open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 194/884/20

Номер провадження 2/194/301/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 вересня 2020 року м. Тернівка

Тернівський міський суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді - Соколової Ю.І.,

при секретарі - Коркіної Т.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Тернівського міського суду Дніпропетровської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Тернівської міської ради Дніпропетровської області, треті особи: державний нотаріус Тернівської державної нотаріальної контори, ОСОБА_2 про визнання права власності на майно в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою про визнання права власності на майно в порядку спадкування за законом, в якій зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько - ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 померла його мати - ОСОБА_4 . Після смерті батьків залишилася спадщина, в склад якої входить житловий будинок АДРЕСА_1 . На підставі рішення Павлоградського міського народного суду Дніпропетровської області спільне майно подружжя, а саме будинок АДРЕСА_1 з надвірними спорудами було поділено та визначено право власності за ОСОБА_4 - 13/25 часток будинку та 12/25 часток будинку за ОСОБА_3 . Він як спадкоємець за законом, звернувся до державного нотаріуса Тернівської державної нотаріальної контори з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 батька - ОСОБА_3 , але йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право власності на спадщину за законом на частку будинку АДРЕСА_1 у зв`язку з тим, що в наданомй ним технічному паспорті, що виданий 20 грудня 2019 року КП «ТБТІ», змінена характеристика житлового будинку та не можливо, на думку нотаріуса, встановити яке нерухоме майно становить 13/25 часток, а яке 12/25 часток. Крім того, в постанові нотаріуса зазначено, що спадкодавець ОСОБА_3 на день смерті проживав разом з ним, ОСОБА_2 (його сестрою та дочкою померлого) та ОСОБА_5 (його сином та онуком померлого) за адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_2 у вищезазначеному будинку не мешкала з 18 вересня 1993 року, та не заперечує, щоб він оформив спадщину у вигляді будинку АДРЕСА_1 після смерті батьків на себе. 23 червня 2020 року він звернувся до приватного нотаріуса Тернівського міського нотаріального округу Дніпропетровської області з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 матері - ОСОБА_4 та 23 червня 2020 року отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом на 13/25 часток житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 . Оскільки він не може оформити спадщину на 12/25 часток вищезазначеного будинку після смерті батька - ОСОБА_3 у нотаріуса, а тому він вимушений звернутися до суду з даним позовом.

У зв`язку з чим, просить суд визнати за ним право власності на 12/25 часток в будинку АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті батька - ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник позивача в судове засідання не з`явилася, але надала до суду письмову заяву, в якій просила справу розглянути без її участі та без участі позивача, позовні вимоги підтримує, просить їх задовольнити на підставі документів, наявних в матеріалах справи, не заперечує проти винесення заочного рішення. Крім того, зазначила, що позивач звернувся до суду саме з позовом про визнання право на спадщину за законом, оскільки про існування заповіту не знав.

Представник відповідача - Тернівської міської ради Дніпропетровської області, в судове засідання не з`явився, надав до суду письмову заяву, в якій просив розглянути справу без участі представника відповідача, покладаються на рішення суду.

Третя особа - ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилася, але надала до суду письмову заяву, в якій просила справу розглянути без її участі, позовні вимоги свого брата - ОСОБА_1 підтримує повністю, не заперечує проти їх задоволення.

У зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників судового процесу, які належним чином повідомлені про день та час розгляду справи та подали заяви про розгляд справи за їх відсутності, згідно вимог ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що позовна заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_3 належало на праві власності 12/25 часток, а ОСОБА_4 13/25 часток будинку АДРЕСА_1 , що підтверджується копією рішення Павлоградського міського народного суду Дніпропетровської області від 18 грудня 1987 року (а.с. 11-12).

Відповідно до розпорядження Тернівського міського голови Тернівської міської ради Дніпропетровської області № 35 від 17 лютого 2016 року про перейменування вулиць в м. Тернівка Дніпропетровської області, вул. Карла Лібкнехта перейменована на вул. Богдана Хмельницького.

ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що свідчить копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану Тернівського міського управління юстиції у Дніпропетровській області 20 вересня 2013 року, актовий запис № 300 (а.с. 10).

ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що свідчить копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану Тернівського міського управління юстиції у Дніпропетровській області 10 липня 2012 року, актовий запис № 206 (а.с. 9).

Відповідно до ст.ст. 1216, 1217 ЦК України спадкуванням є перехід прав i обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять yсі права i обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

У відповідності до ч. 1, 2 ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є час смерті особи.

Згідно ч. 1 ст. 1221 ЦК України, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Судом встановлено, що батьками позивача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є: батько - ОСОБА_3 , мати - ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження № НОМЕР_3 , виданого Тернівським селищним ЗАГС м. Павлограда, 18 жовтня 1967 року, актовий запис № 240 (а.с. 8).

Частина 3 ст. 1268 ЦК України вказує, що спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем, на час відкриття спадщини вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК він не заявив про відмову від неї.

Після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадщину на 13/25 часток житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 прийняв її син - позивач ОСОБА_1 , про що свідчить свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 23 червня 2020 року, посвідченого приватним нотаріусом Тернівського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Молодих С.І., зареєстрованого в реєстрі за № 876 (а.с. 16).

Судом встановлено, що дійсно ОСОБА_1 на праві свідоцтва про право на спадкування належить 13/25 часток житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 23 червня 2020 року № 213673871 (а.с. 17).

Крім того, в судовому засіданні встановлено, що після смерті ОСОБА_3 , відкрилася спадщина на 12/25 часток житлового будинку АДРЕСА_1 .

Відповідно до ст. 1298 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

ОСОБА_1 01 квітня 2020 року звернувся до Тернівської державної нотаріальної контори з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом до майна померлого ОСОБА_3 , однак йому було відмовлено на підставі постанови від 01 квітня 2020 року.

Відповідно до постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 01 квітня 2020 року, виданої державним нотаріусом Тернівської державної нотаріальної контори Надтока З.В., ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_3 на 12/25 часток житлового будинку АДРЕСА_1 , оскільки технічний паспорт, виданий 20 грудня 2019 року КП «Тернівське БТІ», виготовлений без урахування відомостей щодо права власності на об`єкт нерухомого майна, в якому змінена характеристика житлового будинку та не можливо встановити яке нерухоме майно становить 13/25 часток (а.с. 13-14).

З довідки КП «Тернівське БТІ» від 24 січня 2020 року, видно, що зніни та розбіжності в технічному паспорті на об`єкт, розташований за адресою: АДРЕСА_1 відповідає Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об`єктів нерухомого майна № 127 від 24 травня 2001 року, зі змінами на 15 січня 2019 року, наказу № 186 від 26 липня 2018 року, наказу № 404 від 09 серпня 2012 року, та наказу № 406 від 07 червня 2017 року Міністерстава регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (а.с. 100).

Державним нотаріусом Тернівської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області на виконання ухвали суду надана копія спадкової справи № 29/2020, відкритої після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

З спадкової справи № 29/2020 року до майна ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 видно, що ОСОБА_1 14 лютого 2020 року подав до Тернівської державної нотаріальної контори заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину, зокрема: 12/25 частки житлового буд. АДРЕСА_1 (а.с. 60).

Відповідно до інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) від 14 лютого 2020 року № 59436062, ОСОБА_3 складено заповіт серії ВРП № 509941 від 29 травня 2012 року, посвідченого приватним нотаріусом та зареєстрованого в реєстрі за № 541, який є чинний (а.с. 63-64, ).

Згідно з заповіту серії ВРП № 509941, посвідченого приватним нотаріусом Тернівського нотаріального округу 19 травня 2012 року та зареєстрованого в реєстрі № 541, ОСОБА_3 усе своє майно, що буде належати йому на день його смерті, де б воно не знаходилося і з чого не складалося, а також все те, на що він законом буде мати право, він заповідає ОСОБА_1 (а.с. 79).

Згідно ч. 1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Крім того, відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 р. № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_3 на день смерті, ІНФОРМАЦІЯ_1 , був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , разом з ОСОБА_1 (син), ОСОБА_2 (донька), ОСОБА_5 (онук), що підтверджується довідкою № 4116 від 11 грудня 2019 року, виданою відділом реєстрації місця проживання фізичних осіб виконавчого комітету Тернівської міської ради Дніпропетровської області та домовою книгою (а.с. 65).

З акту обстеження житлово-побутових умов від 30 червня 2020 року, виданого квартальним комітетом, видно, що за адресою: АДРЕСА_1 зареєстрована ОСОБА_2 , але з 18 вересня 1993 року не проживає (а.с. 15).

Іншим спадкоємцям нотаріусом направлені відповідні листи, але з заявою про прийняття спадщини ніхто не звернувся (а.с. 67-73), а один спадкоємець подав заяву про те, що звертатися до суду про продовження строку прийняття спадщини не буде (а.с. 74).

Крім того, в судовому засіданні, з письмової заяви ОСОБА_2 , встановлено, що вона позовні вимоги свого брата - ОСОБА_1 підтримує повністю та не заперечує проти їх задоволення.

Також, відповідно до ст. 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

На підставі вищевикладеного, судом встановлено, що ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги за законом, крім того, на нього складено заповіт, про існування якого позивач не знав, інші спадкоємці своїм правом на прийняття спадщини не скористалися, а тому він є єдиним спадкоємцем на спадкове майно, яке залишилося після смерті його батька - ОСОБА_3 .

Статтею 15 ЦК України передбачено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа також має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Таким чином, враховуючи, те що ОСОБА_3 є спадкоємцем першої черги, який проживав на день смерті разом з померлим ОСОБА_3 , на нього складено заповіт про існування якого позивач не знав, та він позбавлений можливості оформити спадщину після свого батька ОСОБА_3 , оскільки технічний паспорт, виготовлений без урахування відомостей щодо права власності на об`єкт нерухомого майна, в якому змінена характеристика житлового будинку та не можливо встановити яке нерухоме майно становить 13/25 часток, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача необхідно задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 13, 19, 76, 77, 81, 141, 247, 258, 264, 265, 273 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Тернівської міської ради Дніпропетровської області, треті особи: державний нотаріус Тернівської державної нотаріальної контори, ОСОБА_2 про визнання права власності на майно в порядку спадкування за законом -задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в порядку спадкування за законом, право власності на 12/25 часток житлового будинку АДРЕСА_1 , що належали ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Тернівський міський суд Дніпропетровської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 18 вересня 2020 року.

Сторони справи:

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Відповідач: Тернівська міська рада Дніпропетровської області, юридична адреса: Дніпропетровська область, м. Тернівка, вул. Пушкіна, буд. 5-а, код ЄДРПОУ 33912428.

Третя особа: Державний нотаріус Тернівської державної нотаріальної контори, адреса: Дніпропетровська область, м. Тернівка, вул. Курська, буд. 12, ЄДРПОУ 02803068.

Третя особа: ОСОБА_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Суддя Ю.І. Соколова

Джерело: ЄДРСР 91704321
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку