open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 626/1388/19

Провадження № 2/634/224/20

Категорія 61

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.09.2020 року

Сахновщинський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді Зимовського О.С.,

за участю секретаря судового засідання Ковбаса С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Сахновщина Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Медведівської сільської ради Кегичівського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування,

встановив:

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду з позовною заявою після уточнення просять визнати за ними в порядку спадкування за законом по 1/2 частці право на земельну частку (пай) 6,23 умовних кадастрових гектарах, яка знаходиться на території Медведівської сільської ради Кегичівського району Харківської області.

В обґрунтування уточнених позовних вимог позивачі зазначили, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер їх дід ОСОБА_3 , який за життя склав заповіт, яким розпорядився належним йому правом на земельну частку пай на користь дочки - ОСОБА_4 .

Після смерті ОСОБА_3 , спадщину фактично прийняла його донька ОСОБА_4 , оскільки в межах строку на прийняття спадщини подала заяву до Медведівської сільської ради Кегичівського району Харківської області про прийняття спадщини за заповітом.

ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 і не встигла оформити спадщину за заповітом після спадкодавця ОСОБА_3 .

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина, яка складається із квартири, що знаходиться в м. Харків, яку позивачі успадкували в рівних долях. На час оформлення спадщини їм не було відомо про наявність заповіту укладеного ОСОБА_3 .

Позивачі з метою прийняття спадщини на земельну часту (пай) звернулися до Красноградської державної нотаріальної контори, однак їм було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом в зв`язку з тим, що ОСОБА_4 на час відкриття спадщини не проживала постійно з спадкоємцем і не подала заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори у визначений законом строк.

Тому позивачі були вимушені звернутись до суду про визнання права за ними в порядку спадкування за законом по 1/2 частці право на земельну частку (пай).

В судове засідання позивачі та їх представник не з`явилися, надали до суду заяви про підтримання уточнених позовних вимог та про слухання справи у їх відсутності.

Представник відповідача - Медведівської сільської ради Кегичівського району Харківської області в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи у відсутності представника, визнав позов повністю і просив його задовольнити.

Суд, перевіривши та дослідивши письмові докази, повно та всебічно з`ясувавши обставини справи, дійшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно п.п. 4, 5 прикінцевих та перехідних положень до чинногоЦК України від 16 січня 2003 року, який набрав чинності 01 січня 2004року, Цивільний кодекс Українизастосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності.

Щодо цивільних відносин, які виникли до набрання чинностіЦивільним кодексом України, положення цьогоКодексузастосовуються до тих прав і обов`язків, що виникли або продовжують існувати після набрання ним чинності.

Правила книгишостої Цивільного кодексу України(спадкове право) застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цим Кодексом.

Велика Палата Верховного суду в постанові від 6 лютого 2019 року у справі №145/797/15-ц вказала, що у разі відкриття спадщини до 1 січня 2004 року застосовується чинне на той час законодавство, зокрема відповідні правила ЦК УРСР, у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом. Уразі коли спадщина, яка відкрилася до набрання чинності ЦК України і строк на її прийняття не закінчився до 1 січня 2004 року, спадкові відносини регулюються цим Кодексом.

Часом відкриття спадщини визначається день смерті спадкодавця, а при оголошенні його померлим - день, зазначений встатті 21 цього кодексу(ст. 525 ЦК Українив редакції 1963 року, що діяв на момент відкриття спадщини).

Враховуючи вищевикладене, оскільки спадщина відкрилася до 01 січня 2004 року і строк на її прийняття не закінчився до 1 січня 2004 року, суд приходить до висновку, що до спірних правовідносин слід застосовувати правилаЦК України.

У відповідності до вимог ст.ст.1217,1223 ЦК Україниспадкування здійснюється за заповітом або законом. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини, право на спадкування одержують особи, зазначені устаттях 1261-1265 ЦК України.

Відповідно дост.1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно до вимог ст. 1225 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Статтею 1233 ЦК України визначає, що заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок смерті.

Згідно копії свідоцтва про смерть, серія НОМЕР_1 , ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , в с. Медведівка Кегичівського району Харківської області, актовий запис №12. Свідоцтво видано Медведівською сільською радою Кегичівського району Харківської області 23.12.2003 року.(а.с.14).

Відповідно до копії заповіту складеного 20 грудня 2000 року та посвідченого секретарем Медведівської сільської ради Кегичівського району Харківської області, ОСОБА_3 на випадок смерті свій пайовий сертифікат серія ХР №0258234, заповів своїй доньці ОСОБА_5 , яка проживає в АДРЕСА_1 (а.с.17).

Згідно довідки №364, від 01.07.2004 року, виданої Медведівською сільською радою Кегичівського району Харківської області Лісняк Н.П. в тому, її батько ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 постійно і до дня смерті проживав в с. Медведівка Кегичівського району Харківської області. (а.с.18).

Відповідно до заяви від 02.06.2004 року ОСОБА_4 прийняла спадщину яка залишилася після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 . Заява посвідчена секретарем Медведівської сільської ради Кегичівського району Харківської області.

Згідно копії Сертифікату на право на земельну частку (пай) серія ХР №0258234, вбачається, що сертифікат видано члену КСП «Дружба» с.Медведівка Кегичівського району Харківської області ОСОБА_3 , на підставі розпорядження Кегичівської райдержадміністрації від 21.02.2002 року, №53, в тому, що йому належить право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП «Дружба» розміром 6,23 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості). Сертифікат зареєстровано 6 березня 2000 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №129.(а.с.20).

Відповідно до копії довідки виданої ОСОБА_5 , в тому, що Наталинською сільською радою Красноградського району Харківської області 15.11.1980 року зареєстровано одруження гр. ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , актовий запис №50. Прізвище після одруження присвоєне ОСОБА_8 . Шлюб розірвано Красноградським відділом реєстрації актів громадянського стану 30.09.1986 року актовий запис №148, що підтверджується копією свідоцтва про розірвання шлюбу серія НОМЕР_2 . (а.с.21-22).

Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженанаказом Міністерства юстиції України від 14 червня 1994 року N18/5(далі по тексту - Інструкція), яка діяла на час відкриття спадщини, передбачала, що доказом вступу в управління чи володіння спадковим майном можуть бути: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, виконавчого комітету місцевої Ради народних депутатів чи відповідної місцевої державної адміністрації про те, що спадкоємець безпосередньо перед смертю спадкодавця проживав разом з ним, або про те, що спадкоємцем було взято майно спадкодавця; довідка державної податкової служби, страховика чи іншого органу про те, що спадкоємцем після відкриття спадщини сплачувались податки або страхові платежі по обов`язковому страхуванню, квитанція про сплату податку, страхового платежу; копія рішення суду, що, набрало законної сили, про встановлення факту своєчасного прийняття спадщини; запис у паспорті спадкоємця або в будинковій книзі, який свідчить про те, що спадкоємець був постійно прописаний в спадковому будинку (квартирі) в період шести місяців після смерті спадкодавця, та інші документи, що підтверджують факт вступу спадкоємця в управління чи володіння спадковим майном.

Доказом вступу в управління чи володіння спадковим майном може бути наявність у спадкоємців ощадної книжки, іменних цінних паперів, квитанцій про здані в ломбард речі, свідоцтва про реєстрацію (технічного паспорта, реєстраційного талону) на автотранспортний засіб чи іншу самохідну машину або механізм, державного акта на право приватної власності на землю та інших документів, виданих відповідними органами на ім`я спадкодавця на майно, користування яким можливе лише після належного оформлення прав на нього (пункт 113 Інструкції).

Виходячи, з аналізу зазначених доказів після смерті ОСОБА_3 , фактичним спадкоємцем була його донька - ОСОБА_4 , яка заяву про відмову від прийняття спадщини, у тому числі і стосовно права на земельну частку ( пай), згідно сертифікату не подавала, прийняла спадщину користуючись майном спадкодавця, тим самим підтвердивши її прийняття. Але за життя ОСОБА_4 не встигла оформити спадщину, оскільки 26 жовтня 2004 році вона померла.

В свою чергу після смерті останньої, спадщину прийняли позивачі у справі, що підтверджується належними доказами.

Так згідно копії Свідоцтва про право на спадщину за законом від 29.06.2005 року, то посвідченого державним нотаріусом Красноградської державної нотаріальної контори Харківської області, спадкоємицями майна ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , є в рівних частках кожна: дочка - ОСОБА_2 , що мешкає в АДРЕСА_2 , та дочка ОСОБА_1 , що мешкає в АДРЕСА_1 . Спадкове майно, на яке видано це свідоцтво, складається з: грошових вкладів з належними відсотками та компенсаціями, що зберігаються в філії Красноградського відділення ВАТ «Державний ощадний банк України» №3184/010 м. Красноград Харківської області на рахунках №07900320, №12104, №9155/5075, №9155/2373, № НОМЕР_3 , які належали померлій ОСОБА_4 на підставі ощадних книжок.

Відповідно до копії Постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 22.03.2019 року №62/02-31, винесеної в.о. державного нотаріуса Красноградської державної нотаріальної контори, вбачається що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 матері ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП «Дружба» розміром 6,23 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) с. Медведівка Кегичівського району Харківської області, яка належала ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , в зв`язку з тим, що згідно відповіді державної нотаріальної контори Кегичівського району Харківської області та інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №55574949 від 22.03.2019 року спадкова справа щодо майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 не заводилася, з заявами про прийняття спадщини ніхто зі спадкоємців не звертався.(а.с.13).

Частиною 1ст. 328 Цивільного кодексуУкраїни, передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Спадкоємці відповідно дост. 1258 Цивільного Кодексу Україниодержують право на спадкування почергово. У першу чергу право на спадкуванняза законом згідност. 1261 Цивільного Кодексу Українимають діти спадкодавця, у тому числі зачатті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Частиною5ст.1268 Цивільного кодексу України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч.1ст. 125 Земельного Кодексу Україниправо власності на земельні ділянки виникає після одержання її власником документу, що посвідчує право власності, та його державної реєстрації.

Захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється, в тому числі, шляхом визнання права, як передбачено п. а ч. 3ст. 152 Земельного Кодексу України.

Відповідност.41 Конституції Україникожен має право володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності набувається в порядку визначеному законом. Право власності є непорушним.

Оцінивши надані докази у їх сукупності, надавши їм належну правову оцінку, враховуючи, що позивачі є спадкоємцями першої черги, також враховуючи, що визнання запозивачами права не порушає нічиїх інтересів, суд дійшов до висновку, що позовні вимоги є доведеними та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.12, 13, 89, 206, 258, 259, 264, 265, 268 ЦПК України, суд-

ухвалив:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Медведівської сільської ради Кегичівського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_6 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , в порядку спадкування за законом право на 1/2 частку земельної частки (паю) розміром 6,23 умовних кадастрових гектарів, яка знаходиться на території Медведівської сільської ради Кегичівського району Харківської області, що належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 на підставі Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ХР №0258234, виданого Кегичівською РДА Харківської області на підставі рішення Кегичівської РДА від 21.02.2000 року яку за життя фактично прийняла ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Визнати за ОСОБА_2 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_7 , ідентифікаційний номер НОМЕР_5 , в порядку спадкування за законом право на 1/2 частку земельної частки (паю) розміром 6,23 умовних кадастрових гектарів, яка знаходиться на території Медведівської сільської ради Кегичівського району Харківської області, що належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 на підставі Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ХР №0258234, виданого Кегичівською РДА Харківської області на підставі рішення Кегичівської РДА від 21.02.2000 року яку за життя фактично прийняла ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Харківського апеляційного суду в тридцяти денний строк з дня його складання.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлено 08 жовтня 2020 року.

Суддя: /підпис/

Копія вірна. Суддя:

Джерело: ЄДРСР 92086952
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку