open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 686/17333/20

Провадження № 2-о/686/277/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 серпня 2020 року м. Хмельницький

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючого - судді Бондарчука В.В.

секретаря Петльованої Л.В.,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в місті Хмельницькому справу за заявою ОСОБА_1 , з участю заінтересованої особи Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області про встановлення факту перебування на утриманні чоловіка,

встановив:

10 липня 2020 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту перебування на утриманні чоловіка ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , посилаючись на те, що відповідно до Законів України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» та «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» має право на отримання пенсії, у зв`язку із втратою годувальника, однак у видачі довідки про перебування на утриманні, яка передбачена «Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» уповноваженим органом з питань реєстрації місця проживання було відмовлено у цьому, з огляду на що заявниця просить суд встановити такий факт.

Заявник подала до суду заяву, в якій просила справу розглянути за її відсутності.

Представник заінтересованої особи Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області подав до суду письмові пояснення, в яких при вирішенні справи поклався на думку суду.

Суд, заслухавши пояснення учасників справи, свідків та дослідивши наявні у ній докази, прийшов до висновку, що заява підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Хмельницькому помер чоловік заявниці ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про одруження НОМЕР_1 , копією про смерть серії НОМЕР_2 .

Після смерті ОСОБА_2 у приватного нотаріуса Хмельницького міського нотаріального округу Палінчак Т.В. заведено спадкову справу №14-2020 на підставі заяви ОСОБА_1

05.05.2020 року ОСОБА_1 звернулася до Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області з питанням призначення пенсії у разі втрати годувальника, однак у зв`язку із відсутністю довідки уповноважених органів місця проживання або рішення суду про перебування на утриманні підстави для призначення пенсії по втраті годувальника не має.

22.05.2020 року відділ реєстрації місця проживання Управління з питань реєстрації Хмельницької міської ради листом повідомив ОСОБА_1 про те, що на її вимогу може бути видана тільки довідка про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку.

Ст.29 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб звільнених з військової служби та деяких інших осіб» визначено, що пенсії в разі втрати годувальника сім`ям військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом призначаються сім`ям пенсіонерів з числа цих військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом - якщо годувальник помер у період одержання пенсії або не пізніше 5 років після припинення її виплати.

Згідно ст.30 цього Закону право на пенсію в разі втрати годувальника мають непрацездатні члени сімей загиблих, померлих або таких, що пропали безвісти військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, які перебували на їх утриманні (стаття 31).

Незалежно від перебування на утриманні годувальника пенсія призначається: непрацездатним дітям; непрацездатним батькам і дружині (чоловікові), якщо вони після смерті годувальника втратили джерело засобів до існування.

В силу п.б ч.4 ст.30 «Про пенсійне забезпечення осіб звільнених з військової служби та деяких інших осіб» непрацездатними членами сім`ї вважаються: батьки та дружина (чоловік), якщо вони досягли пенсійного віку встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" або є особами з інвалідністю.

Ст.30 цього Закону визначено, що члени сім`ї померлого вважаються такими, що перебували на його утриманні, якщо вони були на його повному утриманні або одержували від нього допомогу, яка була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Члени сім`ї померлого, для яких його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, але які самі одержували будь-яку пенсію, мають право перейти на нову пенсію.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 36 Закону «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» пенсія у зв`язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім`ї померлого годувальника, які були на його утриманні. Непрацездатними членами сім`ї вважаються, зокрема, чоловік (дружина), якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону

Згідно до п. 2.11 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України № 22-14 від 25.11.2005, за документ, що засвідчує факт перебування на утриманні непрацездатних членів сім`ї, приймаються довідки або інші документи про склад сім`ї, видані відповідно до чинного законодавства за місцем проживання (реєстрації) особи, зокрема органом місцевого самоврядування, або документ про реєстрацію місця проживання (разом з годувальником за однією адресою), виданий згідно із вимогами статті 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». У разі неможливості надати такі документи факт перебування на утриманні померлого годувальника встановлюється у судовому порядку.

З акту від 12.05.2020 року складеного Управляючою муніципальною кампанією «Проскурівська» вбачається, що заявниця разом із чоловіком ОСОБА_2 проживали по АДРЕСА_1 з 2010 року і до дня його смерті.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Зважаючи, на те, що отримувана чоловіком заявниці пенсія була основним джерелом доходу їх сім`ї, та яка в двічі більше аніж отримувана пенсія заявника, що підтверджується відповідними довідками про доходи, очевидним є той факт, що заявник перебувала на утриманні у свого померлого чоловіка, а тому судом підстав для відмови у задоволенні поданої заяви не вбачається.

Керуючись ст.ст. 76,77,78,79, 317,319, 353 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Заяву задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 (місце проживання АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ) перебувала на утриманні чоловіка ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце проживання АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 ), до дня його смерті - ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня виготовлення рішення до Хмельницького апеляційного суду.

Текст рішення виготовлений 28 серпня 2020 року.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 91261498
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку