open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження № 3-зв/537/12/2020

Справа № 537/3111/20

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24.09.2020 року суддя Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області Хіневич В.І.,розглянувши заяву судді Крюківського районного суду м. Кременчука Фадєєвої С.О. про самовідвід по справі № 537/3111/20 про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за ч.1 ст. 172-6 КУпАП, -

встановив:

До Крюківського районного суду м. Кременчука надійшли матеріали про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 за ч.1 ст. 172-6 КУпАП, які автоматизованою системою документообігу суду передано на розгляд судді Фадєєвій С.О..

Суддя Фадєєва С.О. заявила самовідвід, вказуючи, що гр.. ОСОБА_1 є присяжним Крюківського районного суду м. Кременчука та входила до склду суду в цивільній справі під її головуванням за заявою лікаря-психіатра Кременчуцького обласного психоневрологічного диспансеру Чумакова К.О. про госпіталізацію ОСОБА_2 до психіатричного закладу у примусовому порядку, що може викликати сумнів у стороннього спостерігача у неупередженості судді.

Дослідивши матеріали, що обґрунтовують заяву про самовідвід судді Фадєєвої С.О., суд вважає, що вона підлягає задоволенню.

Згідно вимогстатті 246 КУпАПпорядок провадження в справах про адміністративне правопорушення в районних, районних у містах, міських чи міськрайонних судах визначається цим Кодексом та іншими законами України.

УКодексі України про адміністративні правопорушеннявідсутню стаття, яка б передбачала самовідвід судді.

Європейський суд з прав людини поширює стандарти, які встановлює Конвенція для кримінального провадження, на провадження у справах про адміністративні правопорушення - п.55 Рішення ЄСПЛ у справі «Гурепка проти України» (заява №61406/00) від 06.09.2005 року, п.39 Рішення ЄСПЛ у справі «Лучанінова проти України» (заява №16347/02) від 09.06.2011 року.

Відповідно достатті 17 ЗУ «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23.02.2006 рокупрактика Європейського суду з прав людини є джерелом права.

Діючийкримінально-процесуальний кодекс Українимістить статті про відвід (самовідвід) судді і тому саме цими нормамиКПК Українивиходячи з аналогії права і слід керуватися при вирішенні заяви про самовідвід судді Фадєєвої С.О..

Згідно п.4 ч.1ст. 75 КПК Українидо обставин, що виключають учать судді в кримінальному провадженні відносяться інші обставини, які викликають сумнів в його неупередженості.

Пунктом 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободпередбачено: «кожен має право на справедливий розгляд його справи… незалежним і безстороннім судом, встановленим законом,…».

Вимога «безсторонність» згідно з судовою практикою Європейського суду з прав людини (рішення у справах «Білуха проти України», «Салов проти України», «Мироненко проти України», «Фельдман проти України») характеризується двома критеріями: перший полягає у намаганні визначити особисте переконання судді у конкретній справі, а другий - у з`ясуванні того, чи забезпечив суддя достатні гарантії для виключення будь-кого розумного сумніву з цього приводу у сторін.

На підставі викладеного, керуючисьст.75,76,80-82 КПКУкраїни ст. 246 КУпАП , суддя

постановив:

Заяву про самовідвід судді Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області Фадєєвої Світлани Олександрівни - задовольнити.

Матеріали пропритягнення доадміністративної відповідальностігр. ОСОБА_1 заправопорушення,передбачене зач.1ст.172-6КУпАП,передати до канцелярії Крюківського районного суду м. Кременчука для перерозподілу з метою визначення іншого судді.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя:В.І.Хіневич

Джерело: ЄДРСР 91758254
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку