open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26.08.2020 Справа №607/21475/19

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

в складі: головуючого Грицай К.М.

за участю секретаря судового засідання Стус К.І.,

учасників справи: представника позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача Притули О.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Споживчого кооперативу «Степана Бандери» про визнання права на вступ до членів кооперативу та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до відповідача Споживчого кооперативу «Степана Бандери» (далі СК «Степана Бандери») про визнання права на вступ до членів кооперативу та зобов`язання вчинити певні дії. В обґрунтування заявлених вимог вказує на те, що 13 березня 2007 року між ним ОСОБА_2 та Приватним підприємством «Тернопільська фірма «Будівельник» було укладено договір про вступ у пайове будівництво за адресою: АДРЕСА_1 . За умовами зазначеного Договору, йому, як пайовику, повинна була перейти у власність трикімнатна квартира АДРЕСА_2 на четвертому поверсі сьомого під`їзду, загальною площею 99,25 кв.м. Планове закінчення будівництва та здача будинку в експлуатацію, у відповідності до умов Договору - 2011 рік. На виконання умов укладеного договору, ним було внесено на розрахунковий рахунок забудовника в якості оплати вартості квартири кошти у розмірі 25200 грн. та виконано частину своїх зобов`язань за умовами зазначеного договору. Однак, Приватне підприємство «Тернопільська фірма «Будівельник», в порушення умов укладеного договору, право власності на об`єкт нерухомості, що є предметом вищевказаного договору, не передало, будівництво у встановлений договором строк не здійснило, чим унеможливило набуття ним у власність об`єкта будівництва, який належить йому за умовами укладеного між сторонами договору.

В квітні 2017 року йому стало відомо про те, що в 2011 році особами, у яких були укладені договори з Приватним підприємством «Тернопільська фірма «Будівельник», було створено Споживчий кооператив «Степана Бандери» (код ЄДРПОУ 37802296), метою діяльності якого є здійснення добудови будівель по АДРЕСА_1 , яке зупинилось внаслідок порушення справи про банкрутство ПП «Тернопільська фірма «Будівельник». З огляду на те, що він має законодавчо визначене право вступу до Споживчого кооперативу «Степана Бандери», 05 грудня 2018 року, 06 лютого 2019 року він надіслав рекомендованим листом заяву про вступ у споживчий кооператив «Степана Бандери» від 03.12.2018 року з додатками до неї, однак жодної відповіді не отримав. Тривале невизнання та ігнорування відповідачем його права на вступ до Споживчого кооперативу «Степана Бандери» вважає порушення його прав передбачених Законом України «Про кооперацію». Оскільки право членства в кооперативі настає з часу прийняття загальними зборами пайовиків відповідного рішення про прийняття особи в члени кооперативу, просить суд зобов`язати Споживчий кооператив «Степана Бандери» визнати йог право на вступ до членів кооперативу та зобов`язати відповідача у строк протягом 1 (одного) місяця винести на розгляд порядку денного загальних зборів кооперативу питання про його вступ до складу Споживчого кооперативу «Степана Бандери».

Ухвалою судді від 04 жовтня 2019 відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання на 29 жовтня 2019 року на 11 год. 00 хв.

Представник відповідача «Степана Бандери» подав суду відзив на позовну заяву в якій позову не визнав посилаючись на те, що після порушення 26.04.2011 р. Господарським судом Тернопільської області провадження у справі про банкрутство ПП «Тернопільська фірма «Будівельник» стало зрозуміло, що ні підприємство - забудовник, ні влада не збираються завершувати будівництво вказаних об`єктів та не збираються повертати людям вкладені та втрачені кошти. У результаті цього фізичними особами-дольовиками (які внесли в ПП «ТФ «Будівельник» та ПП «ГЕО-2004» кошти та на цій підставі за ними рішеннями судів визнані майнові права на оплачені площі) 14.07.2011 р. створено та зареєстровано Споживчий Кооператив «Степана Бандери», з метою завершення будівництва об`єктів за адресою АДРЕСА_3 та набуття у власність оплачених ними квартир (приміщень), члени якого продовжили будівництво об`єктів за вказаною адресою власними силами та за власні повторно надані кошти. Споживчий Кооператив «Степана Бандери» не є правонаступником ПП ТФ «Будівельник». Станом на сьогодні зобов`язання перед позивачем має ПП ТФ «Будівельник», який не виконав їх. Відтак вважає, що Кооператив станом на сьогодні не має перед позивачем жодних зобов`язань. Крім того зазначає, що додані до позову копії квитанцій не свідчать про набуття майнових прав позивачем та квитанції до прибуткового ордера №2819, 341, та без номера від 28.12.2008 р., від 14.03.2007 р. видані на ім`я іншої особи. Тому вважає, що права позивача відповідачем не порушені, у зв`язку з чим просить в задоволенні позову відмовити.

В судовому засіданні представник позивача адвокат Гнатів О.Б. позовні вимоги підтримала в повному обсязі, покликаючись на мотиви викладені в позовній заяві та просить позов задовольнити. Вказала, що позивач має законодавчо визначене право вступу до Споживчого кооперативу «Степана Бандери», оскільки перебуває у такому ж становищі як і усі члени кооперативу, у яких були укладені тотожні договори з ПП «Тернопільська фірма «Будівельник», однак відповідач в порушення Закону України «Про інформацію», Закону України «Про доступ до публічної інформації», Закону України «Про звернення громадян» та Закону України «Про кооперацію» не розглядає подану ним заяву. Крім того, позивачу стало відомо про заснування Кооперативу лише у квітні 2017 року, що унеможлювало вчинення ним будь-яких дій до цього часу для вступу у Кооператив та надання допомоги у продовженні незавершеного будівництва. Оскільки, станом на сьогоднішній день право позивача на вступ до Споживчого кооперативу «Степана Бандери» не визнане відповідачем, вважає належним способом захисту його прав буде визнання такого права у судовому порядку. Заперечення відповідача вважає безпідставними.

В судовому засіданні представник відповідача Споживчого кооперативу «Степана Бандери» адвокат Притула О.Б. позовні вимоги не визнала та просить в задоволенні позову відмовити мотивів, викладених у відзиві на позовну заяву. Пояснила, що кооператив на даний час досяг мети його діяльності та завершив будівництво, тому не здійснює діяльності. Крім того вказує на те, що постановою Господарського суду від 03.04.2012 року позивача визнано кредитором відносно боржника ПП ТФ «Будівельник», а відтак вважає, що свої права на сплачені кошти за договором пайової участі позивач уже захистив.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши зібрані по справі докази, встановивши обставини справи та відповідні їм правовідносини, суд приходить до висновку, що позов підлягає до часткового задоволення з наступних підстав:

Суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі (частина 1 ст.11 ЦПК України).

Згідно ч.ч. 1,5,6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Суд встановив, що 13 березня 2007 року між ним ОСОБА_2 та Приватним підприємством «Тернопільська фірма «Будівельник» було укладено договір про вступ у пайове будівництво за адресою: АДРЕСА_1 . За умовами зазначеного договору, ОСОБА_2 після здачі будинку в експлуатацію як пайовику видаються всі необідні документи для оформлення права власності на трикімнатну квартира АДРЕСА_4 закінчення будівництва та здача будинку в експлуатацію, у відповідності до умов Договору - 2011 рік. Попередня вартість квартири становить 300130 грн., викуплені 8,33 кв м в сумі внесених коштів 25200 грн.

Встановлено та не заперечувалось сторонами, що ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 27.04.2012 року визнано Споживчий кооператив «Степана Бандери», м. Тернопіль, вул. Коновальця, 4/47 у справі № 10/Б-5022/1319/2011 конкурсним кредитором відносно боржника: Приватного підприємства "Тернопільська фірма "Будівельник", м. Тернопіль, вул. Миру, 3а, код ЄДРПОУ 30066909 в сумі 27435 363 грн. та включити в Реєстр вимог кредиторів. Черговість задоволення грошових вимог кредитора: четверта.

За умовами ч.5 ст. 82 ЦПК України, обставини, встановлені стосовно певної особи рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, проте можуть бути у загальному порядку спростовані особою, яка не брала участі у справі, в якій такі обставини були встановлені.

Згідно Статуту СК «Степана Бандери» кооператив створений його засновниками на добровільних засадах у відповідності з чинним законодавством, на підставі рішення Установчих зборів (протокол від 04.07.2011 року).

Відповідно до положень п. 2.1., 2.2 Статуту, Кооператив створюється для обслуговування своїх членів на засадах взаємодопомоги та економічного співробітництва. Метою діяльності Кооперативу є задоволення економічних, соціальних та інших потреб членів Кооперативу, в тому числі тих, що випливають із зобов`язальних відносин між членом кооперативу та Приватним підприємством «ТФ» «Будівельник» (код ЄДРПОУ 30066909), ПП «ГЕО-2004» (код ЄДРПОУ 21167827) та іншими особами, стосовно будівництва розташованого за адресою: АДРЕСА_3 - групи багатоповерхових житлових будинків( блоки А,Б,В) з вбудованими стоянками для автомобілів та приміщеннями соціально-побутового призначення (далі - «Житловий комплекс»).

За умовами п. 4.1 Статуту, членами Кооперативу можуть бути фізичні та юридичні особи, що уклали із ПП ТФ «Будівельник», ПП «ГЕО-2004» договір про пайову участь в будівництві об`єкту нерухомого майна, стосовно будівництва багатоповерхових будинків (блоки А,Б,В) з вбудованими стоянками для автомобілів та приміщеннями соціально-побутового призначення по АДРЕСА_3 .

Пунктами 4.4, 4.5 Статуту, за рішенням Загальних зборів членів Кооперативу до його складу можуть прийматися інші особи як члени Кооперативу, або як асоціаційні члени Кооперативу. Вступ до членів Кооперативу здійснюється на підставі поданої заяви до Правління Кооперативу. Член Кооперативу вносить внески (вступний, пайовий, членські, цільові), а асоційований член вносить внески (пайовий, членські, пайові).

За умовами п.4.6, п.15.5 Статуту, Правління Кооперативу вносить на затвердження Загальних Зборів членів Кооперативу рішення про прийняття до Кооперативу нових членів. Рішення Правління Кооперативу про прийняття до Кооперативу підлягає схваленню Загальними зборами членів Кооперативу. З моменту прийняття Правлінням Кооперативу такого рішення та до моменту його підтвердження Загальними зборами Кооперативу, така особа має ті ж права і обов`язки, що й інші члени Кооперативу (крім осіб, що бажають набути статусу асоційованого члена Кооперативу).

Чергові Загальні збори членів Кооперативу скликаються Правлінням або Головою Кооперативу у разі потреби, але не рідше одного разу на рік (пункт 14.4 Статуту).

Заявами від 01.03.2018 року, 03.12.2018 року, ОСОБА_2 просив Споживчий кооператив «Степана Бандери» прийняти його у члени даного кооперативу. Крім того, заява від 05.12.2018 року разом із Договором дольової участі укладеного 13.03.2007 року із ПП ТФ «Будівельник» та квитанціями про дольові внески ОСОБА_2 надіслано поштовою кореспонденцією на адресу відповідача СК « АДРЕСА_5 .

04.02.2019 року ОСОБА_2 подав до СК «Степана Бандери» письмовий запит про надання інформації щодо прийняття рішення за його завою від 05.12.2018 року про прийняття у члени Кооперативу.

Відповіді на вказаний лист ОСОБА_2 від СК «Степана Бандери» сторонами суду не представлено.

Відповідно до ст. 302 Цивільного кодексу України та ст. 9 Закону України «Про інформацію» всі громадяни України мають право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення та зберігання відомостей, необхідних їм для реалізації ними своїх прав, свобод та законних інтересів.

Суд вважає, що до спірних відносин, які виникли між сторонами, не можуть бути застосовані Закон «Про інформацію», Закон України «Про доступ до публічної інформації» та Закон України «Про звернення громадян» як такі, що встановлюють загальний порядок розгляду звернень, заяв (клопотань) громадян та надання інформації органами державної влади і місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, об`єднаннями громадян або посадовими особами, у свою чергу, Закон України «Про кооперацію» №1087-ІV та Закон України «Про споживчу кооперацію» 2265-ХІІ є спеціальними законами, що регулюють діяльність кооперативних організацій, у тому числі з питань, пов`язаних зі вступом фізичних та юридичних осіб до кооперативу (споживчого товариства).

Законами № 1087-ІV та №2265-ХІІ кооперативу (споживчому товариству) делеговане право самостійно визначати в його установчих документах умови та порядок вступу до кооперативу (споживчого товариства), у тому числі порядок розгляду відповідних заяв осіб, які виявили бажання вступити до кооперативу (споживчого товариства), як складової частини процедури розгляду питання про членство (ст.11, абз. 5 ч. 21 ст.8 Закону № 1087-IV, ч. 2ст. 5 Закону № 2265-ХІІ).

Рішення, дії чи бездіяльність кооперативу (споживчого товариства) можуть бути оскаржені в судовому порядку відповідно дост. 55 Конституції України.

Таким чином, Законами №2657-XII, №2939-VI, №393/96-ВР та Законами № 1087-ІV, №2265-ХІІ врегульовані різні суспільні відносини.

Заява позивача ОСОБА_2 від 03.12.2018 не є зверненням громадян у розумінні Закону № 393/96-ВР і розглядається за правилами, встановленими Законом України «Про кооперацію» і Статутом Відповідача.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про кооперацію», кооперація - система кооперативних організацій, створених з метою задоволення економічних, соціальних та інших потреб своїх членів.

Відповідно до положень ст. 2 Закону України «Про кооперацію», пай - майновий поворотний внесок члена (асоційованого члена) кооперативу у створення та розвиток кооперативу, який здійснюється шляхом передачі кооперативу майна, в тому числі грошей, майнових прав, а також земельної ділянки; вступний внесок - грошовий чи інший майновий неповоротний внесок, який зобов`язана сплатити особа у разі вступу до кооперативної організації.

Статтею 6 Закону України «Про кооперацію» визначено, що кооператив є первинною ланкою системи кооперації і створюється внаслідок об`єднання фізичних та/або юридичних осіб на основі членства для спільної господарської та іншої діяльності з метою поліпшення свого економічного стану. Відповідно до завдань та характеру діяльності кооперативи поділяються на такі типи: виробничі, обслуговуючі та споживчі. За напрямами діяльності кооперативи можуть бути сільськогосподарськими, житлово-будівельними, садово-городніми, гаражними, торговельно-закупівельними, транспортними, освітніми, туристичними, медичними тощо. Кооператив є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків та може мати печатки.

За змістом ст. 11 Закону України «Про кооперацію», вступ до кооперативу здійснюється на підставі письмової заяви. Особа, яка подала заяву про вступ до кооперативу, вносить вступний внесок і пай у порядку та розмірах, визначених його статутом. Рішення правління чи голови кооперативу про прийняття до кооперативу підлягає затвердженню загальними зборами його членів. Порядок прийняття такого рішення та його затвердження визначається статутом кооперативу.

Згідно ст. 15 Закону України «Про кооперацію», вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу. До компетенції загальних зборів членів кооперативу належить, зокрема, затвердження рішення правління або голови правління про прийняття нових членів та припинення членства.

Відповідно до ст. 19-1 Закону України «Про кооперацію», член житлово-будівельного, дачно-будівельного, гаражно-будівельного, житлового, дачного, гаражного чи іншого відповідного кооперативу має право володіння, користування, а за згодою кооперативу - і розпоряджання квартирою, дачею, гаражем, іншою будівлею, спорудою або приміщенням кооперативу, якщо він не викупив це майно. У разі викупу квартири, дачі, гаража, іншої будівлі, споруди або приміщення член житлово-будівельного, дачно-будівельного, гаражно-будівельного, житлового, дачного, гаражного кооперативу чи іншого відповідного кооперативу стає власником цього майна. Право власності на таке майно у члена кооперативу виникає з моменту державної реєстрації цього права відповідно до закону.

З аналізу положень другого речення частини першої, частини другої статті 47 Основного Закону України випливає, що право на житло може бути реалізоване у спосіб будівництва житла, придбання його у власність або взяття в оренду.

Реалізація права на вступ до житлово-будівельного кооперативу, є способом конституційного права на житло, шляхом участі особи у такому кооперативі.

Враховуючи, що у позивача ОСОБА_2 та ПП «Тернопільська фірма «Будівельник» виникли зобов`язальні відносини на підставі договору про прийняття до пайового будівництва на трикімнатну квартиру за адресою: АДРЕСА_6 , який не був визнаний недійсним, відтак позивач ОСОБА_2 має право вступу до Споживчого кооперативу «Степана Бандери» як і інші члени кооперативу, оскільки він також уклав договір з ПП «Тернопільська фірма «Будівельник».

У зв`язку з необхідністю захисту своїх майнових прав на квартиру АДРЕСА_2 позивач у встановленому чинним законодавством порядку, подав 03.12.2018 року до Споживчого кооперативу «Степана Бандери» письмову заяву про прийняття його у члени Кооперативу.

Проте, відповідачем не надано доказів прийняття Правлінням Кооперативу рішення за завою позивача від 03.12.2018 року про прийняття чи відмову у прийняті ОСОБА_2 у члени Кооперативу.

Таким чином судом встановлено, що з моменту подання позивачем до Споживчого кооперативу «Степана Бандери» письмової заяви від 03.12.2018 року про прийняття його у члени Кооперативу минуло більше року, однак Правлінням Кооперативу не виносилося на затвердження чергових Загальних Зборів членів Кооперативу (які скликаються не рідше одного разу на рік) рішення про прийняття до нових членів Кооперативу позивача ОСОБА_2 .

Відтак, суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_2 від 03.12.2018 року про вступ у члени Кооперативу не розглянута в порядку визначеному Законом України «Про кооперацію» та Статутом СК «Степана Бандери».

Ігнорування Споживчим кооперативом «Степана Бандери» заяви ОСОБА_2 про вступ у СК «Степана Бандери» веде до порушення прав позивача на вступ до Споживчого кооперативу, та створює перешкоди для його реалізації майнових прав на квартиру, що знаходиться в багатоквартирному житловому будинку за адресою: АДРЕСА_6 .

Твердження представника відповідача на те, що позивач ОСОБА_2 був визнаний кредитором відносно боржника ПП ТФ «Будівельник», а відтак свої права на сплачені кошти за договором пайової участі уже захистив, суд оцінює критично, оскільки визнання позивача кредитором боржника ПП ТФ «Будівельник» не позбавляє позивача права бути членом Споживчого кооперативу «Степана Бандери».

Окрім того суд зауважує, що в матеріалах відсутнє відповідне судове рішення про визнання позивача кредитором відносно боржника ПП ТФ «Будівельник».

Відповідно до ч.1 ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Суд вважає, що позивачем не підтверджено внесення коштів згідно вищезазначеного договору від 13.03.2007 року в сумі 25200 грн. та в сумі 25300 грн. згідно квитанцій до прибуткового касового ордеру від 14 березня 2007 року від 28 грудня 2007 року, оскільки кошти внесені іншою особою, а саме ОСОБА_3 .

Поряд з тим, суд відхиляє посилання представника відповідача на відсутність у Кооперативу зобов`язань перед ОСОБА_2 , оскільки метою діяльності СК «Степана Бандери» є задоволення економічних, соціальних та інших потреб членів Кооперативу, в тому числі тих, що випливають із зобов`язальних відносин між членом кооперативу та Приватним підприємством «ТФ» «Будівельник» стосовно будівництва розташованого за адресою АДРЕСА_3 багатоквартирного житлового будинку, а реалізація права позивача на вступ до кооперативу, є способом конституційного права на житло, шляхом участі особи у такому кооперативі.

На підставі вищевикладеного, виходячи з принципів правової визначеності та рівності прав усіх учасників цивільно-правових відносин, закріплених в частині 1статті 1 Цивільного кодексу України, суд приходить до висновку, що бездіяльність відповідача грубо порушує право позивача на реалізацію права позивача на захист його майнових прав шляхом вступу до СК «Степана Бандери», а тому позовні вимоги слід задовольнити частково зобов`язавши Споживчий кооператив «Степана Бандери» винести на розгляд порядку денного чергових загальних зборів кооперативу питання про вступ ОСОБА_2 до складу Споживчого кооперативу «Степана Бандери».

В частині вимог про зобов`язання Споживчого кооперативу «Степана Бандери» визнати право ОСОБА_2 на вступ до членів кооперативу слід відмовити, оскільки відповідачем не було прийнято рішення про відмову у прийнятті позивача у члени Кооперативу, а відтак вказана вимога є передчасною.

В силу дії ст. 141 ЦПК України до стягнення з відповідача підлягає розмір судових витрат, сплачених позивачем при зверненні з заявою до суду.

У зв`язку з наведеним, з відповідача підлягають стягненню на користь позивача 768,40 грн. судового збору.

Керуючись ст.15, 16, 328, 331, 384, 392, 526 ЦК України, ст. 1, 2, 6, 11,15,16,19-1 Закону України «Про кооперацію», ст. 4,11,12,13,76-82,89,141,258,259,263-265, 354 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_2 до Споживчого кооперативу «Степана Бандери» про визнання права на вступ до членів кооперативу та зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити частково.

Зобов`язати Споживчий кооператив «Степана Бандери» винести на розгляд порядку денного чергових загальних зборів кооперативу питання про вступ ОСОБА_2 до складу Споживчого кооперативу «Степана Бандери» згідно поданої заяви.

Стягнути із Споживчого кооперативу «Степана Бандери» в користь ОСОБА_2 768 грн. 40 коп. судового збору.

У задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду або через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_7 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач: Споживчий кооператив «Степана Бандери», місцезнаходження: вул. Коновальця, 4, кв. 47, м. Тернопіль, ЄДРПОУ 37802296.

Повний текст рішення суду складений 04 вересня 2020 року.

Головуючий суддяК. М. Грицай

Джерело: ЄДРСР 91834924
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку