open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 766/1697/20

н/п 2/766/6340/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(ЗАОЧНЕ)

23.09.2020 року Херсонській міський суд Херсонської області у складі:

головуючої судді Єпішина Ю.М.,

секретар Капітонова А.Ф.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Херсоні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дружини,-

встановив:

03.02.2020 року позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до відповідача ОСОБА_2 , про стягнення аліментів на її утримання у розмірі 1/6 частини з усіх видів заробітку (доходу) щомісячно до досягнення дитиною трьох років. В обґрунтування якого вказала, що з 21.08.2018 року перебуває у зареєстрованому шлюбі з відповідачем. Від шлюбу сторони мають дитину ОСОБА_3 . На даний час сторони разом не проживають, спільного господарства не ведуть, їх спільна дитина проживає з позивачем та перебуває на її утриманні. Позивач вказала, що на даний час вона знаходиться в скрутному матеріальному становищі, оскільки перебуває на обліку в Управлінні праці та соціального захисту населення як отримувач допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, не працює, коштів на своє утримання не має. Відповідач добровільно не надає допомогу на її утримання, тому позивач звернулася із вказаним позовом та просить суд стягнути з відповідача на її користь аліменти на утримання дружини до досягнення дитиною трьох річного віку, у розмірі 1/6 частини усіх видів заробітку відповідача, починаючи з 03.02.2020 року до досягнення дитиною трирічного віку.

Ухвалою від 16.04.2020 року відкрито провадження по справі в порядку спрощеного позовного провадження.

Позивач в судове засідання не з`явилась. Подала заяву в якій просила розглянути справу без її участі, позовні вимоги підтримала в повному обсязі, проти ухвалення заочного рішення не заперечувала.

Відповідач, належно повідомлений про час і місце судового засідання, до суду не з`явився, відзив на позов не надав, причини неявки суду, не повідомив.

23.09.2020 року постановлено ухвалу про заочний розгляд даної справи.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.280 ЦПК України.

Згідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов обґрунтований та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що з 21.08.2018 року та на час розгляду справи сторони перебувають у зареєстрованому шлюбі, актовий запис №67, про що свідчить копія свідоцтва про шлюб НОМЕР_1 , видане 21.08.2018 року Білозерським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області (а.с. 8).

Від вказаного шлюбу у сторін ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася донька ОСОБА_3 , актовий запис №11, що підтверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_2 , видане Виконавчим комітетом Комишанської селищної ради (а.с. 9).

Відповідно до частини першої статті 160 СК України місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків.

Сторони однією родиною не проживають, спільне господарство не ведуть, їх спільна дитина на даний час проживає разом з позивачем, що підтверджується Довідкою №244 від 29.01.2020 року, виданою Комишанською селищною радою (а.с. 10).

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Згідно ч. 1 ст. 82 СК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Відповідно довідки від 30.01.2020 року №404/14 ОСОБА_1 перебуває на обліку в Управлінні праці та соціального захисту населення Корабельної районної у місті Херсоні ради і отримує щомісячну одноразову допомогу при народженні дитини, з 01.11.2018 року по 30.11.2018 року в розмірі 10320грн., з 01.12.2018 по 30.11.2021 року в розмірі 860грн. (а.с. 11)

Відповідно до ч. 2 ст. 84 СК України дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка батька дитини до досягнення дитиною трьох років.

Відповідно до ч. 4 ст. 84 СК України право на утримання вагітна дружина, а також дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того, чи вона працює та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.

Таким чином, сімейним законодавством передбачено право дружини-матері на утримання чоловіком-батьком до досягнення дитиною трирічного віку незалежно від того чи вона працює та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу. Подання суду доказів того, що дружина, з якою проживає дитина, потребує матеріальної допомоги, не є обов`язковим, оскільки право на аліменти належить дружині-матері незалежно від цієї обставини.

З роз`яснень постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» вбачається, що вирішуючи питання щодо розміру аліментів, суд повинен ураховувати: стан здоров`я, матеріальне становище дитини і платника аліментів; наявність в останнього інших неповнолітніх дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, повнолітніх дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення.

Враховуючи зазначені обставини справи, а також те, що відповідач добровільно не надає допомоги на утримання дружини, суд приходить до висновку про наявність достатніх підстав для задоволення позовних вимог про стягнення з відповідача аліментів на утримання позивача у розмірі 1/6 частини від усіх видів заробітку (доходу), щомісячно, починаючи з 03.02.2020 року і до досягнення дитиною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 трирічного віку.

Також з відповідача, у відповідності до ст. 141 ЦПК України, на користь держави підлягають стягненню судові витрати у розмірі 840,80 гривень.

Відповідно до ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішення у межах сплати платежу за один місяць.

Керуючись ст.ст. 258-261, ч. 6 ст. 268, 352-254, ч.2 ст.451 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ :

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дружини - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , (РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрований: АДРЕСА_1 ), на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , (РНОКПП НОМЕР_4 , адреса: АДРЕСА_2 ) аліменти на її утримання в розмірі 1/6 частини від усіх видів заробітку (доходу), щомісячно, починаючи з 03.02.2020 року і до досягнення дитиною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 трирічного віку.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , (РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрований: АДРЕСА_1 ), в дохід держави судовий збір в розмірі 840 (вісімсот сорок)грн. 80 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленомуЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Херсонської області в порядкуст. 355 ЦПК України.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя Ю.М.Єпішин

Джерело: ЄДРСР 91772301
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку