open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

пр. № 2/317/778/2020

Справа № 317/1995/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 вересня 2020 року м. Запоріжжя

Запорізький районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Мінгазова Р.М.,

при секретарі судового засідання Балковій Л.В.,

за участю представника позивача Петрова Г.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у загальному позовному провадженні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до об`єднаної територіальної громади, в особі Біленківської сільської ради Запорізького району Запорізької області, треті особи: Запорізька районна державна нотаріальна контора, ОСОБА_2 , про визнання права власності в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

У липні 2020 року до суду звернувся ОСОБА_1 з позовом до об`єднаної територіальної громади, в особі Біленківської сільської ради Запорізького району Запорізької області, треті особи: Запорізька районна державна нотаріальна контора, ОСОБА_2 , про визнання права власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом, після смерті його батька, ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позову зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько - ОСОБА_3 , про що 02 січня 2019 р. Запорізьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області було видано Свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 .

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на нерухоме майно, а саме на житловий будинок АДРЕСА_1 , що належав померлому. Проте, свідоцтва про право власності на вказаний будинок за життя спадкодавець не одержав.

Вказаний будинок був побудований та введений в експлуатацію в 1981 році, після чого, 29.01.1982 року у відповідності до Постанови Ради Міністрів Союзу РСР від 13.03.1959 р. № 259 був переданий ОСОБА_3 як переселенцю на територію Лисогірської сільської ради, згідно акту від 29.01.1982 р., підписаного директором радгоспу «ім. 60 років Октября» та затвердженого Головою райвиконкому Запорізького району Запорізької області.

Позивач та третя особа ОСОБА_2 , є рідними братами та спадкоємцями за законом померлого батька ОСОБА_3 .

В межах шестимісячного строку ОСОБА_2 звернувся до Запорізької районної державної нотаріальної контори із заявою про відмову від прийняття спадщини на користь позивача.

Також в межах шестимісячного строку позивач ОСОБА_1 звернувся до Запорізької районної державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті батька. Однак, 15.08.2019 року державний нотаріус Запорізької районної державної нотаріальної контори Кравцова Л.М. винесла постанову про відмову у вчинення нотаріальної дії, згідно якої державний нотаріус відмовила позивачу в оформленні свідоцтва про права на спадщину за законом на житловий будинок АДРЕСА_1 , з причини відсутності правовстановлюючого документу на вказаний житловий будинок та запропонувала позивачу звернутися до суду із позовною заявою про визнання права власності на вказаний будинок в порядку спадкування за законом.

В судовому засіданні представник позивача адвокат Петров Г.М. позовну заяву підтримав в повному обсязі та просив задовольнити.

Представник відповідача - об`єднаної територіальної громади, в особі Біленківської сільської ради Запорізького району Запорізької області в судове засідання не з`явився, про час та місце слухання справи повідомлений своєчасно та належним чином, надав клопотання про розгляд справи без його участі, заперечень проти позову або відзову на позовну заяву не надав.

Третя особа - нотаріус Запорізької районної державної нотаріальної контори Кравцова Л.М., в судове засідання не з`явилась, про час та місце слухання справи повідомлена своєчасно та належним чином, надала до суду копію спадкової справи після смерті ОСОБА_3 та заяву в якій просила справу слухати без її участі, жодних пояснень або заперечень не надавала.

Третя особа ОСОБА_2 до суджу не з`явився. про час та місце слухання справи повідомлявся своєчасно та належним чином, причин неявки суду не повідомив, заперечень проти позову не надав.

Дослідивши надані докази, вислухавши пояснення представника позивача, суд встановив наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , про що 02 січня 2019 р. Запорізьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області було видано Свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 (а.с. 7)

Позивач ОСОБА_3 та третя особа ОСОБА_2 є дітьми померлого ОСОБА_3 , що підтверджується копіями свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 26.11.1983 р. та серії НОМЕР_3 від 20.08.1981 р. відповідно. (а.с. 23-24).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на нерухоме майно, а саме на житловий будинок АДРЕСА_1 , що належав померлому.

Згідно п. 3 Постанови Ради міністрів Української РСР від 30.08.1973 р. № 400 «Про пільги переселенцям», чинної на час отримання спадкодавцем спірного будинку, радгоспам, які приймають переселенців було постановлено надавати сім`ям переселенців у рік вселення окремі жилі будинки або квартири, присадибні ділянки в установлених розмірах і протягом 2 років після вселення звільняти переселенців від квартирної плати і надавати їм безплатно паливо і комунальні послуги за діючими нормами.

Відповідно копії переселенського квитка № НОМЕР_4 від 09.11.1981 р. ОСОБА_2 є переселенцем в совхоз 60 лет ВОСР (а.с. 10)

Відповідно до Акту від 20.01.1982 року переселенцю ОСОБА_3 передано будинок площею 38 кв.м. та прибудинкові споруди до нього (а.с. 8-9)

Також ОСОБА_3 , як переселенцю, було надано позику в розмірі 2200 крб. (а.с. 11)

Держбанку СРСР надавати колгоспам і радгоспам кредити на будівництво жилих будинків з надвірними будівлями і на купівлю корів або іншої великої рогатої худоби для сімей переселенців у розмірах і на умовах погашення цих кредитів за рахунок коштів державного бюджету, коштів господарства і власних коштів переселенців згідно з додатками NN 2 і 3 (п. 6 Постанови).

Відповідно до п. 7 вказаної постанови, передані переселенцям будинки переходить в особисту власність переселенців після погашення ними своєї частки кредиту.

Згідно довідки № 71 від 12.03.1993 р. радгоспу «Лисогірський», переселенцем радгоспу «Лисогірський» Запорізького району Запорізької області, білет переселенця № 128004, ОСОБА_3 , ссуду (кредит) за переселенський будинок в сумі 2300 руб. виплачено у повному обсязі. (а.с. 12)

Згідно довідки виконавчого комітету Лісогірської сільської ради Запорізького району Запорізької області № 497 від 16.03.1993 р., житловому будинку, який належить ОСОБА_3 на підставі акту від 29.01.1982 р., присвоєно поштову адресу: АДРЕСА_1 . (а.с. 13)

Таким чином, право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 виникло у спадкодавця після отримання за актом та повної сплати кредиту за цей будинок.

Згідно п. 9 Додатку № 1 Інструкції про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, яка була затверджена Міністерством комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року, акти про передачу будинків у власність переселенцям при наявності рішень про це виконкомів районних Рад депутатів трудящих і довідок фінансових відділів про остаточний розрахунок переселенця за одержану будівлю, являлися правовстановлюючими документами, на підставі яких провадилась реєстрація будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР.

Реєстрація будинків, розташованих в сільській місцевості, вказаної інструкцією не передбачалась.

Згідно ч. 1 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Як передбачено ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, в т.ч. шляхом визнання права.

Відповідно до ч. 1 ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

В силу Інформаційного листа ВССУ № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 р. «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Після смерті ОСОБА_3 позивач у встановленому порядку звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, що підтверджується копією спадкової справи № 73/2019 р. відкритої після смерті ОСОБА_3 . При цьому його брат - ОСОБА_2 в рамках вказаної спадкової справи надіслав заяву, в якій повідомив, що він відмовляється від належній йому частки спадкового майна. (а.с. 76-82).

Відповідно до постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 15.08.2019 р. встановлено, що ОСОБА_3 відмовлено у видачі свідоцтва про справо на спадщину після померлого ОСОБА_3 , через відсутність правовстановлюючих документів на спадкове майно. (а.с. 82)

Враховуючи, що відсутність правовстановлюючого документа на житловий будинок на ім`я померлого ОСОБА_4 , перешкоджає реалізації спадкових прав позивача, а у позасудовому порядку він позбавлений можливості реалізувати своє право на спадщину за заповітом з огляду на наявність відмови нотаріуса, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст.ст. 3, 12, 13, 19, 23, 76-83, 89, 141, 223, 247, 258-259, 263-265 ЦПК України,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_5 ) до об`єднаної територіальної громади, в особі Біленківської сільської ради Запорізького району Запорізької області (70441, Запорізька область, Запорізький район, с. Біленьке, вул. Центральна, б. 20, ЄДРПОУ 04353008), треті особи: Запорізька районна державна нотаріальна контора (69089, м. Запоріжжя, вул. Істоміна, б. 4, ЄДРПОУ 02884167), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_6 ), про визнання права власності в порядку спадкування за законом - задовольнити в повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом, після смерті його батька, ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи рішення суду оскаржується до Запорізького апеляційного суду через Запорізький районний суд Запорізької області відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 Розділу XIII Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України.

Повний текст рішення суду складено 24.09.2020 р.

Суддя Р.В. Мінгазов

Джерело: ЄДРСР 91766860
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку