open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження № 2/641/1292/2020 Справа № 641/3039/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 вересня 2020 року Комінтернівський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді Маньковської О.О.,

за участю секретаря Лосковської А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Комінтернівського районного судум. Харкова цивільну справу за позовною заявою Моторного (транспортного) страхового бюро України до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди в порядку регресу, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач Моторне (транспорте) страхове бюро України звернувся до суду з позовною заявою, у якій просить суд стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь позивача завдану шкоду в порядку регресу в розмірі 9699 грн. 45 коп. та сплачений судовий збір в розмірі 2102,00 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначив, що 01 серпня 2017 року о 19 годині 50 хвилин трапилась дорожньо-транспортна пригода, а саме ОСОБА_1 , керуючи транспортним засобом «Mercedes Benz E350» державний реєстраційний номер НОМЕР_1 у м. Харкові допустив зіткнення з транспортним засобом «DAEWOO LANOS» державний реєстраційний номер НОМЕР_2 , внаслідок якої було пошкоджено транспортні засоби та завдано матеріальних збитків. Вказана ДТП, згідно постанови Фрунзенського районного суду м. Харкова від 30.08.2017 року сталася внаслідок порушення водієм ОСОБА_1 правил дорожнього руху. Позивач вказав, що цивільно-правову відповідальність відповідача за договором обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на момент ДТП застраховано не було. Потерпіла особа повідомила Позивача про настання дорожньо-транспортної пригоди та надала всі необхідні документи, визначені законом, в свою чергу Позивачем було визначено розмір заподіяної шкоди та здійснено регламенту виплату потерплій особі в розмірі 9699,45 грн. Враховуючи, що цивільно-правова відповідальність Відповідача не була застрахована, то останній, як особа винна у натсанні ДТП, зобов`язаний відшкодувати в порядку регресу Позивачу завдану шкоду, у зв`язку з чим, позивач звернувся од суду із вказаним позовом.

В судове засідання представник позивача не з`явився, в позовній заяві просив розглянути справу за його відсутності, позовні вимоги підтримав в повному обсязі, не заперечував проти ухвалення заочного рішення по справі.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, причини неявки суду не повідомив, відзив на позов не подав.

Враховуючи вимоги ч. 1 ст. 280 ЦПК України, судом проведено заочний розгляд справи.

Суд, дослідивши наявні в матеріалах справи докази в їх сукупності, приходить до наступного висновку.

Згідно постанови Фрунзенського районного суду м. Харкова від 30.08.2017 року, що набрала законної сили 12.09.2017 року ОСОБА_1 притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 124 КУпАП за вчинення адміністративного правопорушення, яке сталося 01.08.2017 року о 19 годині 50 хвилин по вул. Танкопія в м. Харкові між автомобілями «Mercedes Benz E350» державний реєстраційний номер НОМЕР_1 у м. Харкові допустив зіткнення з транспортним засобом «DAEWOO LANOS» державний реєстраційний номер НОМЕР_2 , внаслідок якої було пошкоджено транспортні засоби та завдано матеріальних збитків. Своїми діями ОСОБА_1 порушив п. 10.4 ПДР України (а.с.5).

Згідно ч. 6 ст. 82 ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалено вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Як вбачається з повідомлення про ДТП від 08.08.2017 року, ОСОБА_2 звернувся до МТСБУ з повідомленням про дорожньо-транспортну пригоду, яка сталася 01.08.2017 року із зазначенням обставин події, транспортних засобів: «Mercedes Benz E350» державний реєстраційний номер НОМЕР_1 та «DAEWOO LANOS» державний реєстраційний номер НОМЕР_2 та наданням інформації про свій страховий поліс, із заявою про виплату страхового відшкодування (а.с. 6-10).

Перевіркою чинності поліса на транспортний засіб «Mercedes Benz E350» державний реєстраційний номер НОМЕР_1 полісу не знайдено (а.с.11-12).

Цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки, що вказано у ст. 11 ЦК України.

Таким актом є Закон України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», який містить спеціальні норми щодо регулювання даних правовідносин. Відповідно дост. 22 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров`ю, майну третьої особи. У разі настання події, яка є підставою для проведення регламентної виплати, МТСБУ у межах страхових сум, що були чинними на день настання такої події, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров`ю, майну третьої особи.

Так, відповідно до ст. 39 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», Моторне (транспортне) страхове бюро України є єдиним об`єднанням страховиків, які здійснюють обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за шкоду, заподіяну третім особам. Участь страховиків у МТСБУ є умовою здійснення діяльності щодо обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. МТСБУ є непідприємницькою (неприбутковою) організацією і здійснює свою діяльність відповідно до цього Закону, законодавства України та свого Статуту.

Згідно з п. 39.2.1. ч. 39.2 ст. 39 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», основними завданнями МТСБУ є здійснення виплат із централізованих страхових резервних фондів компенсацій та відшкодувань на умовах, передбачених цим Законом.

Положеннями п. «а» ч. 41.1 ст. 41 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»передбачено, що МТСБУ за рахунок коштів фонду захисту потерпілих відшкодовує шкоду на умовах, визначених цим Законом, транспортним засобом, власник якого не застрахував свою цивільно-правову відповідальність, крім шкоди, заподіяної транспортному засобу, який не відповідає вимогампункту 1.7статті 1 цього Закону, та майну, яке знаходилося в такому транспортному засобі.

Відповідно доч. 1.6. ст. 1 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», власники транспортних засобів - юридичні та фізичні особи, які відповідно до законів України є власниками або законними володільцями (користувачами) наземних транспортних засобів на підставі права власності, права господарського відання, оперативного управління, на основі договору оренди або правомірно експлуатують транспортний засіб на інших законних підставах.

Вимогами ст. 29 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», передбачено, що у зв`язку з пошкодженням транспортного засобу відшкодовуються витрати, пов`язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому законодавством, включаючи витрати на усунення пошкоджень, зроблених навмисно з метою порятунку потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, з евакуацією транспортного засобу з місця дорожньо-транспортної пригоди до місця проживання того власника чи законного користувача транспортного засобу, який керував транспортним засобом у момент дорожньо-транспортної пригоди, чи до місця здійснення ремонту на території України.

Згідно висновку звіту № 97/09/17 про оцінку колісного транспортного засобу, висновку експерта з фототаблицею до нього вартість відновлювального ремонту автомобіля та «Део Ланос» державний реєстраційний номер НОМЕР_2 складає 10833 грн. 10 коп., вартість матеріального збитку, завданого в результаті пошкодження автомобіля «DAEWOO LANOS» державний реєстраційний номер НОМЕР_2 з врахуванням ПДВ на запасні частини - становить 8920,95 грн., без врахування ПДВ (20%) на запасні частини становить 8699 грн. 45 коп. (а.с.13-23)

Відповідно до протоколу (Акту) огляду транспортного засобу та ремонтної калькуляції № 97/09/17 від 18.09.2017 року вартість відновлювального ремонту автомобіля та «DAEWOO LANOS» державний реєстраційний номер НОМЕР_2 складає 10833 грн. 10 коп. (а.с.18-21).

Згідно договору № 97/09/17 про виконання робіт по незалежній оцінці від 30.08.2017 року вартість робіт, зазначених у п. 1.1, тобто замовник доручає, а Суб`єкт оціночної діяльності приймає на себе обов`язки щодо виконання робіт по експертній оцінці автомобіля «DAEWOO LANOS» ЗНГ державний реєстраційний номер НОМЕР_2 , ідентифікатор (VIN): НОМЕР_3 , власником якого є ОСОБА_2 - встановлюється у розмірі 1000, 00 грн. (ПДВ не передбачено) (а.с. 23), яку заявник просить виплатити МТСБУ в заяві від 05.12.2017 року (а.с. 27).

Відповідно до Акту прийому-передачі робіт по незалежній оцінці від 19.09.2017 року послуги за виконання Звіту № 97/09/17 оплачені повністю у розмірі 1000,00 грн., виконавець претензій до замовний з приводу оплати послуг не має (а.с. 28).

Як вбачається з довідки № 1 від 11.10.2017 року про розмір відшкодування шкоди з фонду захисту потерпілих - ОСОБА_2 є особою, яка має право на відшкодування шкоди, заподіяної в результаті ДТП, яка сталася 01.08.2017 року о 19 годині 50 хвилин, винуватцем якої є ОСОБА_1 , який керував автомобілем «Mercedes Benz E350» державний реєстраційний номер НОМЕР_1 сума до сплати становить 8699,45 грн. (а.с. 29), яку сплачено потерпілому ОСОБА_2 . Моторним (транспортним) страховим бюро України, згідно Наказу 9897 від 30.10.2017 року та платіжного доручення № 1261060 від 31.10.2017 року (а.с. 33).

Згідно довідки № 2 від 10.01.2018 року про розмір відшкодування шкоди з фонду захисту потерпілих - ОСОБА_2 є особою, яка має право на відшкодування шкоди, заподіяної в результаті ДТП, яка сталася 01.08.2017 року о 19 годині 50 хвилин, винуватцем якої є ОСОБА_1 , який керував автомобілем «Mercedes Benz E350» державний реєстраційний номер НОМЕР_1 сума до сплати становить 1000,00 грн. (а.с. 29), яку сплачено потерпілому ОСОБА_2 . Моторним (транспортним) страховим бюро України, згідно Наказу 599 від 18.08.2017 року та платіжного доручення № 584313 від 22.01.2018 року (а.с. 34).

Відповідач відшкодування за завдану матеріальну шкоду добровільно не сплатив.

Таким чином, Моторне (транспортне) страхове бюро України виконало покладений на нього Законом обов`язок по відшкодуванню шкоди заподіяної з вини власника транспортного засобу, який не застрахував свою цивільно-правову відповідальність.

Відповідно дост. 993 ЦК Українидо страховика, який виплатив страхове відшкодування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник має до особи, відповідальної за завдані збитки.

Положеннями ст. 27 Закону України «Про страхування»таст. 993 ЦК Українипередбачено, що до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, в межах фактичних затрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за заподіяний збиток.

Відповідно до ч. 38.2.1ст.38Закону України«Про обов`язковестрахування цивільно-правовоївідповідальності власниківназемних транспортнихзасобів» МТСБУ після сплати страхового відшкодування має право подати регресний позов, зокрема до власника, водія транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду, який не застрахував свою цивільно-правову відповідальність, крім осіб, зазначених упункті 13.1статті 13 цього Закону.

Згідно ч. 1 ст. 1191 ЦК України, Особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Таким чином, після проведення виплати потерпілій особі у Моторного (транспортного) страхового бюро України виникло право зворотної вимоги до відповідача.

Враховуючи, що позивачу МТСБУ не компенсовано понесені витрати, які відповідачем ОСОБА_1 , тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Питання про судові витрати вирішується судом відповідно до вимогст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст.ст.4, 76-78, 82, 141, 263, 265, 268, 280-282 ЦПК України, ст. 1166, 1188, 993, 1191, Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Моторного (транспортного) страхового бюро України - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України, сплачене страхове відшкодування в розмірі 9 699 (дев`ять тисяч шістсот дев`яносто дев`ять) грн. 45 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Моторного (транспортного) страхового бюро Українисудові витрати в розмірі 2102,00 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили протягом тридцяти днів з дня його проголошення, якщо не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку шляхом подання безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів апеляційної скарги.

Відповідно до п.п. 15.5 п. 15 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Позивач: Моторне (транспортне) страхове бюро України, місцезнаходження: 02154, м. Київ, Русанівський бульвар, буд. 8, код ЄДРПОУ 21647131, IBAN: НОМЕР_4 в «Укрексімбанк» м. Київ.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП відсутній, адреса реєстрації місця проживання: АДРЕСА_1 .

Суддя: О. О. Маньковська

Джерело: ЄДРСР 91481233
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку