open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 226/1868/20

ЄУН 226/1868/20

Провадження № 2/226/646/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 жовтня 2020 року м. Мирноград

Димитровський міський суд Донецької області в складі:

головуючого судді Рибкіна О.А.,

за участю секретаря Орлової О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м.Мирнограді Донецької області справу за позовом ОСОБА_1 до Мирноградської міської ради, третя особа: ОСОБА_2 , про визнання прав та обов`язків забудовника в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до відповідача Мирноградської міськоїради про визнання прав та обов`язків забудовника в порядку спадкування за законом.

В обґрунтування вимог вказала, що вона є дружиною ОСОБА_3 померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 . Після смерті чоловіка залишилося спадкове майно, яке складається з грошових коштів та з збудованого, але не прийнятого в експлуатацію будинку, право власності на яке не зареєстроване, за адресою: АДРЕСА_1 . Після смерті чоловіка відкрилася спадщина та вона звернулася до нотаріуса для прийняття спадщини. Їй було видано свідоцтво про право на спадщину за законом на грошові вклади з відповідними відсотками та компенсаціями в АТ «Державний ощадний банк». Проте, їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на збудований, але не прийнятий в експлуатацію, право власності на який не зареєстровано, будинок АДРЕСА_1 , через відсутність державної реєстрації права власності на будинок у Державному реєстрі прав власності, на який на теперішній час здійснити неможливо, оскілки припинилась цивільна правоздатність її чоловіка. ЇЇ чоловік ОСОБА_3 придбав за життя жилий будинок АДРЕСА_1 за договором купівлі-продажу, посвідченого державним нотаріусом Другої Красноармійської державної нотаріальної контори 13.09.1976 року за реєстровим №2740, посвідченого БТІ 24.09.1976 року. Будинок на момент купівлі-продажу знаходився у непридатному для проживання стані. Відповідно до рішення виконкому Димитровської міської ради депутатів трудящих від 27.120.1976 року протокол №20, спадкодавець зніс старий будинок, який прийшов в непридатність та побудував новий будинок за цією ж адресою. Однак, за життя спадкодавець не зареєстрував право власності на новий будинок збудований в 1979 році. Провести на цей час державну реєстрацію права на нерухомість після смерті чоловіка є не можливим, оскільки відповідно до ст.25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті. В свою чергу право власності на нерухоме майно виникає у них як у спадкоємців лише з моменту державної реєстрації цього майна. Згідно п.8постанови ПВСУвід 30.05.2008р.№7,якщо будівництвоздійснювалось згідноіз законом,то уразі смертізабудовника дозавершення будівництвайого правата обов`язкияк забудовникавходять доскладу спадщини.Таким чиномособа,до якоїперейшли правата обов`язкизабудовника упорядку абз.1ч.3ст.331ЦК України,може скористуватисяправом навизнання спадкоємцемправ таобов`язківзабудовника. Просить визнати за нею права та обов`язки забудовника на житловий будинок АДРЕСА_1 , що залишився після смерті її чоловіка ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивач до судового засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала до суду заяву про розгляд справи без її участі та наполягає на задоволення позовних вимог, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Представник відповідача до судового засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав до суду заяву про розгляд справи без участі представника, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Третя особа ОСОБА_2 до судового засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, підтримує позовні вимоги.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть (а.с. 7).

ОСОБА_3 є чоловіком ОСОБА_1 , 1944 року народження, що підтверджується свідоцтвом про одруження (а.с. 8).

ОСОБА_3 та ОСОБА_4 є батьками ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження (а.с.10).

Згідно договору купівлі-продажу від 13.09.1976 року, посвідченого державним нотаріусом Другої Красноармійської державної нотаріальної контори 13.09.1976 року за реєстровим №2740, посвідченого БТІ 24.09.1976 року, ОСОБА_3 придбав будинок АДРЕСА_1 (а.с.15-16).

Згідно рішення виконкому Димитровської міської ради депутатів трудящих від 27.120.1976 року протокол №20, ОСОБА_3 , який мешкає у власному будинку АДРЕСА_1 дозволено забудову нового жилого будинку зі зносом старого будинку, який прийшов у непридатність (а.с.20).

Згідно довідки Відділу ведення Реєстру територіальної громади Виконавчого комітету Мирноградської міської ради від 21.01.2020 року, за адресою: АДРЕСА_1 , був зареєстрований ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстровані: ОСОБА_4 з 05.11.1979, ОСОБА_2 з 12.12.2007 (а.с.9).

ОСОБА_1 є замовником технічного паспорту на житловий будинок АДРЕСА_1 , який виготовлено 03.02.2020 року, що підтверджується технічним паспортом на вказаний будинок (а.с. 17-19).

Згідно інформації комунального підприємства «Бюро технічної інвентаризації» Мирноградської міської ради від 21.05.2020 року, реєстрація права власності на новий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , відсутня. За реєстраційними даними БТІ до 01.01.2013 року житловий будинок АДРЕСА_1 належить ОСОБА_3 на підставі договору купівлі-продажу, посвідченого Другою Красноармійською державною нотаріальною конторою 13 вересня 1976 року за реєстровим №2740. Згідно рішення виконавчого комітету Димитровської міської ради депутатів трудящих від 27 жовтня 1976 року, протокол №20 ОСОБА_3 дозволено будівництво нового жилого будинку зі зносом старого будинку. Новий житловий будинок збудовано в 1979 році. Станом на 03.02.2020 року загальна площа нового житлового будинку складає 73,8 м2, житлова площа складає 48,1м2 (а.с.21).

Згідно Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі №59620820 від 27.02.2020 року, зареєстровано спадкову справу за № 65594825 (номер у нотаріуса 9/20) у спадковому реєстрі після смерті спадкодавця ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.12).

27 лютого 2020 року ОСОБА_2 надав до приватного нотаріуса Воробей О.В. до спадкової справи №9/2020 заяву про відмову від спадщини на користь дружини спадкодавця, його матері, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка зареєстрована та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.11).

Згідно свідоцтва про право на спадщину за законом від 28.05.2020 року, ОСОБА_1 видано свідоцтво на спадщину, яка складається з вкладів з відповідними відсотками та компенсаціями в АТ «Державний ощадний банк України», зареєстрованого в реєстрі №93 (а.с.13).

Згідно Витягу про реєстрацію в спадковому реєстрі №60350970 від 28.05.2020 року, ОСОБА_1 видано свідоцтво про право на спадщину за законом на грошові вклади (а.с. 14).

Згідно інформації Приватного нотаріуса Мирноградського міського нотаріального округу від 03.06.2020 року, видати свідоцтво про право на спадщину за законом ОСОБА_1 на домоволодіння АДРЕСА_1 неможливо, оскільки спадкодавцю ОСОБА_3 було дозволено будівництво нового житлового будинку зі зносом старого, який було збудовано, та право власності на новий житловий будинок у БТІ не зареєстровано (а.с.23).

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, відомості щодо прав власності на буд. АДРЕСА_1 відсутні (а.с.22).

Виходячи зі змісту ч.ч.1, 2 ст.331, ч.1 ст.182 ЦК України право власності на новостворене нерухоме майно виникає у особи, яка створила це майно, після закінчення будівництва об`єкта нерухомого майна, введення його в експлуатацію, отримання свідоцтва про право власності та державної реєстрації права власності. Отже, до прийняття об`єкта новоствореного нерухомого майна до експлуатації та його державної реєстрації, право власності на цей об`єкт не виникає.

Судом встановлено, що спадкодавцем ОСОБА_3 на законних підставах було збудовано житловий будинок з надвірними господарськими будівлями і спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 . Але, оскільки за життя спадкодавцем ОСОБА_3 не було отримано правовстановлюючий документ на будинок та не було зареєстровано право власності на будинок, тому цей житловий будинок не є спадковим майном як об`єкт нерухомості. В той же час у спадкодавця ОСОБА_3 як у забудовника виникло право на отримання свідоцтва про право власності на будинок і державну реєстрацію права власності на будинок, що не було ним зроблено за життя.

Відповідно до ст.177 ЦК України, об`єктами цивільних прав є речі, у тому числі гроші та цінні папери, інше майно, майнові права, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага.

Відповідно до ч.1 ст.178 ЦК України, об`єкти цивільних прав можуть вільно відчужуватися або переходити від однієї особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування або іншим чином, якщо вони не вилучені з цивільного обороту, або не обмежені в обороті, або не є невід`ємними від фізичної чи юридичної особи.

Відповідно до ст.190 ЦК України, майном як особливим об`єктом вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов`язки. Майнові права є неспоживною річчю. Майнові права визнаються речовими правами.

Відповідно до статей 1216, 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до п.8 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», якщо будівництво здійснювалося згідно із законом, то у разі смерті забудовника до завершення будівництва його права та обов`язки як забудовника входять до складу спадщини.

Відповідно до ч.5 ст.1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Таким чином, ІНФОРМАЦІЯ_2 після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, яка складається, зокрема, з прав та обов`язків забудовника на житловий будинок з надвірними господарськими будівлями і спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

На час відкриття спадщини після смерті ОСОБА_3 відповідно до ст.ст.1223, 1261 ЦК України спадкоємцями першої черги за законом після смерті ОСОБА_3 є його дружина ОСОБА_1 та син ОСОБА_2 , які прийняли спадщину, оскільки постійно проживали разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Син спадкодавця ОСОБА_2 спадкоємець за законом першої черги, відмовився від спадщини на користь його матері спадкоємиці за законом першої черги ОСОБА_1 .

Враховуючи вищезазначене,суд вважає,що позовнівимоги підлягаютьзадоволенню іза ОСОБА_1 необхідно визнати права та обов`язки забудовника на житловий будинокз надвірнимигосподарськими будівлямиі спорудами,розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставіст.ст.16,177,178,182,190,331,392,1216,1218,1223,1261,1268-1270ЦК України,керуючись ст.ст. 4, 10, 12, 13, 76, 81, 141, 259, 263-265, 268, 273, 352, 354, 355 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , до Мирноградської міської ради, місцезнаходження: 85322, м.Мирноград Донецької області, вул.Центральна, буд.9, код ЄДРПОУ 04052956, третя особа: третя особа: ОСОБА_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , про визнання прав та обов`язків забудовника в порядку спадкування за законом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 всі права та обов`язки забудовника на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті її чоловіка ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку. Апеляційна скарга на рішення суду подається до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складене 02.10.2020 року.

Суддя О.А.Рибкін

Джерело: ЄДРСР 91948223
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку