open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОСТАНОВА

Справа №521/6027/20

Номер провадження 3/521/3786/20

30 липня 2020 року м.Одеса

Малиновський районний суд міста Одеси у складі:

головуючого судді Передерка Д.П.

при секретарі Івановій К.О.

представника Одеської митниці Держмитслужби Кептене Д.А.

захисника Соловйова Д.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Одесі справу № 2792/50000/19 від 18.10.2019 року, що надійшла з Одеської митниці Держмитслужби відносно:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , тимчасово не працюючого, РНОКПП НОМЕР_1 ,

про порушення митних правил, передбачених ч.6 ст. 470 МК України,

ВСТАНОВИВ:

18.10.2019 о 07 годині 44 хвилини в зону митного контролю відділу митного оформлення № 2 (міжнародний пункт пропуску для автомобільного сполучення «Маяки-Удобне-Паланка») митного поста «Аккерман» Одеської митниці ДФС, напрямком з України до Молдови, в`їхав автобус марки «MERCEDES 512D», реєстраційний номер НОМЕР_2 , VIN - код НОМЕР_3 , (країна реєстрації - UA) під керуванням громадянина України ОСОБА_2 . В якості пасажира у вказаному транспортному засобі слідував громадянин України ОСОБА_3 .

В ході перевірки, відповідно до інформації, отриманої з використанням Єдиної автоматизованої інформаційної системи та АСМО «Інспектор» встановлено, що громадянин України ОСОБА_3 22.07.2016 ввіз на митну територію України через відділ митного оформлення «Автомобільний» митного поста «Дністер» Вінницької митниці ДФС транспортний засіб особистого користування марки «RENAULT LAGUNA», реєстраційний номер НОМЕР_4 , VIN - код НОМЕР_5 , (країна реєстрації - PL), з метою «особисте користування» в митному режимі «транзит», тобто оформлений із звільненням від сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів, лише з метою транзиту через митну територію України.

З дати ввезення 22.07.2016 автомобіль марки «RENAULT LAGUNA», реєстраційний номер НОМЕР_4 , VIN - код НОМЕР_5 , (країна реєстрації - PL), згідно з інформацією, наявною в базі даних Єдиної автоматизованої інформаційної системи ДФС та Автоматизованої системи митного оформлення «Інспектор», митний кордон не перетинав та з митної території України не виїжджав.

Для продовження строку транзиту громадянин України ОСОБА_3 до митних органів не звертався.

Відповідно до інформації, наявної в розділі «Заяви підприємств та осіб» програми АСМО «Інспектор» станом на 18.10.2019 громадянином України ОСОБА_3 не було надано до митних органів України відповідних документів, що підтверджують факт аварії, дії обставин непереборної сили чи протиправних дій третіх осіб, видані компетентними органами (установами) та засвідчені в установленому порядку.

Таким чином, громадянин України ОСОБА_3 перевищив встановлений ст. 95 МК України строк транзитного перевезення автомобіля «RENAULT LAGUNA», реєстраційний номер НОМЕР_4 , VIN код НОМЕР_5 , (країна реєстрації PL), що перебував під митним контролем та митне оформлення якого не завершено, більше ніж на тридцять діб.

За вказаних обставин, посадовою особою митниці у відношенні громадянина України ОСОБА_3 складено протокол про порушення митних правил № 2792/50000/19 від 18.10.2019 за ознаками ч. 6 ст. 470 МК України.

Захисник особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, адвокат Соловйов Д.І., з`явившись до судового засідання просив провадження закрити у зв`язку з закінченням на момент розгляду справи строків, передбачених ст.467 Митного кодексу України, а також у зв`язку з тим, що ОСОБА_3 15.09.2016 вже було притянуто до адміністративної відповідальності за ч.3 ст.470МКУ та накладено стягнення у вигляді штрафу в розмірі 8500 гривень.

Представник Одеської митниці Держмитслужби у суді подання підтримав та вважав, що вина ОСОБА_3 повністю доведена матеріалами справи.

Вислухавши думку представника Одеської митниці Держмитслужби, та дослідивши матеріали справи, суддя вважає, що в діях ОСОБА_3 наявні ознаки складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч.6 ст. 470 МК України, за кваліфікуючою ознакою: перевищення строку доставки транспортних засобів особистого користування більше ніж на тридцять діб. При цьому суд виходить з наступного.

Відповідно до ч.1 ст. 95 МК України встановлено, що строк транзитних перевезень для автомобільного транспорту складає 10 діб (у разі переміщення в зоні діяльності одного митного органу - 5 діб).

Згідно з ч. 1 ст. 102 МК України митний режим транзиту завершується вивезенням товарів, транспортних засобів комерційного призначення, поміщених у цей митний режим, за межі митної території України.

Відповідно до ч. 6 ст. 470 МК України перевищення встановленого ст. 95 МК України строку доставки транспортних засобів особистого користування та транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України більше ніж на тридцять діб, а так само втрата цих транспортних засобів, у тому числі їх розкомплектування, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію таких транспортних засобів.

Так, з матеріалів справи вбачається, що 18.10.2019 року митним органом було виявлено, що громадянин України ОСОБА_3 22.07.2016 ввіз на митну територію України транспортний засіб особистого користування марки «RENAULT LAGUNA», реєстраційний номер НОМЕР_4 , VIN - код НОМЕР_5 , (країна реєстрації - PL), з метою «особисте користування» в митному режимі «транзит».

З дати ввезення автомобіль марки «RENAULT LAGUNA», реєстраційний номер НОМЕР_4 , VIN - код НОМЕР_5 , (країна реєстрації - PL) митний кордон не перетинав та з митної території України не виїжджав. Для продовження строку транзиту громадянин України ОСОБА_3 до митних органів не звертався та не надав до митних органів України відповідних документів, що підтверджують факт аварії, дії обставин непереборної сили чи протиправних дій третіх осіб, видані компетентними органами (установами) та засвідчені в установленому порядку.

Таким чином, станом на 18.10.2019 року громадянин України ОСОБА_3 перевищив встановлений ст.95 МКУ строк доставки транспортного засобу особистого користування «RENAULT LAGUNA», реєстраційний номер НОМЕР_4 , VIN - код НОМЕР_5 , (країна реєстрації - PL), до органу доходів і зборів призначення більше, ніж на тридцять діб.

Надаючи оцінку доводам захисника ОСОБА_3 - адвоката Соловйова Д.І. про необхідність закриття провадження у зв`язку зі спливом строків, передбачених Митним кодексом України, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч.1 ст.467 МК України, якщо справи про порушення митних правил відповідно до статті 522 цього Кодексу розглядаються органами доходів і зборів або судами (суддями), адміністративне стягнення за порушення митних правил може бути накладено не пізніше ніж через шість місяців з дня виявлення правопорушення. Строк накладення адміністративних стягнень у справах про порушення митних правил зупиняється на час розгляду таких справ судом.

Положення ст. 467 МК України є процесуальними нормами та визначають строки накладення адміністративних стягнень у справах про порушення митних правил.

З матеріалів справи вбачається, що датою виявлення адміністративного правопорушення є 18.10.2019 року. До суду матеріал про порушення митних відносно громадянина України ОСОБА_3 надійшов 15.04.2020 року, тобто до спливу шестимісячного строку накладення адміністративного стягнення. Відповідно, підлягають застосуванню положення ст. 467 МК України щодо зупинення на час розгляду справ судом строку накладення адміністративних стягнень.

Окрім того, оцініючи твердження захисника Соловйова Д.І. про те, що постановою Херсонської митниці ДФС від 15.09.2016 року громадянина ОСОБА_3 вже було притягнуто до відповідальності за ч. 3 ст. 470 МК України, за те ж саме правопорушення, суд вважає, що дане твердження не має значення для розгляду даної справи по суті, оскільки наявна різна кваліфікація дій правопорушника та визначено різний склад правопорушень, а саме різні частини ст. 470 МК України є самі по собі різними правопорушеннями.

У разі притягнення особи до відповідальності за ч.3 ст. 470 МК України, це не звільняє таку особу від обов`язку вивезення транспортного засобу за межі території України та завершення митного режиму транзиту. Оскільки вказане правопорушення є триваючим (пов`язаним з тривалим, неперервним невиконанням обов`язків, передбачених законом), то таке правопорушення припиняється лише у випадку усунення стану за якого об`єктивно існує цей обов`язок, виконанням обов`язку відповідним суб`єктом або припиненням дії відповідної норми закону.

Таким чином, припинення такого правопорушення буде вважатися лише у випадку виконання обов`язку відповідним суб`єктом, тобто доставленням транспортного засобу до митного органу призначення. Натомість, автомобіль марки «RENAULT LAGUNA», реєстраційний номер НОМЕР_4 , VIN - код НОМЕР_5 , (країна реєстрації - PL) станом на момент виявлення правопорушення продовжував перебувати на митній території України з порушенням встановленого чинним законодавством строку.

Обставини вчинення ОСОБА_3 адміністративного правопорушення підтверджується зібраними в справі доказами, а саме: протоколом про порушення митних правил від 18.10.2019 року, доповідною запискою посадової особи органу ДФС, поясненнями ОСОБА_3 та іншими матеріалами справи в їх сукупності.

Відповідно до ч. 6 ст. 470 МК України перевищення встановленого ст. 95 МК України строку доставки транспортних засобів особистого користування та транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України більше ніж на тридцять діб, а так само втрата цих транспортних засобів, у тому числі їх розкомплектування, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію таких транспортних засобів.

Однак, 29.12.2019 року набрав чинності ЗУ «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового порядку застосування статей 470 та 481», в якому встановлено, що вчинення порушень митних правил, передбачених частинами п`ятою та шостою статті 470 цього Кодексу, виявлених у період з 22 серпня по 31 грудня 2019 року включно, тягне за собою застосування адміністративного стягнення, передбаченого частиною третьою зазначеної статті.

Згідно протоколу про порушення митних правил правопорушення було виявлено 18.10.2019 року, тобто в період зазначений у вищевказаному законі, а тому він застосовується при розгляді даної справи.

Керуючись ст.ст. 33, 252, 280, 283, 284 КУпАП, ст. ст. 465, 467, 470, 524-529 МК України, -

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 6ст. 470 МК України, та накласти стягненняу вигляді штрафу в розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 8500 (вісім тисяч п`ятсот) гривень.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у розмірі 420,40 коп. (Отримувач: УК у м.Одесі/Малиновськ. р-н/22030101 , Код отримувача: (ЄДРПОУ) 38016923, Номер рахунку: UA138999980313121206000015007, Код банку (МФО): 899998, Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП).

Постанова суду (судді) у справі про порушення митних правил може бути оскаржена особою, стосовно якої вона винесена, представником такої особи або митним органом, який здійснював провадження у цій справі, протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Суддя Д.П. Передерко

Джерело: ЄДРСР 91744196
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку