open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 747/335/20

Провадження№ 1-кп/747/37/20

УХВАЛА

іменем України

29.09.2020 року смт Талалаївка

Талалаївський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючої судді - ОСОБА_1

секретаря - ОСОБА_2

розглянув у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження № 12020275260000020 від 10 червня 2020 року відносно

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця і мешканця АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, раніше не судимого, -

який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 122 КК України, -

за участю сторін кримінального провадження -

прокурора - ОСОБА_4

обвинуваченого - ОСОБА_3

потерпілої - ОСОБА_5

В С Т А Н О В И В:

10 серпня 2020 року близько 13-ї год. ОСОБА_3 , перебуваючи на присадибній ділянці по АДРЕСА_2 , в ході сварки умисно, розуміючи протиправність своїх дій, завдав ОСОБА_5 один удар дерев`яними граблями в область кисті правої руки, спричинивши тілесні ушкодження у вигляді закритого перелому V-ї п`ясної кістки правої кисті, синець тильної поверхні право кисті, які згідно висновку судово-медичного експерта № 194 від 20.08.2020 року відносяться до категорії середньої тяжкості тілесних ушкоджень за ознакою тривалості розладу здоров`я терміном більше 21 дня. Тобто, своїми діями, які виразились в спричиненні умисного середньої тяжкості тілесного ушкодження яке не є небезпечним для життя і не потягло за собою наслідків передбачених у статті 121 цього Кодексу, але таке, що спричинило тривалий розлад здоров`я ОСОБА_3 скоїв кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 122 КК України.

В судовому засідання обвинувачений ОСОБА_3 свою вину у вчиненому визнав, в скоєному щиро розкаявся, запевнив суд, що більше подібне не повториться, та надав до суду клопотання про закриття кримінального провадження відносно нього та передачу на поруки трудовому колективу де він працює Талалаївському РайСТ, та протокол зборів трудового колективу, де вирішувалось дане питання. Потерпіла ОСОБА_5 в судовому засіданні не заперечувала проти закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_3 з передачею його на поруки трудовому колективу. Прокурор в судовому засіданні не заперечував проти закриття провадження і передачі на поруки трудовому колективу Талалаївського РайСТ, зазначив, що є законні підстави для задоволення клопотання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності, передбачені ст. 47 КК України.

Заслухавши думку потерпілої, прокурора, обвинуваченого, вивчивши обвинувальний акт, клопотання, суд вважає, що кримінальне провадження підлягає закриттю з наступних підстав.

Згідно п.1 ч.2 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності. Частиною 1 ст. 285 КПК України передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність. Згідно ст. 47 КК України особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку. Згідно роз`яснень, що містяться у п.5 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» від 23.12.2005 №12, звільнення від кримінальної відповідальності за ст. 47 КК України можливе лише за клопотанням колективу підприємства, установи чи організації, членом якого є особа, про передачу її на поруки, яке має бути оформлене протоколом загальних зборів колективу, який долучається до справи.

Судом встановлено, що обвинувачений ОСОБА_3 раніше не судимий, до кримінальної відповідальності не притягувався, вперше вчинив злочин, який згідно ст.12 КК України відноситься до категорії нетяжких злочинів, щиро розкаявся у вчиненому, позитивно характеризується по місцю роботи, протокол загальних зборів колективу Талалаївського РайСТ оформлено відповідно до вимог, які пред`являються до такого роду документів: наявні відомості щодо точної кількості учасників зборів (11 учасників), наявна інформація про точну кількість бажаючих («ЗА» одноголосно) заявити клопотання про взяття ОСОБА_3 на поруки. Таким чином, заявлене колективом клопотання відповідає вимогам ст. 47 КК України, а також вимогам, що пред`являються до такого роду документів, а тому, суд вважає за можливе, відповідно до ст. 47 КК України, звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності у зв`язку з передачею його на поруки трудовому колективу Талалаївського РайСТ, якщо він протягом року з дня передачі його на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку, а кримінальне провадження по даній справі підлягає закриттю. Долю речового доказу вирішити у відповідності ст. 100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. 284, 285 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

ОСОБА_3 звільнити від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.1ст.122 КК України, та передати його на поруки трудовому колективу Талалаївського районного споживчого товариства, за умови, якщо він протягом року з дня передачі його на поруки виправдає довіру трудового колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Кримінальне провадження № 12020275260000020 від 10 червня 2020 року відносно ОСОБА_3 за ч.1 ст. 122 КК України закрити, у зв`язку з передачею його поруки трудовому колективу Талалаївського районного споживчого товариства.

Речовий доказ по справі граблі дерев`яні залишити в користуванні потерпілої.

Ухвала може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 91871100
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку