open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

___________ _МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ОДЕСИ_______ ___

Справа №521/10503/20

Пр. №2/521/3001/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 вересня 2020 року м.Одеса

Малиновський районний суд міста Одеси у складі:

головуючого судді Сегеди О.М.,

при секретарі Карачковськом П.П.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Одесі цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дружини,

встановив:

У липні 2020 року ОСОБА_1 звернулась до суду із зазначеним позовом до ОСОБА_2 , посилаючись на те, що з відповідачем у справі вона перебуває у шлюбі, зареєстрованому 23 листопада 2019 року Малиновським районним у місті Одесі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області, актовий запис №4075.

В період шлюбу у подружжя народився син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає разом з позивачкою та перебуває на її утриманні.

Позивачка зазначала, що сімейне життя з відповідачем не склалося, тому вони проживають окремо, шлюбні стосунки між ними припинені, спільного господарства вони не ведуть.

Причиною її звернення до суду з даним позовом є необхідність вирішення з відповідачем питання сплати ним аліментів на її утримання, оскільки вона на даний час не працює, так як знаходиться у відпустці по уходу за малолітньою дитиною. Крім того, вона є інвалідом 2-ї групи з дитинства, по складу свого захворювання повинна постійно приймати лікарняні препарати, на які потрібні кошти.

Посилаючись на вищевикладені обставини, позивачка просила суд стягнути з відповідача на її користь аліменти на її, ОСОБА_1 , утримання в розмірі 1500,00 грн., щомісячно, з дня пред`явлення позову та до досягнення дитиною, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , трьох річного віку, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 включно.

Позивачка в підготовче судове засідання не з`явилася, про дату, час і місце слухання справи була повідомлена належним чином, надала через канцелярію суду заяву, якою позовні вимоги підтримала в повному обсязі, просила суд їх задовольнити та розглянути справу за її відсутності (а.с. 25, 26).

Відповідач в підготовчому судовому засіданні позовні вимоги визнав в повному обсязі та просив суд їх задовольнити, про що надав відповідну заяву (а.с. 28).

Згідно ч. ч. 3, 4ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями206,207цьогоКодексу.

Відповідно дост. 206 ЦПК України, відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Оскільки відповідач на стадії підготовчого провадження звернувся до суду із заявою, в якій зазначав про визнання позовних вимог, тому суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, в зв`язку з чим є підстави для ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення по справі.

Відповідно до ч. 3 ст. 12, ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що сторони перебувають у шлюбі, зареєстрованому 23 листопада 2019 року Малиновським районним у місті Одесі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області, актовий запис №4075, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб (а.с. 6).

В період шлюбу у сторін народився син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження (а.с. 6а).

Дитина проживає з позивачкою та перебуває на її утриманні.

Зі змісту довідки Комунального некомерційного підприємства "Міська клінічка лікарня №1" Одеської міської ради від 30 червня 2020 року за №288 вбачається, що з 03 грудня 2018 року ОСОБА_1 працює на посаді лікаря-пульманолога консультативно-діагностичного відділення №1 Консультативно-діагностичного центру у зазначеному медичному закладі (Наказ №237-к від 26 листопада 2018 року).

З 08 квітня 2020 року по 04 серпня 2020 року позивачка знаходилась на лікарняному по пологах (лист непрацездатності АДН №229524), а з 05 серпня 2020 року по 04 червня 2020 року - соціальна відпустка по догляду за дитиною до 3-х років (Наказ №65-В від 24 червня 2020 року) (а.с. 9).

Встановлено, що сторони разом не проживають. За цей час відповідач матеріальну допомогу на утримання позивачки надає не регулярно.

Дані обставини стали причиною звернення позивачки до суду з позовом про стягнення з відповідача на її користь аліментів на її утримання в розмірі 1500,00 грн., щомісячно, до досягнення дитиною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , трьох річного віку, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 включно.

Згідно ст. 84 СК України дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка - батька дитини до досягнення дитиною трьох років.

Відповідно дост.75СК України дружина,чоловік повинніматеріально підтримуватиодин одного. Правона утримання(аліменти)має тойіз подружжя,який єнепрацездатним,потребує матеріальноїдопомоги,за умови,що другийіз подружжяможе надаватиматеріальну допомогу. Один із подружжя є таким, що потребує матеріальної допомоги, якщо заробітна плата, пенсія, доходи від використання його майна, інші доходи не забезпечують йому прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Згідно ст.77СК України зарішенням судуаліменти присуджуютьсяодному зподружжя,як правило,у грошовійформі. Аліменти сплачуються щомісячно. За взаємною згодою аліменти можуть бути сплачені наперед.

Статтями 79, 80 СК України передбачено,що аліментиприсуджуються зарішенням судувід дняподання позовноїзаяви. Аліментиприсуджуються одномуз подружжяу частцівід заробітку(доходу)другого зподружжя і(або)у твердійгрошовій сумі. Розміраліментів одномуз подружжясуд визначаєз урахуваннямможливості одержанняутримання відповнолітніх дочки,сина,батьків таз урахуваннямінших обставин,що маютьістотне значення. Розмір аліментів, визначений судом, може бути згодом змінений за рішенням суду за позовною заявою платника або одержувача аліментів у разі зміни їхнього матеріального і (або) сімейного стану.

За приписами ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

При визначенні розміру аліментів суд враховує, що відповідач визнав позовні вимоги у повному обсязі.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги про стягнення аліментів підлягають задоволенню і з відповідача необхідно стягнути на користь позивачки аліменти на її утримання в розмірі 1500,00 грн., щомісячно, починаючи стягнення з дня пред`явлення позову, а саме з 03 липня 2020 року, та до досягнення дитиною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , трьох річного віку, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 включно.

Відповідно до ст. 264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує, у тому числі, питання щодо розподілу між сторонами судових витрат.

Згідно ч. 6 ст. 141 ЦПК України, якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

Судовий збір по справі становить 840,80 грн., від сплати якого позивачка звільнена, тому такі витрати слід стягнути з відповідача на користь держави.

Керуючись ст. ст. 75, 77, 79, 80, 84, 182 Сімейного кодексу України, керуючись ст. ст. 4, 12, 13, 200, 206, 258, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд

вирішив:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дружини задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_1 ,зареєстрованого заадресою: АДРЕСА_1 ,на користьОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ,аліменти наїї утримання в розмірі 1500 (одна тисяча п`ятсот) гривень 00 копійок, щомісячно, починаючи стягнення з дня пред`явлення позову, а саме з 03 липня 2020 року та до досягнення дитиною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , трьох річного віку, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 включно.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_1 ,зареєстрованого заадресою: АДРЕСА_1 ,на користьдержави судовий збір у розмірі 840 (вісімсот сорок) гривень 80 копійок.

Допустити негайне виконання рішення, в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення складено 24 вересня 2020 року.

Суддя: О.М. Сегеда

Джерело: ЄДРСР 91771051
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку