open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 702/303/20

Провадження № 2/702/191/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 вересня 2020 року м. Монастирище

Монастирищенський районний суд Черкаської області

під головуванням судді: Мазай Н. В.

за участю секретаря судового засідання: Шевчук О.А.

сторони: не з`явилися

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Монастирище в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Інвест Фінанс" про захист прав споживачів та визнання недійсним кредитного договору,

в с т а н о в и в :

Позивач звернулася до суду з позовом до відповідача про захист прав споживачів, визнання недійсним кредитного договору.

В обґрунтування своїх позовних вимог зазначає, що 05.06.2019 між нею та відповідачем було укладено Договір №10000601996 (далі - Кредитний договір).

Вона вважає, що при укладанні вищевказаного Кредитного договору порушені її права як споживача, згідно з нормами ЗУ «Про захист прав споживачів», ЗУ «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», ЗУ «Про захист персональних даних» у зв`язку з чим, нею у досудовому порядку неодноразово направлялись листи про припинення порушень з боку відповідача, проте, такі вимоги були залишені без задоволення, а тому вона змушена була звернутись до суду.

Порушення своїх споживчих прав вбачає в наступному.

Порушення відповідачем норм встановлених ч.2 ст. 12 ЗУ «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» та ч. 2 ст. 11 ЗУ «Про захист прав споживачів», оскільки перед укладенням договору про надання кредиту кредитодавець не повідомив її у письмовій формі про обставини, зазначені в ч.2 ст. 11 ЗУ «Про захист прав споживачів».

Окремий документ, що містив би інформацію зокрема про орієнтовну сукупну вартість кредиту (в процентному значенні та грошовому виразі) з урахуванням відсоткової ставки за кредитом та вартості всіх послуг, пов`язаних з одержанням кредиту та укладенням договору про надання споживчого кредиту; варіанти повернення кредиту, включаючи кількість платежів, їх частоту та обсяги; можливість дострокового повернення кредиту та його умови; переваги та недоліки пропонованих схем кредитування, їй не надавали і ні де про це вона не ставила свій підпис.

Виконання вимоги ч. 2 ст. 11 ЗУ «Про захист прав споживачів» в їх сукупності є обов`язком для відповідача, визначеним законом, що в свою чергу являється істотною передумовою укладання кредитного договору, адже неналежне інформування позичальника може вплинути на його рішення про придбання або не придбання послуги з надання кредиту.?

Відповідно до п. 9.4. Кредитного договору підписуючи даний Договір вона начебто підтверджує, що отримала від кредитора інформацію зазначену у ч. 2 ст. 12 ЗУ «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» та ст. 9 ЗУ «Про споживче кредитування».

Проте їй, як споживачу, не була надана ця інформації, яка стосується суті наданих відповідачем фінансових послуг, а отже відсутнє і будь яке письмове підтвердження про ознайомлення її з вищенаведеною інформацією та взагалі з усіма умовами кредитного договору.

Також відповідно до п.9.1. Кредитного договору невід`ємною частиною цього Договору є Правила. В даному пункті Договору вона підтверджує, що начебто ознайомлена, повністю розуміє, погоджується і зобов`язується неухильно дотримуватись Правил, текст яких розміщений на сайті кредитора: cashberry.com.ua.

Однак, наголошує, що будь-які Правила, які відповідно до п.9.1. є невід`ємною частиною Кредитного договору їй також надані для ознайомлення не були і їх зміст їй не відомий. Також вона не знайшла такі Правила і на інтернет-сайті Товариства.

На її думку, відповідач проігнорував вимоги законодавства, що є однією з підстав визнання договору недійсним, адже згідно з ч. 2 п. 2 ст. 19 ЗУ «Про захист прав споживачів» підприємницька практика є такою, що вводить в оману, якщо під час пропонування продукції споживачу не надається або надається у нечіткий, незрозумілій або двозначний спосіб інформація, необхідна для здійснення свідомого вибору, що є підставою згідно ст. 215 ЦК України, для визнання даного Кредитного Договору не дійсним, в зв`язку з недотриманням відповідачем норм законодавства, щодо істотних умов договору, які є необхідними для його укладення.?

Відповідач порушив норми встановлені п.5 ч.3 ст. 18 ЗУ «Про захист прав споживачів».

Відповідно до Графіку Розрахунків, який є частиною Кредитного договору сукупна вартість кредиту складає 142% від суми кредиту (у процентному вираженні) або 3408 грн. 00 коп. (у грошовому вираженні) та включає в себе: проценти за користування кредитом 42 % від суми кредиту (у процентному вираженні) або 1008 грн. 00 коп. (у грошовому виразі); суму кредиту 2400 грн. 00 коп. (у грошовому вираженні).

Тобто, вона сплачує кредитору плату в розмірі 1008 грн. 00 коп. за користування кредитом в сумі 2 400 грн. 00 коп. за 30 днів.

Згідно з ч. 5 п. 3 ст. 18 ЗУ «Про захист прав споживачів» несправедливими є, зокрема, умови Договору про встановлення вимоги щодо сплати споживачем непропорційно великої суми компенсації (понад п 'ятдесят відсотків вартості продукції (послуг) у разі невиконання ним зобов 'язань за договором.

Відповідно до п.6.3. Кредитного договору у разі порушення позичальником зобов`язання щодо строку погашення суми кредиту та/або процентів за цим Договором, то розмір процентної ставки для такого позичальника збільшуватиметься на 1 (один) процент від процентної ставки визначеної в п.1.4.1. цього Договору та нараховуватиметься щоденно на залишок фактичної заборгованості по кредиту, починаючи з першого дня порушення позичальником умов Договору до моменту повного погашення простроченої заборгованості за кредитом. Подальше повернення кредиту та сплата процентів відбувається відповідно до Графіку Розрахунків.

Отже, якщо фактично вона не повертає вчасно суму кредиту в розмірі 2400 грн. протягом 30-го дня, то відповідно до п.6.3. Кредитного договору сплачує компенсацію з розрахунку 1. 4% в день (п.3.1.1 Кредитного договору).

2400Х(1,4X365)% /365X30 = 1 008 грн. 00 коп., а отже, сума компенсації становить більше 50%, що відповідно до ч. 5 п. 3 ст. 18 ЗУ «Про захист прав споживачів» є несправедливою умовою.

Натомість якщо ж до щоденної суми компенсації на рівні 1,4% за кожний день просточення додавати 1% і без обмеження в часі, що передбачено Договором, то така неустойка збільшиться у прогресії в рази, що є підставою для визнання п.6.3. Кредитного договору не дійсним.

Крім цього, відповідно у п.6.3. Кредитного договору йде відсилання на п.1.4.1., якого в Договорі взагалі не має.

Порушення відповідачем норм встановлених п.8, 9 ч. 1 ст. 6 ЗУ «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг».

Згідно п. 8, 9 ч. 1 ст. 6 ЗУ «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» договір повинен містити порядок зміни і припинення дії договору, права та обов 'язки сторін, відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов договору.

Проте відповідно до п.1.2. Кредитного договору кредит надається позичальнику строком до 05.07.2019. Кредит має бути повернутий згідно Графіку платежів (додаток 1 до Договору), але у будь-якому разі цей Договір діє до повного виконання позичальником своїх зобов`язань за цим Договором.

Тобто фактично даний Кредитний договір укладено без строку договору та порядку його припинення.

Договір не містить умов про відповідальність відповідача, зокрема і в розділі 6 договору під назвою "Відповідальність сторін".

Тобто відсутність у кредитному договорі умови про припинення дії договору, про відповідальність відповідача є підставою для визнання договору недійсним.

Порушення відповідачем норм встановлених абз. 5, 11 п. 2 ст. 8 ЗУ «Про захист персональних даних».

Так відповідно до підпункту п.9.4. Договору вона начебто підтверджує, що: повідомлена про свої права згідно статті 8 Закону України «Про захист персональних даних»; надала згоду на передачу Товариству своїх персональних даних та їх обробку; надала згоду на те, що у разі невиконання або неналежного виконання зобов`язань нею перед Кредитодавцем на підставі цього Договору, Товариство має право передати?її персональні дані третім особам (включаючи, але не обмежуючись, бюро кредитних історій, кредитним установам, колекторським компаніям) для захисту своїх законних прав та інтересів, стягнення Заборгованості за договором, пені, збитків та інших засобів правового захисту;

Проте відповідач їй абсолютно не повідомляв про умови та строки обробки її персональних даних. З аналізу умов Кредитного договору вбачається, що надана нею згода на обробку персональних даних є безстроковою та безвідкличною.

Вважає, що вищевказані підпункти п.9.4. Кредитного договору є незаконними та суперечать абз. 5,11 п.2 ст. 8 ЗУ «Про захист персональних даних» з огляду на наступне.

Відсутність у кредитному договорі права відізвати свою згоду на обробку персональних даних, є порушенням закону та підставою для визнання підпунктів п.9.4. Кредитного договору, щодо обробки персональних даних, не дійсними.

Позивач просить суд визнати недійсним Кредитний договір № 10000601996 від 05.06.2019 року.

Ухвалою суду від 15.06.2020 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, призначено справу до судового розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

На адресу суду 07.07.2020 від представника відповідача надійшов відзив, відповідно до якого відповідач повністю заперечує проти заявлених позовних вимог позивача оскільки обставини, зазначені позивачем, не відповідають фактичним обставинам справи, а самі вимоги не можуть бути задоволені внаслідок їх безпідставності та необґрунтованості з огляду на нижчевикладене.

ТОВ «ФК «ІНВЕСТ ФІНАНС» є фінансовою установою і надає фінансові послуги, а саме: надання послуг з факторингу, надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, на підставі відповідної ліцензії на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг, правил надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту та примірного договору.

Заявник/користувач, який має на меті отримати кошти у кредит, може ознайомитись з Правилами падання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту (далі -Правила) та примірним договором, які діють під час реєстрації та підписання електронного договору, на веб-сайті Товариства у загальному доступі і є публічною пропозицією (офертою) Товариства, у розумінні ст. 641 ЦК України до укладення договору, а також на які є посилання безпосередньо про реєстрації в інформаційно-телекомунікаційній системі (далі - ІТС) на сайті Товариства https://cashberry.com.ua (далі - Сайт).

Відповідно до п.4.1. Правил, заявник здійснює заповнення заявки на отримання кредиту на сайті Товариства, обов`язково вказуючи всі дані зазначені в заявці, в якості обов`язкових для заповнення.

Відповідно до п.4.2. Правил, у заявці заявник зобов`язаний вказати повні, точні, достовірні та актуальні особисті дані, які необхідні для прийняття Товариством рішення про надання кредиту, тобто які відомі лише заявнику/користувачу, який самостійно встановлює для себе захист та збереження вищевказаної інформації від третіх осіб, а також із власної ініціативи та бажання надає її будь-яким особам.

Фактом підтвердження щодо ознайомлення з Правилами, примірним договором та надання заявником дозволу (згоди) на обробку своїх персональних даних, які зазначені в заявці на отримання кредиту, є проставлення заявником/користувачем при реєстрації відповідних відміток на сайті Товариства.

Позивач є постійним клієнтом/споживачем фінансових послуг відповідача. Так, в період з 01.06.2019 по 02.06.2019 позивачем було укладено 2 кредитних договори, зобов`язання за якими нею в повному обсязі виконані. Зазначене підтверджує той факт, що позивач була ознайомлена з усією інформацією про умови кредитування, як того вимагає ст. 11 ЗУ «Про захист прав споживачів», оскільки вже не вперше зверталася до Товариства з заявкою на отримання кредиту та підписавши договір, позивач засвідчила той факт, що обізнана з Правилами, які включають в себе і умови кредитування.

05.06.2019 позивачем з метою отримання кредиту було здійснено реєстрацію на веб-сайті Товариства та надано відомості: дата народження, паспортні дані, РНОКПП, телефон, адресу електронної пошти, номер карти, на який було здійснено перерахунок грошових коштів (кредиту) по нижче вказаному укладеному договору.

Так, 05.06.2019 між позивачем та Товариством було укладено кредитний договір №10000601996 від 05.06.2019 року із додатком №1 (графік розрахунків) (далі - Договір) на суму кредиту 2400,00 грн., строком на 30 календарних днів, під 1,4% на залишок суми кредиту за кожний день користування кредитними коштами, в електронному вигляді на веб-сайті Товариства https://cashberry.com.ua

Згідно п. 1.2 Договору «кредит надається позичальнику строком до 05.07.2019. Кредит має бути повернутий згідно графіку платежів (додаток 1 до Договору), але в будь-якому разі цей Договір діє до повного виконання позичальником своїх зобов`язань за цим Договором». Станом на дату надання цього відзиву на позовну заяву зобов`язання за Договором позичальником не виконані, яка станом на 20.11.2019 становить 5998,00 грн. та складається із: суми кредиту - 2400,00 грн., процентів за прострочене тіло по кредиту - 2592,00 грн. та прострочених процентів за користування кредитом - 1006,00 грн.

Відповідно до пункту 9.4. Кредитного договору, позичальник підтверджує, що: до укладення цього Договору отримав від Кредитора інформацію, зазначену в ч. 2 ст. 12 ЗУ «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» та ст. 9 ЗУ «Про споживче кредитування»; повідомлений про свої права згідно ст. 8 ЗУ «Про захист персональних даних»; інформація надана Кредитором з дотриманням вимог законодавства про захист прав споживачів та забезпечує правильне розуміння позичальником суті фінансової послуги без нав`язування її придбання; надав згоду на передачу Кредитору своїх персональних даних та їх обробку з метою оцінки фінансового стану позичальника та його спроможності виконати зобов`язання за цим Договором та ін.

Зазначений договір укладений в електронній формі з проставлянням позивачем (гр. ОСОБА_1 ) електронного підпису.

Відповідно п.4.14 Правил, Товариство направляє (розміщує) в Інформаційно-телекомунікаційній системі (далі - ІТС) Товариства, а саме в Особистому кабінеті на сайті Оферту Заявнику, яка містить істотні умови кредитного договору.

Пунктами 4.15, 4.16 цих Правил передбачено, що у разі прийняття Заявником пропозиції укласти електронний договір (Оферта), Заявник має заповнити в Особистому кабінеті заяву про прийняття Оферти (здійснити акцепт Оферти) в електронній формі. Заява про акцепт Оферти підписується в ІТС Товариства електронним підписом одноразовим ідентифікатором. Після акцептування Заявником оферти, він одержує електронне повідомлення-підтвердження вчинення електронного правочину у формі електронного документа.

Позивач здійснивши акцептування Оферти, підтвердив, що впевнений в тому, що всі умови йому зрозумілі та він чітко усвідомлює, які платежі, у якій сумі, у який термін та у якій валюті необхідно буде сплачувати, та шляхом підписання цієї заяви, він засвідчив, що у належній та доступній формі був проінформований про всі умови і зобов`язується неухильно їх дотримуватись.

Так, згідно п.5.4. Правил кредитний договір підписується за домовленістю сторін згідно вимовг, визначених законом України «Про електронну комерцію». Позичальник підтверджує, що алфавітно-цифрова послідовність, яку Заявник отримує шляхом реєстрації на сайті Товариства засобом зв`язку, вказаним під час реєстрації у його системі та заповнення Заявки, в тому числі, але не виключно, шляхом направлення йому СМС- повідомлення за номером телефону, вказаним Заявником під час заповнення Заявки, та яка додається (приєднується) до електронного повідомлення від Заявника, є його електроним підписом одноразовим ідентифікатором (одноразовим паролем), використовується ним в якості його власноручного підпису та є підтвердженням його особистості.

Згідно п.5.5. Правил, позичальник визнає всі документи, засвідчені з використанням електронного підпису одноразовим ідентифікатором (одноразовим паролем), еквівалентними за значенням із документами в письмовій формі, підписаними власноручно. Товариство визнає, що використання електронного підпису одноразовим ідентифікатором (одноразовим паролем), повідомленнях, переданих в рамках користування Особистим кабінетом, призводить до юридичних наслідків, аналогічно з використанням власноручного підпису відповідно до вимог законів. Сторони підтверджують, що електронний договір та всі додатки до нього мають таку саму юридичну силу для сторін, як документи, складені на паперових носіях та скріплені власноручними підписами сторін, тобто вчинені в простій письмовій формі. Заявник підтверджує свою обізнаність та згоду з усіма істотними умовами договору у момент його підписання шляхом введення електронного підпису одноразовим ідентифікатором.

Законом України «Про захист прав споживачів» врегульовано відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг різних форм власності, встановлює права споживачів, а також визначено механізм їх захисту та основи реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів.

Відповідно до ч.2 ст. 12 ЗУ «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», фінансова установа до укладення з клієнтом договору про надання фінансової послуги додатково надає йому інформацію про: фінансову послугу, що пропонується надати клієнту, із зазначенням вартості цієї послуги для клієнта, якщо інше не передбачено законами з питань регулювання окремих ринків фінансових послуг; умови надання додаткових фінансових послуг та їх вартість; порядок сплати податків і зборів за рахунок фізичної особи в результаті отримання фінансової послуги; правові наслідки та порядок здійснення розрахунків з фізичною особою внаслідок дострокового припинення надання фінансової послуги; механізм захисту фінансовою установою прав споживачів та порядок урегулювання спірних питань, що виникають у процесі надання фінансової послуги; реквізити органу, який здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг (адреса, номер телефону тощо), а також реквізити органів з питань захисту прав споживачів; розмір винагороди фінансової установи у разі, коли вона пропонує фінансові послуги, що надаються іншими фінансовими установами.

Згідно п. 9.4. Кредитного договору, позивач підтвердила, що до підписання кредитного договору була ознайомлена з інформацією, що зазначена у ч. 2 ст. 12 ЗУ «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» та у ст. 9 ЗУ «Про споживче кредитування».

Перед укладенням кредитного договору позивачу була надана необхідна переддоговірна інформація, передбачена ЗУ «Про захист прав споживачів» та ЗУ «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг». Позивач з моменту укладення Договору не зверталась до Товариства із заявами про надання додаткової інформації або роз`яснення певних положень договору, а також не скористалася правом на відкликання згоди на укладення кредитного договору згідно з ч.3 ст.12 ЗУ «Про захист прав споживачів», відповідно до якого, споживач має право протягом чотирнадцяти календарних днів відкликати свою згоду на укладення договору про надання споживчого кредиту без пояснення причин.

Зі змісту оспорюваного Договору вбачається, що в ньому визначено основні істотні умови, характерні для такого виду договорів, зазначено суму кредиту, дату його видачі, строк надання коштів, розмір процентів, умови кредитування. Позивач погодилась на укладення договору саме такого змісту, про що свідчить її заявка до Товариства та підписання договору за допомогою електронного підпису одноразовим ідентифікатором.?

Позивач у свою чергу не відмовлявся від виконання умов кредитного договору та не інформував Товариство про неможливість виконання своїх зобов`язань за кредитним договором.

При належному виконанні договірних зобов`язань, тобто у строк 30 днів, штрафна санкція не застосовується, при цьому грошова сума нарахованої штрафної санкції залежить і від періоду невиконання боржником взятих на себе зобов`язань. Позивачем не надано доказів того, що відповідач при укладенні договору застосовував нечесну підприємницьку практику. В свою чергу, відповідачем у повному обсязі було надано позивачу інформацію стосовно умов кредитування, зазначених у договорі і позивач не мав претензій стосовно умов кредитного договору при його укладенні.

Таким чином, текст підписаного сторонами кредитного договору, свідчить про досягнення сторонами згоди відносно всіх істотних умов договору до моменту реальної передачі грошових коштів, які були перераховані позивачу на картковий рахунок. Окрім того, позивачем не надано доказів на спростування презумпції правомірності правочину в цілому, зокрема позивачем не спростовано, що під час укладення кредитного договору він діяв свідомо та вільно, враховуючи власні інтереси, добровільно погодився з його умовами, визначивши при цьому характер правочину і всі його істотні умови, а також отримав кредитні кошти у національній валюті.

Позивач є дієздатною особою, яка в повній мірі має можливість усвідомлювати свої дії керувати ними, розуміти наслідки вчинення певних дій та можливість відмовитись від вчинення таких дій, що будуть суперечити її інтересам. Така особа має сама визначати необхідну кількість часу, якої буде достатньо для прийняття рішення.

Позивач не була обмежена у часі, у зв`язку з чим вона мала можливість в повній мірі ознайомитись з умовами укладення кредитного договору.

Позивач здійснивши акцептування Оферти, підтвердив, що впевнений в тому, що всі умови зрозумілі та він чітко усвідомлює, які платежі, у якій сумі, у який термін та у якій валюті необхідно буде сплачувати, та шляхом підписання цієї заяви, він засвідчує, що у належній та доступній формі був проінформований про всі умови і зобов`язується неухильно їх дотримуватись.

Позивач не заперечує факт підписання заяви про прийняття оферти (акцепт) та кредитного договору, а тому його заперечення щодо не ознайомлення Товариства з вказаними вимогами закону не заслуговують на увагу.

Щодо твердження у позовній заяві позивача про неподання Товариством Правил про надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, для можливості ознайомлення з їх змістом, зазначають, що відповідні Правила розміщені на сайті Товариства https://cashberry.com.ua/ і є загальнодоступними у цілодобовому доступі на сайті Товариства, а тому, позивач мав можливість ознайомитися з вищевказаними Правилами як до реєстрації на сайті Товариства так і після реєстрації.

Як вбачається з умов кредитного договору, сторони встановили строк дії договору - до повного погашення позичальником заборгованості за кредитом та процентами за користування ним (п.3.1.1. кредитного договору), кінцевий строк повернення кредиту - до 05.07.2019, так і строки виконання зобов`язань зі щомісячним погашенням платежів - починаючи з першого дня перерахування суми кредиту до закінчення строку кредиту визначеного в п. 1.2. цього Договору.

В п.3.1.1. кредитного договору зазначена реальна річна процента ставка, що становить - 511,0%, яка також відображена в графіку розрахунку (додаток №1) та оферті. А тому, твердження позивача з приводу того, що її не було проінформовано про реальну проценту ставку по кредиту - не відповідає дійсності та не повинно братися судом до уваги.?

Згідно п.8.2 кредитного договору, у разі надходження на поточний рахунок кредитора грошових коштів від позичальника в достатньому обсязі для сплати заборгованості, зобов`язання позичальника вважаються належно виконаними, у такому випадку Договір припиняє свою дію з дати зарахування грошових коштів на рахунок кредитора. Тим самим, умовами кредитного договору встановлені порядок припинення його дії.

Відносно умов відповідальності сторін, то у розділі 6 кредитного договору, чітко вказані підстави такої відповідальності, які сторони несуть за порушення умов цього Договору згідно з чинним законодавством України.

Відповідно до п. 3 Порядку обробки персональних даних Товариства (далі - Порядок) обробка персональних даних здійснюється для надання/отримання послуг за договорами, виконання умов за договорами укладеними як між клієнтами та Товариством, так і контрагентами та Товариством для виконання інших договірних зобов`язань.

Відповідно до п.5.4. цього Порядку, Клієнт/Заявник/Позичальник, виступаючи в якості суб`єкта персональних даних і суб`єкта кредитної історії, заповнюючи заявку (реєстрація) на сайті Товариства, надає свою згоду на передачу Товариству своїх персональних даних та їх обробку з метою оцінки фінансового стану Клієнта/Заявника/Позичальника та його спроможності виконати зобов`язання за договором позики, а також для надання послуг Товариством та захисту прав та інтересів Товариства.

В п.5.5. Порядку передбачено, що персональні дані, зібрані до бази персональних даних використовуватимуться Товариством та розпорядниками виключно для мети та цілей зазначених у розділі 3 Порядку та відповідно до чинного законодавства України.

Відповідно ст. 11 ЗУ «Про захист персональних даних» встановлено, що підставами для обробки персональних даних є: згода суб`єкта персональних даних на обробку його персональних даних.

Згідно п. 7.2.3. цього Порядку, Товариство має право на передачу та збір інформації, що складає Кредитну історію суб`єкта персональних даних до Бюро кредитних історій, її перевірку, зберігання обробку, використання та поширення через Бюро кредитних історій, а також на отримання Користувачем від Бюро кредитних історій інформації, що складає Кредитну історію у вигляді Кредитного звіту такого суб`єкта, під час укладення та протягом строку дії договору позики.

Підсумовуючи все вищевказане та як вбачається з обставин справи, позивач самостійно звернулася до Товариства з електронною заявкою, в якій просила надати їй кредит та зазначила його суму, строк, що підтверджується копією заявки на отримання кредиту від 05.06.2019.

Посилання позивача на те, що під час укладення спірного кредитного договору йому не надано всю необхідну та достатню інформацію щодо умов кредитування, кредитний договір не містить всіх необхідних для споживчих кредитів умов визначених законом є безпідставними, оскільки спірний правочин укладений у електронній формі, містить положення щодо розміру кредиту, дату його видачі, розмір річної відсоткової ставки, право дострокового повернення кредиту, детальний розпис загальної вартості кредиту.

Протягом терміну дії кредитного договору сторони вчиняли дії спрямовані на виконання його умов, у тому числі позивач, який користувався кредитними коштами.

Таким чином, кредитний договір №10000601996 від 05.06.2019 укладений між ТОВ «ФК «ІНВЕСТ ФІНАНС» та ОСОБА_1 , які досягли згоди з усіх істотних умов договору, мали необхідний обсяг цивільної дієздатності, а їх волевиявлення було вільним і відповідало їхній внутрішній волі, позивач на момент укладення договору не заявляв додаткових вимог щодо умов спірного договору.

Також зазначають, що Товариство заперечує щодо стягнення з нього судових витрат в розмірі 840,80 грн. на користь держави, у разі задоволення позовної заяви.

Просять у задоволенні позовної заяви ОСОБА_1 про захист прав споживачів та визнання недійсним кредитного договору відмовити повністю.

Позивачем відповіді на відзив до суду не надіслано.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилася. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлена у встановленому законом порядку. Відповідно до поданого клопотання просить справу розглядати у її відсутність. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

У судове засідання представник відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Інвест Фінанс" не з`явився. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлений у встановленому законом порядку. Причини неявки не повідомив, клопотання про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

Враховуючи, що розгляд справи відбувається у відсутності сторін, відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Перевіривши викладені у заявах по суті справи обставини та безпосередньо дослідивши письмові докази, суд встановив такі факти і відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтями 10, 81 ЦПК України передбачено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності, згідно з якими кожна сторона повинна довести ті обставини, на які посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, а суд розглядає справу в межах заявлених вимог і вирішує справу на підставі наданих доказів.

Принцип змагальності забезпечує повноту дослідження обставин даної справи. Сторони зобов`язані визначити коло фактів, на які вони посилаються, як на підставу своїх вимог та заперечень, і довести обставини, якими вони обґрунтовують ці вимоги й заперечення, крім випадків, встановлених ст. 82 ЦПК України.

Позовні вимоги в частині визнання недійсним кредитного договору у зв`язку із невиконанням відповідачем вимог ч. 2 ст.11 ЗУ «Про захист прав споживачів» та ч. 2 ст. 12 ЗУ « Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», не підлягають до задоволення, виходячи із наступного.

Згідно ч.1 та ч.3 ст.626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору.

Принцип свободи договору як один із загальних засад цивільного законодавства декларується у ст.3 ЦК України.

Судом встановлено, що 05.06.2019 між Товариством з обмеженою відповідальністю «ФК «ІНВЕСТ ФІНАНС» та ОСОБА_1 укладено кредитний договір № 10000601996, в електронній формі через особистий кабінет на веб-сайті Товариства, який разом із Графіком розрахунків, що є додатокм 1 до Договору та Правилами надання грошових коштів у позику разом складають єдиний договір та визначають усі істотні умови надання кредиту. Згідно даного договору позивач отримав кредит в сумі 2400 грн строком на 30 календарних днів, під 1,4% на залишок суми кредиту за кожний день користування кредитними коштами на умовах строковості, зворотності, платності. Позивач зобов`язався повернути кредит та сплатити нараховані кредитодавцем проценти за користування кредитом (а.с. 8 -11, 30 - 41).

Згідно п.1.1, 1.2 та Графіку розрахунків (додаток 1 до Договору) Договору, термін платежу - 05.07.2019, сума кредиту - 2400,00 гривень, нараховані проценти - 1008,00 гривень, разом до сплати - 3408 гривень (а.с.8, 11).

Відповідно до п.3.1.1. Договору, нарахування процентів здійснюється 1.40 процентів на залишок суми кредиту за кожний день користування кредитними коштами, починаючи з першого дня перерахування суми кредиту до закінчення строку кредиту визначеного в п.1.2. цього Договору. Річна процентна ставка становить 511 % (а.с.8).

Згідно п.1.4 Договору деталізована інформація щодо визначення сукупної вартості Кредиту (Заборгованості) зазначена у Графіку платежів, який є невід`ємною частиною цього договору (а.с. 11) в якому зазначено, що сукупна вартість кредиту складає 142% від суми кредиту (у відсотковому вираженні) або 3408 грн (у грошовому вираженні) та включає в себе: проценти за користування кредитом 42% від суми кредиту (у процентному вираженні) або 1008 грн (у грошовому виразі); суму кредиту 2400 грн (у грошовому вираженні).

Згідно п.6.3 Договору у разі порушення Позичальником зобов`язання щодо строку погашення суми кредиту та/або процентів за цим Договором, то розмір процентної ставки для такого Позивальника збільшуватиметься на 1 (один) процент від процентної ставки визначеної п.1.4.1. цього Договору та нараховуватиметься щоденно залишок фактичної заборгованості по кредиту, починаючи з першого дня порушення Позичальником умов Договору до моменту повного погашення простроченої заборгованості за кредитом. Подальше повернення кредиту та сплата процентів відбувається відповідно до Графіку Розрахунків (а.с.9 зворотна сторона).

Згідно п.9.1 Договору, невід`ємною частиною цього договору є Правила. Уклавши цей Договір, позичальник підтверджує, що він ознайомлений, повністю розуміє, погоджується і зобов`язується неухильно дотримуватись Правил, текст яких розміщений на сайті кредитора: cashberry.com.ua. (а.с.10).

Згідно п.9.4 Договору, позичальник підтверджує, що до укладення цього Договору отримав від кредитора інформацію, зазначену у частині другій статті 12 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» та ст. 9 ЗУ «Про споживче кредитування»; повідомлений про свої права згідно ст. 8 ЗУ «Про захист персональних даних» та забезпечує вірне розуміння позичальником суті фінансової послуги без нав`язання її придбання; надав згоду на передачу Кредитору своїх персональних даних та їх обробку з метою оцінки фінансового стану Позичальника та його спроможності виконати зобов`язання за цим Договором та ін. (а.с.10).

Відповідно до п.1.1 Правил надання грошових коштів у позику, затверджених наказом генерального директора ТОВ «ФК «ІНВЕСТ ФІНАНС» (далі - Правила), ці Правила встановлюють порядок надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту ТОВ «ФК «ІНВЕСТ ФІНАНС» (а.с. 34 зворотна сторона).

Згідно п.1.4 Правил, ці правила є частиною публічної пропозиції (Оферти), у розумінні ст.641, ст.644 ЦК України та відповідно до ч.4 ст 11 ЗУ «Про електронну комерцію» щодо укладення Кредитного договору на умовах, що встановлені Товариством, і застосовуються у випадку подання фізичною особою - Заявником заявки на сайті Товариства за електронною адресою https://cashberry.com.ua на отримання кредиту, а також акцептування заявником Оферти в інформативно- телекомунікаційній счистемі Товариства, та вчинення інших дій передбачених цими Правилами (а.с. а.с.34 зворотна сторона).

Заявка ОСОБА_1 на отримання кредиту №10000601996 від 05.06.2019 року містить її прізвище, ім`я та по батькові, серію та номер паспорта, ідентифікаційний податковий номер, дату народження, адресу місця проживання, номер телефону, відомості про місце роботи, номер банківської картки та номер карти.

На підставі даних, зазначених у Заявці на отримання кредиту, інформаційна система Товариства здійснює реєстрацію Заявника на Сайті та формує Особистий кабінет. Наступні Заявки подаються Позичальником через Особистий кабінет.

Згідно змісту заявки ОСОБА_1 підтвердила, що вказала повні, точні та достовірні особисті дані, які необхідні для прийняття Товариством рішення про надання кредиту, а також підтвердила свою повну обізнаність та згоду з усіма істотними умовами договору кредиту та Правилами кредитування з моменту кліку на кнопці «З умовами договору згодний» у Особистому кабінеті.

Згідно з умовами укладеного договору кредит надається Позичальнику виключно за допомогою Веб-сайту Кредитора cashberry.com.ua, за умови ідентифікації Позичальника та використання електронного цифрового підпису одноразовим ідентифікатором (п.2.1 Договору).

Правилами встановлено, що електронний договір укладається шляхом направлення Кредитором пропозиції укласти електронний договір (оферта), прийняття Заявником пропозиції (акцепту) в Особистому кабінеті Заявника на Сайті Товариства і одержання Кредитором відповіді від Заявника про прийняття пропозиції (акцепту) (п.5.2 Правил). Заявник/Позичальник здійснює вхід в Особистий кабінет за допомогою Логіна Особситого кабінету і Пароля Особистого кабінету (п.5.3 Правил). Акцепт про прийняття Оферти про укладення Договору підписується за домовленістю Сторін згідно вимог, визначених Законом України «Про електронну комерцію». Позичальник підтверджує, що алфавітно-цифрова послідовність, яку Заявкик отримує шляхом реєстрації на Сайті Товариства, Товариство може передавати одноразовий ідентифікатор Заявнику засобом зв`язку, вказаним під час реєстрації у його системі та заповнення Заявки, в тому числі, але не виключно, шляхом направлення йому СМС-повідомлення за номером телефону, вказаним Заявником під час заповнення Заявки, та яка додається (приєднується) до електронного повідомлення від Заявника (п.5.4 Правил).

Позичальник визнає всі документи, засвідчені з використанням електронного підпису одноразовим ідентифікатором (одноразовим паролем), еквівалентним за значенням із документами, укладеними у письмовій формі. Товариство визнає, що використання електронного підпису одноразовим ідентифікатором (одноразовим паролем) в повідомленнях, переданих в рамках користування Особистим кабінетом призводить до юридичних наслідків. Сторони підтверджують, що заява (форма) про прийняття оферти (акцепт), електронний Договір та всі додатки до нього мають таку саму юридичну силу для Сторін, як документи, укладені у простій письмовій формі. Заявник підтверджує свою повну обізнаність та згоду з усіма істотними умовами Договору у момент його підписання шляхом використання електронного підпису одноразовим ідентифікатором (п.5.5 Правил).

Підтвердженням згоди Заявника на отримання Кредиту є акцептування Оферти в ІТС Товариства в Особистому кабінеті на Сайті Товариства (п.5.6 Правил).

Відповідно до п.5.7 Правил Товариство не пізніше 3 (трьох) робочих днів з дати підписання Договору Сторонами надає Кредит шляхом безготівкового перерахування суми Кредиту на банківський рахунок Позичальника.

Судом встановлено, що 05.06.2019 року ТОВ «ФК «ІНВЕСТ ФІНАНС» за допомогою ТОВ «ПЛАТЕЖІ ОНЛАЙН» здійснено перерахування (виплату) грошових коштів за договором в розмірі 2400,00 грн. на номер карти, вказаний під час реєстрації в ІТС ОСОБА_1 , що підтверджується інформаційною довідкою ТОВ «Платежі Онлайн» №175\06 від 24.06.2020 (а.с. 45).

Згідно статей 626, 628 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (частина перша статті 627 ЦУ України).

Відповідно до ч. 3 ст. 6 ЦК України, сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо вказано про це, а також у разі, якщо обов`язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з змісту або із суті відносин між сторонами.

Свобода договору означає право громадян або юридичних осіб, та інших суб`єктів цивільного права вступати чи утримуватися від вступу у будь-які договірні відносини. Свобода договору проявляється також у можливості наданій сторонам визначати умови такого договору. Однак під час укладання договору, визначаючи його умови, сторони повинні дотримуватись нормативно-правових актів.

Крім того, свобода договору передбачає можливість укладати не лише ті договори, які передбачені нормами чинного цивільного законодавства, а й ті, які законом не передбачені, але в такому разі такий договір не повинен суперечити законодавству. Також принцип свободи договору полягає в можливості особи вільно обирати контрагента.

Частиною першою статті 638 ЦК України встановлено, що істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася (частина друга статті 639 ЦК України).

Відповідно до частини першої статті 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірах та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Частиною другою статті 1054 ЦК України встановлено, що до відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Кредитний договір укладається у письмовій формі.

Кредитний договір, укладений з недодержанням письмової форми, є нікчемним (стаття 1055 ЦК України).

Частинами першою, третьою статті 215 ЦК України передбачено, що підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою-третьою, п`ятою та шостою статті 203 цього Кодексу. Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Відповідно до частин першої, другої статті 207 ЦК України правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах, у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони.

Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо воля сторін виражена за допомогою телетайпного, електронного або іншого технічного засобу зв`язку.

Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

Нормою статті 639 ЦК України передбачено, якщо сторони домовилися укласти договір за допомогою інформаційно-телекомунікаційних систем, він вважається укладеним у письмовій формі.

Порядок укладення електронного договору передбачений ст. 11 Закону України «Про електронну комерцію» № 675-VIII від 3 вересня 2015 року.

Відповідно до частин 1, 2, 4 статті 6 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» для ідентифікації автора електронного документа може використовуватися електронний підпис. Накладанням електронного підпису завершується створення електронного документа. Використання інших видів електронних підписів в електронному документообігу здійснюється суб`єктами електронного документообігу на договірних засадах.

Пунктами 5-7 статті 3 ЗУ «Про електронну комерцію» передбачено, що електронний договір - домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків та оформлена в електронній формі.

Електронний підпис одноразовим ідентифікатором - дані в електронній формі у вигляді алфавітно-цифрової послідовності, що додаються до інших електронних даних особою, яка прийняла пропозицію (оферту) укласти електронний договір, та надсилаються іншій стороні цього договору.

Електронний правочин - дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків, здійснена з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем.

Так, пропозиція укласти електронний договір (оферта) має містити істотні умови, передбачені законодавством для відповідного договору, і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов`язаною у разі її прийняття.

Електронний договір укладається шляхом пропозиції його укласти (оферти) однією стороною та її прийняття (акцепту) другою стороною.

Електронний договір вважається укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти такий договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції в порядку, визначеному частиною шостою цієї статті.

Пропозиція укласти електронний договір (оферта) може бути зроблена шляхом надсилання комерційного електронного повідомлення, розміщення пропозиції (оферти) у мережі Інтернет або інших інформаційно-телекомунікаційних системах.

Пропозиція укласти електронний договір (оферта) може включати умови, що містяться в іншому електронному документі, шляхом перенаправлення (відсилання) до нього.

Особі, якій адресована пропозиція укласти електронний договір (оферта), має надаватися безперешкодний доступ до електронних документів, що включають умови договору, шляхом перенаправлення (відсилання) до них.

Включення до електронного договору умов, що містяться в іншому електронному документі, шляхом перенаправлення (відсилання) до такого документа, якщо сторони електронного договору мали змогу ознайомитися з ним, не може бути підставою для визнання правочину нікчемним.

Відповідь особи, якій адресована пропозиція укласти електронний договір, про її прийняття (акцепт) може бути надана шляхом: надсилання електронного повідомлення особі, яка зробила пропозицію укласти електронний договір, підписаного в порядку, передбаченому статтею 12 цього Закону; заповнення формуляра заяви (форми) про прийняття такої пропозиції в електронній формі, що підписується в порядку, передбаченому статтею 12 цього Закону; вчинення дій, що вважаються прийняттям пропозиції укласти електронний договір, якщо зміст таких дій чітко роз`яснено в інформаційній системі, в якій розміщено таку пропозицію, і ці роз`яснення логічно пов`язані з нею.

Електронний договір укладається і виконується в порядку, передбаченому Цивільним та Господарським кодексами України, а також іншими актами законодавства.

Пропозиція укласти електронний договір (оферта) або електронний договір повинні містити інформацію щодо можливості отримання стороною такої пропозиції або договору у формі, що унеможливлює зміну змісту.

У разі якщо укладення електронного договору відбувається в інформаційно-телекомунікаційній системі суб`єкта електронної комерції, для прийняття пропозиції укласти такий договір особа має ідентифікуватися в такій системі та надати відповідь про прийняття пропозиції (акцепт) у порядку, визначеному частиною шостою цієї статті.

Такий документ оформляється у довільній формі та має містити істотні умови, передбачені законодавством для відповідного договору.

Інформаційна система суб`єкта електронної комерції, який пропонує укласти електронний договір, має передбачати технічну можливість особи, якій адресована така пропозиція, змінювати зміст наданої інформації до моменту прийняття пропозиції.

Електронний договір, укладений шляхом обміну електронними повідомленнями, підписаний у порядку, визначеному статтею 12 цього Закону, вважається таким, що за правовими наслідками прирівнюється до договору, укладеного у письмовій формі. Кожний примірник електронного документа з накладеним на нього підписом, визначеним статтею 12 цього Закону, є оригіналом такого документа.

Електронні документи (повідомлення), пов`язані з електронним правочином, можуть бути подані як докази сторонами та іншими особами, які беруть участь у судовому розгляді справи. Докази, подані в електронній формі та/або у формі паперових копій електронних повідомлень, вважаються письмовими доказами згідно із статтею 64 Цивільного процесуального кодексу України, статтею 36 Господарського процесуального кодексу України та статтею 79 Кодексу адміністративного судочинства України.

За змістом статті 12 цього Закону якщо відповідно до акту цивільного законодавства або за домовленістю сторін електронний правочин має бути підписаний сторонами, моментом його підписання є використання: електронного підпису або електронного цифрового підпису відповідно до Закону України «Про електронний цифровий підпис», за умови використання засобу електронного цифрового підпису усіма сторонами електронного правочину; електронного підпису одноразовим ідентифікатором, визначеним цим Законом; аналога власноручного підпису (факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, іншого аналога власноручного підпису) за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідних аналогів власноручних підписів.

Згідно п. 4.1. та п. 4.2. Правил надання грошових коштів у позику для перевірки відповідності Заявника умовам, які містяться у цих Правилах, та отримання Оферти (пропозиції) укласти Договір (взяти на себе права та обов`язки, передбачені Кредитним Договором та Правилами) Заявник заповнює Заявку на Сайті Кредитодавця, обов`язково вказуючи всі дані, визначені в Заявці як обов`язкові для заповнення. Заявник зобов`язаний вказати повні, точні, достовірні та актуальні особисті дані, які необхідні для прийняття Товариством рішення про надання Кредиту (а.с.36).

Як вбачається з матеріалів справи 05 червня 2019 року ОСОБА_1 оформила на сайті Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «ІНВЕСТ ФІНАНС» заявку на отримання кредиту у розмірі 2400,00 грн шляхом заповнення всіх полів заявки із зазначенням даних банківської картки, на яку просила перерахувати кошти.

Відповідачем прийнято позитивне рішення про надання кредиту та 05.06.2019 через платіжну систему за допомогою Товариства з обмеженою відповідальністю «ПЛАТЕЖІ ОНЛАЙН» здійснено переказ кредитних коштів в сумі 2400,00 грн. на платіжну картку, вказану позичальником у заяві.

Таким чином, між сторонами досягнуто згоди щодо всіх істотних умов кредитного договору, який оформлений в електронній формі, з використанням електронного підпису одноразовим ідентифікатором, і такі дії сторін відповідають приписам статей 6 та 627 ЦК України, статей 11 та 12 Закону України «Про електронну комерцію».

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що ОСОБА_1 підписуючи договір, шляхом використання електронного підпису одноразовим ідентифікатором, погодилася з усіма його умовами, зокрема, щодо ознайомлення з Правилами надання грошових коштів у кредит ТОВ «ФК «ІНВЕСТ ФІНАНС», та приймаючи до уваги, що доступ до вказаних Правил є вільним, тому позивач мала можливість та час безперешкодно ознайомитися з ними на офіційному сайті відповідача, та в разі незгоди з ними відмовитися від підписання договору, в зв`язку з чим доводи позивача про ненадання відповідачем інформації, яка стосується наданих фінансових послуг є безпідставними.

Стаття 11 Закону України «Про захист прав споживачів» (в редакції, чинній на час укладення договору) передбачає, що цей Закон застосовується до відносин споживчого кредитування у частині, що не суперечить Закону України «Про споживче кредитування».

Отже, посилання позивача на недотримання відповідачем вимог частини 2 вищевказаної статті є недоречними та не можуть бути прийняті судом до уваги, оскільки дана частина виключена у відповідності до Закону України № 1734-VIII від 15 листопада 2016 року.

Крім того, у Договорі наявна вся інформація щодо розрахунку суми кредиту, нарахованих процентів за користування кредитом, детальний розпис сукупної вартості кредиту із зазначенням терміну платежу та інша інформація, передбачена Законом України «Про споживче кредитування».

Також, у Договорі зазначено, що позичальник підтверджує, що до укладення договору отримав від кредитора інформацію, що визначена ч.2 ст.12 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», та забезпечує вірне розуміння позичальником суті фінансової послуги без нав`язування її придбання.

Ознайомившись з умовами кредитного договору та вважаючи їх прийнятними для себе, позивач шляхом використання електронного підпису одноразовим ідентифікатором та підписанням договору, підтвердила, що отримала від відповідача всю необхідну інформацію щодо умов кредитного договору та погодилася з ними чим висловила своє волевиявлення і згоду з усіма умовами договору. Факт підписання позичальником ОСОБА_1 Кредитного Договору електронним підписом - одноразовим ідентифікатором не оспорюється.

Також, позивач вважає, що умови Договору, а саме п.6.3 оспорюваного договору є несправедливим в розумінні п.5 ч.3 ст.18 Закону України «Про захист прав споживачів».

Відповідно до п.5 ч.3 ст.18 Закону України «Про захист прав споживачів», несправедливими, зокрема, є умови договору про встановлення вимоги щодо сплати споживачем непропорційно великої суми компенсації (понад п`ятдесят відсотків вартості продукції) у разі невиконання ним зобов`язань за договором.

Так, згідно розрахунку ОСОБА_1 , який міститься у позовній заяві, сума компенсації у зв`язку з невиконанням нею зобов`язань згідно умов Договору становить 1008,00 гривень (2400х(1,4х365)%/365х30=1008,00 гривень), що, на думку позивача, становить більше 50 відсотків суми отриманого кредиту, та є несправедливою умовою.

Разом з тим, суд не погоджується з вищевказаною позицією позивача, оскільки розрахована ОСОБА_1 сума компенсації за невиконання умов Договору в сумі 1008 гривень є меншою від п`ятдесяти відсотків вартості кредиту (50% від 2400 гривень = 1200 гривень), в зв`язку з чим доводи позивача щодо несправедливості п.6.3. Договору є необґрунтованими та безпідставними.

Доводи позивача про те, що Договір не містить строку договору та порядку його припинення не знайшли свого підтвердження, оскільки в п. 1.2 Договору № 10000601996 від 05.06.2019 вказано, що кредит надається Позичальнику строком до 05.07.2019 року. Кредит має бути повернутий згідно Графіку платежів (додаток 1 до Договору), але у будь-якому разі цей договір діє до повного виконання Позичальником своїх зобов`язань за цим договором.

Позивач посилається на те, що договір не містить посилань на відповідальність відповідача, разом з тим, позивач при укладанні договору погодився з такими умовами договору, що свідчить про те, що позивач вважав умови договору справедливими.

Крім цього, відповідно до п. 9.3 Договору усі не врегульовані цим Договором правовідносини сторін регулюються чинним законодавством України, яке в свою чергу регулює відповідальність за зобов`язаннями.

Крім того, на думку позивача, п.9.4 Договору є незаконним та суперечить абз. 5, 11 ч. 2 ст. 8 Закону України «Про захист персональних даних».

Згідно п.9.4. Кредитного договору, позичальник підтверджує, що до підписання кредитного договору ознайомлений з інформацією, що зазначена у частині другій статті 12 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» та у статті 9 Закону України «Про споживче кредитування».

Позивач підписуючи Договір, шляхом використання електронного підпису одноразовим ідентифікатором, погодилася з усіма його умовами та підтвердила факт ознайомлення з Правилами надання грошових коштів у позику ТОВ «ФК «ІНВЕСТ ФІНАНС», а також надала свою добровільну згоду на обробку її персональних даних протягом строку існування відповідної мети та цілі, визначених Правилами.

Згідно ст. 2 Закону України «Про захист персональних даних», згода суб`єкта персональних даних - добровільне волевиявлення фізичної особи (за умови її поінформованості) щодо надання дозволу на обробку її персональних даних відповідно до сформульованої мети їх обробки, висловлене у письмовій формі або у формі, що дає змогу зробити висновок про надання згоди. У сфері електронної комерції згода суб`єкта персональних даних може бути надана під час реєстрації в інформаційно- телекомунікаційній системі суб`єкта електронної комерції шляхом проставлення відмітки про надання дозволу на обробку своїх персональних даних відповідно до сформульованої мети їх обробки, за умови, що така система не створює можливостей для обробки персональних даних до моменту проставлення відмітки».

Відповідно до абз. 5 та 11 ч.2 ст.8 Закону України «Про захист персональних даних», суб`єкт персональних даних має право: 5) пред`являти вмотивовану вимогу володільцю персональних даних із запереченням проти обробки своїх персональних даних; 11) відкликати згоду на обробку персональних даних.

Згідно п.3 ч.1 ст.11 Закону України «Про захист персональних даних», підставою для обробки персональних даних, зокрема є укладення та виконання правочину, стороною якого є суб`єкт персональних даних або який укладено на користь суб`єкта персональних даних чи для здійснення заходів, що передують укладенню правочину на вимогу суб`єкта персональних даних.

Отже, відкликання згоди можливе лише стосовно майбутньої обробки персональних даних, але не тих даних, які вже були оброблені. Рішення та процеси, які були здійснені під час обробки персональних даних, не можуть бути анульованими.

Позивач не надала суду доказі того, що вона зверталась до Товариства із заявами про надання додаткової інформації або роз`яснення певних положень договору, а також не скористалась правом на відкликання згоди на укладення кредитного договору згідно з ч.3 ст.12 Закону України «Про захист прав споживачів», відповідно до якого, споживач має право протягом чотирнадцяти календарних днів відкликати свою згоду на укладення договору про надання споживчого кредиту без пояснення причин.

Таким чином, суд не приймає до уваги доводи позивача щодо незаконності п.9.4 Договору, та що він суперечить абз.5, 11 п.2 ст.8 Закону України «Про захист персональних даних».

Враховуючи вищевикладене та приймаючи до уваги відсутність встановлених обставин, які свідчать про недійсність оспорюваного правочину, суд приходить до висновку, що позовні вимог ОСОБА_1 задоволенню не підлягають.

Позивач, звернувшись до суду за захистом своїх прав як споживача звільнена від сплати судового збору на підставі частини третьої статті 22 Закону України «Про захист прав споживачів».

Доказів понесення позивачкою інших судових витрат суду не надано.

Питання розподілу судових витрат суд вирішує на підставі ст. 141 ЦПК України, відповідно до якої у разі відмови в задоволенні позову позивача, який звільнений від сплати судового збору, судові витрати відносяться на рахунок держави.

Згідно ч.7 ст.141 ЦПК України, якщо інше не передбачено законом, у разі залишення позову без задоволення, позивача, звільненого від сплати судових витрат, судові витрати, понесені відповідачем, компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Разом з тим, доказів понесення відповідачем судових витрат суду не надано.

На підставі вище викладеного та керуючись ст. 2-7, 9-13, 141, 223, 247, 258, 259, 263-265, 273, 351, 352, 354, 355 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

В задоволенні позову ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ІНВЕСТ ФІНАНС" про захист прав споживачів та визнання недійсним кредитного договору, відмовити повністю.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серія НОМЕР_1 , виданий Монастирищенським РВ УМВС України 30.04.2003, ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , зареєстрована АДРЕСА_1 .

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю "ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ІНВЕСТ ФІНАНС" (вул Кловський узвіз, буд.7, прим.103 м. Київ, 01021, код ЄДРПОУ 40284315).

Суддя Н. В. Мазай

Джерело: ЄДРСР 91838624
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку