open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

465/1599/20

2/465/2340/20

РІШЕННЯ

Іменем України

19.08.2020 року м. Львів

Франківський районний суд м. Львова в складі:

головуючого судді Ванівського Ю.М.

при секретарі Балита К.В.

розглянувши у судовому засіданні м. Львова цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 за участю третьої особи Львівського комунального підприємства «Львівський ліхтар», Франківської районної адміністрації Львівської міської ради та Обласного комунального підприємства Львівської обласної ради «Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки» про зобов`язання до вчинення дій, -

в с т а н о в и в :

позивач звернувся до суду із заявою про зобов`язання до вчинення дій, зокрема зобов`язання ОСОБА_2 та ОСОБА_3 вивільнити нежитлове приміщення площею 5,90 кв.м., позначено на поверховому плані під індексом ІХ в будинку АДРЕСА_1 та привести його в попередній стану, який відображений у поверховому плані, оскільки вказане приміщення є місцем загального користування будинку.

На підставі вищевикладеного, просить позов задоволити.

Позивач у судове засідання не з`явилася, однак подала на адресу суду заяву про розгляд справи без її участі, заявлені позовні вимоги підтримала в повному

Відповідачі у судове засідання не з`явилися, однак подали на адресу суду заяву про розгляд справи без їхньої участі. В задоволенні позову просили відмовити.

Представник третьої особи Львівського комунального підприємства «Львівський ліхтар», Франківської районної адміністрації Львівської міської ради та Обласного комунального підприємства Львівської обласної ради «Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки» в судове засідання не з`явився хоча був повідомлений належним чином про час та місце судового засідання.

На підставі визщевикладеного, суд приходить до висновку про можливість розгляду справи за наявних у матеріалах справи доказів.

У відповідності до положень ч.2 ст. 247 ЦПК України у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників процесу, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Частиною 1ст. 5 ЦПК України, передбачено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши дійсні обставини справи та перевіривши їх доказами, суд дійшов висновку, що позов слід задовольнити з наступних підстав.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України, до суду може звернутись кожна особа за захистом своїх порушених прав, а також інтересах інших осіб у випадках встановлених законом.

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

З`ясувавши дійсні обставини справи, дослідивши зібрані у справі докази, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

ОСОБА_1 , є власником квартири АДРЕСА_2 на підставі договору купівлі-продажу від 14.12.2018 року. На першому поверсі вказаного будинку знаходиться нежитлове приміщення, яке має спільну стіну із кухнею квартири позивача, орієнтовною площею 5,9 кв.м. (позначено на поверховому плані під індексом ІХ). Згідно інформації, отриманої від ЛКП «Львівський ліхтар», Управління комунальної власності, ОКП ЛОР «Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки» та Реєстраційну службу Львівського міського управління юстиції вказане приміщення площею 5,9 кв.м. є місцем загального користування та у приватній власності не перебуває. Окрім цього, у даному приміщенні пробито дверний пройом до коридору загального користування, позначеного під індексом Х, самовільно влаштовано двері, а також на місці існуючого дверного пройому влаштовано віконний отвір. По даному факту адміністративною комісією при Франківській районній адміністрації Львівської міської ради ОСОБА_3 притягнено до адміністративної відповідальності у формі накладення штрафу у розмірі 51 грн. 00 коп.

Відповідно до ст. 382 ЦК України передбачено, що усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Статтею 318 ЦК України, встановлює, що усі суб`єкти права власності є рівними перед законом. Так, власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав. Власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі.

Згідно ст. 320 ЦК України, власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом. Виходячи з положень ст. 321 ЦК України Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ст. 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном, а згідно ч.1ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового права та інтересу . Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути відновлення становища, яке існувало до порушення.

Всупереч цьому, відповідачі самовільно захопили місце загального користування, його переобладнали самовільного і доступу до нього не надають.

Згідно із ст.6 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Відповідно до ч. ст. 89 ЦПК України, суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Відповідно до ч. 2 ст.16 ЦК України, способами захисту цивільного права та інтересів є припинення дії, яка порушує право. Суд може захистити цивільне право і інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Згідно ст. 263 ЦПК України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим . Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом. При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Зібрані по справі докази, оцінені судом належним чином кожен окремо на їх достовірність та допустимість, а також їх достатність та взаємний зв`язок у сукупності, встановлені судом обставини свідчать про те, що у суду є позов підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.4, 5, 76, 77, 79, 80, 83, 95, 141, 263-265, 268, 273, 353 ЦПК України, ЦК України, суд, -

вирішив :

Позов задовольнити, зобов`язати ОСОБА_2 та ОСОБА_3 вивільнити нежитлове приміщення площею 5,90 кв.м., позначено на поверховому плані під індексом ІХ в будинку АДРЕСА_1 та привести його в попередній стану, який відображений у поверховому плані будинку будинку АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення Франківського районного суду м. Львова може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Львівського апеляційного суду через суд першої інстанції. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , іпн - НОМЕР_1 , що проживає за адресою: АДРЕСА_3 ;

Відповідач: ОСОБА_2 , що проживає за адресою: АДРЕСА_4 ;

Відповідач: ОСОБА_3 , що проживає за адресою: АДРЕСА_4 .

Суддя: Ванівський Ю.М.

Джерело: ЄДРСР 91768351
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку