open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 632/1270/20

провадження № 2-о/632/29/20

У Х В А Л А

Іменем України

27 серпня 2020 р. м. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі головуючого судді Библіва С.В., при секретарі Кузьменко М.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Первомайському Харківської області справу за заявою Ради опіки та піклування над недієздатними та обмежено-недієздатними при виконавчому комітеті Первомайської міської ради Харківської області, заінтересована особа: ОСОБА_1 про призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник, Рада опіки та піклування над недієздатними та обмежено-недієздатними при виконавчому комітеті Первомайської міської ради Харківської в особі міського голови Миколи Бакшеєва, заінтересована особа ОСОБА_1 , звернувся до суду з заявою про призначення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Заявник, вказує на те, що 02 квітня 2013 року Первомайським міськрайонним судом Харківської області ОСОБА_3 було визнано недієздатною та призначено їй опікуна ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Ухвалою Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 25 лютого 2014 року було задоволено заяву ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та призначено його опікуном над недієздатною племінницею ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . ІНФОРМАЦІЯ_5 опікун ОСОБА_5 помер, а ОСОБА_3 на даний час перебуває на обліку у лікаря психіатра з діагнозом шизофренія, параноїчної форми з безперервним типом перебігу. У зв`язку із тим що опікун ОСОБА_3 помер, остання залишилася без опіки. Наразі постало питання щодо призначення іншого опікуна, а саме ОСОБА_1 ,яка звернулася з заявою до органу опіки та піклування над недієздатними та обмежено-недієздатними при виконавчому комітеті Первомайської міської ради Харківської області щодо призначення її опікуном над двоюрідною сестрою її чоловіка, ОСОБА_3 . Заявник вважає, що для оформлення опікунських прав з боку ОСОБА_1 достатньо необхідних умов, зібрані всі документи, що позитивно її характеризують як особистість, вона опікується ОСОБА_3 , має постійне місце проживання.

Представник заявника до судового засідання не прибув, проте надав заяву про розгляд справи без його участі, на задоволенні вимог наполягає. Заінтересована особа, ОСОБА_1 , до суду також не прибула,але надала заяву про розгляд справи без неї, на задоволенні заяви наполягає. Враховуючи, що обидві сторони до суду не прибули, суд відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України вважає за доцільне ухвалити рішення на підставі наявних у справі доказів без участі сторін та без фіксації процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, вивчивши заяву, дослідивши та проаналізувавши письмові докази, встановив наступні факти та відповідні правовідносини: рішенням Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 02 квітня 2013 року у справі № 2030/4051/12 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , визнано недієздатною та опікуном над нею призначено ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 (а.с.16). Ухвалою Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 25 лютого 2014 року було задоволено заяву ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та призначено його опікуном над недієздатною племінницею ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.17). ІНФОРМАЦІЯ_5 опікун ОСОБА_5 помер, що вбачається з наданої копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.18). У зв`язку із тим що опікун ОСОБА_3 помер, остання залишилася без опіки. Наразі постало питання щодо призначення іншого опікуна, а саме ОСОБА_1 ,яка звернулася з заявою до органу опіки та піклування над недієздатними та обмежено-недієздатними при виконавчому комітеті Первомайської міської ради Харківської області щодо призначення її опікуном над двоюрідною сестрою її чоловіка, ОСОБА_3 . Рада опіки та піклування, розглянувши дану заяву, внесла подання про таке призначення разом із яким та цією заявою звернулися до суду.

Відповідно до ст. 300 ЦПК України суд у разі визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна. Оскільки попередній опікун недієздатної особи помер, то виникла необхідність у призначенні їй іншого опікуна. 16 липня 2020 року винесла подання щодо про призначення опікуном над ОСОБА_3 - ОСОБА_1 (а.с.16).

Відповідно дост.ст.60,63ЦК Українисуд встановлюєопіку надфізичною особоюу разівизнання їїнедієздатною іпризначає опікуназа поданняморгану опікита піклування. Опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Беручи до уваги викладене, суд вважає, що за даною заявою має бути постановлена саме ухвала відповідно до ст. 300 ЦПК України. Щодо особи ОСОБА_1 суд не встановив будь-яких обмежень бути опікуном, передбачених ст. 63 ЦК України. Вона є дієздатною, відповідну заяву подала, зараз у відсутності попереднього опікуна опікується підопічною і може виконувати обов`язки опікуна, оскільки має постійне придатне для життя житло, на обліку у лікарів психіатра та нарколога не перебуває.

Тому, з огляду на викладене вище, враховуючи заяву та бажання ОСОБА_1 , суд не бачить перешкод у можливості та доцільності призначити її опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Вимоги заявника законі та ґрунтуються на наданих суду доказах.

Керуючись ст. ст.247, 300 ЦПК України, ст.63 ЦК України, суд -

У Х В А Л И В :

Заявлені вимоги задовольнити повністю.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Заявник: Рада опіки та піклування над недієздатними та обмежено недієздатними при виконавчому комітеті Первомайської міської ради Харківської області 64102, Харківська область, місто Первомайський, проспект 40 років Перемоги,1, Код ЄДРПОУ: 04396986.

Заінтересована особа: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_2 .

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Харківського апеляційного суду або через Первомайський міськрайонний суд Харківської області шляхом подачі в 15-денний строк з дня проголошення ухвали апеляційної скарги.

Суддя: С. В. Библів

Джерело: ЄДРСР 91187468
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку