open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Єдиний унікальний номер 243/8160/20

Номер провадження №2/243/2539/2020

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

«23» вересня 2020 року м. Слов`янськ

Суддя Слов`янського міськрайонного суду Донецької області Н.О. Дюміна, розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , в інтересах якого діє ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «СФС Трейд» про стягнення заборгованості по заробітній платі, -

В С Т А Н О В И В:

21 вересня 2020 року в провадження Слов`янського міськрайонного суду Донецької області надійшла цивільна справа за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «СФС Трейд» про стягнення заборгованості по заробітній платі.

Порядок звернення до суду за судовим захистом урегульовано ЦПК України. Подання заяви до суду має відбуватись із дотриманням певних умов.

Позовна заява не відповідає вимогам ст. ст. 175, 177 ЦПК України, а тому не може бути прийнята у провадження без усунення недоліків.

Вивченням позовної заяви та доданих до неї документів, встановлено, що представником позивача не дотримано вимогист.177 ЦПК України.

Відповідно до п. 2ст. 175 ЦПК України, позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

У відповідності до ч.7ст.177 ЦПК Українидо позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Відповідно до вимогст. 60 ЦПК України, представником в суді можу бети адвокат або законний представник. Виключення з даного правила - розгляд спорів, що виникають з трудових відносин, а також у малозначних спорах.

В порушення зазначених вимог подана позовна заява підписана представником позивача ОСОБА_2 . Докази щодо того, що представник позивача ОСОБА_2 має повноваження на представництво інтересів ОСОБА_1 під час розгляду даного провадження, до позову не додано.

Крім того, позивач просить стягнути з відповідача середній заробіток за час затримки виплати заробітної плати у сумі 19963,00 грн, витрат на правову допомогу 400 грн, витрат на отримання витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та перерахунку їх на розрахунковий рахунок банку 83 грн.

За змістом приписів ст.ст. 94, 116, 117 Кодексу законів про працю України та ст.ст. 1, 2 Закону України «Про оплату праці» середній заробіток за час вимушеного прогулу за своєю правовою природою є спеціальним видом відповідальності роботодавця та не входить до структури заробітної плати.

Пільга щодо сплати судового збору, передбачена п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», згідно з якою від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі, не поширюється на вимоги позивачів про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні (або за час вимушеного прогулу) під час розгляду таких справ в усіх судових інстанціях.

Подібний правовий висновок міститься у постанові Великої Палати Верховного Суду від 30 січня 2019 року по справі № 910/4518/16 (провадження № 12-301гс18).

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду фізичною особою позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 1 відсотку ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст.ст. 1, 2 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за своєю правовою природою є спеціальним видом відповідальності роботодавця, спрямованим на захист прав звільнених працівників щодо отримання ними в передбачений законом строк винагороди за виконану роботу (усіх виплат, на отримання яких працівники мають право згідно з умовами трудового договору і відповідно до державних гарантій), який нараховується у розмірі середнього заробітку та не входить до структури заробітної плати.

Згідно ч. 4 ст. 263 ЦПК України, при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду. Тому, враховуючи викладене, позивач не звільнений від сплати судового збору за позовні вимоги щодо стягнення середнього заробітку за час затримки виплати заробітної плати.

Враховуючи викладене, позивачу у відповідності до вимог ст. 4 Закону України «Про судовий збір» слід сплатити судовий збір за позовну вимогущодо стягнення середнього заробітку за час затримки виплати заробітної плати у сумі 840,80 грн.

Реквізити для сплати судового збору: отримувач коштівСлов`янське УК/м.Слов`янськ/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ)37803368, банк отримувачаКазначейство України(ел.адм.податків), код банку отримувача (МФО)899998, рахунок отримувачаUA698999980313121206000005075, кодкласифікації доходів бюджету22030101.

Згідно з ч.ч. 1, 2ст. 185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених устаттях 175 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, позивачу для усунення недоліків поданої заяви слід надати заяву, підписану власноручно або уповноваженим адвокатом.

Враховуючи викладене, керуючись ст.175,176,177,185ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 , в інтересах якого діє ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «СФС Трейд» про стягнення заборгованості по заробітній платі, залишити без руху надавши йому строк для усунення недоліків протягом п`яти днів після отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху.

В разі невиконання ухвали суду у встановлений строк, позовна заява буде вважатися неподаною та повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Слов`янського

міськрайонного суду

Донецької області Н.О.Дюміна

Джерело: ЄДРСР 91765885
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку