open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 234/14123/20

Провадження № 2-о/234/910/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2020 року місто Краматорськ

Краматорський міський суд Донецької області

у складі: головуючого судді Данелюк О.М.

за участю секретаря судового засідання Антоненко О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Краматорську цивільну справу №234/14123/20 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Краматорський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) про встановлення факту смерті, -

Обставини справи:

12.10.2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про встановлення факту смерті ОСОБА_2 .

В обґрунтування своїх вимог зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Макіївка Донецької області помер його батько ОСОБА_2 , про що надано лікарське свідоцтво про смерть, яке видано на тимчасово окупованій території України. Краматорським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) його представнику було відмовлено у видачі свідоцтва про смерть.

Ухвалою суду від 12.10.2020 року відкрито провадження по справі.

Представник заявника у судове засідання не з`явився, але надав суду заяви, в якій просив справу слухати за його відсутності, підтримав заявлені вимоги та просив їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи був повідомлений про час та місце слухання справи.

Відзив на заяву не надійшов.

Дослідивши наявні у справі письмові докази, суд, -

ВСТАНОВИВ:

У відповідності до довідки про причину смерті ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , причина смерті: інфаркт лівої півкулі головного мозку на фоні ГБ.

З відмови у проведенні державної реєстрації смерті, наданої заявнику 12.10.2020р. в Краматорському міському відділі державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) за №20.13-115/1-3271/4, вбачається, що аналіз документів, пред`явлених ним, свідчить, що документ видано на тимчасово окупованій території України, де органи державної влади не здійснюють свої повноваження. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та (або) особами даного утворення є недійсним і не створює правових наслідків.

Частиною 1 ст.317 ЦПК України передбачено, що заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Відповідно до п.8 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

У відповідності до ч.ч.3, 4 ст.9 Закону України „Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" від 15.04.2014р. №1207-VII будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому Законом.

Розділом 5 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затвердженими наказом Міністерства юстиції України №52/5 від 18.10.2000р, передбачено, що підставою для державної реєстрації смерті є: - лікарське свідоцтво про смерть (форма №106/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006р №545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006р за №1150/130234; - фельдшерська довідка про смерть (форма №106-1/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006р №545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006р за №1150/130234; - лікарське свідоцтво про перинатальну смерть; - рішення суду про оголошення особи померлою; - рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час…

Сукупність наданих заявником доказів свідчить про те, що ОСОБА_2 дійсно помер у м. Макіївка Донецької області, Україна, а тому суд вважає необхідним встановити факт його смерті в судовому порядку, задовольнивши тим самим вимоги заявника.

Керуючись ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», ст.ст.13, 42, 77-81, 293, 317, 319 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Краматорський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) про встановлення факту смерті- задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Торгово Яранського району Кіровської області, громадянина України, який був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 83 років в м. Макіївка Донецької області Україна, причина смерті: інфаркт лівої півкулі головного мозку на фоні ГБ.

Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Донецького апеляційного суду через Краматорський міський суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Суддя Краматорського

міського суду О.М. Данелюк

Джерело: ЄДРСР 92261879
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку