open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 386/683/20

Провадження № 2/386/284/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 жовтня 2020 року смт. Голованівськ

Голованівський районний суд Кіровоградської області

В складі головуючого судді Гарбуз О. С.

з участю: секретаря судового засідання Фенюшиної Ю.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України" в особі філії - Кіровоградського обласного управління АТ «Ощадбанк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором,

встановив:

Акціонерне товариство «Державний ощадний банк України» в особі філії - Кіровоградського обласного управління АТ «Ощадбанк» звернулось до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, шляхом направлення 20.08.2020 позовної заяви поштою, яка надійшла до суду 25.08.2020. Позовні вимоги обґрунтовує тим, що 17.03.2017 між позивачем та відповідачем було підписано заяву №483614/091216 про приєднання, за якою відповідачу було відкрито кредитну лінію в сумі 0,00 грн. 06.11.2017 між сторонами укладено заяву про збільшення відновлювальної кредитної лінії та встановлено кредитний ліміт в розмірі 14000 грн. На виконання постанови правління НБУ від 11.09.2019 №89 «Про затвердження нормативно-правових актів Національного банку України з бухгалтерського обліку», Банком закінчено поетапний перехід на новий план рахунків 2625 на 2620, у зв`язку з чим, поточний рахунок відповідача було змінено. Відповідно до п.3.1. заяви про приєднання, шляхом підписання заяви відповідач беззастережно приєднався до договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб, затверджених постановою правління АТ «Ощадбанк» від 05.08.2015 №694 в редакції, чинній на день підписання цієї заяви та розміщений на інтернет-сторінці на офіційному сайті Банку http://www.oschadnybank.ua та уклав з банком договір, складовою частиною якого є умови договору банківського рахунку. Згідно до розділу ХХІІ договору клієнт засвідчує, що ознайомився з інформацією, необхідною для отримання кредиту, яка містить відомості про наявні та можливі схеми кредитування та є достатньою для прийняття усвідомленого та виваженого рішення клієнтом, зокрема, умовами користування кредитною лінією, які розміщенні на сайті банку, з можливістю друку, в якості загальних умов користування кредитною лінією та у відділеннях та філіях банку, в якості спеціальних умов користування кредитною лінією. Перед встановленням кредиту банк інформував позивача про умови кредитування та загальну вартість кредиту. Підписанням цієї заяви відповідач підтвердив, що до підписання даної заяви банк надав йому як споживачу, а він ознайомився із загальною вартістю кредиту, реальною річною ставкою та загальними витратами по кредиту, які викладені у таблиці обчислення загальної вартості кредиту у додатку до цієї заяви. Відповідач зобов`язався використати кредит за цільовим призначенням і своєчасно та в повному обсязі повернути суму кредиту, сплатити всі нараховані проценти та інші платежі. Відповідно до п. 3.3 та п. 6.5 договору, дія кредитної лінії встановлюється строком на 36 місяців, а строк кредиту встановлюється на відповідний період дії платіжної картки. Кредитний договір діє до повного виконання відповідачем всіх грошових зобов`язань за договором, перебіг строку кредитування починається з дати надання банком кредиту/встановлення ліміту.

Позивач в позовній заяві стверджує, що відповідач з 10.11.2017 розпочав користуватися кредитними коштами позивача, використовуючи їх на власний розсуд. При цьому, внаслідок невиконання взятих на себе зобов`язань за користуванням кредитним лімітом відповідачем, станом на 11.08.2020 виникла заборгованість в сумі 20838 грн. 49 коп., яка складається з 13997 грн. 51 грн. заборгованості за основним боргом по кредиту, 5171 грн. 74 коп. заборгованості по відсоткам за користування кредитом, 3 грн. комісії РКО та 717 грн. 63 коп. пені. Крім того, у зв`язку з несвоєчасним виконанням відповідачем взятих на себе обов`язків позивачем нараховано 322 грн. 13 коп. 3% річних за несвоєчасне погашення основного боргу, 183 грн. 72 коп. 3% річних за несвоєчасне погашення процентів, 265 грн. 95 коп. інфляційних втрат за несвоєчасне погашення основного боргу та 176 грн. 81 коп. інфляційних втрат за несвоєчасне погашення процентів. У зв`язку з наведеним, посилаючись на ст.ст. 509, 526, 530, 536, 610, 1046-1049 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), позивач просить стягнути з відповідача на його користь заборгованість за кредитним договором в сумі 20838 грн. 49 коп. та судові витрати зі сплати судового збору в сумі 2102 грн.

Ухвалою суду від 02.09.2020 в даній справі відкрито провадження, визначено розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження та призначено проведення судового засідання для розгляду справи по суті.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений своєчасно та належним чином, відповідно до ст.ст. 128, 130 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), від представника позивача Тимошенко Ю.А. до суду надійшла заява про розгляд справи без її участі, позов підтримує повністю, не заперечує проти заочного розгляду справи (а.с. 52).

Відповідач в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений своєчасно та належним чином, відповідно до ст.ст. 128, 130 ЦПК України, подав до суду заяву, в якій просить справу розглядати в його відсутність, позовні вимоги визнає та не заперечує проти задоволення позову (а.с. 53).

Враховуючи норми ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання учасників справи не перешкоджає розгляду справи по суті, оскільки вони належним чином повідомлені про дату, час і місце засідання, тому суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності сторін і ухвалити рішення на підставі наявних у справі доказів.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно частин 1, 4 ст. 206 ЦПК України, позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши письмові докази, суд приходить до висновку, що визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

В судовому засіданні встановлено, що 17 березня 2017 року між сторонами було укладено заяву про приєднання №483614/091216, заяву на встановлення відновлювальної кредитної лінії (кредиту) до Договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб та відкриття поточного рахунку з використанням електронного платіжного засобу та повідомлення про умови кредитування, а також таблицю визначення сукупної вартості споживчого кредиту та реальної процентної ставки, згідно яких відповідачу відкрито поточний рахунок № НОМЕР_1 з коштами в сумі 10000 грн. на платіжній картці зі сплатою відсотків за користування кредитом у розмірі 30% на рік на суму залишку заборгованості за кредитом на строк 36 місяців з можливим подовженням на той самий строк. Відповідач зобов`язався повертати кредит щомісячно до 25-ого числа місяця, слідуючого за звітним (а.с. 11-14, 19-21).

17.03.2020 відповідача під підпис додатково повідомлено про умови кредитування (а.с. 14).

06 листопада 2017 року між сторонами укладено заяву про встановлення (збільшення) відновлювальної кредитної лінії (кредиту) та таблицю визначення сукупної вартості споживчого кредиту та реальної процентної ставки, згідно яких відповідачу встановлено кредитний ліміт в розмірі 14000 грн. (а.с. 15-18).

Відповідно до п. 1.29 договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб, банк має право вимагати від клієнта дострокового повернення кредиту, сплати процентів за користування ним та інших платежів за договором та застосувати процедуру звернення стягнення на майно клієнта згідно законодавства, у випадку невиконання або неналежного виконання клієнтом зобов`язань, щодо вчасного повернення кредиту (в тому числі сплати суми обов`язкового щомісячного платежу), сплати процентів за користування ним та інших платежів, в тому числі, але не виключно у випадку: 1) затримання сплати клієнтом (його частини, в тому числі в розмірі обов`язкового щомісячного платежу) та/або перевищення витратного ліміту (несанкціонованого овердрафту) та/або процентів, обов`язок сплати яких, передбачений заявою на кредит, щонайменше на один календарний місяць; 2) перевищення сумою заборгованості суми кредиту більш як на десять процентів; 3) несплати клієнтом більше однієї виплати за кредитним договором, яка перевищує п`ять процентів суми кредиту; 4) інше істотне невиконання зобов`язань, внаслідок якого банк має право вимагати дострокового повернення кредиту та сплати інших платежів.

Згідно п.п. 6.5.1.-6.5.3. заяви на встановлення відновлювальної кредитної лінії від 17.03.2017, процентна ставка за кредит є фіксованою і складає 30% річних за користування кредитними коштами у всіх випадках, крім випадку користування кредитними коштами протягом Грейс-періоду, протягом якого процентна ставка за кредитом є фіксованою і складає 0,001% річних за користування кредитними коштами у випадку безготівкового розрахунку за товари та послуги, плата за перевищення витратного ліміту по поточному рахунку становить 36% на рік.

Відповідно до п. 6.11-6.12 заяви на встановлення відновлювальної кредитної лінії, відповідач ознайомилась з детальним розписом сукупної вартості кредиту, погодилась із правилами користування карткою, тарифами, які діють на дату підписання заяви про приєднання.

На підтвердження факту отримання кредиту відповідачем, позивачем надано виписки по картковому рахунку № НОМЕР_2 за період з 17.03.2017 до 11.08.2020 (а.с. 26-36).

Згідно з наданим позивачем розрахунком, заборгованість відповідача за кредитним договором станом на 11.08.2020 становить 20838 грн. 49 коп., яка складається з 13997 грн. 51 грн. заборгованості за основним боргом по кредиту, 5171 грн. 74 коп. заборгованості по відсоткам за користування кредитом, 3 грн. комісії РКО та 717 грн. 63 коп. пені. Крім того, у зв`язку з несвоєчасним виконанням відповідачем взятих на себе обов`язків позивачем нараховано 322 грн. 13 коп. 3% річних за несвоєчасне погашення основного боргу, 183 грн. 72 коп. 3% річних за несвоєчасне погашення процентів, 265 грн. 95 коп. інфляційних втрат за несвоєчасне погашення основного боргу та 176 грн. 81 коп. інфляційних втрат за несвоєчасне погашення процентів (а.с. 22-25).

В поданій до суду письмовій заяві, відповідач визнав факт отримання кредиту на тих умовах, які зазначені в позовній заяві та наявність заборгованості у зв`язку з неповерненням кредиту із нарахованими відсотками за користування кредитом, пенею, 3% річних та інфляційних втрат в сумі 20838 грн. 49 коп., що у відповідності до ст. 82 ЦПК України не підлягає доказуванню.

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 527 ЦК України передбачено, що боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту.

Відповідно до ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк. Зобов`язання, строк виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк виконання боржником обов`язку не встановлений, або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час, боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

При укладанні договору сторони керувались ч. 1 ст. 634 ЦК України, згідно з якою договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією зі сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 1049 ЦК України, позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ст. 1054 ЦК України за кредитним договором Банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідно до ст. 1050 ЦК України, якщо позичальник своєчасно не повернув суму позики, він зобов`язаний сплатити грошову суму відповідно до статті 625 цього Кодексу. Якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

Дослідивши та оцінивши надані позивачем докази, враховуючи визнання відповідачем позову, суд приходить до висновку про доведення факту надання позивачем відповідачу кредиту на підставі підписаних сторонами заяви на встановлення відновлювальної лінії та повідомлення про умови кредитування за умов, зазначених в цих заяві і повідомленні та з урахуванням договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб, шляхом відкриття рахунку відповідачу та надання йому картки з коштами, які він використав, однак кошти в повному обсязі не повернув.

Таким чином, у зв`язку з порушенням умов кредитного договору відповідачем, з останнього на користь позивача підлягає до стягнення заборгованість в сумі 20838 грн. 49 коп., яка складається з 13997 грн. 51 грн. заборгованості за основним боргом по кредиту, 5171 грн. 74 коп. заборгованості по відсоткам за користування кредитом, 3 грн. комісії РКО, 717 грн. 63 коп. пені, 322 грн. 13 коп. 3% річних за несвоєчасне погашення основного боргу, 183 грн. 72 коп. 3% річних за несвоєчасне погашення процентів, 265 грн. 95 коп. інфляційних втрат за несвоєчасне погашення основного боргу та 176 грн. 81 коп. інфляційних втрат за несвоєчасне погашення процентів.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача; у разі відмови в позові - на позивача; у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно ч. 1 ст. 142 ЦПК України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при подачі позову.

У зв`язку з визнанням відповідачем позову до початку розгляду справи по суті, підлягає поверненню позивачу з державного бюджету 1051 грн. судового збору, сплаченого ним при зверненні до суду виходячи з розміру, встановленого підпунктом 1 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" згідно меморіального ордеру АТ "ОЩАДБАНК" №0195911912 від 18.08.2020 (а.с. 5), а інша частина судового збору в тому ж самому розмірі, у зв`язку з задоволенням позову, покладається на відповідача.

Підстав для звільнення відповідача від сплати судового збору судом не встановлено.

Зібрані у справі докази та їх належна оцінка, вказують на наявність підстав для задоволення позову про стягнення з відповідача на користь позивача 20838 грн. 49 коп. заборгованості за кредитним договором.

Підстави для допущення до негайного виконання судового рішення та для скасування заходів забезпечення позову відсутні.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 4-5, 12-13, 76-89, 141-142, 206, 223, 258-259, 263-265 ЦПК України, суд -

ухвалив:

Позов Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України" в особі філії - Кіровоградського обласного управління АТ «Ощадбанк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України" в особі філії - Кіровоградського обласного управління АТ «Ощадбанк» 13997 грн. 51 грн. заборгованості за основним боргом по кредиту, 5171 грн. 74 коп. заборгованості по відсоткам за користування кредитом, 3 грн. комісії РКО, 717 грн. 63 коп. пені, 322 грн. 13 коп. 3% річних за несвоєчасне погашення основного боргу, 183 грн. 72 коп. 3% річних за несвоєчасне погашення процентів, 265 грн. 95 коп. інфляційних втрат за несвоєчасне погашення основного боргу та 176 грн. 81 коп. інфляційних втрат за несвоєчасне погашення процентів, а всього - заборгованість в сумі 20838 (двадцять тисяч вісімсот тридцять вісім) грн. 49 коп. та понесені позивачем судові витрати зі сплати судового збору в сумі 1051 (одна тисяча п`ятдесят одна) грн.

Повернути Акціонерному товариству «Державний ощадний банк України" в особі філії - Кіровоградського обласного управління АТ «Ощадбанк» 50 відсотків судового збору, сплаченого при подачі позову до суду в сумі 1051 (одна тисяча п`ятдесят одна) грн. з рахунку НОМЕР_3 .

Місцезнаходження позивача Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України": м. Київ, вул. Госпітальна, 12г, поштовий індекс 01001; ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 00032129.

Місцезнаходження Кіровоградського обласного управління Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України": м. Кропивницький, вул. Декабристів, 9, поштовий індекс 25006; ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 09323408.

Місце проживання відповідача ОСОБА_1 : АДРЕСА_1 ; зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_4 .

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду апеляційної скарги. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Голованівський районний суд Кіровоградської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Гарбуз О. С.

Джерело: ЄДРСР 91945600
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку