open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Це рішення містить правові висновки
Це рішення містить правові висновки
emblem

ПОСТАНОВА

Іменем України

15 вересня 2020 року

Київ

справа №855/50/20

адміністративне провадження №А/9901/20/20

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача Уханенка С.А.,

суддів: Кашпур О.В., Радишевської О.Р.,

за участю:

секретаря судового засідання - Семопядного О.В.,

представника позивача - Пасько Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Політичної партії «Справжні дії» на рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 12 вересня 2020 року, ухвалене у складі головуючого судді Оксененка О.М., суддів Лічевецького І.О., Мельничука В.П. у справі за позовом Політичної партії «Справжні дії» до Центральної виборчої комісії про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дії,

У С Т А Н О В И В:

10 вересня 2020 року Політична партія «Справжні дії» звернулась до Шостого апеляційного адміністративного суду із адміністративним позовом до Центральної виборчої комісії, в якому просила:

- визнати протиправною бездіяльність Центральної виборчої комісії щодо не включення Політичної партії «Справжні дії» до Переліку політичних партій, якими прийнято рішення про участь їх місцевих організацій у місцевих виборах 25 жовтня 2020 року;

- зобов`язати Центральну виборчу комісію включити Політичну партію «Справжні дії» до переліку політичних партій, якими прийнято рішення про участь їх місцевих організацій у місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

Позов обґрунтований тим, що на виконання вимог частини першої статті 217 Виборчого кодексу України і відповідно до Календарного плану основних організаційних заходів з підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року Політичною партією «Справжні дії» 02.09.2020 о 18:13, через відділення спеціального зв`язку Запорізький ОВСЗ ДПСЗ, відправлено на адресу відповідача рішення позачергового З`їзду Політичної партії «Справжні дії» від 26 серпня 2020 року «Про участь місцевих організацій Політичної партії «Справжні дії» у перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року».

Рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду від 12 вересня 2020 року у задоволенні адміністративного позову Політичної партії «Справжні дії» до Центральної виборчої комісії про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дії відмовлено.

Стягнуто з Політичної партії «Справжні дії» (код ЄДРПОУ 00041430) до спеціального фонду Державного бюджету України на рахунок Шостого апеляційного адміністративного суду (отримувач коштів - УК у Печер. Р-ні/Печерс.р-н, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38004897, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО) 899998, рахунок отримувача UA638999980313171206081026007, код класифікації доходів бюджету 22030101) судовий збір за подання позовної заяви у розмірі 2102 (дві тисячі сто дві гривні) грн 00 коп.

Відмовляючи в задоволенні позову, Шостий апеляційний адміністративний суд дійшов висновку, що відповідачем не допущено будь-якої протиправної бездіяльності, у тому числі такої, що порушила виборчі права або інтереси позивача щодо участі у виборчому процесі.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить рішення суду першої інстанції скасувати і ухвалити нове, яким позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

В обґрунтування апеляційної скарги зазначено про виконання належним чином позивачем вимог норм статті 217 Виборчого кодексу України, шляхом своєчасного направлення рішення вищого керівного органу політичної партії через Державне підприємство спеціального зв`язку, яке не виконало належним чином взятий на себе обов`язок доставки та вручення відправлення до 04.09.2020.

У поданому на апеляційну скаргу відзиві, відповідач просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції без змін.

У судовому засіданні представник позивача підтримав вимоги апеляційної скарги.

Заслухавши пояснення представника позивача, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права, колегія суддів дійшла такого висновку.

Судом першої інстанції встановлено, що пунктом 1 постанови Верховної Ради України «Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році» від 15 липня 2020 року №795-IX призначено чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на неділю 25 жовтня 2020 року.

Центральна виборча комісія постановою від 08 серпня 2020 року № 160 «Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року» призначила на неділю, 25 жовтня 2020 року, перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів.

30 серпня 2020 року Центральною виборчою комісією прийнято постанову № 208 «Про початок виборчого процесу місцевих виборів 25 жовтня 2020 року», якою оголошено з 05 вересня 2020 року початок виборчого процесу місцевих виборів, призначених на 25 жовтня 2020 року.

Позачерговим З`їздом Політичної партії «Справжні дії» від 26.08.2020 прийнято рішення про участь місцевих організацій Політичної партії «Справжні дії» у перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року.

Також вказаним рішенням центральним керівним органом Політичної партії «Справжні дії», який погоджуватиме рішення зборів (конференції) місцевої організації партії про висування кандидатів у депутати, кандидата на посаду міського голови від місцевої організації партії визначено Комітет Партії. Голову Партії - Данилова Сергія Володимировича визначено керівником партії, уповноваженим посвідчувати своїм підписом копії рішень зборів (конференції) місцевої організації партії про висування кандидатів у депутати, кандидата на посаду міського голови від місцевої організації партії.

02 вересня 2020 року Політичною партією «Справжні дії» за допомогою засобів спеціального зв`язку Запорізького ОВСЗ ДПЗС на адресу Центральної виборчої комісії передано відправлення за №1954 та вручено останнє уповноваженому представнику відповідача 07 вересня 2020 року об 11 год 23 хв, що підтверджується листом Державного підприємства спеціального зв`язку від 09.09.2020 №6-07-2841.

Також у вказаному листі зазначено, що за фактами, вказаними у зверненні Політичної партії «Справжні дії», проведено службову перевірку, якою виявлено порушення термінів доставки, так як вказане відправлення потрібно було вручити адресату не пізніше 04.09.2020. Причиною порушення термінів доставки, у цьому випадку, стала несправність службового автомобіля, який здійснював міжобласний автомаршрут.

На офіційному сайті Центральної виборчої комісії (https://www.cvk.gov.ua/vibory_category/mistsevi-vibori/vibori-deputativ-verhovnoi-radi-avtonomnoi-respubliki-krim-oblasnih-rayonnih-miskih-rayonnih-silskih-selishhnih-rad-25-10-2020.html) у розділі «Місцеві вибори» на виконання вимог абзацу 4 частини першої статті 217 Виборчого кодексу України станом на 10 вересня 2020 року розміщений перелік політичних партій, якими прийнято рішення про участь їх місцевих організацій у місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, в якому наявна інформація про 194 політичні партії, якими прийнято рішення про участь їх місцевих організацій у місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, серед яких Політична партія «Справжні дії» відсутня.

Виборчий кодекс України визначає гарантії права громадян на участь у виборах, регулює підготовку та проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, сільських, селищних, міських, районних у містах рад, сільських, селищних, міських голів.

Як свідчать матеріали справи повноважність Центральної виборчої комісії зокрема щодо здійснення контролю за організацією підготовки і проведення виборів депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів та прийняття відповідних рішень з питань підготовки та проведення таких виборів та право позивача брати в них участь встановлена судом першої інстанції та не є спірним питанням у справі.

Спірним питанням у цій справі є правомірність не включення відповідачем Політичної партії «Справжні дії» до переліку політичних партій, якими прийнято рішення про участь їх місцевих організацій у місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, у зв`язку з отриманням відповідного рішення партії після спливу встановленого статтею 217 Виборчого кодексу України строку.

Так, відповідно до статті 217 Виборчого кодексу України висування кандидатів у депутати та на посаду сільського, селищного, міського голови місцевою організацією партії відбувається на підставі цього Кодексу, статуту політичної партії за рішенням вищого керівного органу партії про участь її місцевих організацій у відповідних чергових, позачергових, перших, повторних, проміжних виборах, прийнятого після прийняття рішення про призначення відповідних виборів.

У разі прийняття політичною партією рішення про участь її місцевих організацій у виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у містах рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч та більше), виборах міських голів у такому рішенні також зазначаються найменування центрального керівного органу партії, який погоджуватиме рішення зборів (конференції) місцевої організації партії про висування кандидатів у депутати, кандидата на посаду міського голови від місцевої організації партії, а також прізвище, власне ім`я (усі власні імена) та по батькові (за наявності) керівників партії, уповноважених посвідчувати своїм підписом копії рішень зборів (конференції) місцевої організації партії про висування кандидатів у депутати, кандидата на посаду міського голови від місцевої організації партії.

Копія рішення вищого керівного органу партії про участь її місцевих організацій у відповідних виборах, засвідчена підписом керівника та печаткою партії, не пізніш як за 48 днів до дня голосування подається до Центральної виборчої комісії.

Центральна виборча комісія не пізніш як за 45 днів до дня голосування оприлюднює перелік політичних партій, якими прийнято рішення про участь їх місцевих організацій у відповідних місцевих виборах, на своєму офіційному веб-сайті.

Згідно з частиною четвертою статті 4 Виборчого кодексу України останнім днем обчисленого у днях строку, який відповідно до цього Кодексу має закінчитись у зв`язку з настанням певної події, є день, що передує дню вказаної події.

Таким чином, у цьому випадку подання до Центральної виборчої комісії копії рішення вищого керівного органу політичної партії про участь її місцевих організацій у місцевих виборах мало бути здійснене до 06 вересня 2020 року включно, а відповідно оприлюднення на офіційному веб сайті Центральної виборчої комісії переліку партій, якими прийнято рішення про участь їх місцевих організацій у місцевих виборах - до 09 вересня 2020 року.

При цьому, за приписами частини першої статті 217 Виборчого кодексу України встановлений кінцевий термін, коли рішення керівного органу партії про участь її місцевих організацій у відповідних виборах має бути в наявності безпосередньо у Центральної виборчої комісії.

Про необхідність саме отримання Центральною виборчою комісією рішення керівного органу партії про участь її місцевих організацій у відповідних виборах у встановлений Виборчим кодексом України строк, свідчить також встановлений частиною четвертою статті 217 цього Кодексу наступний строк - оприлюднення переліку політичних партій, якими прийнято рішення про участь їх місцевих організацій у відповідних місцевих виборах, на своєму офіційному веб сайті, до якого відповідно включаються партії на підставі отриманих рішень.

У судовому засіданні суду апеляційної інстанції сторонами підтверджено, що позивачем відправлення було здано до пересилання 02.09.2020 і отримано відповідачем 07.09.2020, тобто після 06.09.2020.

Водночас Виборчий кодекс України не містить застережень щодо можливості перенесення (продовження, поновлення) строку, визначеного у статті 217 вказаного Кодексу, для подачі до Центральної виборчої комісії копії рішення вищого керівного органу партії про участь її місцевих організацій у відповідних виборах.

Таким чином, з огляду на встановлені обставини, суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку, що Комісією не було допущено будь-якої протиправної бездіяльності, у тому числі такої, що порушила виборчі права або інтереси позивача щодо участі у виборчому процесі, оскільки останнім днем строку, у який копія рішення вищого керівного органу партії про участь її місцевих організацій у відповідних виборах мала бути в наявності у Центральної виборчої комісії було саме 06 вересня 2020 року.

Також судом першої інстанції правильно зазначено, що у цьому випадку на Центральну виборчу комісію покладено обов`язок лише опублікувати перелік політичних партій, якими прийнято рішення про участь її місцевих організаціях у місцевих виборах, копії рішень яких подано у визначений законом строк, однак не передбачено прийняття відповідних рішень, якими затверджувався такий перелік партій про не включення до такого переліку суб`єктів виборчого процесу.

За такого правового регулювання, предмета і підстави позову в цьому адміністративному спорі, суд апеляційної інстанції встановив, що суд першої інстанції дійшов обґрунтованого та законного висновку про відсутність правових підстав для задоволення позову.

Відповідно до статті 316 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

При поданні апеляційної скарги в цій справі позивачем не сплачено судового збору, тому з урахуванням вимог частини дев`ятої статті 273 КАС України питання про його стягнення суд вирішує цією постановою.

Згідно з частиною першою статті 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» встановлено розмір прожиткового мінімуму на одну працездатну особу в розрахунку на місяць станом на 01 січня 2020 року - 2102, 00 грн.

Відповідно до підпункту 1 пункту 3 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру, який подано юридичною особою ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Підпунктом 2 пункту 3 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що за подання до адміністративного суду апеляційної скарги на рішення суду ставка судового збору становить 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, а тому сума судового збору, яка підлягала сплаті при поданні апеляційної скарги становила, 3153,00 грн.

Ураховуючи, що при поданні апеляційної скарги судовий збір позивачем сплачено не було, а доказів щодо наявності у позивача пільг щодо сплати судового збору матеріали справи не містять, колегія суддів, відповідно до приписів статті 139 КАС України, дійшла висновку про необхідність стягнення з позивача судового збору за подання апеляційної скарги у розмірі 3153,00 грн.

Керуючись статтями 272, 273, 278, 310, 315, 316, 321, 322 КАС України, Суд

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Політичної партії «Справжні дії» залишити без задоволення.

Рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 12 вересня 2020 року залишити без змін.

Стягнути з Політичної партії «Справжні дії» (код ЄДРПОУ 00041430) на користь Державної судової адміністрації України (отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106; код ЄДРПОУ: 37993783; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); рахунок отримувача: UA798999980000031211256026001; код класифікації доходів бюджету: 22030106) судовий збір за подання апеляційної скарги у розмірі 3153,00 (одна тисяча сто п`ятдесят три) гривні.

Постанова набирає законної сили з моменту проголошення, є остаточною та не може бути оскаржена.

Головуючий: С.А. Уханенко

Судді: О.В. Кашпур

О.Р. Радишевська

Джерело: ЄДРСР 91538376
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку