open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

справа № 166/817/20

провадження № 2-о/166/19/20

категорія: 12

РІШЕННЯ

іменем України

07 вересня 2020 року смт.Ратне

Ратнівський районний суд Волинської області в складі головуючого - судді Свистун О.М., за участю секретаря - Заєць Н.П., розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючого документа, заінтересована особа - Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області,

встановив:

ОСОБА_1 06 серпня 2020 року звернулась до суду із заявою, у якій зазначила, що в 1983 році закінчила Луцький державний педагогічний інститут імені Лесі Українки і отримала диплом НОМЕР_1 , виданий на підставі рішення Державної екзаменаційної комісії 05 липня 1983 року. 01 травня 1985 року уклала шлюб, який у подальшому було розірвано, з ОСОБА_2 і змінила прізвище з ОСОБА_3 на ОСОБА_4 .

У липні 2020 року для отримання консультації щодо подачі документів для отримання пенсії за вислугу років як працівник освіти звернулася до Старовижівського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Волинської області, де при огляді документів було виявлено розбіжності у написанні її дошлюбного прізвища в дипломі та свідоцтві про народження, а саме у дипломі про освіту прізвище зазначено « ОСОБА_3 » замість « ОСОБА_3 », як вбачається із свідоцтва про народження.

Встановлення юридичного факту необхідне заявниці для призначення пенсії за вислугою років як працівнику освіти.

Просить встановити факт належності диплома серії НОМЕР_1 , виданого Луцьким державним педагогічним інститутом імені Лесі Українки від 05 липня 1983 року на ім`я « ОСОБА_3 » ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 07 серпня 2020 року заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Справу вирішено розглядати у порядку окремого провадження та призначено судове засідання на 28 серпня 2020 року.

Ухвалою суду від 28 серпня 2020 року неналежну заінтересовану особу Старовижівське об`єднане Управління Пенсійного фонду України замінено на належну заінтересовану особу Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області.

У судове засідання сторони не з`явилися. Заявниця скерувала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності та підтримання заявлених вимог. Заінтересована особа Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області звернулася до суду із клопотанням про розгляд справи без участі представника.

Заява підлягає до задоволення.

Відповідно до ст.293, п.6 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, у тому числі належності правовстановлюючих документів особі, прізвище ім`я по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Судом установлено, що згідно з свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 27 січня 1961 року ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 .

01 травня 1985 року заявниця та ОСОБА_2 уклали шлюб, у зв`язку з чим змінила дошлюбне прізвище на " ОСОБА_4 ". Шлюб між подружжям розірвано 24 липня 2009 року, що стверджується копією свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_3 , виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Ратнівського районного управління юстиції Волинської області 24 липня 2009 року.

05 липня 1983 року згідно з рішенням державної екзаменаційної комісії від 02 липня 1983 року на ім`я ОСОБА_3 Луцьким державним педагогічним інститутом імені Лесі Українки видано диплом за спеціальністю "Педагогіка і методика початкового навчання" серії НОМЕР_1 .

Відомості про вступ та закінчення вказаного навчального закладу відображені у виданій на ім`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , трудовій книжці НОМЕР_4 (записи №№3,4).

При зверненні у липні 2020 року до Старовижівського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Волинської області з метою консультації щодо подачі документів для отримання пенсії за вислугою років як працівник освіти, було виявлено розбіжності в написанні її дошлюбного прізвища в дипломі та свідоцтві про народження, а саме у дипломі про освіту прізвище зазначено « ОСОБА_3 » замість « ОСОБА_3 », які усунути в позасудовому порядку неможливо через відсутність передбаченого законом такого порядку.

Так, статтею 7 Закону України «Про вищу освіту» встановлено, що документ про вищу освіту державного зразка видається закладом вищої освіти тільки за акредитованою освітньою програмою. За неакредитованою освітньою програмою заклади вищої освіти виготовляють і видають власні документи про вищу освіту у порядку та за зразком, що визначені вченою радою закладу вищої освіти.

Станом на даний момент порядок видачі документів про освіту, в тому числі порядок видачі дублікатів, внесення виправлень до виданих документів врегульовано Наказом Міністерства освіти і науки від 10.12.2003 № 811 «Про затвердження Положення про ІВС "ОСВІТА" та Порядку замовлення, видачі та обліку документів про освіту державного зразка».

Даним Положенням закріплено, що до документів у галузі освіти належать документи, перелік яких визначений Постановою Кабінету Міністрів України від 28.03.2000 №562, наказом Міністерства освіти і науки України від 10.12.2003 №810 "Про затвердження студентського та учнівського квитків державного зразка", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26 грудня 2003 року за № 1243/8564.

Документи у галузі освіти створюються в рамках єдиного виробничого циклу ІВС "ОСВІТА", до якого належать такі етапи: збір замовлень на створення документів та первинних даних; контроль достовірності первинних даних; формування замовлень на створення документів у галузі освіти; формування в електронному вигляді зображень карток документів, що містять персональні дані осіб, та відтворення їх на пластиковому носії інформації; передавання пластикових карток документів замовнику.

Порядок встановлює процедуру замовлення, видачі та обліку документів про освіту державного зразка, що виготовляються на основі фотокомп`ютерних технологій. Порядком встановлено, що документ про освіту державного зразка (далі - Документ) - це персональні дані про освітній рівень випускника навчального закладу України, які занесені в централізований банк даних Міністерства освіти і науки України та відтворені в пластиковій картці (далі - Картка).

Вказаний Порядок поширюється на такі Документи, що виготовляються на основі фотокомп`ютерних технологій, зразки яких затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2015 року № 645 "Про документи про загальну середню та професійно- технічну освіту державного зразка і додатки до них".

Відповідно до статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення

факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і

час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті, а також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Як роз`яснено в п.12 постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали, суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення. Разом з тим, цей порядок не застосовується, якщо виправлення в таких документах належним чином не застережені або ж їх реквізити нечітко виражені внаслідок тривалого використання, неналежного зберігання, тощо. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який йдеться в документі, відповідно до чинного законодавства.

Так, в 1993 році на базі Луцького державного педагогічного інституту імені Лесі Українки, який заявниця закінчила в 1983 році, було створено Волинський державний університет імені Лесі Українки, якому в 2007 році присвоєно статус національного, котрий 4 липня 2012 року перейменований у Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки.

Відповідно до вищевикладеного, з огляду на те, що диплом був виданий ще в 80-х роках, навчальний заклад, який видав диплом про освіту, реорганізовано та перейменовано, внести виправлення до виданого диплому неможливо, оскільки на даний момент така процедура не передбачена чинним законодавством.

Таким чином, дослідженими доказами встановлено, що диплом про освіту серії НОМЕР_1 , виданий Луцьким державним педагогічним інститутом імені Лесі Українки 05 липня 1983 року, належить заявниці, а прізвище отримувача диплома " ОСОБА_3 " зазначено помилково замість правильного « ОСОБА_3 ».

Встановлення факту належності правовстановлюючого документа має для заявниці юридичне значення, оскільки вона матиме право на розгляд питання про призначення пенсії за вислугою років відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

Керуючись ст.ст.263-265, 315, 319 ЦПК України, суд

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючого документа, заінтересована особа Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області, задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , диплома НОМЕР_1 , виданого Луцьким державним педагогічним інститутом імені Лесі Українки 05 липня 1983 року на ім`я « ОСОБА_3 », де її прізвище помилково зазначено " ОСОБА_3 " замість правильного « ОСОБА_3 ".

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду через Ратнівський районний суд шляхом подачі апеляційних скарг протягом тридцяти днів з дня його складення.

Суддя Ратнівського

районного суду О.М.Свистун

Джерело: ЄДРСР 91342672
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку