open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 219/7253/20

Провадження № 3/219/2716/2020

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 серпня 2020 року суддя Артемівського міськрайонного суду Донецкої області Фролова Н.М., за участю секратрів судового засідання ОСОБА_1 , Припростої-Черняк О.О., розглянувши матеріал, що надійшов з Головного Управління держпраці у Донецькій області про притягнення до адміністративної відповідальності:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Красне Артемівського району Донецької області, громадянки України, Головного лікаря КНП «БЛІЛ м. Бахмут», зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 ,

за ч. 1 ст. 41 Кодексу України проадміністративніправопорушенняння,

ВСТАНОВИЛА:

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення №ДЦ11712/2055/АВ/ПТ від 24.06.2020 року, У ході позапланового заходу контролю у формі інспекційного відвідування за додержанням законодавства про працю за період березень-травень 2020 року при нарахуванні та виплаті заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 встановлено, що відповідно до Наказу №31-НК/18 від 04.12.2018 року ОСОБА_2 призначена з 04.12.2018р. на посаду головного лікаря КНП «БЛІЛ м.Бахмут».

На підприємстві діє Статут КНП «БЛІЛ м. Бахмут» затверджений Рішенням Бахмутської міької ради №6/141-2967 від 21.04.2020 року.

Згідно п. 7.2 Статуту поточне керівництво Підприємством здійснює Керівник підприємства.

Відповідно до п. 7.3 Статуту, Керівником Підприємства є головний лікар. Головний лікар несе персональну відповідальність за діяльність Підприємства та здійснення ним своїх функцій.

Пунктом 7.5.1 Статуту встановлено, що директор діє без довіреності від імені піприємства, представляє його інтереси в органах державної влади, судових органах, та органах місцевого самоврядування, інших органах, у відносинах з іншими юридичними та фізичними особами, підписує від його імені документи, видає довіреності та делегує право підпису документів іншим посадовим особам підприємства, укладає договори, відкриває в органах державної казначейської служби України та установах банків поточні та інші рахунки.

Відповідно до п.7.5 Статуту Керівник у межах своєї компетенції видає накази та інші акти, дає вказівки, обов`язкові до виконання для всіх підрозділів та працівників підприємства.

Згідно п. 7.5.17 Статуту керівник Підприємства вживає заходи до своєчасної та в повному обсязі виплати заробітної плати.

Однак, головний лікар КНП «БЛІЛ м.Бахмут» ОСОБА_2 порушила вимоги чинного законодавства про працю України, відповідальність за яке передбачено ч.1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

У ході позапланового заходу у формі інспекційного відвідування встановлено наступне:

Відповідно до підпункту 2 пункту 5 розділу II Прикінцеві та перехідні положення Закону України від 17 березня 2020 р. № 533-ІХ Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19) (далі - Закон №533), Постанови КМУ від 23 березня 2020 р. № 246 (далі- Постанова №246) «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» установлено, що на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - коронавірусна хвороба (COVID-19), до завершення здійснення зазначених заходів встановлюється додаткова доплата у розмірі до 300 відсотків заробітної плати посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням передбачених законодавством обов`язкових доплат та надбавок:

{Абзац перший пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 331 від 24.04.2020 - застосовується з 1 квітня 2020 року та діє у період карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та протягом 30 календарних днів після його відміни, № 392 від 20.05.2020}

у закладах охорони здоров`я, що надають медичну допомогу хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19) та уклали договір про медичне обслуговування населення за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення за відповідним переліком та обсягом медичних послуг з Національною службою здоров`я, медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з надання медичних послуг хворим на коронавірусну хворобу COVID-19);

медичним та іншим працівникам центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, які задіяні до реагування на випадки коронавірусної хвороби (COVID-19), та уклали договір про медичне обслуговування населення за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення за відповідним переліком та обсягом медичних послуг з Національною службою здоров`я;

{Абзац третій пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 331 від 24.04.2020 - застосовується з 1 квітня 2020 року та діє у період карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та протягом 30 календарних днів після його відміни, № 392 від 20.05.2020}

у державних закладах охорони здоров`я, що визначені у рішеннях відповідних центральних органів виконавчої влади для надання стаціонарної медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19), медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19).

У Комунальному некомерційному підприємстві «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м.Бахмут» 22.05.2020 року було видано наказ №144-НО «Про здійснення доплат медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з надання медичних послуг хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19) в КНП «БЛІЛ м. Бахмут» яким відповідно до п.1 встановлено додаткову доплату у розмірі до 300 відсотків заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням передбачених законодавством обов`язкових доплат та надбавок, відповідно до укладеного договору з Національною службою здоров`я України (Договір №2975-Е520-Р000 про медичне обслуговування населення за программою медичних гарантій «(31) Стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2») (далі - Договір), медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з надання медичних послуг хворим на короновірусну хворобу (COVID-19).

П.2 цього наказу в закладі було затверджено перелік посад працівників яким встановлюється доплата.

Згідно п.3 вищезазначеного наказу на завідувачів структурних підрозділів установи покладено обов`язок щодо забезпечення своєчасного надання рапортів з переліком медичних та інших працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з надання медичних послуг хворим на короновірусну хворобу (COVID-19).

П.5 цього наказу на головного бухгалтера установи покладено обов`язок здійснювати доплати медичним та іншим працівникам, відповідно Переліку посад та достовірного, узагальненного рапорту за рахунок коштів, отриманних відповідно до Договору.

Наказами по КНП «БЛІЛ м. Бахмут» №115-НА та №116-НА від 01.06.2020 року «Про нарахування додаткових виплат працівникам лікарні» встановлено здійснювати додаткову доплату у розмірі 300 відсотків заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням передбачених законодавством обов`язкових доплат та надбавок, за фактично відпрацьований час в квітні 2020 року та травні 2020 року відповідно, працівникам зазначеним в цих наказах.

19.06.2020 року Наказом № 128-НА «Про внесення змін до наказу від 01.06.2020 №115- НА» згідно до п.1 внесені зміни до абз.1 п.1 наказу від 01.06.2020 №115-НА, та викладено його в наступній редакції: «Здійснити додаткову доплату у розмірі до 300% заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням обов`язкових доплат, надбавок) за квітень, 2020 року наступним працівникам:».

Згідно з п.2 цього наказу встановлено наступне: з метою недопущення погіршення умов оплати праці не перераховувати виплачену додаткову доплату в бік зменшення.

19.06.2020 року Наказом № 129-НА «Про внесення змін до наказу від 01.06.2020 №116- НА» згідно до п.1 внесені зміни до абз.1 п.1 наказу від 01.06.2020 №116-НА, та викладено його в наступній редакції: «Здійснити додаткову доплату у розмірі до 300% заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням обов`язкових доплат, надбавок) за травень 2020 року наступним працівникам:».

Згідно з п.2 цього наказу встановлено наступне: з метою недопущення погіршення умов оплати праці не перераховувати виплачену додаткову доплату в бік зменшення.

Відповідно до статті 97 КЗпП України - Оплата праці на підприємствах, в установах і організаціях:

Оплата праці працівників здійснюється за погодинною, відрядною або іншими системами оплати праці. Оплата може провадитися за результатами індивідуальних і колективних робіт.

Форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами. Якщо колективний договір на підприємстві, в установі, організації не укладено, власник або уповноважений ним орган зобов`язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а у разі його відсутності - з іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом.

Конкретні розміри тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок робітникам, посадових окладів службовцям, а також надбавок, доплат, премій і винагород встановлюються власником або уповноваженим ним органом з урахуванням вимог, передбачених частиною другою цієї статті.

Власник або уповноважений ним орган чи фізична особа не має права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством, угодами, колективними договорами.

Оплата праці працівників здійснюється в першочерговому порядку. Всі інші платежі здійснюються власником або уповноваженим ним органом після виконання зобов`язань щодо оплати праці.

Враховуючи вищенаведене встановлення в КНП «БЛІЛ м. Бахмут» здійснення додаткової доплати у розмірі 300 відсотків заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням передбачених законодавством обов`язкових доплат та надбавок медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 лише за фактично відпрацьований час не відповідало вимогам чинного законодавства (Закону №533 та Постанови №246), але наказам від 19.06.2020 р. №128-НА та №129-НА було приведено у відповідність до вимог чинного законодавства.

Під час проведення позапланового заходу у формі інспекційного відвідування встановлено порушення вимог ч.1 та 2 ст.115 КЗпП України, ст.24 Закону України «Про оплату праці» щодо виплати заробітної плати не менше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, у строки, встановлені колективним договором, але не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата, п. 4.1.8 Колективного договору відповідно до статтей 23, 24 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата виплачується в грошових знаках України двічі на місяць з інтервалом не більше 16 календарних днів, а саме: за першу половину місяця - аванс 15 числа кожного місяця, за другу половину місяця - остаточний розрахунок 30 числа кожного місяця. У разі, якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним днем - виплачується напередодні цього дня та п. 4.5 Положення про преміювання, премія за звітний період, як правило виплачується не пізніше місячного строку після закінчення звітного періоду.

Відповідно до статті 94 Кодексу Законів про Працю України заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Згідно ч. 2 статті 2 Закону України «Про оплату праці» 108/95-ВР, поточної редакції від 13.02.2020 року, до структури заробітної плати належить додаткова заробітна плата. Це - винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені ! чинним законодавством; премії, пов`язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

Згідно п. 1 Наказу МОЗ № 768 від 02.04.2020 «Про затвердження Переліку посад медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів з запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2та лікуванням пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короновірусом SARS-CoV-2, яким здійснюється доплата в розмірі трьох окладів (тарифних ставок) за березень 2020 року» (далі - Наказ №768) затверджено на період виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, визначених у рішенні Кабінету Міністрів України про встановлення карантину, до завершення виконання цих заходів Перелік посад медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів з запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 та лікуванням пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короновірусом SARS-CoV-2, яким здійснюється доплата в розмірі трьох окладів (тарифних ставок) за березень 2020 року.

Постановою КМУ від 23 березня 2020 р. № 246 (далі - Постанова №246) визначено «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Постановою №246 встановлено, що на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - коронавірусна хвороба (COVID-19), визначений Кабінетом Міністрів України в акті про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), до завершення здійснення зазначених заходів встановлюється додаткова доплата у розмірі до 300 відсотків заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з рахуванням передбачених законодавством обов`язкових доплат та надбавок:

у закладах охорони здоров`я, що надають медичну допомогу хворим на норонавірусну хворобу (COVID-19) та уклали договір про медичне обслуговування населення за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення за відповідним переліком та обсягом медичних послуг з Національною службою здоров`я, медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з надання медичних послуг хворим на хоронавірусну хворобу (COVID-19);

медичним та іншим працівникам центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, які задіяні до реагування на випадки коронавірусної хвороби (COVID-19), та уклали договір про медичне обслуговування населення за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення за відповідним переліком та обсягом медичних послуг з Національною службою здоров`я.

Згідно п. 2 Постанови №246 доплати, визначені абзацами другим і третім пункту 1 цієї постанови, здійснюються за рахунок коштів, отриманих закладами охорони здоров`я відповідно до договорів про медичне обслуговування населення за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення за відповідним переліком та обсягом медичних послуг, укладених з Національною службою здоров`я, та з місцевих бюджетів.

У Комунальному некомерційному підприємстві «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м.Бахмут» 22.05.2020 року було видано наказ №144-НО «Про здійснення доплат медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з надання медичних послуг хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19) в КНП «БЛІЛ м. Бахмут» яким відповідно до п.1 встановлено додаткову доплату у розмірі до 300 відсотків заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням передбачених законодавством обов`язкових доплат та надбавок, відповідно до укладеного договору з Національною службою здоров`я України Договір №2975-Е520-Р000 про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій «(31) Стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2») (далі - Договір), медичним та іншим працівникам, Ш безпосередньо зайняті на роботах з надання медичних послуг хворим на короновірусну хворобу (COVID-19).

П.2 цього наказу в закладі було затверджено перелік посад працівників яким встановлюється доплата.

Згідно до п.3 вищезазначеного наказу на завідувачів структурних підрозділів установи покладено обов`язок щодо забезпечення своєчасного надання рапортів з переліком медичних та інших працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з надання медичних послуг хворим на короновірусну хворобу (COVID-19).

П.5 цього наказу на головного бухгалтера установи покладено обов`язок здійснювати доплати медичним та іншим працівникам, відповідно Переліку посад та достовірного, загальненного рапорту за рахунок коштів, отриманних відповідно до Договору.

Наказом по КНП «БЛІЛ м. Бахмут» №115-НА від 01.06.2020 року «Про нарахування додаткових виплат працівникам лікарні» встановлено здійснювати додаткову доплату у розмірі 300 відсотків заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням передбачених законодавством обов`язкових доплат та надбавок, за фактично відпрацьований час в квітні 2020 року працівникам зазначеним в цьому наказі.

КНП «БЛІЛ м. Бахмут» 22.05.2020 року укладено Договір №2975-Е520-Р000 про медичне обслуговування населення за программою медичних гарантій «(31) Стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2» з Національною Службою Здоров`я України (НСЗУ) (далі - Договір).

Згідно п. 241 договору надавач державної та комунальної форми власності зобов`язаний надавати щокварталу до 20 числа наступного місяця замовнику в електронній формі звіт про доходи та витрати надавача за формою, наданою замовником, а саме:

1) доходи - оплата за договорами про медичне обслуговування населення, укладеними з НСЗУ, інші надходження з державного та місцевих бюджетів, дохід від надання медичних послух за кошти фізитчних і юридичних осіб, дохід від надання майна в оренду, благодійна допомога, вартість лікарських засобів, імунобіологічних препаратів, медичних виробів, лікувального харчування, отриманих за рахунок централізованих закупівель МОЗ, інші надходження;

2) поточні видатки - оплата праці і нарахуванняч на заробітну плату, придбання товарів, робіт і послуг із зазначенням їх видів, оплата комунальних послуг та енергоносіїв, інші видатки.

Підприємством надано Звіт про обсяг наданих медичних послуг 27 травня 2020 року, на підставі якого відповідно до виписки Приватбанку за період з 01.06.2020 по 01.06.2020 рр., НСЗУ перераховано оплату за медичні послуги згідно договору, у розмірі 5355947,84 грн.

Згідно Наказу № 144-НО від 22.05.2020р. «Про здійснення доплат медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з надання медичних послуг хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19) в КНП «БЛІЛ м. Бахмут», Наказу № 150-Н0 від 01.06.2020р. «Про здійснення додаткових доплат медичним та іншим працівникам КНП «БЛІЛ м. Бахмут», які надають медичну допомогу хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19», Наказу № 115-НА від 01.06.2020 року «Про нарахування додаткових виплат працівникам лікарні», табелів обліку робочого часу з коригуючими рапортами, відомостей нарахування заробітної плати працівникам, платіжних документів, щодо виплати заробітної плати працівникам із персональним переліком, наступним працівникам здійснено доплату до заробітної плати.

Відповідно до відомостей нарахування заробітної плати працівникам, платіжних документів щодо виплати заробітної плати працівникам, виплата доплати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом 8АЯ8-СоУ-2 SARS-CoV-2 згідно Постанови №246 здійснена з порушенням встановлених законодавством та колективним договором строків, а саме 05 червня 2020 року.

Отже, враховуючи вищевикладене, додаткова доплата передбачена Постановою №246 належить до додаткової заробітної плати.

Таким чином, Комунальним некомерційним підприємством «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м.Бахмут» порушено вимоги першої та другої статті 115 КЗпП України та частини першої статті 24 Закону України «Про оплату праці» щодо виплати заробітної плати не менше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, у строки, встановлені колективним договором, але не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата, п. 4.1.8 Колективного договору відповідно до статтей 23, 24 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата виплачується в грошових знаках України двічі на місяць з інтервалом не більше 16 календарних днів, а саме: за першу половину місяця - аванс 15 числа кожного місяця, за другу половину місяця - остаточний розрахунок 30 числа кожного місяця. У разі, якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним днем - виплачується напередодні цього дня та п. 4.5 Положення про преміювання, премія за звітний період, як правило виплачується не пізніше місячного строку після закінчення звітного періоду премія виплачується не пізніше терміну виплати заробітної плати за місяць, наступного за звітним періодом, за який нарахована премія.

ОСОБА_3 до судового засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином.

Захисник Ніколаєнко В.І. в судовому засіданні просив закрити справу про адміністративне правопорушення у зв`язку з відсутністю в діях ОСОБА_2 складу адміністративного правопорушення, посилаючись на те, що оскільки вона не вчиняла умисних чи необережних дій, спрямованих на порушення термінів виплати додаткової доплати грошових коштів медичним та іншим працівникам Комунального некомерційного підприємства «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м. Бахмут» за квітень 2020 року за медичні послуги населенню, яке захворіло на коронавірус, з наступних підстав. Під час перевірки інспектор праці не оцінив належним чином наступні вимоги законодавства України та відповідні бухгалтерські і банківські документи щодо порядку перерахування грошових коштів на оплату праці Комунальному некомерційному підприємству «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м. Бахмут» та їх перерахування керівником лікарні до банку на карткові рахунки медичним та іншим працівникам: Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» від 19 жовтня 2017 року № 2168-УІІІ. Постанови Кабінету Міністрів України від 27.11.2019 № 1124 «Про затвердження Порядку реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій у 2020 році». Лист Національної служби здоров`я України від 19.05.2020 р про необхідність укладання надавачами медичних послуг з Національною службою здоров`я України договорів щодо надання медичної допомоги пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Договору №2975-Е520-Р000 про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій від 22.05.2020 року, укладеного між Національною службою здоров`я України та Комунальним некомерційним підприємством «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м. Бахмут» в особі головного лікаря ОСОБА_2 (п.п.25-33). Електронні та складені на їх підставі письмові звіти за квітень та травень місяці 2020 року Комунального некомерційного підприємства «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м. Бахмут» до Національної служби здоров`я України про медичні послуги надані населенню, яке захворіло на коронавірус. Банківські документи (виписки) за період з 01.06.2020 р про перерахування Національною службою здоров`я України грошових коштів Комунальному некомерційного підприємству «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м. Бахмут» в розмірі 5355947 грн. 84 коп. У відповідності до Колективного договору медичним та іншим працівникам Комунального некомерційного підприємства «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м. Бахмут» щомісячно 15 числа виплачується аванс, а 30 числа заробітна плата. Про це зазначено інспектором праці і у протоколі про адміністративне правопорушення. В квітні та травні 2020 року Комунальним некомерційним підприємством «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м. Бахмут» до Національної служби здоров`я України, згідно до відповідної комп`ютерної програми, надавалися відповідні електронні звіти про надання медичної допомоги хворим на коронавірус за квітень та травень 2020 року. 29.04.2020 р до Комунального некомерційного підприємства «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м. Бахмут» звернулася перша особа з підозрою на захворювання гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 », яку було виписано вже 1.05.2020 року. Відповідно до договору №2975-Е520-Р000 про медичне обслуговування населення за пр( грамою медичних гарантій від 22.05.2020 року, укладеного між Національною службо: здоров`я України та Комунальним некомерційним підприємством «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м. Бахмут», Національна служба здоров`я України 01.06.2020 р и рерахувала грошові кошти Комунальному некомерційного підприємству «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м. Бахмут» в розмірі 5355947 грн. 84 коп., з яких і буї вже 5.06.2020 року виплачені доплати медичним працівникам та робітникам зазначеного з кладу охорони здоров`я, які були безпосередньо зайняті в квітні 2020 р на роботах з надаш медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу COVID-19. Раніше провести оплату медичним та іншим працівникам КНП «Багатопрофільна лікарі інтенсивного лікування м. Бахмут», які безпосередньо в квітні місяці 2020 р надавали медичну допомогу хворим на коронавірусну хворобу COVID-19, не мало змоги з наступних причин.

До складання договору №2975-Е520-Р000 про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій від 22.05.2020 року, укладеного між Національною службою здоров`я України та Комунальним некомерційним підприємством «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м. Бахмут», у державному бюджеті України взагалі не було передбачено виділення грошових коштів на відповідні доплати медичним працівникам та робітникам закладів охорони здоров`я України, які були безпосередньо зайняті на роботах з надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу COVID-19. Витрат бюджетних коштів держави на нецільове використання ніяким законодавством України взагалі не передбачено. Головний лікар Комунального некомерційного підприємства «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м. Бахмут» ОСОБА_4 у своєму поясненні від 24.06.2020 року на ім`я начальника Головного управління Держпраці у Донецькій області за результатами проведеної позапланової перевірки у вигляді інспекційного відвідування Головним управлінням Держпраці у Донецькій області зазначила наступне: У березні 2020 р випадки задіяння працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та випадки здійснення заходів з запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 та лікування пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS- CoV-2 були відсутні. Стосовно виплати додаткової доплати за фактично відпрацьований час можу пояснити, що в наказах №115-НА від 01.06.2020 та 116-НА від 01.06.2020 було передбачено оплату за фактично відпрацьований час, але при більш детальному вивченні діючого законодавства наказами №128-НА від 19.06.2020 та №129-НА від 19.06.2020 було виправлено допущену помилку та доплати приведені у відповідність до чинного законодавства, що не призвело до зменшення або збільшення додаткових виплат. Порушення термінів виплати додаткової доплати за квітень 2020 року можу пояснити тим, що це сталося не з моєї вини, а з причини отримання фінансування від НСЗУ (Національної служби здоров`я України) лише 01.06.2020 року (виписка банка №0106-20VU- 1454-3218 від 01.06.2020). Сторона захисту вважає, що обставини, зазначені у протоколі про адміністративне правопорушення щодо порушення ОСОБА_5 з 11.06.2020 р до 24.06.2020 р вимог законодавства про працю, не відповідають фактичним обставинам справи і не підтверджуються сукупністю належних, допустимих та достатніх доказів, які знаходяться у справі про адміністративне правопорушення. В порушення вимог статті 256 КУпАП інспектором праці Будніковим B.C. у протоколі про адміністративне правопорушення зазначено, що ОСОБА_2 вчинила адміністративне правопорушення, передбачене ч.І ст. 41 КУпАП в період з 11.06.2020 р до 24.06.2020 р. і не вжила заходів до своєчасного та в повному обсязі виплати заробітної плати, незважаючи на те, що КНП «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м. Бахмут», згідно до зведених відомостей на перерахування заробітної плати та інших виплат, ще 05.06.2020 року, перерахувало зазначені грошові кошти медичним та іншим працівникам за квітень 2020 року, які були зайняті у лікуванні пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVID- 19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на їх карткові рахунки, відкриті у банку. Інспектор праці Будніков B.C. не надав до суду достатніх, належних та допустимих доказів на підтвердження порушення ОСОБА_6 вимог ч.1 ст. 41 КУпАП. Не прийняття до уваги інспектором праці ОСОБА_7 вищевикладених обставин, які підлягають доказуванню у справі про адміністративне правопорушення, а саме: Укладення договору №2975-Е520-Р000 від 22.05.2020 р між Національною службою здоров`я України та КНП «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м. Бахмут про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій про перерахування коштів на оплату праці та інші потреби лікарні. Виписки від 1.06.2020 р про перерахування Національною службою здоров`я України до КНП «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м. Бахмут» грошових коштів за медичні послуги, надані медичними та іншими працівниками населенню при лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, згідно вищезазначеного договору. Бухгалтерських та банківських документів від 5.06.2020 р про перерахування керівником та головним бухгалтером КНП «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м. Бахмут» заробітної плати та інших виплат медичним та іншим працівникам, які надавали медичні послуги населенню при лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Вказане надає стороні захисту підстави для висновку про відсутність доказів вини ОСОБА_8 щодо порушення нею в період з 11.06.2020 р до 24.06.2020 р за квітень 2020 року термінів додаткової доплати працівникам, які були безпосередньо зайняті у лікуванні пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та про відсутність в її діях складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 41 КУпАП.

При розгляді справи про адміністративне правопорушення суддя відповідно до вимог ст.ст.245,280КУАП повинен повно, всебічно та об`єктивно з`ясувати всі обставини справи, встановити чи було вчинено адміністративне правопорушення та чи винна особа у його вчиненні, дослідити наявні у справі докази, дати їм належну оцінку, з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи і, в залежності від встановленого, прийняти мотивоване законне рішення. При цьому обов`язок збирання доказів покладається на осіб, уповноважених на складання протоколів про адміністративні правопорушення, визначених ст.255 КУАП (ст.251 КУАП).

Так, за диспозицією ч.1 ст.41КУАП передбачено адміністративну відповідальність за порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплата їх не в повному обсязі, терміну надання посадовими особами підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та фізичними особами - підприємцями працівникам, у тому числі колишнім, на їхню вимогу документів стосовно їх трудової діяльності на даному підприємстві, в установі, організації чи у фізичної особи - підприємця, необхідних для призначення пенсії (про стаж, заробітну плату тощо), визначеного Законом України"Про звернення громадян", або надання зазначених документів, що містять недостовірні дані, порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення, а також інші порушення вимог законодавства про працю.

Постановою Кабінету Міністрів України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення державних фінансових гарантій медичного обслуговування пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та належної оплати праці медичних та інших працівників, які надають медичну допомогу таким пацієнтам» від 24 квітня 2020 року за № 331(п.1), установлено, що кошти, передбачені для закупівлі медичних послуг, пов`язаних з наданням медичної допомоги пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, насамперед спрямовуються на здійснення додаткових доплат медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров`я у розмірі до 300 відсотків заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням обов`язкових доплат, надбавок) відповідно до законодавства.

Такожпостановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання оплати медичних та інших працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2» від 23 березня 2020 року за № 246, установлено, що на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, визначений Кабінетом Міністрів України в акті про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), до завершення здійснення зазначених заходів встановлюється додаткова доплата у розмірі до 300 відсотків заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням передбачених законодавством обов`язкових доплат та надбавок (п.1). Доплати, визначені абзацами другим і третім пункту 1 цієїпостанови, здійснюються за рахунок коштів, отриманих закладами охорони здоров`я відповідно до договорів про медичне обслуговування населення за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення за відповідним переліком та обсягом медичних послуг, укладених з Національною службою здоров`я, та з місцевих бюджетів. Доплати, визначені абзацом четвертим пункту 1 цієїпостанови, здійснюються за рахунок та в межах видатків державного бюджету, передбачених за відповідними бюджетними програмами головних розпорядників бюджетних коштів (п.п.2, 3).

В протоколі про адміністративне правопорушення зазначено, що правопорушення вчинено з 11.06.2020 р. по 24.06.2020 р.

Як вбачається з відомостей наданих КНП «БЛІЛ м. Бахмут», у квітні 2020 року на лікуванні у їх закладі знаходився один пацієнт з гострим респіраторним захворюванням COVID-19, спричиненого коронавірусом SARS-CoV-2 (госпіталізація 29.04.2020 р.).

Установлено, що Національною службою здоров`я України 22 травня 2020 року з КНП «БЛІЛ м.Бахмут» укладено договір № 2975-Е520-Р000 про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій.

22.05.2020 року Головним лікарем Комунального некомерційного підприємства «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м. Бахмут» ОСОБА_2 видано наказ №144-НО про здійснення доплат медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з надання медичних послуг хворим на коронавірусну хворобу COVID-19 в КНП «БЛІЛ м.Бахмут». яким відповідно до п.1 встановлено додаткову доплату у розмірі до 300 відсотків заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням передбачених законодавством обов`язкових доплат та надбавок, відповідно до укладеного договору з Національною службою здоров`я України (Договір №2975-Е520-Р000 про медичне обслуговування населення за программою медичних гарантій «(31) Стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2») (далі - Договір), медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з надання медичних послуг хворим на короновірусну хворобу (COVID-19).

Пунктом 2 цього наказу в закладі було затверджено перелік посад працівників яким встановлюється доплата.

Згідно п.3 вищезазначеного наказу на завідувачів структурних підрозділів установи покладено обов`язок щодо забезпечення своєчасного надання рапортів з переліком медичних та інших працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з надання медичних послуг хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19).

П.5 цього наказу на головного бухгалтера установи покладено обов`язок здійснювати доплати медичним та іншим працівникам, відповідно Переліку посад та достовірного, узагальненого рапорту за рахунок коштів, отриманих відповідно до Договору.

Наказами по КНП «БЛІЛ м. Бахмут» №115-НА та №116-НА від 01.06.2020 року «Про нарахування додаткових виплат працівникам лікарні» встановлено здійснювати додаткову доплату у розмірі 300 відсотків заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням передбачених законодавством обов`язкових доплат та надбавок, за фактично відпрацьований час в квітні 2020 року та травні 2020 року відповідно, працівникам зазначеним в цих наказах.

19.06.2020 року Наказом № 128-НА «Про внесення змін до наказу від 01.06.2020 №115- НА» згідно до п.1 внесені зміни до абз.1 п.1 наказу від 01.06.2020 №115-НА, та викладено його в наступній редакції: «Здійснити додаткову доплату у розмірі до 300% заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням обов`язкових доплат, надбавок) за квітень, 2020 року наступним працівникам:».

Згідно з п.2 цього наказу встановлено наступне: з метою недопущення погіршення умов оплати праці не перераховувати виплачену додаткову доплату в бік зменшення.

19.06.2020 року Наказом № 129-НА «Про внесення змін до наказу від 01.06.2020 №116- НА» згідно до п.1 внесені зміни до абз.1 п.1 наказу від 01.06.2020 №116-НА, та викладено його в наступній редакції: «Здійснити додаткову доплату у розмірі до 300% заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням обов`язкових доплат, надбавок) за травень 2020 року наступним працівникам:».

Згідно з п.2 цього наказу встановлено наступне: з метою недопущення погіршення умов оплати праці не перераховувати виплачену додаткову доплату в бік зменшення.

Наведеною вище постановою Кабінету Міністрів України установлено, що виплата додаткових доплат медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров`я залежить від відповідного фінансування з державного бюджету, Комунальне некомерційне підприємство «БЛІЛ м. Бахмут» кошти на здійснення таких виплат отримано 01.06.2020 року. Платіжним дорученням №569 від 05.06.2020 р. було перераховано грошові виплати за COVID-19 .

Свідок ОСОБА_9 в судовому засіданні надала показання про те, вона працює головним бухгалтером КНП «БЛІЛ м. Бахмут», перший хворий на коронавірусну хворобу поступив до їх медичного закладу 29.04.2020 року і цю особу було виписано 01.05.2020 року, тобто працівники БЛІЛ мали право на додаткову виплату у розмір 300% у травні 2020 року, але фактично коштів виділено не було. 22.05.2020 року після пропозиції було укладено договір між Національною службою здоров`я України та КНП «БЛІЛ м.Бахмут». На підставі чого 01.06.2020 року були перераховані кошти і відповідно 05.06.2020 року працівникам були виплачені кошти.

Враховуючи викладене, вважаю, що в діях ОСОБА_2 відсутня суб`єктивна сторона адміністративного правопорушення, яка характеризується наявністю вини у формі умислу, оскільки порушення вимог ч.1 ст.41 КУАП відбулося не з її вини.

З урахуванням встановлених обставин, суддя вважає, що в діях ОСОБА_2 відсутній умисел, тому в її діях відсутній склад адміністративного правопорушення передбаченого ч.1ст.41 КУАП, що є підставою для закриття провадження по справі на підставі з п.1ст.247 КУАП, де визначено, що провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочате, а розпочате підлягає закриттю, за відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Керуючись ст. ст. 124, 221,283,284 КУпАП, суддя

П О С Т А Н О В И Л А:

Провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за ч. 1 ст. 41 КУпАП, закрити у зв`язку з відсутністю в її діях складу адміністративного правопорушення.

На постанову до Донецького апеляційного суду через Артемівський міськрайонний суд Донецької області може бути подано апеляцію протягом 10 днів з дня її винесення.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Повний текст постанови виготовлено 28 серпня 2020 року.

Суддя Н. М.Фролова

Джерело: ЄДРСР 91224983
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку