open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

справа № 208/4840/20

№ провадження 2-о/208/100/20

РІШЕННЯ

Іменем України

21 серпня 2020 р. м. Кам`янське

Заводський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі:

головуючого, судді Нельге Д.В.,

за участю присяжних: Зацаренко С.А., Алієва Р.Г.,

за участю секретаря Федик Н.В.

за участю прокурора Сушкової К.І.,

за участю заявників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ; представників заінтересованих осіб: Комунального закладу «Кам`янський спеціалізований будинок дитини» Дніпропетровської обласної ради - Климюк Л.В., Органу опіки та піклування Кам`янської міської ради Ліпік Т.В.,

розглянувши у закритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи - Орган опіки та піклування Кам`янської міської ради, Комунальний заклад «Кам`янський спеціалізований будинок дитини» Дніпропетровської обласної ради, Дніпродзержинська місцева прокуратура «Про усиновлення малолітньої дитини», -

в с т а н о в и в:

Заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулись до суду із вищевказаною заявою, посилаючись на те, що, вони перебувають у зареєстрованому шлюбі, дітей від якого вони не мають, проте, дуже хотіли б мати повну родину та виховувати дитину. Після отримання висновку щодо можливості бути усиновлювачами, вони познайомились із вихованкою Комунального закладу «Кам`янський спеціалізований будинок дитини» Дніпропетровської обласної ради (далі - КЗ «Кам`янський спеціалізований будинок дитини» ДОР) - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка перебуває на обліку, як дитина позбавлена батьківського піклування. Встановивши особистий контакт з дитиною, вони зрозуміли, що мають переконливе бажання її усиновити. Отримавши позитивний висновок Органу опіки та піклування Кам`янської міської ради, згідно якого вони можуть створити відповідні умови для виховання та розвитку дитини, вважають можливим звернутися до суду, і, на підставі ст.ст.207-208, 211-212 СК України, просити суд ухвалити рішення про усиновлення ними малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з подальшим внесенням відповідних змін до актового запису про народження дитини.

В судовому засіданні заявники суду пояснили, що, з 2017 року вони перебувають у зареєстрованому шлюбі, дітей від якого вони не мають, разом з цим мають щире бажання виховувати дитину. Прийнявши рішення усиновити дитину, вони звернулись до Служби у справах дітей, яка направила їх до КЗ «Кам`янський спеціалізований будинок дитини» ДОР, у якому вони познайомились із ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка має статус дитини, позбавленої батьківського піклування. Зі станом здоров`я дитини вони ознайомлені, і вважають, що вони готові надати дитині кваліфіковане медичне лікування та відповідний медичний догляд. Вони є дієздатними особами, мають стабільний прибуток, стабільне матеріальне становище, мешкають у будинку, у якому є всі необхідні умови для проживання та виховання дитини. Проблем зі здоров`ям вони не мають, з правовими наслідками усиновлення вони обізнані. І, так як їх рішення про усиновлення є виваженим та щирим, просять суд прийняти рішення про усиновлення ними малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з подальшим внесенням відповідних змін до актового запису про народження дитини.

Представник заінтересованої особи: Органу опіки та піклування Кам`янської міської ради висловила думку про доцільність та відповідність зазначеного усиновлення інтересам дитини.

Представник заінтересованої особи - КЗ«Камянський спеціалізований будинок дитини`ДОР» суду пояснила, що, дитина залишилась без батьківського піклування, оскільки мати дівчинки відмовилась забрати дитину з пологового будинку. За розпорядженням Верхньодніпровської районної державної адміністрації малолітню ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було влаштовано до КЗ «Дніпродзержинський спеціалізований будинок дитини`ДОР» на повне державне утримання. За весь час перебування дитини в КЗ «Кам`янський спеціалізований будинок дитини» ДОР, ні її матір, ні будь-хто з інших родичів, дитиною не цікавились, у закладі - не відвідували. Заявники, після того, як особисто познайомилась з дитиною, постійно спілкуються з нею, регулярно відвідують у закладі, піклуються про дитину, цікавляться станом її здоров`я. Зі станом здоров`я дитини адміністрація КЗ «Кам`янський спеціалізований будинок дитини» ДОР заявників ознайомила, після чого заявники висловили бажання взяти на себе всі функції та обов`язки щодо виховання та лікування даної дитини. Заявники, як кандидати в усиновлювачі, відповідають вимогам діючого законодавства, тому адміністрація закладу вважає доцільним усиновлення заявниками малолітньої вихованки КЗ «Кам`янський спеціалізований будинок дитини» ДОР ОСОБА_3 .

Прокурор в судовому засіданні висловив думку про те, що, дане усиновлення є таким, що відповідає інтересам дитини.

Згідно ч.3 ст.218 СК України, усиновлення провадиться без згоди дитини, оскільки дитина, у зв`язку із віком, не усвідомлює факту усиновлення.

Вислухавши заявників, представників заінтересованих осіб, думку прокурора; вивчивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

В ході судового розгляду, з урахуванням наданих суду доказів, було встановлено, що, згідно свідоцтва про народження, виданого 29.10.2019р. Соборним районним у місті Дніпрі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, малолітня ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 ; батьками дитини зазначено: матір - ОСОБА_4 , батько - ОСОБА_5 .

Згідно Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження, наданого 29.10.2019р. Соборним районним у місті Дніпрі відділом державної РАЦС Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, відомості про батька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внесено відповідно до ч.1 ст.135 СК України.

Розпорядженням голови Верхньодніпровської районної державної адміністрації №Р-430 від 26.11.2019р. малолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлено статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Розпорядженням голови Верхньодніпровської районної державної адміністрації №Р-458 від 02.12.2019р. малолітню ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , тимчасово влаштовано до КЗ «Кам`янський спеціалізований будинок дитини`ДОР».

05.11.2019р. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , Службою у справах дітей Верхньодніпровської районної державної адміністрації взято на первинний облік з усиновлення дітей, які залишились без батьківського піклування.

Згідно ст.24 Закону України N 2402-III від 26.04.2001 «Про охорону дитинства», утримання і виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечує держава. Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, повинні бути передані на усиновлення або влаштовані на виховання в сім`ї громадян (під опіку чи піклування, в прийомні сім`ї, дитячі будинки сімейного типу), у будинки дитини, дитячі будинки, школи-інтернати, дитячі будинки-інтернати на повне державне утримання. Таким дітям створюються необхідні умови для всебічного і гармонійного розвитку, підготовки до самостійного життя та праці. Усиновлення допускається виключно в інтересах дитини України відповідно до закону. Усиновлення (удочеріння) є оформлена спеціальним юридичним актом (рішенням суду) передача на виховання в сім`ю неповнолітньої дитини на правах сина чи дочки.

Відповідно до ст.211 СК України усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини.

Відповідно до ст.212 СК України, не можуть бути усиновлювачами особи, які: обмежені у дієздатності; визнані недієздатними; позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями) іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім`ї або дитячого будинку сімейного типу) з їхньої вини; перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері; зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами; не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу); страждають на хвороби, перелік яких затверджений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я; є іноземцями, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини; були засуджені за злочини проти життя і здоров`я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324, 442 КК України, або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів; за станом здоров`я потребують постійного стороннього догляду; є особами без громадянства; перебувають у шлюбі з особою, яка відповідно до пунктів 3-6, 8 і 10 цієї статті не може бути усиновлювачем.

Як встановлено судом, згідно свідоцтва про шлюб, виданого 19.08.2017 року виконавчим комітетом Новоолександрівської сільської ради Дніпропетровського району Дніпропетровської області, з 19.08.2017 року заявники перебувають у зареєстрованому шлюбі.

Як вбачається з наданих суду медичних висновків про стан здоров`я заявників, останні (кожен) повністю здорові, на обліку, або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансерах не перебувають, спиртними напоями або наркотичними засобами не зловживають.

Згідно довідки, наданої Департаментом інформатизації МВС України, станом на 04.02.2020р. заявник ОСОБА_1 до кримінальної відповідальності не притягувався.

Згідно довідки, наданої Департаментом інформатизації МВС України, станом на 02.02.2020р. заявниця ОСОБА_2 до кримінальної відповідальності не притягувалась.

Згідно довідки, наданої Товариством з обмеженою відповідальністю «Шунгіт», заявник ОСОБА_1 працює у даному товаристві на посаді вантажника.

Згідно довідки, наданої 18.02.2020р. Товариством з обмеженою відповідальністю «Стафф Дніпро», заявниця ОСОБА_2 працює у даному товаристві на посаді продавця продовольчих товарів.

Згідно матеріалів справи, заявники є зареєстрованими та проживають у будинку, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 .

Як вбачається з Акту обстеження житлово-побутових умов проживання заявників, складеного співробітниками Служби у справах дітей Дніпровської РДА Дніпропетровської області, санітарно-гігієнічні умови проживання заявників - задовільні, у помешканні є усі необхідні умови для проживання, виховання та розвитку дитини.

Згідно довідки № 62/2020, наданої Дніпропетровським обласним центром служб для сім`ї, дітей та молоді, заявники пройшли курс підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Згідно Висновку №269/10-22.6-1/20, наданого 26.06.2020р. Службою у справах дітей Дніпровської районної державної адміністрації, заявники перебувають на обліку кандидатів в усиновлювачі Служби у справах дітей Дніпровської районної державної адміністрації.

Як вбачається з Акту про знайомство кандидатів в усиновлювачі з дитиною, складеного співробітниками Служби у справах дітей Кам`янської міської ради та КЗ «Кам`янський спеціалізований будинок дитини`ДОР, 02.07.2020р. заявники познайомились з вихованкою КЗ «Кам`янський спеціалізований будинок дитини`ДОР ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Згідно Висновку про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини, складеного 10.01.2020р. спеціалістами Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги №3», вихованка КЗ «Кам`янський спеціалізований будинок дитини» ДОР ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , перебуває під диспансерним наглядом з діагнозом: ураження головного мозку, не уточненої етіології; капілярна гемангіома потилиці Д18; інші вроджені деформації стегна.

Згідно відомостей, наданих 09.12.2019р. Службою у справах дітей Верхньодніпровської районної державної адміністрації, мати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , відмовилася від дитини у пологовому будинку; відомостей про інших родичів дитини Служба не має.

Як вбачається з Акту, складеного 13.07.2020р. спеціалістами КЗ «Кам`янський спеціалізований будинок дитини» ДОР, за весь час перебування у даному закладі ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ні мати, ні інші родичі, дитину не відвідали, батьківської турботи та піклування до дитини не виявили, станом здоров`я дитини не цікавились.

Згідно довідки №615, наданої 09.12.2019р. Службою у справах дітей Верхньодніпровської районної державної адміністрації, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , житла, майна, земельного паю не має.

Відповідно до ст.219 СК України, усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони: 1) невідомі; 5) протягом двох місяців після народження дитини не забрали її на виховання до себе в сім`ю та запис про них у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до статті 135 цього Кодексу.

Відповідно до ст.222 СК України, КЗ «Кам`янський спеціалізований будинок дитини`ДОР, у якому перебуває дитина, надав письмову згоду на усиновлення заявниками малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Як встановлено в судовому засіданні, та, підтверджено наявними у справі доказами, заявники (кожен) не є обмеженими у дієздатності, не визнані недієздатними; є фізично здоровими; на обліку, або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансерах не перебувають; спиртними напоями або наркотичними засобами не зловживають; мають постійне місце проживання, стабільний заробіток, та, їх матеріальне становище дозволяє створити дитині умови, необхідні для її фізичного та духовного розвитку.

Заявники (кожен) обізнані зі станом здоров`я дитини, та, у судовому засіданні підтвердили, що, їх матеріальне становище дозволяє надати дитині кваліфіковане медичне лікування.

Дитина, яку бажають усиновити заявники - малолітня ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є вихованкою КЗ «Кам`янський спеціалізований будинок дитини» ДОР; перебуває на обліку з усиновлення як дитина, що позбавлена батьківського піклування, у зв`язку з чим є особою, яка, згідно ст.208,209 СК України, може бути усиновленою.

Згідно Висновку Органу опіки та піклування Кам`янської міської ради від 16.07.2020р., Орган опіки та піклування вважає усиновлення малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , заявниками ОСОБА_1 та ОСОБА_2 - доцільним, та таким, що відповідає інтересам дитини.

Відповідно до п.72 Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.2008р. № 905 та п.3 ст.218 СК України, орган опіки та піклування Кам`янської міської ради усиновлення малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , вважає необхідним проводити без згоди дитини, у зв`язку з тим, що, за віком дитина не усвідомлює факту свого усиновлення.

Відповідно до ст.207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ст.224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити. При дотриманні всіх умов, встановлених СК України, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Відповідно до ст.229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Відповідно до ст.231 СК України якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини.

Таким чином, встановивши в ході розгляду даної справи обставини, що мають істотне значення для розгляду даної категорії справ, суд, враховуючи позитивні висновки заінтересованих осіб щодо усиновлення заявниками ОСОБА_1 та ОСОБА_2 малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , дійшов висновку про те, що, встановлені судом обставини справи є підставою для задоволення даної заяви.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 4, 310-314 ЦПК України, ст.ст. 207-231 Сімейного Кодексу України, суд -

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи - Орган опіки та піклування Кам`янської міської ради, Комунальний заклад «Кам`янський спеціалізований будинок дитини» Дніпропетровської обласної ради, Дніпродзержинська місцева прокуратура «Про усиновлення малолітньої дитини» - задовольнити повністю.

Оголосити громадянку України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та, громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , усиновлювачами громадянки України - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заводському районному у місті Кам`янське відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) внести відповідні зміни до актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у якому:

- змінити прізвище ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 »; ім`я - з « ОСОБА_8 » на « ОСОБА_9 »; по батькові - з « ОСОБА_10 » на « ОСОБА_8 ».

- місце народження дитини змінити з «м.Дніпро» на «Дніпропетровська область, Дніпровський район, с.Новоолександрівка»;

- Дату народження дитини залишити без змін;

- батьком дитини записати - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянина України;

- матір`ю дитини записати - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянку України.

Рішення може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення повністю або частково учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Нельга Д. В.

присяжний: Зацаренко С.А.

присяжний: Алієв Р.Г.

Джерело: ЄДРСР 91712859
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку