open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 284/238/20
Моніторити
emblem
Справа № 284/238/20

Народицький районний суд Житомирської області

Справа № 284/238/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 вересня 2020 року смт. Народичі

Народицький районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Діброви О.В.,

з секретарем Жавнер І.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Державного підприємства «Народицьке спеціалізоване лісове господарство» до ОСОБА_1 про стягнення шкоди, завданої незаконним вирубуванням дерев,

В С Т А Н О В И В:

Державне підприємство «Народицьке спеціалізоване лісове господарство» звернулось до суду з позовною заявою, в якій просить стягнути зі ОСОБА_1 16 263 гривні 50 копійок заподіяної шкоди, мотивуючи свої вимоги тим, що 04 січня 2020 року відповідач самовільно, без належного дозволу, зрубав два дерева породи «сосна звичайна», внаслідок чого постановою від 05 січня 2020 року був визнаний винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 65 КУпАП. Своїми протиправними діями ОСОБА_1 завдав лісовому фонду України матеріальну шкоду, а тому, нарахована позивачем сума має бути стягнута з відповідача.

Сторони про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином, але в судове засідання не з`явились та просять справу розглядати без їх участі.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

05 січня 2020 року лісничим Заліського лісництва Державного підприємства «Народицьке спеціалізоване лісове господарство» було складено протокол №1 про адміністративне правопорушення щодо ОСОБА_1 (відповідача по справі) за статтею 65 КУпАП (а.с. 5) за те, що останній 05 січня 2020 року о 10 годині 30 хвилин у виділі 29 кварталу 41 лісових площ Заліського лісництва незаконно зрізав 2 дерева породи «сосна звичайна низкоростуча», з діаметрами пнів 36 та 42 см.

08 січня 2020 року інженером лісових культур Державного підприємства «Народицьке спеціалізоване лісове господарство» було складено акт огляду місця вчинення правопорушення лісового законодавства (а.с. ), а 10 січня 2020 року постановою головного лісничого Державного підприємства «Народицьке спеціалізоване лісове господарство» Кроля Віталія Віталійовича (а.с. 8-9) ОСОБА_1 було визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 65 КУпАП, та піддано адміністративному стягненню у виді штрафу в сумі 510 гривень.

Згідно до відомості обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту від 08 січня 2020 року (а.с. 11), сума шкоди, заподіяної Державному підприємству «Народицьке спеціалізоване лісове господарство», у виділі 29 кварталу 41 Заліського лісництва становить 16 263 гривні 50 копійок.

Обгрунтовуючи свої вимоги, позивач посилався на постанову про притягнення відповідача до адміністративної відповідальності, відомості про обчислення розміру заподіяної шкоди та положення статті 1166 ЦК України, якими визначено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Перевіряючи законність та обгрунтованість вимог позивача, суд зважає на таке.

Відповідачем надано суду копію постанови Народицького районного суду Житомирської області від 29 липня 2020 року по справі №284/418/20 за позовом ОСОБА_1 до головного лісничого ДП «Народицьке СЛГ» Кроля Віталія Віталійовича про скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення (а.с. 70-72), зі змісту якої вбачається, що постанову головного лісничого Державного підприємства «Народицьке спеціалізоване лісове господарство» Кроля Віталія Віталійовича від 10 січня 2020 року про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за статтею 65 КУпАП і накладення на нього адміністративного стягнення у виді штрафу в сумі 510 гривень судом було скасовано та провадження у зазначеній адміністративній справі закрито.

Згадане рішення суду в апеляційному порядку оскаржено не було та набрало законної сили 10 серпня 2020 року.

З урахуванням викладеного та приймаючи до уваги, що надані відповідачем докази спростовують наявність адмінстративної преюдиції, на яку в обгрунтування своїх вимог посилався позивач, суд дійшов переконання, що в задоволенні позовних вимог про стягнення шкоди, завданої незаконним вирубуванням дерев, слід відмовити.

Позивачем сплачено судовий збір в сумі 2102 гривні.

Керуючись статтями 3, 10, 141, 263, 265, 273, 279 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

В задоволенні позову Державного підприємства «Народицьке спеціалізоване лісове господарство» до ОСОБА_1 про стягнення шкоди, завданої незаконною порубкою, відмовити за безпідставністю.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складання повного рішення до Житомирського апеляційного суду через Народицький районний суд Житомирської області.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Позивач: Державне підприємство «Народицьке спеціалізоване лісове господарство», місцезнаходження: вул.Свято-Миколаївська,129, смт.Народичі, Житомирська область, ЄДРПОУ 34283057, ІПН 342830506144, IBAN НОМЕР_1 в АТ РБ Аваль, МФО 80805.

Відповідач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 .

Повне рішення суду складено 24 вересня 2020 року.

Суддя: О. В. Діброва

Джерело: ЄДРСР 91755850
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку