open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Дата документу 12.05.2015 Справа № 554/5278/15-ц

Провадження № 2/554/2153/2015

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 травня 2015 року

Суддя Октябрського районного суду м. Полтави - Тімошенко Н.В. розглянувши цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до виконавчого комітету Полтавської міської ради, третьої особи реєстраційної служби Полтавського міського управління юстиції про зобов`язання вчинити дії та визнання права власності, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачка звернулася до суду із позовною заявою, відповідно до якої прохала:

-Визнати за приватним підприємством «КАРСАД І» право власності на об`єкти майна за адресою по АДРЕСА_1 , а саме: будівля охорони А- 1, 1989 року побудови, площею 36,6 кв.м., вбиральня Б-1, 1989 року побудови, площею

1,4кв.м., огорожа № 1 металева сітка в металевих стовпах, 901 кв.м., ворота № 2 металева сітка в металевих стовпах, площею 10,9 кв.м., ворота № 3 металева сітка в металевих стовпах, площею 5 кв.м., замощення № 4 асфальт площею 4 922 кв.м., огорожа № 5 бетонні блоки площею 9,4 кв.м.

-Зобов`язати реєстраційну службу Полтавського міського управління юстиції зареєструвати за приватним підприємством «КАРСАД І» право власності на об`єкти майна за адресою по АДРЕСА_1 , а саме: будівля охорони А- 1, 1989 року побудови, площею 36,6 кв.м., вбиральня Б-1, 1989 року побудови, площею

1,4кв.м., огорожа № 1 металева сітка в металевих стовпах, 901 кв.м., ворота № 2 металева сітка в металевих стовпах, площею 10,9 кв.м., ворота № 3 металева сітка в металевих стовпах, площею 5 кв.м., замощення № 4 асфальт площею 4 922 кв.м., огорожа № 5 бетонні блоки площею 9,4 кв.м..

Посилаючись на те, що для організації тимчасової комунальної автостоянки, яка знаходиться по АДРЕСА_1 , на підставі рішення сорок четвертої сесії Полтавської міської ради шостого скликання від 25 вересня 2014 року укладений Договір оренди землі від 07 жовтня 2014 року між Полтавською міською радою в особі першого заступника міського голови Стеценка В`ячеслава Васильовича та комунальним підприємством «Полтава сервіс» Полтавської міської ради .

В оренду передано земельна ділянка площею 6064 кв.м., кадастровий номер земельної ділянки : 5310137000:18:005:0151, з орендною платою на рік 36534,99 грн.

З метою створення єдиного майнового комплексу приватним підприємством «КАРСАД І» на зазначеній ділянці здійснено будівництво охоронного приміщення.

На земельній ділянці за адресою по АДРЕСА_1 знаходяться об`єкти майна приватного підприємства «КАРСАД І», а саме : будівля охорони А-1, 1989 року побудови, площею 36,6 кв.м., вбиральня Б-1, 1989 року побудови, площею 1,4 кв.м., огорожа № 1 металева сітка в металевих стовпах, 901 кв.м., ворота № 2 металева сітка в металевих стовпах, площею 10,9 кв.м., ворота № 3 металева сітка в металевих стовпах, площею 5 кв.м., замощення № 4 асфальт площею 4 922 кв.м., огорожа № 5 бетонні блоки площею 9,4 кв.м.

На даний час виникла необхідність у реєстрації даного майна, тому вимушені звернутися до суду.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог.

Рішенням 35 сесії Полтавської міської ради від 05.12.2013 року «Про надання земельних ділянок, оформлення та продовження права користування земельними ділянками" (на яких були розташовані автостоянки №2.8.10 ПОО ВСА) продовжено право оренди земельних ділянок строком на один рік комунальному підприємству „Полтава-Сервіс" Полтавської міської ради для експлуатації та обслуговування тимчасових комунальних автостоянок.

Згідно вищевказаного рішення між комунальним підприємством ..Полтава-Сервіс" Полтавської міської ради та приватним підприємством " КАРСАД І» укладені договори про співробітництво на вищевказані автостоянки від 26 грудня 2013 року. Наданих земельних ділянках розташовані об`єкти права власності ОСОБА_2 а саме: автостоянки №2.8.10 (з поштовими адресами АДРЕСА_2 . АДРЕСА_3 ], які були побудовані за кошти Сторони - І .

Комунальне підприємство «Полтава сервіс» Полтавської міської ради з метою ефективної роботи по створенню та облаштуванню додаткових місць для зберігання автотранспорту на комунальній автостоянці по АДРЕСА_1 , передало приватному підприємству «КАРСАД І» права по організації та створенню належних умов для зберігання автотранспорту на комунальній автостоянці по АДРЕСА_1 , а приватне підприємство «КАРСАД І» в компенсацію за використання цих прав сплачує комунальному підприємству «Полтава сервіс» Полтавської міської ради грошові кошти.

З метою врегулювання даних відносин між сторонами укладено Договір № 446 про співробітництво на комунальній автостоянці по АДРЕСА_1 від 26 грудня 2013 року.

Відповідно до п. 1 ст. 4 Закону Законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень", обов`язковій державній реєстрації підлягають речові права на нерухоме майно, що знаходиться на території України, фізичних та юридичних осіб, держави, територіальних громад, іноземців та осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб, міжнародних організацій, іноземних держав, зокрема, право власності на нерухоме майно.

Згідно абзацу 2 частин 2, 3 статті 331 ЦК України право власності на новостворене нерухоме майно виникає з моменту його прийняття до експлуатації, якщо прийняття цього майна до експлуатації передбачено договором або законом. До завершення будівництва (створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва (створення майна).

Необхідність прийняття закінчених будівництвом об`єктів в експлуатацію в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, передбачена ч. З ст. 18 Закону України „Про основи містобудування".

Так, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України „Про Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів" від 22 вересня 2004 року № 1243 прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів полягає у підтвердженні державними приймальними комісіями готовності до експлуатації закінчених будівництвом об`єктів. За результатами роботи державної приймальної комісії складається акт про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об`єкта. Акт державної приймальної комісії підлягає затвердженню у 15-денний строк органом виконавчої влади чи органом місцевого самоврядування, що утворив цю комісію, та реєструється в інспекції державного архітектурно-будівельного контролю, яка видала дозвіл на виконання будівельних робіт.

Одночасно слід зазначити, що відповідно до ст. 24 Закону України „Про планування і забудову територій" фізичні та юридичні особи, які мають намір здійснити будівництво об`єктів містобудування на земельних ділянках, що належать їм на праві власності чи користування, зобов`язані отримати від виконавчих органів відповідних рад, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, у разі делегування їм таких повноважень відповідними радами, дозвіл на будівництво об`єкта містобудування.

Статтею 29 цього Закону передбачено, що здійснення будівельних робіт на об`єктах містобудування без дозволу на виконання будівельних робіт або його перереєстрації, а також здійснення не зазначених у дозволі будівельних робіт вважається самовільним будівництвом і передбачає відповідальність згідно із законодавством.

Згідно частини 1 статті 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема, із правочинів.

Відповідно до статті 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

З огляду наведеного, позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.331, 383 ЦК України, ст.ст. 5,8,15,57-66,88, 107,208,212,213-215,223 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ :

Позовні вимоги - задовольнити.

Визнати за приватним підприємством «КАРСАД І» право власності на об`єкти майна за адресою по АДРЕСА_1 , а саме: будівля охорони А- 1, 1989 року побудови, площею 36,6 кв.м., вбиральня Б-1, 1989 року побудови, площею

1,4кв.м., огорожа № 1 металева сітка в металевих стовпах, 901 кв.м., ворота № 2 металева сітка в металевих стовпах, площею 10,9 кв.м., ворота № 3 металева сітка в металевих стовпах, площею 5 кв.м., замощення № 4 асфальт площею 4 922 кв.м., огорожа № 5 бетонні блоки площею 9,4 кв.м.

Зобов`язати реєстраційну службу Полтавського міського управління юстиції зареєструвати за приватним підприємством «КАРСАД І» право власності на об`єкти майна за адресою по АДРЕСА_1 , а саме: будівля охорони А- 1, 1989 року побудови, площею 36,6 кв.м., вбиральня Б-1, 1989 року побудови, площею 1,4 кв.м., огорожа № 1 металева сітка в металевих стовпах, 901 кв.м., ворота № 2 металева сітка в металевих стовпах, площею 10,9 кв.м., ворота № 3 металева сітка в металевих стовпах, площею 5 кв.м., замощення № 4 асфальт площею 4 922 кв.м., огорожа № 5 бетонні блоки площею 9,4 кв.м..

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Полтавської області через районний суд шляхом подання протягом 10 днів з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя Н.В.Тімошенко

Джерело: ЄДРСР 91534094
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку