open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 760/9948/19

Провадження № 2/761/2303/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 липня 2020 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді: Пономаренко Н.В

за участю секретаря: Ганущака А.М.

позивача: ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в загальному провадженні в залі суду в місті Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ритуальної служби Спеціалізованого комунального підприємства «Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування» Виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), Відділу державної реєстрації смерті Головного територіального управління юстиції у місті Києві про встановлення факту родинних відносин, зобов`язання вчинити дії та визнання користувачем родинного поховання, -

в с т а н о в и в :

04.04.2019 року до Солом`янського районного суду м. Києва надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Спеціалізованого комунального підприємства ритуальної служби КМДА «Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування» про зобов`язання вчинити дії та визнання користувачем родинного поховання, в якій позивач просив: визнати ОСОБА_1 користувачем родинного поховання, а саме могили на міському кладовищі (Берковці) м. Києва на ділянці № НОМЕР_1 , ряд № НОМЕР_2 , місце № НОМЕР_3 ; зобов`язати відповідача видати в порядку, передбаченому ст. 25 Закону України «Про поховання та похорону справу», на ім`яОСОБА_1 свідоцтво про поховання ОСОБА_3 , яка похована на міському кладовищі (Берковці) м. Києва в родинній могилі на ділянці № НОМЕР_1 , ряд № НОМЕР_2 , місце № НОМЕР_3 .

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач весною 2017 року вирішив поставити намогильну споруду на могилі своїх батьків, які поховані на міському кладовищі (Берковці) м. Києва в родинній могилі на ділянці № НОМЕР_1 , ряд № НОМЕР_2 , місце № НОМЕР_3 . Однак, на його прохання про видачу дозволу на встановлення намогильної споруди (пам`ятника) в адміністрації кладовища було відмовлено, мотивуючи це тим, що у нього немає свідоцтва про поховання першої людини - прабабусі ОСОБА_3 , похованої на Міському кладовищі у м. Києві в родинній могилі ділянка № НОМЕР_1 , ряд № НОМЕР_2 , місце № НОМЕР_3 .

Позивач зазначає, що 17.07.2018 року отримав довідку № 63 за підписом завідувача міського кладовища про те, що на ділянці № НОМЕР_1 , ряд № НОМЕР_2 , місце № НОМЕР_3 поховання ОСОБА_4 здійснив ОСОБА_5 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 . ОСОБА_5 , який є рідним дідом позивача, помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вказує, що дане місце є родинним похованням, на ньому, крім прабабусі, поховані мати та батько позивача. При житті батько позивача не оформив на себе відповідне свідоцтво про поховання, але позивач вважає, що він, як правонаступник, має право на переоформлення на себе такого свідоцтва з подальшою метою користування даною могилою, вирішення питання про проведення підпоховання в зазначеній могилі інших померлих членів родини та здійснення інших дій з використанням місця поховання.

В позовній заяві позивач зазначив, що він має документи, які підтверджують його родинні стосунки з батьками ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , а також з дідом ОСОБА_5 , який, згідно з довідкою доглядача міського кладовища, здійснив перше поховання на ділянці кладовища своєї матері ОСОБА_3 .

На звернення до Відділу державної реєстрації смерті м. Києва, Шевченківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у м. Києва з проханням видатиповторне свідоцтво про смерть прабабусі ОСОБА_3 , позивачу було відмовлено, оскільки він не входить до переліку осіб (родичів), які можуть отримати такий документ. А з питанням щодо отримання копії свідоцтва про смерть прабабусі, позивач звертався до відповідача РС СКП «Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування», який також відмовив у видачі, посилаючись на те, що до його компетенції не відноситься видача свідоцтва про смерть.

До того ж, позивач вказує на те, що відмовами в отримані свідоцтва, яке надало б йому статус користувача родинного поховання, порушуються права похованих на міському кладовищі (Берковці) м. Києва в родинній могилі № НОМЕР_1 , ряд № НОМЕР_2 , місце № НОМЕР_3 ОСОБА_3 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , що зазначені в ст. 6 Закону України «Про поховання та похоронну справу», а також його особисте право на встановлення намогильних споруд у межах могили його родичів, вирішення питання про проведення підпоховання в родинне поховання інших померлих членів родини, здійснити інші дії, пов`язані з використанням місця поховання, що передбачено ст. 25 «Про поховання та похоронну справу».

Ухвалою судді Солом`янського районного суду м. Києва від 08.04.2019 року справу з матеріалами позовної заяви ОСОБА_1 до Спеціалізованого комунального підприємства ритуальної служби КМДА «Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування» про зобов`язання вчинити певні дії та визнання користувачем родинного поховання направлені за підсудністю до Шевченківського районного суду м. Києва.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 11.07.2019 року вищевказана позовна заява надійшла до провадження судді Макаренко І.О.

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Києва від 16.07.2019 року справу повернуто до Солом`янського районного суду м. Києва яка вподальшому була повернута до Шевченківського районного суду м. Києва (а.с.49).

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 23.09.2019 року вищевказана позовна заява надійшла до провадження судді Пономаренко Н.В. (а.с.52).

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Києва від 24.09.2019 року відкрито провадження у даній справі, розгляд якої вирішено проводити в порядку загального позовного провадження.

28.11.2019 року позивач подав заяву про зміну предмету позову, згідно якої просить: встановити факт родинних відносин між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 ; зобов`язати відділ державної реєстрації смерті видати дублікат свідоцтва про смерть ОСОБА_3 ; визнати ОСОБА_1 користувачем родинного поховання, а саме: могили на міському кладовищі (Берковці) м. Києва на ділянці № НОМЕР_1 , ряд № НОМЕР_2 , місце № НОМЕР_3; зобов`язати СКП «Спецкомбінат ПКПО» КМДА видати довідку в порядку, передбаченому ст. 25 Закону України «Про поховання та похоронну справу», на ім`яОСОБА_1 свідоцтво про поховання ОСОБА_3 , яка похована на міському кладовищі (Берковці) м. Києва в родинній могилі на ділянці № НОМЕР_1 , ряд № НОМЕР_2 , місце № НОМЕР_3 .

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 13.01.2020 року залучено до участі в даній справі співвідповідача Відділ державної реєстрації смерті Головного територіального управління юстиції у м. Києві.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 25.02.2010 року закрито підготовче провадження у даній справі та призначено її до судового розгляду по суті в загальному позовному провадженні.

Представники відповідачів в судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином, направили до суду клопотання про розгляд справи без їх участі.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив їх задовольнити.

Суд, вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, встановив наступні обставини та відповідні ним правовідносини.

Так, судом встановлено, що весною 2017 року позивач вирішив поставити намогильну споруду на могилі своїх батьків, які поховані на міському кладовищі (Берковці) м. Києва в родинній могилі на ділянці № НОМЕР_1 , ряд № НОМЕР_2 , місце № НОМЕР_3 . Однак на його прохання про видачу дозволу на встановлення намогильної споруди (пам`ятника) в адміністрації кладовища було відмовлено, мотивуючи це тим, що у позивача немає свідоцтва про поховання першої людини - ОСОБА_3 , похованої на Міському кладовищі у м. Києві в родинній могилі, що знаходиться на ділянці № НОМЕР_1 , ряд № НОМЕР_2 , місце № НОМЕР_3 , окрім того, відсутні документи, які б підтверджували родинні стосунки з померлою ОСОБА_3 .

В зв`язку з відсутністю документів щодо підтвердження родинних стосунків з ОСОБА_3 , позивач в липні 2018 року звернувся до Відділу державної реєстрації смерті м. Києва та Шевченківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у м. Києві з проханням видати повторно свідоцтво про смерть прабабусі ОСОБА_3 . Позивачу було відмовлено з тих підстав, що згідно з вимогами ч. 2 ст. 19 Закону України «Про Державу реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 року та п. 2 розділу IV Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених Наказом Міністерства юстиції України №52/5 від 18.10.2000 року свідоцтво про смерть повторно видається другому з подружжю, а також дітям, у тому числі усиновленим, та їх законним представникам, близьким родичам померлого (братам і сестрам, онукам, діду і бабі як з боку батька, так і з боку матері), особі, яка є спадкоємцем за законом або заповітом на підстав їх заяви (а.с. 83-84).

Крім того, Шевченківський районний у м. Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану листом від 20.07.2018 року повідомив позивачу, що на зберіганні в архіві відділу виявлено актовий запис про смерть №602 від 27.01.1975 року, складений щодо ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . За результатами перевірки щодо підтвердження родинних стосунків з ОСОБА_3 , встановлено відсутність документу про народження дідуся ОСОБА_5 та документу про шлюб ОСОБА_3 , в зв`язку з чим неможливо встановити факт родинних зав`язків з ОСОБА_3 .

Таким чином, дана обставина унеможливлює позивачу отримати статус користувача родинного поховання на міському кладовищі (Берковці) м. Києва,яке розміщене на ділянці № НОМЕР_1 , ряд № НОМЕР_2 , місце № НОМЕР_3 .

Із наявної в матеріалах справи копії свідоцтва про народження НОМЕР_4 , виданого ЗАГС Залізничного району м. Києва 21.04.1965 року вбачається, що батьками позивача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця м. Києва, є ОСОБА_7 ( ОСОБА_7 ) та ОСОБА_6 .

Відповідно до свідоцтва про одруження НОМЕР_5 , виданого Палацом одруження м. Києва 06.11.1962 року, 06.11.1962 року укладено шлюб між ОСОБА_7 , 1936 року народження, уродженця с. В-Салтанівка Київської області та ОСОБА_6 , 1944 року народження, уродженки с. Яхни, Київської області, на підставі якого дружині присвоєно прізвище ОСОБА_6 .

Згідно свідоцтва про народження НОМЕР_6 , виданого Яхнянським ЗАГС 14.06.1946 року, ОСОБА_6 народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 , батьки: ОСОБА_5 та ОСОБА_11 .

Також судом встановлено, що 18.08.1949 року було укладено шлюб між ОСОБА_5 , 1922 року народження, уродженцем с. Яхни, В-Половецького району, Київської області та ОСОБА_11 , 1922 року народження, уродженки с. Кожанка, Фастівського району, Київської області, що підтверджується свідоцтвом про одруження НОМЕР_7 , виданого Кожанським виконкомом, Київської області 18.08.1949 року.

Батько позивача - ОСОБА_7 ( ОСОБА_7 ) народився ІНФОРМАЦІЯ_5 в с. В-Салтанівка, Київської області; його батьки: ОСОБА_12, ОСОБА_13 , що підтверджується свідоцтвом про народження № НОМЕР_8 , виданого В-Салтаніською сільрадою 01.04.1936 року.

ІНФОРМАЦІЯ_6 померла ОСОБА_6 , що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_9 , виданого Жовтневим ЗАГС м. Києва 24.03.1993 року.

ІНФОРМАЦІЯ_7 помер ОСОБА_7 , що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_10 , виданого Відділом реєстрації актів громадянського стану Жовтневого району м. Києва 15.05.1996 року..

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_11 , виданого Відділом реєстрації актів громадянського стану Залізничного району м. Києва 13.10.1998 року.

Відповідно до договору-замовлення №10.6114П на організацію та проведення поховання від 10.07.2018 року, довідки про поховання померлого громадянина на кладовищі м. Києва, виданої РС СКП «Спецкомбінат ПКПО» ОСОБА_1 , ОСОБА_6 похована на міському кладовищі на вулиці Стецека, 18 в м. Києві ділянка НОМЕР_1 , ряд НОМЕР_2, місце № НОМЕР_3.

Згідно довідки № 63 від 17.07.2018 року, виданої СКП «Спецкомбінат ПКПО», ОСОБА_3 (Филиповна) похована на Міському кладовищі ділянки № НОМЕР_1, ряд № НОМЕР_2, місце № НОМЕР_3. Поховання здійснив ОСОБА_5 АДРЕСА_2.

В матеріалах справи міститься копія фотографії з місця захоронення, на якому розміщені два пам`ятники з написами: « ОСОБА_3 ; 1882-1975 » та « ОСОБА_7 ; ІНФОРМАЦІЯ_5-ІНФОРМАЦІЯ_7 ; ОСОБА_6 ; ІНФОРМАЦІЯ_4-ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

Отже, із зазначеного фотознімку вбачається, що на одній ділянці захороненні ОСОБА_3 , ОСОБА_7 та ОСОБА_6 .

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частиною 1 ст. 76 ЦПК України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами ст.ст. 77, 78, 79 ЦПК України, докази мають були належними - містити інформацію щодо предмета спору, допустимими, тобто одержані в законний спосіб та достовірними, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Таким чином, матеріалами справи достовірно встановлено, що ОСОБА_3 є матір`ю ОСОБА_5 , а отже, є прабабусею позивача ОСОБА_1 .

Згідно з положеннями ст. 2 Закону України «Про поховання та похоронну справу» (далі Закон), користувач місця поховання (місця родинного поховання) - особа, яка здійснила перше поховання на відведеному місці поховання (родинного поховання) та/або має відповідне свідоцтво про смерть похованого і свідоцтво про поховання, передбачене статтею 25 цього Закону.

За приписами ст. 11 Закону поховання померлого покладається на виконавця волевиявлення померлого. Якщо у волевиявленні померлого немає вказівки на виконання волевиявлення чи в разі відмови виконавця від виконання волевиявлення померлого поховання померлого здійснюється чоловіком (дружиною), батьками (усиновителями), дітьми, сестрою, братом, дідом або бабою, онуком (правнуком), іншою особою, яка зобов`язалася поховати померлого. Виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов`язалася поховати померлого, в установленому законодавством порядку в день звернення видаються: лікарське свідоцтво про смерть - закладом охорони здоров`я; свідоцтво про смерть та довідка про смерть - відділом державної реєстрації актів цивільного стану, виконавчим органом сільських, селищних, міських (крім міст обласного значення) рад, консульською установою чи дипломатичним представництвом України.

Разом з цим, як встановлено судом, поховання прабабусі здійснив дід позивача ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У відповідності до положень ст. 25 Закону після здійснення поховання померлого виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка взяла на себе зобов`язання поховати померлого, як користувачу місця поховання (користувачу місця родинного поховання) спеціалізованим комунальним підприємством (а в разі його відсутності - виконавчим органом сільської, селищної, міської ради) видається відповідне свідоцтво, зразок якого затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства.

Це свідоцтво дає право його пред`явнику на встановлення намогильних споруд у межах могили (родинного поховання), вирішення питання про проведення підпоховання, здійснювати інші дії, пов`язані з використанням місця поховання, якщо це не суперечить законодавству.

Оскільки відсутність у позивача свідоцтва на поховання ОСОБА_3 позбавляє його права, як правонаступника на встановлення намогильних споруд у межах могили його родичів, вирішення питання про проведення підпоховання в родинне поховання інших померлих членів родини, здійснити інші дії, пов`язані з використанням місця поховання, що передбачено ст. 25 «Про поховання та похоронну справу», суд вважає за необхідне позовні вимоги про визнання ОСОБА_1 користувачем родинного поховання, а саме могили на міському кладовищі (Берковці) м. Києва на ділянці № НОМЕР_1 , ряд № НОМЕР_2 , місце НОМЕР_3 та про зобов`язання Ритуальної служби Спеціалізованого комунального підприємства «Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування» Виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) видати на ім`я ОСОБА_1 свідоцтво на поховання ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та похована на міському кладовищі (Берковці) м. Києва на ділянці № НОМЕР_1 , ряд № НОМЕР_2 , місце № НОМЕР_3 - задовольнити.

Позовні вимоги про зобов`язання відділ державної реєстрації смерті видати дублікат свідоцтва про смерть ОСОБА_3 не підлягають задоволенню, оскільки, відповідач, відмовляючи у видачі повторного свідоцтва про смерть ОСОБА_3 діяв у межах чинного законодавства, а саме відповідно до вимог ч. 2 ст. 19 Закону України «Про Державу реєстрацію актів цивільного стану» та п. 2 розділу IV Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених Наказом Міністерства юстиції України №52/5 від 18.10.2000 року.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 15, 161 ЦК України,ст.ст. 2, 11, 25 Закону України «Про поховання та похоронну справу»,ст.ст. 12, 13, 76-81, 89, 95, 141, 229, 258, 259, 263-265, 268, 273, 352, 354 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

позовну заяву ОСОБА_1 до Ритуальної служби Спеціалізованого комунального підприємства «Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування» Виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), Відділу державної реєстрації смерті Головного територіального управління юстиції у місті Києві про встановлення факту родинних відносин, зобов`язання вчинити дії та визнання користувачем родинного поховання - задовольнити частково.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 є правнуком ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 , користувачем родинного поховання, а саме могили на міському кладовищі (Берковці) міста Києва на ділянці № НОМЕР_1 , ряд № НОМЕР_2 , місце НОМЕР_3.

Зобов`язати Ритуальну службу Спеціалізованого комунального підприємства «Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування» Виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) видати на ім`я ОСОБА_1 свідоцтво на поховання ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та похована на міському кладовищі (Берковці) міста Києва на ділянці № НОМЕР_1 , ряд № НОМЕР_2 , місце № НОМЕР_3 .

В іншій частині позову - відмовити.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Шевченківський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо у судовому засіданні було проголошено лише вступну і резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, цей строк обчислюється з дня складання повного тексту судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Реквізити учасників:

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_14 , адреса: АДРЕСА_4 .

Відповідач: Ритуальна служба Спеціалізованого комунального підприємства «Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування» Виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), код ЄДРПОУ 03358475, адреса: 01054, вул. Бульварно-Кудрявська, 47/14.

Відповідач: Відділ державної реєстрації смерті Головного територіального управління юстиції у місті Києві, код ЄДРПОУ 25719063, адреса: 01054, вул. Бульварно-Кудрявська, 47/14.

Повний текст складений 17.08.2020.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 91316414
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку