open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

05 жовтня 2020 року о/об 17 год. 50 хв.Справа № 280/5334/20 м.ЗапоріжжяЗапорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Прасова О.О. при секретарі Новіковій Д.А., розглянувши у місті Запоріжжі за правилами спрощеного провадження адміністративну справу

за позовом Головного управління ДПС у Запорізькій області (69107, Запорізька область, м.Запоріжжя, проспект Соборний, буд.166; код ЄДРПОУ 43143945)

до Товариства з обмеженою відповідальністю АДАЙКОМ (69061, Запорізька область, м.Запоріжжя, вул.Трансформаторників, буд.49; код ЄДРПОУ 42071325)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 )

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 )

про припинення юридичної особи,

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Головного управління ДПС у Запорізькій області (надалі позивач, ГУ ДПС у Запорізькій області) до Товариства з обмеженою відповідальністю АДАЙКОМ (надалі відповідач, ТОВ АДАЙКОМ), в якому позивач, з урахування уточнення позовної заяви, просить суд припинити юридичну особу Товариство з обмеженою відповідальністю АДАЙКОМ, яке зареєстроване за адресою: 69061, м.Запоріжжя, вул.Трансформаторників, буд.49.

Позивач у позові (а.с.48-49) зазначив, що 24.07.2020 ГУ ДПС у Запорізькій області отримано лист від громадянина ОСОБА_1 , який зазначає, що TOB «АДАЙКОМ» (код ЄДРПОУ 42071325) протиправно зареєструвало своє місцезнаходження за адресою: АДРЕСА_3 без його відома і без його згоди, тобто в порушення діючого законодавства надавши державному реєстратору завідомо неправдиві відомості щодо місцезнаходження юридичної особи. Жодного відношення до TOB «АДАЙКОМ» він не має. Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно (номер інформаційної довідки 178386316 від 22.08.2019) власником житлового будинку, який розташований за адресою: АДРЕСА_3 є ОСОБА_1 . На підставі рішення Запорізької міської ради №109 від 19.02.2016 вул.Карла Маркса в місті Запоріжжя була перейменована на вул.Трансформаторників. Таким чином, крім ОСОБА_1 , немає більше власника нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_3 . Інші об`єкти нерухомого майна за вказаною адресою відсутні.

Позивач підтримав позовні вимоги.

Відповідач про день, час та місце судового засідання повідомлений належним чином. Відзив на позовну заяву відповідачем до суду не надано.

Третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача - ОСОБА_1 (надалі - ОСОБА_1 ) подано до суду письмові пояснення, в яких зазначено, що замість місцезнаходження юридичної особи TOB «АДАЙКОМ» знаходиться його адреса, по якій він фактично зареєстрований та проживає, а TOB «АДАЙКОМ» не веде діяльності за адресою ОСОБА_1 та не має офісу з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи. ОСОБА_1 дізнався про порушення своїх прав 21.08.2019, коли отримав на свій адрес від Управління СБУ в Миколаївській області лист, який був адресований TOB «АДАЙКОМ».

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача - ОСОБА_2 на день судового засідання письмові пояснення та документи на їх обґрунтування до суду не подав. Про день, час і місце розгляду справи третя особа повідомлена належним чином.

Ухвалою судді від 10.08.2020 відкрито провадження у справі та призначено судове засідання на 07.09.2020 за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

07.09.2020 ухвалою суду відкладено розгляд справи та призначено судове засідання на 05.10.2020 за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Розглянувши наявні матеріали та фактичні обставини справи, дослідивши і оцінивши надані докази в їх сукупності, суд з`ясував наступне.

За інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходження відповідача як юридичної особи зареєстроване за адресою: 69061, Запорізька область, м.Запоріжжя, вул.Трансформаторників, буд.49. Відповідач має ідентифікаційний код 42071325 та зареєстрований як юридична особа 16.04.2018.

Статтею 51 Господарського кодексу України (надалі ГК України) передбачено, що підприємницька діяльність припиняється, зокрема, на підставі рішення суду у випадках, передбачених Господарським кодексом та іншими законами.

Відповідно до ст.59 ГК України припинення суб`єкта господарювання здійснюється відповідно до закону.

Згідно з пп.20.1.37 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України контролюючі органи, визначеніпідпунктом 41.1.1пункту 41.1 статті 41 цього Кодексу, мають право: звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою - підприємцем підприємницької діяльності та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб`єктів господарювання.

Як зазначено у п.67.2 ст.67 Податкового кодексу України контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо: припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців; (…).

Відповідно до ст.55-1 ГК України ознаки фіктивності, що дають підстави для звернення до суду про припинення юридичної особи або припинення діяльності фізичною особою - підприємцем, в тому числі визнання реєстраційних документів недійсними: зареєстровано (перереєстровано) на недійсні (втрачені, загублені) та підроблені документи; незареєстровано у державних органах, якщо обов`язок реєстрації передбачено законодавством; зареєстровано (перереєстровано) у органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління підставним (неіснуючим), померлим, безвісти зниклим особам або таким особам, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізовувати повноваження; зареєстровано (перереєстровано) та проваджено фінансово-господарську діяльність без відома та згоди його засновників та призначених у законному порядку керівників.

У ч.3 ст.35 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» зазначено, що засновники (учасники) юридичної особи несуть відповідальність за відповідність установчих документів законодавству, а також за відповідність перекладу тексту документів у випадках, визначенихпунктом 1частини першої статті 15 цього Закону.

Згідно з ч.4 ст.35 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, що подаються для державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, а також у неподанні або несвоєчасному поданні державному реєстратору передбаченої цим Законом інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи або його відсутність, несуть відповідальність, встановлену законом.

Відповідно до п.45.2 ст.45 податкового кодексу України податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. (…).

Як зазначено у ст.93 Цивільного кодексу України, місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

В матеріалах справи містяться: «Інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта»; «Інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна»; Свідоцтво про право власності на нерухоме майно від 01.04.2015 - які підтверджують, що ОСОБА_1 є власником житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

Водночас, в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань стосовно TOB «АДАЙКОМ» відсутні відомості про ОСОБА_1 , засновником відповідача є ОСОБА_2 .

Таким чином, з матеріалів справи вбачається, що державну реєстрацію TOB «АДАЙКОМ» як юридичної особи проведено за завідомо неправдивими відомостями, за підробленими документами.

Протилежного суду не доведено.

Враховуючи викладене, суд вважає вимоги позивача щодо припинення юридичної особи законними та обґрунтованими, у зв`язку з чим, позов підлягає задоволенню.

У ст.19 Конституції України зазначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості (ч.1 ст.9 КАС України).

Судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи (ч.1 ст.132 КАС України).

Суд вирішує питання щодо судових витрат у рішенні, постанові або ухвалі (ч.1 ст.143 КАС України).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.9, 77, 132, 143, 243-246 КАС України, суд,

ВИРІШИВ:

Позовну заяву задовольнити у повному обсязі.

Припинити юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю АДАЙКОМ (69061, Запорізька область, м.Запоріжжя, вул.Трансформаторників, буд.49; код ЄДРПОУ 42071325).

У стягненні з відповідача на користь позивача суми сплаченого судового збору за подання адміністративного позову до суду відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга може бути подана до Третього апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд.

Повний текст судового рішення складено 05.10.2020.

Суддя О.О. Прасов

Джерело: ЄДРСР 92241799
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку