open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 569/8369/20

14 серпня 2020 року

м.Рівне

Суддя Рівненського міського суду Рівненської області Даш`ян К.Е. за участю представника Рівненської митниці Опанасика С.В., розглянувши матеріали, що надійшли від Рівненської митниці ДФС про притягнення до адміністративної відповідальності:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, проживаючого в АДРЕСА_1 ,

у скоєнні порушення, передбаченого ст. 471 Митного кодексу України, -

ВСТАНОВИВ:

05.03.2020 року складено протокол за №0236/20400/20, з якого вбачається, що 04 березня 2020 року близько 14 години 17 хвилин в зону митного контролю на ділянку "В`їзд" митного посту «Дольськ» Поліської митниці Держмитслужби заїхав легковий автомобіль марки «MERCEDES-BENZ», реєстраційний номер НОМЕР_1 , під керуванням громадянина України ОСОБА_1 , який прямував з Республіки Білорусь в Україну.

Формою проходження митного контролю гр. України ОСОБА_1 обрав порядок проходження митного контролю по канапу «зелений коридор».

Згідно частини 5 статті 366 Митного кодексу України обрання «зеленого коридору» вважається заявою громадянина про те. що переміщувані ніш через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території та свідчить про факти, що мають юридичне значення. У відповідності до частини б даної статті громадяни, які проходять (проїжджають) через ''зелений коридор", звільняються від подання письмової митної декларації. Звільнення від подання письмової митної декларації не означає звільнення від обов`язкового дотримання порядку переміщення товарів через митний кордон України. Відповідно до частини 4 статті 318 Митного кодексу України митний контроль товарів, транспортних засобів у пунктах пропуску через державний кордон України здійснюється відповідно до типових технологічних схем митного контролю, що затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Працівниками митниці Держмитслужби, керуючись пунктом 6 Типової Технологічної Схеми здійснення митного контролю автомобільних транспортних засобів перевізників і товарів, що перемішуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 № 451, на підставі результатів аналізу та оцінки ризиків, транспортний засіб марки «Mercedes-Benz», реєстраційний номер НОМЕР_2 було виведено з загального потоку для проведення митного огляду.

Згідно частини 1 п. З ст. 336 Митного кодексу України митний контроль здійснюється безпосередньо посадовими особами митних органів шляхом усного опитування громадян та посадових осіб підприємств, а згідно пункту 2 даної статті шляхом митного огляду (огляду та переогляду товарів, транспортних засобів комерційного призначення, огляду та переогляду ручної поклажі та багажу, особистого огляду громадян).

В ході проведення огляду автомобіля були виявлені товари, які відповідно до ст. 374 МК України перевищує неоподатковану норму переміщення через митний кордон України, а саме: трикотажні вироби в асортименті: пальто та куртки з плащової тканини без рукавів - 55 шт., пальто та на півпальто жіночі - 31 шт.: футболки жіночі - 150 шт., штани жіночі 67шт., светри жіночі - 62 шт., костюми жіночі спортивні - 7 шт., сукні жіночі - 45 шт., хустки жіночі - 20 шт., костюми жіночі -17 шт., светри жіночі утеплені -10 шт., теплі трикотажні светри з капюшоном - 4 шт., светри-гольф жіночі - 20 шт., шкарпетки жіночі - 55 шт., колготи жіночі - 40 шт., блузки жіночі - 24 шт., спідниці жіночі - 8 шт., жилети жіночі - 6 шт., куртки жіночі -5 шт., сорочки жіночі - 7 шт., чохли для автомобільних сидінь 2 шт., папір в рулонах для касових апаратів - 65 шт.(12 кг), відпарювач для одягу "Любаша", 2800W. Результати огляду зафіксовані у Акті про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі та багажу від 05.03.2020 року № UА204140/2020/000080.

Доступ до виявленого нічим не утруднювався. Вартість вилучених товарів потребує додаткової оцінки із залученням спеціаліста-експерта. Виявлений товар гр. України ОСОБА_1 визнав своєю власністю. Громадянину ОСОБА_1 були повернуті товари у кількості, що не перевищують дозволені норми ввезення товарів в Україну.

У відповідності до вимог частини 1 статті 374 Митного кодексу України «Умови ввезення (пересилання) громадянами товарів на митну територію України», товари (за винятком підакцизних), сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, що ввозяться громадянами на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через інші, ніж відкриті для повітряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України, не підлягають письмовому декларуванню та не є об`єктами оподаткування митними платежами.

Враховуючи вимоги частини 2 статті 374 Митного кодексу «Норма частини першої цієї статті застосовується у разі, якщо особа, яка ввозить товари на митну територію України, в`їжджає в Україну не частіше одного разу протягом однієї доби. У разі якщо товари в обсягах, що не перевищують обмежень, встановлених у частині першій цієї статті, ввозяться на митну територію України особою, яка в`їжджає в Україну частіше одного разу протягом однієї доби, такі товари підлягають письмовому декларуванню в порядку, встановленому для громадян, з поданням документів, які видаються державними органами для здійснення митного контролю та митного оформлення таких товарів, та оподатковуються ввізним митом за ставкою 10 відсотків і податком на додану вартість за ставкою, встановленою Податковим кодексом України». Відповідно до частини 4 статті 374 Митного кодексу України, товари (крім підакцизних), що ввозяться громадянами у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі, сумарна фактурна вартість та/або загальна вага яких перевищують обмеження, встановлені частиною першою цієї статті, але загальна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 10000 євро, підлягають письмовому декларуванню в порядку, встановленому для громадян, з поданням документів, що видаються державними органами для здійснення митного контролю та митного оформлення таких товарів, та оподатковуються ввізним митом за ставкою 10 відсотків і податком на додану вартість за ставкою, встановленою Податковим кодексом України, в частині, що перевищує еквівалент 500 євро або вартість товарів, обчислена пропорційно до ваги, що перевищує 50 кг (при ввезенні через інші ніж відкриті для повітряного сполучення пункти пропуску через державний кордон України). Базою оподаткування таких товарів є частина їх сумарної фактурної вартості, що перевищує еквівалент 500 євро або вартість товарів, обчислена пропорційно до ваги, що перевищує 50 кг.

Таким чином, громадянин Україна ОСОБА_1 порушив встановлений порядок проходження митного контролю в зоні (коридорі) спрощеного митного контролю, тобто перемістив товар, який перевищує неоподатковану норму переміщення через митний кордон України, а саме трикотажні вироби в асортименті: пальто та куртки з плащової тканини без рукавів - 55 шт., пальто та на півпальто жіночі - 31 шт.; футболки жіночі - 150 шт., штани жіночі - 67шт., светри жіночі - 62 шт., костюми жіночі спортивні - 7 шт., сукні жіночі - 45 шт., хустки жіночі - 20 шт., костюми жіночі - 17 шт., светри жіночі утеплені - 10 шт., теплі трикотажні светри з капюшоном - 4 шт., светри-гольф жіночі - 20 шт., шкарпетки жіночі - 55 шт., колготи жіночі - 40 шт., блузки жіночі - 24 шт., спідниці жіночі - 8 шт., жилети жіночі - 6 шт., куртки жіночі -5 шт., сорочки жіночі - 7 шт., чохли для автомобільних сидінь -2 шт., папір в рулонах для касових апаратів - 65 шт.(12 кг), відпарювач для одягу "Любаша", 2800W.

В судове засідання ОСОБА_1 не з`явився. Про дату та час розгляду справи повідомлявся заздалегідь, що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення.

В судовому засіданні представник митниці протокол про порушення митних правил №0236/20400/20 підтримав повністю, та просив застосувати до ОСОБА_1 адміністративне стягнення у виді штрафу.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу за його відсутності.

Своїми діями ОСОБА_1 вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ст. 471 МК України.

Вина ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення стверджується особистими поясненнями правопорушника, які знаходяться в матеріалах справи про порушення митних правил та іншими матеріалами справи.

Згідно ст.ст. 384, 385 МК України та Порядку проведення розрахунків сум витрат у справах про порушення митних правил та їх відшкодування, затвердженого наказом Державної митної служби України від 15.06.2009р. за № 552, витрати в справі про порушення митних правил відшкодовуються особою, щодо якої винесено постанову про накладення стягнення.

На підставі наведеного та керуючись ст. 471 МК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , визнати винним в порушенні митних правил, передбачених ст. 471 МК України та накласти на нього штраф в розмірі 1700 грн., без конфіскації товарів.

Повернути вилучений товар згідно протоколу від №0236/20400/20 ОСОБА_1 .

Стягнути із ОСОБА_1 , в дохід держави 420 гривень 40 копійок судового збору.

Протягом десяти днів з дня її винесення постанова може бути оскаржена до апеляційного суду Рівненської області через Рівненський міський суд особою, стосовно якої вона винесена, представником такої особи або митним органом, який здійснював провадження у цій справі.

Суддя Рівненського міського суду К.Е. Даш`ян

Джерело: ЄДРСР 91295518
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку