open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 308/7619/20

3/308/4554/20

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 вересня 2020 року м. Ужгород

Суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Данко В.Й., з участю представника Закарпатської митниці Держмитслужби Зубенко І.І., розглянувши матеріали Закарпатської митниці Держмитслужби щодо громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця Україна, Закарпатська обл., Ужгородський р-н. с Циганівці, не працюючого, мешканця АДРЕСА_1 ;закордонний паспорт НОМЕР_1 від 12.07.2018року;орган,що видав 2101

про порушення митних правил ст.471 МК України, -

ВСТАНОВИВ:

08.07.2020 року о 16год.07 хв.в зону митного контролю на ділянку В`їзд митного посту «Тиса» Закарпатської митниці Держмитслужби заїхав легковий автомобіль марки «VOLKSWAGEN», моделі «TRANSPORTER», реєстраційний номерний знак України НОМЕР_2 під керуванням громадянина України ОСОБА_1 , що повертався з Угорщини, де перебував у приватних справах до України.

Як форму проходження митного контролю гр. України ОСОБА_1 обрав порядок проходження митного контролю по каналу зелений коридор .

Згідно ч. 5 ст. 366 МК України обрання "зеленого коридору" вважається заявою громадянина про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території та свідчить про факти, що мають юридичне значення.

Згідно ч. 6 даної статті громадяни, які проходять (проїжджають) через "зелений коридор", звільняються від подання письмової митної декларації. Звільнення від подання письмової митної декларації не означає звільнення від обов`язкового дотримання порядку переміщення товарів через митний кордон України.

При усному опитуванні гр. України ОСОБА_2 заявив, що переміщує через митний кордон України виключно особисті речі та заперечив наявність у нього будь-яких товарів в обсягах, що підлягають обов`язковому письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами та підпадають під встановлені законодавством заборони або обмеження щодо ввезення на митну територію України.

Відповідно ч. 1 ст. 318 МК України митному контролю підлягають усі товари, транспортні засоби комерційного призначення, які переміщуються через митний кордон України.

Згідно ч.2 Типової технологічної схеми здійснення митного контролю автомобільних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженої ПКМУ від 21.05.2012 №451 - митний контроль автомобільних транспортних засобів і товарів здійснюється виключно митними органами відповідно до законодавства, вибірково, у формах та обсязі, що визначені на підставі результатів системи управління ризиками.

Згідно п. 6 цієї Технологічної схеми - під час митного контролю та митного оформлення автомобільних транспортних засобів і товарів митні органи у пунктах пропуску здійснюють, зокрема, аналіз та оцінку ризиків, митний огляд (огляд та переогляд автомобільних транспортних засобів і товарів, ручної поклажі та багажу, особистий огляд громадян).

Відповіднодо п.6ПКМУ «Прозатвердження вичерпногопереліку підстав,за наявностіяких можепроводитись огляд(переогляд)товарів,транспортних засобівкомерційного призначеннямитними органамиУкраїни» від23.05.2012№467,на підставірезультатів аналізута оцінкиризиків,транспортний засіббуло виведеноз загальногопотоку «зеленогокоридору»для проведення митного огляду на оглядовий майданчик.

В ході митного контролю зазначеного транспортного засобу та речей гр. України ОСОБА_1 були виявлені не заявлені під час усного опитування товари іноземного виробництва, а саме: корм для собак «BAROMFI POULTRI», розфасований у металеві ємності для роздрібної торгівлі по 1,240 кг кожна торговельної марки «EURODOG», країна виробництва Угорщина, загальною кількістю 36 ємностей (44,64 кг.); корм для собак «VADDAL», розфасований у металеві ємності для роздрібної торгівлі по 1,240 кг кожна торговельної марки «REAL», країна виробництва Угорщина, загальною кількістю 12 ємностей (14,88 кг.); корм для собак «MARHAHUSOS», розфасований у поліетиленовій упаковці виробника вагою 10 кг, торгівельної марки «EURODOG», країна виробництва Угорщина, загальною кількістю 1 упаковка (10 кг).

Загальна вага виявленого корму становить 69,52 кг.

Виявлені товари переміщувалися через митний кордон України гр.України ОСОБА_1 в багажному відсіку легкового автомобіля. Вищезазначений товар гр. України ОСОБА_1 визнав своєю власністю. Доступ до виявленого товару нічим не утруднювався.

Вартість вилучених продуктів харчування згідно Висновку № 1420003800-0223 від 28.07.2020 року становить 2087,55 грн.

Правопорушник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомленим про час та місце слухання справи.

Представник митниці Зубенко І.І. в судовому засіданні обставини викладені в протоколі підтримав в повному обсязі. Просив притягнути ОСОБА_1 до відповідальності, передбаченої ст. 471 МК України

Виявлені товари відносяться до першої - двадцять четвертої групи УКТ ЗЕД.

Згідно ч. 1 ст. 378 МК України пропуск на митну територію України товарів, що класифікуються в 1 - 24 групах УКТ ЗЕД та ввозяться громадянами для вільного обігу, в будь-яких обсягах не дозволяється.

Згідно п.3 ч.2 цієї статті обмеження не поширюється на харчові продукти для власного споживання на суму, яка не перевищує еквівалент 200 євро, що ввозяться в порядку та обсягах, визначених Кабінетом Міністрів України.

Згідно п. 1 Постанови Кабміну України від 21 травня 2012 р. N 434 «Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України харчових продуктів для власного споживання» громадяни можуть ввозити на митну територію України харчові продукти для власного споживання на загальну суму, яка не перевищує еквівалент 200 євро на одну особу, в таких обсягах: в упаковці виробника, призначені для роздрібної торгівлі, - у кількості не більше ніж одна упаковка або загальною масою, яка не перевищує 2 кілограмів, кожного найменування на одну особу. Згідно п. 2 Постанови під час ввезення громадянами на митну територію України зазначених харчових продуктів здійснюється їх декларування (шляхом вчинення дій, усно або письмово за бажанням власника таких продуктів або на вимогу посадової особи митниці)

Таким чином, громадянин України ОСОБА_1 порушив встановлений порядок проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю, тобто переміщував через митний кордон України, обравши формою проходження митного контролю проходження (проїзд) через «зелений коридор» товари, переміщення яких через митний кордон України обмежено законодавством України.

Вина ОСОБА_1 у вчиненому правопорушенні підтверджується протоколом № 0955/30500/20 від 08.07.2020 року, письмовими поясненнями ОСОБА_1 , доповідною запискою головного держ. Інспектора відділу митного оформлення №2 МП «Тиса» ОСОБА_3 та іншими матеріалами.

Дослідивши матеріали приходжу до переконання, що громадянин ОСОБА_1 вчинив порушення митних правил, передбачених ст.471 МК України, а саме порушив встановлений порядок проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю, тобто переміщував через митний кордон України, обравши формою проходження митного контролю проходження (проїзд) через «зелений коридор» товари, переміщення яких через митний кордон України обмежено законодавством України.

Виходячи з наведеного, до ОСОБА_1 , з врахуванням обставин справи, можливе застосування адміністративного стягнення у вигляді штрафу та конфіскації безпосереднього предмета порушення митних правил.

Відповідно до ст. 40 1 КУпАП судовий збір у провадженні по справі про адміністративне правопорушення у разі винесення судом (суддею) постанови про накладення адміністративного стягнення сплачується особою, на яку накладено таке стягнення. Розмір і порядок сплати судового збору встановлюється законом.

Керуючись ст.ст. 471, 527 ч.2, 519, 520 МК України,

ПОСТАНОВИВ:

Громадянина ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП суду невідомий), мешканця АДРЕСА_1 визнати винним в порушенні митних правил за ст. 471 МК України та накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 1700/тисячасімсот/грн.

Вилучений у ОСОБА_1 товар, а саме:

1. корм для собак «BAROMFI POULTRI», розфасований у металеві ємності для роздрібної торгівлі по 1,240 кг кожна торговельної марки «EURODOG», країна виробництва Угорщина, загальною кількістю 36 ємностей (44,64 кг.);

2. корм для собак «VADDAL», розфасований у металеві ємності для роздрібної торгівлі по 1,240 кг кожна торговельної марки «REAL», країна виробництва Угорщина, загальною кількістю 12 ємностей (14,88 кг.);

3. корм для собак «MARHAHUSOS», розфасований у поліетиленовій упаковці виробника вагою 10 кг, торгівельної марки «EURODOG», країна виробництва Угорщина, загальною кількістю 1 упаковка (10 кг)., вагою 69,52 кг., вартістю 2087,55 грн. конфіскувати в дохід держави.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП суду невідомий), мешканця АДРЕСА_1 на користь Державної судової адміністрації України судовий збір в розмірі 420/чотириста двадцять/грн. 40коп.

Строк звернення постанови для виконання - три місяці з дня винесення постанови.

На постанову може бути подана апеляція на протязі 10 днів до Закарпатського апеляційного суду.

Суддя Ужгородського

міськрайонного суду: В.Й. Данко

Джерело: ЄДРСР 91766324
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку