в вищезазначений період електричну енергію грошові кошти у розмірі 71969,85 грн. У зв`язку з чим залишок основного боргу за спожиту електроенергію станом на дату подачі дійсного позову складає 149643,28 грн.

Відповідно до ч.1 ст. 901 Цивільного кодексу України, договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ч.1. ст. 903 Цивільного кодексу України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Пункт 1.2.1. ПРРЕЕ передбачає, що на роздрібному ринку електричної енергії споживання та використання електричної енергії для потреб електроустановки споживача здійснюється за умови забезпечення розподілу/передачі та продажу (постачання) електричної енергії на підставі договорів про розподіл/передачу, постачання електричної енергії, надання послуг комерційного обліку, які укладаються відповідно до цих Правил, Кодексу системи передачі, Кодексу систем розподілу та Кодексу комерційного обліку.

Пунктом 1.1.2 ПРРЕЕ, передбачено, що електрична енергія (активна) - енергія, що виробляється на об`єктах електроенергетики і є товаром, призначеним для купівлі-продажу.

Згідно п. 4.21 ПРРЕЕ оплата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію має здійснюватись згідно із строками, встановленими договором та сформованим відповідним учасником роздрібного ринку платіжним документом.

Відповідно до п. 5.2.1 ПРРЕЕ, електропостачальник має право на своєчасне та в повному отримання коштів за продану електричну енергію відповідно до укладених договорів.

Пунктом 5.5.5 ПРРЕЕ передбачено, що споживач електричної енергії зобов`язаний сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Дослідивши обставини спору, судом було встановлено факт неналежного виконання Комунальним некомерційним підприємством „Любашівська центральна районна лікарня Любашівської районної ради в Одеській області прийнятих на себе договірних зобов`язань щодо оплати в повному обсязі вартості активної електричної енергії, що підтверджується наявними в матеріалах справи доказами, не спростовано з боку відповідача належними доказами за час розгляду справи, у зв`язку з чим, позовні вимоги про стягнення з відповідача заборгованості за спожиту активну електричну енергію у розмірі 149643,28 грн. - є обґрунтованими, підтверджені відповідними доказами і підлягають задоволенню судом.

Відповідно до ч. 1 ст. 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 76 Господарського процесуального кодексу України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Приписами ч. 1 ст. 79 Господарського процесуального Кодексу України передбачено, що наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування.

Згідно до ч. ч. 1, 2, 3 ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Враховуючи усе вищевикладене, оцінюючи докази у справі в їх сукупності, законодавство, що регулює спірні правовідносини, суд дійшов висновку щодо наявності підстав для задоволення позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю „Одеська обласна енергопостачальна компанія в повному обсязі.

Відповідно до ст. 129 ГПК України, судові витрати у розмірі 2244,65 грн. покладаються на відповідача, у зв`язку з задоволенням позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 129, 232, 233, 236-238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України

ВИРІШИВ:

1.Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю „Одеська обласна енергопостачальна компанія задовольнити повністю.

2.Стягнути з Комунального некомерційного підприємства „Любашівська центральна районна лікарня Любашівської районної ради в Одеській області (66502, Одеська обл., Любашівський район, смт. Любашівка, вул. Софіївська, 47; код 01998822) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Одеська обласна енергопостачальна компанія (65007, м. Одеса, вул. Мала Арнаутська, 88; код ЄДРПОУ 42114410) заборгованість за спожиту активну електричну енергію у розмірі 149643 (сто сорок дев`ять тисяч шістсот сорок три) грн. 28 коп. та витрати по сплаті судового збору у розмірі 2244 (дві тисячі двісті сорок чотири) грн. 65 коп.

Повний текст рішення складено 22 жовтня 2020 р.

Рішення господарського суду набирає законної сили в порядку ст.241 Господарського процесуального кодексу України і може бути оскаржено в апеляційному порядку до Південно-західного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 20 днів з дня складання повного рішення.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя Т.Г. Д`яченко

Джерело: ЄДРСР 92347013
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку