open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 243/8367/20
Моніторити
Рішення /15.06.2021/ Слов'янський міськрайонний суд Донецької областіСлов'янський міськрайонний суд Донецької області Рішення /15.06.2021/ Слов'янський міськрайонний суд Донецької областіСлов'янський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /15.06.2021/ Слов'янський міськрайонний суд Донецької областіСлов'янський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /18.05.2021/ Слов'янський міськрайонний суд Донецької областіСлов'янський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /03.02.2021/ Слов'янський міськрайонний суд Донецької областіСлов'янський міськрайонний суд Донецької області Постанова /22.12.2020/ Донецький апеляційний суд Ухвала суду /09.12.2020/ Донецький апеляційний суд Ухвала суду /24.11.2020/ Донецький апеляційний суд Ухвала суду /04.11.2020/ Слов'янський міськрайонний суд Донецької областіСлов'янський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /19.10.2020/ Слов'янський міськрайонний суд Донецької областіСлов'янський міськрайонний суд Донецької області
emblem
Справа № 243/8367/20
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Рішення /15.06.2021/ Слов'янський міськрайонний суд Донецької областіСлов'янський міськрайонний суд Донецької області Рішення /15.06.2021/ Слов'янський міськрайонний суд Донецької областіСлов'янський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /15.06.2021/ Слов'янський міськрайонний суд Донецької областіСлов'янський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /18.05.2021/ Слов'янський міськрайонний суд Донецької областіСлов'янський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /03.02.2021/ Слов'янський міськрайонний суд Донецької областіСлов'янський міськрайонний суд Донецької області Постанова /22.12.2020/ Донецький апеляційний суд Ухвала суду /09.12.2020/ Донецький апеляційний суд Ухвала суду /24.11.2020/ Донецький апеляційний суд Ухвала суду /04.11.2020/ Слов'янський міськрайонний суд Донецької областіСлов'янський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /19.10.2020/ Слов'янський міськрайонний суд Донецької областіСлов'янський міськрайонний суд Донецької області

Провадження № 2/243/2597/2020

Справа № 243/8367/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2020 року м. Слов`янськ

Суддя Слов`янського міськрайонного суду Донецької області Ільяшевич О. В, розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав, встановлення опіки та стягнення аліментів на утримання дитини, -

ВСТАНОВИЛА:

24 вересня 2020 року ОСОБА_1 звернулась до Слов`янського міськрайонного суду Донецької області з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав, встановлення опіки та стягнення аліментів на утримання дитини.

Порядок звернення до суду за судовим захистом урегульовано ЦПК України. Подання заяви до суду має відбуватись із дотриманням певних умов.

Дослідивши позовну заяву та додані матеріали, суд приходить до висновку, що її подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 ЦПК України.

Так, за правилами частини 4 ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

В позовній заяві позивачка просить звільнити її від сплати судового збору на підставі п. 14 ч. 2 ст. 3 ЗУ «Про судовий збір», та у зв`язку із скрутним матеріальним становищем.

Позивачка під час звернення до суду з даним позовом судовий збір не сплатила, посилаючись на пункт 14 ч. 2 ст. 3 ЗУ "Про судовий збір" а також висловила клопотання про звільнення її від сплати судового збору у зв`язку із скрутним матеріальним становищем.

У вказаному пункті закону зазначено, що судовий збір не справляється за подання, заяви, апеляційної та касаційної скарги про захист прав малолітніх чи неповнолітніх осіб.

Зі змісту ст. 3 Закону України «Про судовий збір» та з положень ч. 2 ст. 14 ЦПК України вбачається, що законодавець розмежовує поняття позовна заява і заява.

Так, в п. 7-12, 12-1, 16 ч. 2 ст. 3 Закону України «Про судовий збір» зазначається перелік категорій справ, за які не справляється судовий збір, і які підлягають розгляду в порядку окремого провадження, шляхом подання заяви.

В п. 1-6, 15 ч. 2 ст. 3 Закону України «Про судовий збір» йдеться посилання на подачу заяв з процесуальних питань (скасування судового наказу, зміни чи встановлення способу, порядку і строку виконання рішення, поворот рішення, тощо).

Лише в п. 13 ч. 2 ст. 3 Закону України «Про судовий збір» визначено категорію справ позовного провадження, за яку при подачі позовної заяви позивачем не справляється судовий збір.

Приймаючи до уваги, що Законом України № 2229-VIII від 07 грудня 2017 року ( вже після роз`яснень в 2016 року ВССУ підстав звільнення позивача від сплати судового збору) внесені зміни до п. 14 ч. 2 ст. 3 Закону України «Про судовий збір», а також приймаючи до уваги, що позивачкою подається позовна заява ( в той час як в п. 14 ч. 2 ст. 3 Закону йдеться про подачу заяви), то відсутні підстави вважати, що ОСОБА_1 при подачі позовної заяви про позбавлення батьківських прав, встановлення опіки та стягнення аліментів на утримання дитини, звільнена від сплати судового збору.

При цьому,за приписамистатті 136 ЦПК України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

За роз`ясненнями,які містятьсяу п.3Постанови ПленумуВищого спеціалізованогосуду України№ 10від 17жовтня 2014року «Прозастосування судамизаконодавства просудові витратиу цивільнихсправах»,якщо позивачем(заявником)заявлено клопотанняпро відстроченняабо розстроченнясудового збору,зменшення йогорозміру абозвільнення відйого оплативідповідно доЦПК,то наслідки,передбачені ЦПК, застосовуються лише за умови відмови в задоволенні такого клопотання, про що постановляється відповідна ухвала.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Як зазначено у п. 29 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №10 від 17.10.2014 року «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім`ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім`ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо). Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі ЦПК повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Таким чином, основною умовою для звільнення від сплати судового збору є тяжкий майновий стан особи, що звертається до суду, який вона повинна довести поданими письмовими доказами.

З доданих до матеріалів справи документів, як то довідки про доходи № 8040850033021920 від 08 січня 2020 року виданої пенсіонеру в тому, що ОСОБА_1 перебуває на обліку в Слов`янському об`єднаному УПФУ в Донецькій області і отримує пенсію за віком, а саме: за період з липня 2019 по грудень 2019 року по 2000 грн. 00 коп., всього 12000 грн. 00 коп..

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за умов, якщо позивачами є зокрема: батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Як видно із позовної заяви та доданих матеріалів, позивачка зазначає лише, що на даний час вона перебуває в скрутному матеріальному становищі.

Однак, жодних доказів на підтвердження вказаної обставини, а саме того, що позивачка перебуває в такому скрутному матеріальному становищі, за якої вона не має можливості сплатити судовий збір суду не надано.

Основною умовою, за якої може мати місце звільнення від сплати судового збору, - це майновий стан сторони, який повинен бути підтверджений достовірними доказами.

Сама по собі зазначена позивачкою обставина не свідчить про наявне у неї скрутне матеріальне становище, за якого вона не має можливості сплатити судовий збір.

Натомість, позивачка надала суду докази (документи) які заслуговують на увагу та з яких видно, що позивачка ОСОБА_1 за попередній календарний рік отримала в УПФУ щомісячну грошову пенсію за віком, яка становить 2000 грн. 00 коп. Це підтверджено довідкою з Слов`янському об`єднаному УПФУ в Донецькій області № 8040850033021920 від 08 січня 2020 року. Отже, розмір судового збору в сумі 840 грн. 80 грн. не перевищує 5 % вищевказаного річного доходу позивачки за попередній календарний рік.

Дослідивши матеріали заяви та додані до неї документи, враховуючи обставини на які посилається позивачка, як на підстави звільнення від сплати судового збору, та додані докази, суд приходить до переконання, що клопотання про звільнення від сплати судового збору не підлягає задоволенню.

Крім цього, з матеріалів справи видно, що позивачка відповідно до договору про надання правничої допомоги зобов`язана сплатити гонорар адвокату, що на думку суду дозволяє дійти висновку про фінансову спроможність позивачки.

У зв`язку із наведеним, з врахуванням того, що позивачка не надає жодних доказів свого скрутного матеріального положення, суд не вбачає підстав для задоволення клопотання позивачки про звільнення від сплати судового збору або відстрочення позивачці сплату судового збору.

У зв`язку із наведеним, суд вважає за необхідне роз`яснити в цій ухвалі, що позивачка не позбавлена права звернення до суду із клопотанням про звільнення її від сплати судового збору, зменшення його розміру, або відстрочення сплати судового збору, з підстав наведених у ст. 8 ЗУ «Про судовий збір», подавши на підтвердження зазначених обставин відповідні докази.

При цьому, суд зазначає, що відповідно до роз`яснень, що містяться у п. 27 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України №10 від 17 жовтня 2014 року «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах», якщо заявником не подано належних доказів сплати судового збору у встановленому законодавством порядку та розмірі або (за необхідності) документів, що підтверджують звільнення від його сплати, заява (скарга) залишається без руху. При цьому у відповідній ухвалі суду має бути зазначено правильний порядок сплати та/або розмір судового збору.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає ЗУ «Про судовий збір».

За змістом частини 1 ст.4Закону України«Про судовийзбір» (в редакції станом на час звернення позивачки до суду), судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно ізп.2п.1ч.2вказаної статті,за поданнядо судупозовної заявине майновогохарактеру якаподана фізичноюособою, ставкасудового зборустановить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно із ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлений на 01 січня 2020 року становить 2102,00 грн.

Таким чином, за звернення до суду із даним позовом позивачкою має бути сплачений судовий збір в розмірі 840 грн. 80 коп..

Крім того, суд звертає увагу, що в позовній заяві зазначені докази щодо ухилення від виконання батьківських обов`язків ОСОБА_2 , щодо відповідача ОСОБА_3 , то в позовній заяві відсутнєж посилання на будь-які докази щодо предмету спору, а також не зазначено, чи вони наявні, чи будуть суду надані, чи є необхідність їх витребування тощо.

Частинами 1, 2 статті 185ЦПК України визначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням наведеного, суд приходить до висновку, що дану позовну заяву слід залишити без руху, із наданням позивачці строку для усунення недоліків.

При цьому суд зазначає, що прецедентна практика Європейського суду з прав людини щодо застосування статті 6Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод визнає, що доступ до суду не є абсолютним і національним законодавством може обмежуватись, зокрема для дотримання правил судової процедури і це не є порушенням права на справедливий суд.

Згідно із частиною 3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями175і177цьогоКодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Керуючись ст. ст. 175 - 177 ЦПК України, -

УХВАЛИЛА:

У задоволенні клопотання позивачки ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору відмовити.

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 пропозбавлення батьківськихправ,встановлення опікита стягненняаліментів наутримання дитини залишити без руху та надати позивачці строк в 10 (десять) днів з дня вручення її копії цієї ухвали для надання суду:

- нового тексту позовної заяви, в якій вказати посилання на докази, що обгрунтовують позов про позбавлення батьківських прав відповідача ОСОБА_3 . Або зазначення часу їх представлення суду та/ або необхідності витребування вказаних доказів;

- документів, що підтверджують сплату судового збору в сумі 840грн.80коп., або надати суду докази на підтвердження звільнення (або відстрочення/розстрочення) позивача від сплати судового збору, передбачені ст. 8 ЗУ «Про судовий збір».

Кошти в оплату судового збору мають бути перераховані на рахунок отримувача UA698999980313121206000005075, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), отримувач коштів - Слов`янське УК/м. Слов`янськ/22030101, код ЄДРПОУ - 37803368, МФО 899998, код класифікації доходів бюджету 22030101.У випадку невиконання вказаних вимог у встановлений строк заява вважатиметься неподаною і буде повернена позивачеві.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Суддя Слов`янського

міськрайонного суду О. В. Ільяшевич

Джерело: ЄДРСР 92290465
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку