open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

______________________________________________________________________________________________________________

Справа № 947/14503/20

Провадження № 2-о/947/178/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.09.2020 року

Київський районний суд м. Одеси у складі:

Головуючого - судді Куриленко О.М.,

за участю секретаря - Баранової Ю.О.,

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в порядку окремого позовного провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_3 , заінтересована особа Ширяївська селищна рада Ширяївського району Одеської області про встановлення факту,

ВСТАНОВИВ:

01 червня 2020 року заявник звернулась до суду з заявою, в якій просить: встановити факт спільного постійного проживання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 , з липня 2001 року по ІНФОРМАЦІЯ_3 (по день смерті ОСОБА_4 ) за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування своїх вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_3 померла її мати ОСОБА_4 , після її смерті залишилась спадщина у вигляді земельної ділянки, яка розташована за адресою: Одеська область, Ширяївський район, Ширяївська селищна рада,.

З метою оформлення спадщини вона у травня 2020 року звернулась до приватного нотаріуса, однак, у видачі свідоцтва про право власності за заповітом їй було відмовлено у звязку з пропуском шестимісячного строку на прийняття спадщини. Заявник стверджує, що з липня 2001 року по день смерті матері вона проживала разом з нею в будинку за адресою: АДРЕСА_1

Згідно автоматизованого розподілу справу передано судді Куриленко О.М., яка ухвалою від 02.06.2020 року прийняла справу до свого провадження.

13 липня 2020 представник заявника звернулась з клопотанням, в якому просить: витребувати від Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області інформацію щодо адреси отримання пенсії ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в період з липня 2001 року по ІНФОРМАЦІЯ_3 (по день смерті ОСОБА_4 )

Ухвалою суду від 14 липня 2019 року вказане клопотання було задоволено в повному обсязі.

Особи, що беруть участь у справі, про час і місце судового розгляду сповіщені належним чином у порядку ст.ст. 128-130 ЦПК України.

Заявник ОСОБА_3 таїї представник ОСОБА_2 у судовому засіданні заяву підтримали в повному обсязі, посилаючись на обставини, викладені в ній.

Представник зацікавленої особи Ширяївської селищної ради Ширяївського району Одеської області в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце розгляду справи сповіщався належним чином, надали суду заяву про розгляд справи у їх відсутність.

Заслухавши заявника та її представника, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про часткове задоволення заяви, виходячи з наступного.

Правовідносини по справі є цивільно-правовими та стосуються сімейних відносин у зв`язку з чим підлягають розгляду відповідно до положень Цивільного Кодексу України та Сімейного кодексу України.

Відповідно дочастини 1статті 293ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно п. 5 ч. 2 даної статті передбачено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

У відповідності до частини 2 статті 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Частиною 3 статті 294 ЦПК України передбачено, що справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Відповідно до змісту роз`яснень, що містяться у п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування», якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися до суду з вимогою про встановлення фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження.

У судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 народилась ОСОБА_5 , її батьками в свідоцтві про народження Серії НОМЕР_1 вказані ОСОБА_6 та ОСОБА_4 .

22 грудня 1983 року ОСОБА_5 вийшла заміж за ОСОБА_7 , та після реєстрації шлюбу змінила прізвище на « ОСОБА_8 », про що свідчить копія Свідоцтва про укладення шлюбу Серії НОМЕР_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 мати заявниці - ОСОБА_4 померла, про що Першим відділом реєстрації актів цивільного стану Приморського районного управління юстиції м. Одеси було складено актовий запис за № 5734 та видано Свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3 .

Після її смерті залишилось майно у вигляді земельної ділянки, яка розташована за адресою: Одеська область, Ширяївський район. Ширяївська селищна рада, кадастровий номер 5125455100:01:004:0041 що підтверджується витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

За період життя, а саме ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_4 склала заповіт, згідно якого на випадок своєї смерті все своє майно, яке на день її смерті буде їй належати, з чого воно не складалося та де б воно не знаходилося заповіла ОСОБА_1 .

Відповідно до ст. 1216, 1217 та 1220 ЦК України спадкування є перехід прав та обов`язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців) та здійснюється за заповітом, або за законом та відкривається внаслідок смерті цієї особи

Згідно ч. 1 ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належать спадкодавцеві на момент відкриття спадщини не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1270 ЦК України строк для прийняття спадщини встановлюється у шість місяців та починається з часу відкриття спадщини.

У травні 2020 року ОСОБА_1 з метою оформлення спадщини звернулась до приватного нотаріуса Ширяївського районного нотаріального округу Одеської області Ланової Н.А..

Проте, 27.05.2020 р. приватним нотаріусом Ширяївського районного нотаріального округу Одеської області Лановою Н.А. була надана письмова відповідь, якою у прийнятті заяви було відмовлено у зв`язку з тим, що протягом шести місяців з моменту відкриття спадщини ОСОБА_1 не подала до нотаріуса заяву про прийнятні спадщини, відтак ОСОБА_1 пропустила шестимісячний строк на прийняття спадщини, а відтак з метою прийняття спадщини повинна звернутись до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини.

Звертаючись до суду з даною заявою, заявник стверджує, що вона не пропускала шестимісячний строк на прийняття спадщини, оскільки з липня 2001 року по день смерті своєї матері - ОСОБА_4 проживала разом з нею в будинку за адресою: АДРЕСА_1 , на підтвердження чого надала Акт складений сусідами гр.. ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , підпис яких посвідчено керівником ОСНКМ «Дмитріївка» у місті Одесі.

Суд зазначає, що вищевказаний акт є єдиним доказам проживання ОСОБА_4 з липня 2001 року в будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

Натомість Головне управління пенсійного фонду України в Одеській області на запит суду надало відповідь про те, що ОСОБА_4 перебувала на обліку з 01.01.2003 року та отримувала пенсію за адресою АДРЕСА_1 по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 .

При ухваленні рішення суд бере за основу лист Головного управління пенсійного фонду України в Одеській області, оскільки заявник не довела суду належними доказами факт проживання матері за адресою АДРЕСА_1 саме з липня 2001 року .

Відповідно дост. 76 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.2. Ці дані встановлюються такими засобами:1) письмовими, речовими і електронними доказами;2) висновками експертів;3) показаннями свідків.

Відповідно дост. 77 ЦПК Україниналежними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.2. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.3. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.4. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Відповідно дост.78 ЦПК Українисуд не бере до уваги докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідно дост. 80 ЦПК УкраїниДостатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

У п. 1постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»роз`яснено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, зокрема якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Якщо постійне проживання особи із спадкодавцем на часвідкриттяспадщини не підтвердженовідповідними документами, у зв`язкуіз чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживаннязіспадкодавцем на час відкриття спадщини ( п. 23постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30 травня 2008 року).

Відповідно до ч.3ст. 1268 ЦК Україниспадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогостаттею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

За ч. 3ст. 1268 ЦК України тривалістьспільного проживання до смерті спадкодавця для прийняття спадщини законом не визначається.

Місцем проживання фізичної особи згідно з ч. 1ст. 29 ЦК Україниє житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Згідност.3 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні"У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:свобода пересування - право громадянина України, а також іноземця та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, вільно та безперешкодно за своїм бажанням переміщатися по території України у будь-якому напрямку, у будь-який спосіб, у будь-який час, за винятком обмежень, які встановлюються законом;вільний вибір місця проживання чи перебування - право громадянина України, а також іноземця та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, на вибір адміністративно-територіальної одиниці, де вони хочуть проживати чи перебувати; місце перебування - адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік; місце проживання - житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає, а також спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального обслуговування та соціального захисту, військові частини; При цьому, місце проживання необхідно відрізняти від місця перебування фізичної особи, тобто того місця, де вона не проживає, а тимчасово знаходиться.

Відповідно дост. 6 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні"громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов`язані протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання. Батьки або інші законні представники зобов`язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження. Реєстрація місця проживання особи здійснюється в день подання особою документів. Реєстрація місця проживання за заявою особи може бути здійснена органом реєстрації з одночасним зняттям з попереднього місця проживання.

Тобто законодавець розрізняє поняття "постійно проживав разом із спадкодавцем", у зв`язку із чим слід відрізняти місце проживання та місце перебування особи.

Оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності суд приходить до висновку, про часткове задоволення вимог заявника щодо встановлення факту постійного проживання заявника разом зі спадкодавцем ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , 01 січня 2003 року по ІНФОРМАЦІЯ_6 (по день смерті ОСОБА_4 ) за адресою: АДРЕСА_1 .

Керуючись ст.ст.4,10,19,76-84,90,95,258,259 ЦПК України, ст.ст.1268 ЦК України,Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні",постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_3 , заінтересована особа Ширяївська селищна рада Ширяївського району Одеської області про встановлення факту задовольнити частково.

Встановити факт спільного постійного проживання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 , з 01 січня 2003 року по ІНФОРМАЦІЯ_6 (по день смерті ОСОБА_4 ) за адресою: АДРЕСА_1 .

В решті вимог заяви відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У відповідності до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХШПерехідних Положень ЦПК Українив новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, зокрема до Київського районного суду м. Одеси

Суддя Куриленко О. М.

Джерело: ЄДРСР 91743963
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку