open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

15 жовтня 2020 року

м. Одеса

Справа № 521/14183/20

Провадження № 2-о/521/248/20

Малиновський районний суд міста Одеси в складі:

головуючого - судді Гуревського В.К.

за секретаря - Шудра Г.С.,

Учасники справи:

Заявник - ОСОБА_1

Представник - ОСОБА_2

Заінтересована особа - Одеського міського відділу державної реєстрації актів

цивільного стану Південного міжрегіонального управління

Міністерства юстиції (м. Одеса)

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Одесі цивільну справу за заявою ОСОБА_3 , за участю заінтересованої особи: Одеського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про встановлення факту смерті особи у певний час, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_3 звернувся до суду із заявою, за участю заінтересованої особи: Одеського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), за яким просив встановити факт смерті громадянки України, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в певний час, тобто « ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце смерті: АДРЕСА_1 . Вказати, що рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час є підставою для державної реєстрації смерті, посилаючись на таке.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати заявника ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , факт смерті підтверджується Медичним свідоцтвом про смерть серії 01 №079306, виданим Бійським відділенням КДЗОЗ «Алтайське крайове бюро судово-медичної експертизи» МОЗ та СР 17.08.2013 року.

За життя мати постійно проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується Довідкою (випискою із будинкової книги про склад сім`ї) від 31.07.2008 року, виданою дільницею № 1 КП «ЖКС «Черьомушки» Одеської міської ради. Незадовго до смерті, у 2013 році мати поїхала відвідати своїх батьків, які проживали в селі Мартинове Єльцівського району Алтайського краю Російської федерації та в період перебування там ОСОБА_4 померла. Факт смерті ОСОБА_4 було встановлено Бійським відділенням КДЗОЗ «Алтайське крайове бюро судово-медичної експертизи» МОЗ та СР, причиною смерті стало самогубство. Заявнику повідомили про смерть матері, але через складне матеріальне становище перевезти тіло в Україну для поховання заявник не зміг, тому було прийнято рішення поховати її в селі, де проживали бабуся та дідусь.

Через деякий час мені заявнику надали документи про смерть матері, проте це було лише Медичне свідоцтво про смерть. За життя ОСОБА_4 не залишила заповіту.

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина, яку заявник прийняв за законом згідно із п. 3 ст. 1268 Цивільного кодексу України шляхом постійного проживання із спадкодавцем на день його смерті.

До складу спадщини входить квартира АДРЕСА_2 , що підтверджується Договором купівлі-продажу квартири № 1868 від 05.06.2008 року, право власності зареєстровано в КП «Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об`єктів нерухомості» в книзі 680пр-80 номер запису 206, що підтверджується Витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно №19201621 від 17.06.2008 року.

Згідно ч. 1 ст. 1297 ЦК України спадкоємець зобов`язаний звернутися за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація.

З метою оформлення спадщини заявник звернувся до нотаріуса і йому було роз`яснено, що для відкриття спадкової справи та оформлення спадкових прав на майно, яке залишилось після смерті ОСОБА_4 , він зобов`язаний надати нотаріусу свідоцтво про смерть матері.

Відповідно до п. 1.3 глави 10 Розділу 2 Порядку вчинення нотаріальних дій, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України «Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» № 296/5 від 22.02.2012 року факт смерті фізичної особи і час відкриття спадщини нотаріус перевіряє шляхом витребовування від спадкоємця свідоцтва про смерть, виданого органом державної реєстрації актів цивільного стану або за безпосереднім доступом до реєстру актів цивільного стану.

В серпні 2018 року заявник звернувся до Київського районного у місті Одесі відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області з метою отримання повторно свідоцтва про смерть матері, проте йому було повідомлено про відсутність актового запису про смерть ОСОБА_4

29.08.2018 року заявник через представника за довіреністю подав заяву до Київського районного у місті Одесі відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області щодо витребування свідоцтва про смерть гр. ОСОБА_4 із компетентних органів Російської Федерації.

18 липня 2019 року заявник отримав відповідь на своє звернення № 4487/47-09, в якому було зазначено, що було отримано лист-повідомлення з Бійського міжрайонного відділу ЗАГС Управління ЗАГС Міністерства юстиції Алтайського краю Російської Федерації про відсутність актового запису про смерть ОСОБА_4 в архіві Бійського міжрайонного відділу ЗАГС Управління ЗАГС Міністерства юстиції Алтайського краю Російської федерації. Окрім цього було повідомлено, що архівний фонд даного відділу збережено повністю.

Згідно із п. 2 Розділу І Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених Наказом від 18.10.2000 № 52/5 «Про затвердження Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні» державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, встановлених законом, зміна імені, смерть відповідно до Сімейного кодексу України та Цивільного кодексу України, Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та інших актів законодавства; відомості про народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть підлягають обов`язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян відповідно до Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.2007 № 1064.

25 червня 2020 року представником заявника за довіреністю ОСОБА_5 до Одеського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) було подано заяву щодо державної реєстрації смерті ОСОБА_4 .

20 серпня 2020 року була отримана відповідь на вказану заяву, в якій заявнику було відмовлено у проведенні державної реєстрації смерті ОСОБА_4 , що підтверджується Відповіддю Одеського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) від 20.08.2020 року № 94/56-106. Відмова була вмотивована тим, що заявником не було надано довідку з місця поховання померлої особи. Отримати довідку з місця поховання матері ОСОБА_4 заявник не має можливості, оскільки після смерті матері він не підтримував зв`язку зі своїми бабусею та дідусем та йому достеменно не відоме місце поховання матері.

У зв`язку з неможливістю провести державну реєстрацію смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян та неможливістю отримання Свідоцтва про смерть матері, заявник змушений звернутись до суду із заявою встановлення факту смерті особи.

Встановлення юридичного факту смерті ОСОБА_4 необхідно для оформлення спадщини. Іншої можливості встановити цей факт заявник не має.

Представник заявника надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутністю, на задоволенні заяви наполягав у повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Одеського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) в судове засідання не з`явився, повідомлявся у встановленому законом порядку.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає можливим постановити рішення про задоволення заяви. Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати заявника ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , факт смерті підтверджується Медичним свідоцтвом про смерть серії 01 №079306, виданим Бійським відділенням КДЗОЗ «Алтайське крайове бюро судово-медичної експертизи» МОЗ та СР 17.08.2013 року.

За життя мати постійно проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується Довідкою (випискою із будинкової книги про склад сім`ї) від 31.07.2008 року, виданою дільницею № 1 КП «ЖКС «Черьомушки» Одеської міської ради.

У 2013 році ОСОБА_4 поїхала відвідати своїх батьків, які проживали в селі Мартинове Єльцівського району Алтайського краю Російської федерації та в період перебування там ОСОБА_4 померла. Факт смерті ОСОБА_4 було встановлено Бійським відділенням КДЗОЗ «Алтайське крайове бюро судово-медичної експертизи» МОЗ та СР, причиною смерті стало самогубство. Було прийнято рішення поховати ОСОБА_4 в селі.

Заявнику надали документи про смерть матері, а саме - Медичне свідоцтво про смерть.

За життя ОСОБА_4 не залишила заповіту.

Відповідно до ч. 1 ст. 1261 Цивільного кодексу України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина, яку заявник прийняв за законом згідно із п. 3 ст. 1268 Цивільного кодексу України шляхом постійного проживання із спадкодавцем на день його смерті.

До складу спадщини входить квартира АДРЕСА_2 , що підтверджується Договором купівлі-продажу квартири № 1868 від 05.06.2008 року, право власності зареєстровано в КП «Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об`єктів нерухомості» в книзі 680пр-80 номер запису 206, що підтверджується Витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно №19201621 від 17.06.2008 року.

Згідно ч. 1 ст. 1297 ЦК України спадкоємець зобов`язаний звернутися за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація.

З метою оформлення спадщини заявник звернувся до нотаріуса і йому було роз`яснено, що для відкриття спадкової справи та оформлення спадкових прав на майно, яке залишилось після смерті ОСОБА_4 , він зобов`язаний надати нотаріусу свідоцтво про смерть матері.

Відповідно до п. 1.3 глави 10 Розділу 2 Порядку вчинення нотаріальних дій, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України «Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» № 296/5 від 22.02.2012 року факт смерті фізичної особи і час відкриття спадщини нотаріус перевіряє шляхом витребовування від спадкоємця свідоцтва про смерть, виданого органом державної реєстрації актів цивільного стану або за безпосереднім доступом до реєстру актів цивільного стану.

В серпні 2018 року заявник звернувся до Київського районного у місті Одесі відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області з метою отримання повторно свідоцтва про смерть матері, проте йому було повідомлено про відсутність актового запису про смерть ОСОБА_4

29.08.2018 року заявник через представника за довіреністю подав заяву до Київського районного у місті Одесі відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області щодо витребування свідоцтва про смерть гр. ОСОБА_4 із компетентних органів Російської Федерації.

18 липня 2019 року заявник отримав відповідь на своє звернення № 4487/47-09, в якому було зазначено, що було отримано лист-повідомлення з Бійського міжрайонного відділу ЗАГС Управління ЗАГС Міністерства юстиції Алтайського краю Російської Федерації про відсутність актового запису про смерть ОСОБА_4 в архіві Бійського міжрайонного відділу ЗАГС Управління ЗАГС Міністерства юстиції Алтайського краю Російської федерації. Окрім цього було повідомлено, що архівний фонд даного відділу збережено повністю.

Згідно із п. 2 Розділу І Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених Наказом від 18.10.2000 № 52/5 «Про затвердження Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні» державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, встановлених законом, зміна імені, смерть відповідно до Сімейного кодексу України та Цивільного кодексу України, Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та інших актів законодавства; відомості про народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть підлягають обов`язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян відповідно до Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.2007 № 1064.

25 червня 2020 року представником заявника за довіреністю ОСОБА_5 до Одеського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) було подано заяву щодо державної реєстрації смерті ОСОБА_4 .

20 серпня 2020 року була отримана відповідь на вказану заяву, в якій заявнику було відмовлено у проведенні державної реєстрації смерті ОСОБА_4 , що підтверджується Відповіддю Одеського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) від 20.08.2020 року № 94/56-106. Відмова була вмотивована тим, що заявником не було надано довідку з місця поховання померлої особи. Отримати довідку з місця поховання матері ОСОБА_4 заявник не має можливості, оскільки після смерті матері він не підтримував зв`язку зі своїми бабусею та дідусем та йому достеменно не відоме місце поховання матері.

У зв`язку з неможливістю провести державну реєстрацію смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян та неможливістю отримання Свідоцтва про смерть матері, заявник змушений звернутись до суду із заявою встановлення факту смерті особи.

Факт прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 відповідно до п. 3 ст. 1268 Цивільного кодексу України шляхом постійного проживання із спадкодавцем на день його смерті, підтверджується Довідкою (випискою із будинкової книги про склад сім`ї) від 31.07.2008 року, виданою дільницею №1 КП «ЖКС «Черьомушки» Одеської міської ради.

Факт родинних відносин між ОСОБА_1 та померлою, ОСОБА_4 , підтверджується Свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 21.05.1988 року, в якому в графі мати вказано - « ОСОБА_4 » (в Свідоцтві про народження дані були внесені на російською мовою).

Відповідно до п. «ґ» ч. 1 Глави 5 Розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених Наказом від 18.10.2000 № 52/5 «Про затвердження Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні» підставою для державної реєстрації смерті є: рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Абзацом 1 п. 13 Постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31.03.95 р. «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» встановлено, що заяви про встановлення факту смерті особи в певний час приймаються до провадження суду і розглядаються за умови подання заявниками документів про відмову органів реєстрації актів громадянського стану в реєстрації події смерті. Заявник зобов`язаний обґрунтувати свою заяву посиланнями на докази, що достовірно свідчать про смерть особи у певний час і за певних обставин.

Смерть ОСОБА_4 було встановлено Бійським відділенням КДЗОЗ «Алтайське крайове бюро судово-медичної експертизи» МОЗ та СР Медичне свідоцтво про смерть серії 01 № 079306 від 17 серпня 2013 року.

За викладених обставин заява підлягає задовленню.

Згідно зі ст. 267 ЦПК України суд, який ухвалив рішення, може визначити порядок його виконання, надати відстрочення або розстрочення виконання, вжити заходів для забезпечення його виконання, про що зазначає в рішенні.

Відповідно до ч. 1 ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. В разі оголошення лише вступної та резолютивної частини рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Керуючись ст. ст. 13, 267, 293, 315, 354, 355 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_3 - задовольнити.

Встановити факт смерті громадянки України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в певний час, тобто ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце смерті: АДРЕСА_1 .

Встановити порядок виконання рішення суду, відповідно до якого після набрання ним законної сили, це рішення є підставою для державної реєстрації смерті громадянки України ОСОБА_4 .

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Одеського апеляційного суду через Малиновський районний суд м. Одеси протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду в повному обсязі складено 15 жовтня 2020 року.

СУДДЯ В.К.Гуревський

Джерело: ЄДРСР 92238658
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку