open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОСТАНОВА

Справа №521/10125/20

Номер провадження 3/521/5504/20

30 липня 2020 року м.Одеса

Малиновський районний суд міста Одеси у складі:

головуючого Передерка Д.П.

при секретарі Івановій К.О.

представника Одеської митниці Держмитслужби Кептене Д.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Одесі справу № 0576/50000/20 від 27.05.2020 року, що надійшла з Одеської митниці Держмитслужби відносно:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина Румунії, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , офіційно працевлаштований на посаді капітана т/х «PAOLA» (прапор Португалії),

про порушення митних правил, передбаченого ст. 472 МК України,

ВСТАНОВИВ:

27.05.2020 в зоні діяльності м/п Одеса Одеської митниці Держмитслужби під час здійснення митного контролю житлових та не житлових приміщень т/х «PAOLA» (прапор Португалії), який прибув з Росії до Одеського морського торгівельного порту встановлено, що в житловому приміщенні, каюті капітана, в шафі для зберігання нарковмисних медичних препаратів, на полиці, серед інших пред`явлених медикаментів були виявлені не задекларовані та не заявлені за встановленою формою медичні препарати «Diazepam-ratiopharm» (5 mg Tabletten) у кількості 40 таблеток та «Diazepam Tablet» (2 mg - 100 S) у кількості 100 таблеток, іноземного виробництва, у фабричних упаковках.

Виявлені медичні препарати, згідно даних зазначених на фірмовій упаковці містять у своєму складі діазепам, який відноситься до таблиці III списку №2 „Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 р №770, обіг якої обмежено.

Відповідно до п. 16 «Типової технологічної схеми здійснення контролю водних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон», затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 №451, для здійснення митного контролю капітан судна або інша особа, що входить до командного складу судна і належним чином уповноважена на це капітаном, подає документи, передбачені Митним кодексом України.

Відповідно до вимог ст. 334 МКУ, особи, які переміщують товари через митний кордон України, зобов`язані надавати митним органам документи та відомості, необхідні для здійснення митного контролю.

Ст. 335 МКУ встановлено, що під час переміщення товарів через митний кордон України водним транспортом, митному органу подаються відомості про наявність (відсутність) на борту судна товарів, ввезення яких на митну територію України заборонено чи обмежено, включаючи лікарські засоби, до складу яких входять наркотичні, сильнодіючі засоби, психотропні та отруйні речовини.

Однак, відомості про наявність на борту судна медичних препаратів «Diazepam-ratiopharm» (5 mg Tabletten) у кількості 40 таблеток та «Diazepam Tablet» (2 mg - 100S) у кількості 100 таблеток, серед документів, поданих митному органу відсутні.

Таким чином,капітан т/х«PAOLA»(прапорПортугалії)гр.Румунії ОСОБА_2 своїми діямипорушив правиладекларування товарів,що переміщуютьсячерез митнийкордон України,тобто незаявленняза встановленоюформою точнихта достовірнихвідомостей протовари,які підлягаютьобов`язковому декларуваннюу разіпереміщення черезмитни йкордон України,що призвелодо порушеннямитних правил,передбачених ст. 472 МК України.

На підставі вищевказаних обставин, відносно гр. Румунії ОСОБА_2 було складено протокол про ПМП №0576/50000/20 за ознаками правопорушення,передбаченого ст. 472 МК України.

Згідно висновку ТОВ «Експоцентр - Одеса» від 09.06.2020 №0759-inf загальна вартість безпосередніх предметів правопорушення складає 520 гривень.

Згідно ст. 268 КпАП України справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, за відсутністю цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи, і, якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

ОСОБА_3 до судового засідання не з`явився, був повідомлений належним чином згідно з діючою процедурою, про причини неявки суд не повідомив, у зв`язку з чим суд відповідно до ч.4 ст.526 Митного кодексу України вважав за можливе розглянути справу про порушення митних правил у відсутності особи, яка притягується до адміністративної відповідальності.

Представник Одеської митниці Держмитслужби у суді подання підтримав та вважав, що вина ОСОБА_3 доведена повністю матеріалами справи.

Вислухавши думку представника Одеської митниці Держмитслужби, та дослідивши матеріали справи, суддя вважає, що в діях ОСОБА_3 вбачається склад адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України, за кваліфікуючою ознакою: недекларування товарів, що переміщуються через митний кордон України, тобто не заявлення за встановленою формою точних та достовірних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, які підлягають обов`язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України.

Статтею 257 МК України визначено, що декларування здійснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дій) точних відомостей про товари, мету їх переміщення через митний кордон України, а також відомостей, необхідних для здійснення їх митного контролю та митного оформлення.

У відповідності до ст. 258 МК України, під митною декларацією, заповненою у звичайному порядку, розуміється митна декларація, що містить обсяг відомостей (даних), достатній для завершення митного оформлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення у заявлений митний режим.

Відповідно до ч. 8 ст. 264 МК України, з моменту прийняття органом доходів та зборів митної декларації вона є документом, що засвідчує факти, які мають юридичне значення, а декларант або уповноважена ним особа несе відповідальність за подання недостовірних відомостей, наведених у цій декларації.

Згідно з п.п.1,4 ч.І ст. 266 МК України, декларант зобов`язаний здійснити декларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, відповідно до порядку, встановленого Митним кодексом України; у випадках, визначеним цим кодексом та Податковим кодексом України, сплатити митні платежі або забезпечити їх сплату відповідно до розділу X цього кодексу.

Відповідно до «Інструкції про порядок заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документу» затвердженої наказом Міністерства фінансів України 30.05.2012 № 651 (зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.08.2012 за №1372/21684) декларант зобов`язаний заявити точні відомості про товар у митній декларації.

Відповідно до ст. 58 Кодексу торговельного мореплавства України, капітан судна внаслідок свого службового становища визнається представником судновласника і вантажовласника щодо дій, викликаних потребами судна, вантажу або плавання, а також позовів, що стосуються довіреного йому майна, якщо на місці немає інших представників судновласника або вантажовласника.

Таким чином, відповідальною особою за надання до митних органів документів та декларування товарів є капітан т/х «PAOLA» (прапор Португалії) гр. Румунії ОСОБА_2 , який відповідно до вимог ст. 266 Митного кодексу України несе відповідальність, передбачену Митним кодексом України, у повному обсязі.

Усупереч наведеним нормам закону, а також вимогам ст.257 Митного кодексу України капітаном т/х «PAOLA» (прапор Португалії) гр. Румунії ОСОБА_2 була порушена процедура декларування товарів, передбачена ст. 257 Митного кодексу України, тобто останнім не було заявлено за встановленою формою точних та достовірних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, які підлягають обов`язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України, що призвело до порушення митних правил, передбачених ст. 472 МК України.

Крім викладеного, вина ОСОБА_3 підтверджується зібраними в справі доказами, а саме: протоколом про порушення митних правил № 0576/50000/20 від 27.05.2020 року, поясненнями ОСОБА_3 , доповідною запискою, копією загальної та вантажної декларації та іншими матеріалами справи у їх сукупності.

На підставі вищевикладеного, враховуючи характер вчиненого правопорушення, особу порушника, ступінь його вини, інші обставини справи, суд вважає, що необхідним і достатнім для попередження нових правопорушень та виховання особи в дусі додержання Законів України буде накладення на правопорушника адміністративного стягнення у вигляді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товару та конфіскації на користь держави товару, вилученого за протоколом про порушення митних правил № 0576/50000/20 від 27.05.2020.

Керуючись ст. ст. 27, 33, 252, 280, 283, 284 КУпАП, ст. ст. 472, 527-529 МК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Притягнути ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України, та накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товару, а саме 520 гривень, з конфіскацією на користь держави товару, вилученого за протоколом про порушення митних правил № 0576/50000/20 від 27.05.2020 року.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у розмірі 420,40 коп. (Отримувач: УК у м.Одесі/Малиновськ. р-н/22030101 , Код отримувача: (ЄДРПОУ) 38016923, Номер рахунку: UA138999980313121206000015007, Код банку (МФО): 899998, Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП).

Постанова суду (судді) у справі про порушення митних правил може бути оскаржена особою, стосовно якої вона винесена, представником такої особи або митним органом, який здійснював провадження у цій справ протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Суддя: Передерко Д.П.

Джерело: ЄДРСР 91744190
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку