open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №295/7735/20

Категорія 156

3/295/3237/20

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.08.2020 року м. Житомир

Суддя Богунського районного суду м. Житомира Гулак Н.А., розглянувши матеріали, які надійшли з Відділу АП Управління патрульної поліції в Житомирській області ДПП про притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 130 ч. 3 Кодексу України про адміністративні правопорушення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,-

ВСТАНОВИВ:

24.06.2020 року о 07 годині 10 хвилин в м. Житомир, по вул. Київська, 27, водій ОСОБА_1 керував транспортним засобом ВАЗ21011, д.н.з. НОМЕР_1 , в стані алкогольного сп`яніння. Огляд на стан сп`яніння зі згоди водія у встановленому законом порядку проводився із застосуванням приладу «Драгер» у присутності двох свідків (результат тесту 0,79 проміле).

24.06.2020 року о 08 годині 20 хвилин в м. Житомир, по вул. Покровська, 27, водій ОСОБА_1 керував транспортним засобом ВАЗ21011, д.н.з. НОМЕР_1 , з ознаками алкогольного сп`яніння, а саме: різкий запах алкоголю з порожнини рота, порушення мови, почервоніння обличчя. Від проходження огляду на стан алкогольного сп`яніння у встановленому законом порядку водій відмовився у присутності двох свідків.

Враховуючи, що зазначені адміністративні правопорушення вчинені однією особою, суд вважає за можливе об`єднати справи в одне провадження.

У судове засідання ОСОБА_1 на неодноразові виклики не з`являвся, про час та місце розглядом справи повідомлявся шляхом направлення судової повістки на адресу, зазначену в протоколі про адміністративне правопорушення. Попри те, що особа не отримала або ухилилася від отримання судової повістки, її право на справедливий суд, гарантоване ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, порушене не було. Особі повинно бути відомо про час і місце розгляду справи, оскільки є можливість стежити за ходом справи за допомогою офіційних джерел, таких як веб-сторінка суду. Окрім того, суд враховує, що при складанні протоколу ОСОБА_1 було повідомлено про те, що розгляд справи буде відбуватися у Богунському районному суді м. Житомира, про що свідчить його підпис у протоколі про адміністративне правопорушення.

Суд звертає увагу, що особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, повинна добросовісно використовувати свої процесуальні права та обов`язки.

Європейський Суд з прав людини у рішенні "Пономарьов проти України" від 03.04.2008 наголосив, що "сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження". Крім того, враховуючи принцип судочинства, зазначений в практиці ЄСПЛ, яким визнано пріоритет публічного інтересу над приватним, суд вважає за необхідне провести розгляд справи за відсутності особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, оскільки безпідставне умисне затягування справи нівелює завданняКодексу України про адміністративні правопорушення, яким є охорона конституційного ладу України, встановленого правопорядку, зміцнення законності, запобігання правопорушенням, виховання громадян у дусі точного і неухильного додержанняКонституціїзаконів України, поваги до прав, честі і гідності інших громадян, до правил співжиття, сумлінного виконання своїх обов`язків, відповідальності перед суспільством (стаття 1 КУпАП).

Приймаючи до уваги вимоги ст. 268 ч. 2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, у відповідності до яких присутність особи, яка притягається до адміністративної відповідальності за ст. 130 ч. 3 Кодексу України про адміністративні правопорушенняне є обов`язковою, а тому суд вважає за можливе розглянути справу у відсутність ОСОБА_1 .

Вина ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 130 ч. 3 КУпАП, яке мало місце 24.06.2020 року о 07 год. 10 хв., підтверджується матеріалами справи: протоколом про адміністративне правопорушення серії ДПР18 №531441 від 24.06.2020 року; письмовими поясненнями ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , які вказали, що були присутні при проходженні водієм ОСОБА_1 тесту для визначення стану алкогольного сп`яніння з використанням спеціального технічного засобу «Драгер», показник приладу становив 0,79 проміле; рапортом поліцейського роти №4 БУПП в Житомирській області ДПП Пилипчука В.П. від 24.06.2020 року; роздруківкою тестування на алкоголь приладом «Драгер» (показник приладу становив 0,79 проміле); актом огляду на стан алкогольного сп`яніння з використанням спеціальних технічних засобів;

Вина ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 130 ч. 3 КУпАП, яке мало місце 24.06.2020 року о 08 год. 20 хв., підтверджується матеріалами справи: протоколом про адміністративне правопорушення серії ДПР18 №290684 від 24.06.2020 року; письмовими поясненнями ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , які вказали, що в їх присутності гр. ОСОБА_1 відмовився пройти у встановленому законом порядку огляд на стан алкогольного сп`яніння за допомогою приладу «Драгер» або у медичному закладі; рапортом поліцейського роти №3 БУПП в Житомирській області ДПП Савостяна І.В. від 24.06.2020 року.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 неодноразово піддавався адміністративним стягненням за керуванням транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, зокрема: постановою Корольовського районного суду м.Житомира від 23.01.2020 року було визнано винним у вчиненні правопорушення передбаченого ст.130 ч. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та застосовано до нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 10200 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 1 рік; постановою Корольовського районного суду м.Житомира від 23.01.2020 року було визнано винним у вчиненні правопорушення передбаченого ст.130 ч. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та застосовано до нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 10200 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 1 рік.

Своїми діями, що виразилися у керуванні транспортним засобом у стані алкогольного сп`яніння, особою, яка двічі протягом року піддавалася адміністративному стягненню за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, за відмову від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, ОСОБА_1 порушив вимоги п. 2.9 (а) Правил дорожнього руху та вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ст. 130 ч. 3 КУпАП.

Своїми діями, що виразились у відмові особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного сп`яніння, вчинені особою, яка двічіпротягом рокупіддавалася адміністративномустягненню закерування транспортнимизасобами устані алкогольного,наркотичного чиіншого сп`янінняабо підвпливом лікарськихпрепаратів,що знижуютьїї увагута швидкістьреакції,за відмовувід проходження відповідно довстановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чиіншого сп`янінняабо щодовживання лікарськихпрепаратів,що знижуютьувагу ташвидкість реакції ОСОБА_1 порушив вимоги п.2.5 Правил дорожнього руху України та вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ст.130ч. 3 КУпАП.

З урахуванням обставин вчинення адміністративних правопорушень, оцінивши докази в їх сукупності, враховуючи характер вчиненого правопорушення, особу, що притягається до адміністративної відповідальності, те, що ОСОБА_1 неодноразово притягався до адміністративної відповідальності, суд вважає за необхідне притягнути ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності та накласти на нього адміністративне стягнення з урахуванням вимогст.36ч. 2 КУпАП в межах санкції статті, встановленої за більш серйозне правопорушення з числа вчинених.

Європейський суд з прав людини у рішенні по справі «О`Галлоран та Франціс проти Сполученого Королівства» від 29.06.2007 року, постановив, що будь-яка особа, яка володіє чи керує автомобілем, підпадає під дію спеціальних правил, оскільки володіння та використання автомобілів є таким, що потенційно може завдати серйозної шкоди. Ті, хто реалізували своє право володіти автомобілями та їздити на них, тим самим погодились нести певну відповідальність та виконувати додаткові обов`язки у правовому полі.

Що стосується адміністративного стягнення, передбаченого ст. 130 ч. 3 КУпАПу виді оплатного вилучення транспортного засобу, то оскільки ОСОБА_1 зухвало нехтує вимогами закону, грубо порушуєПравила дорожнього рухуУкраїни, суддя приходить до висновку про те, що йому доцільно обрати стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортними засобами з оплатним вилученням транспортного засобу, оскільки це є єдиним заходом примусу, який суд може застосувати в цьому випадку. При цьому, суд враховує, що всі правопорушення, вчинені ОСОБА_1 , були з використанням транспортного засобу ВАЗ21011, реєстраційний номер НОМЕР_1 , що свідчить про те, що даний автомобіль є його власністю.

Окрім того, відповідно до ст. 40-1 КУпАП судовий збір у провадженні по справі про адміністративне правопорушення у разі винесення суддею постанови про накладення адміністративного стягнення сплачується особою, на яку накладено таке стягнення.

Керуючись ст.ст. 130 ч. 3, 283, 284,40-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, -

ПОСТАНОВИВ:

Об`єднати в одне провадження справи про вчинення адміністративних правопорушень №295/7735/20 та №295/7738/20 про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за ст.130 ч. 3 Кодексу України про адміністративне правопорушення.

Об`єднаній справі присвоїти № 295/7735/20.

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ст.130 ч. 3Кодексу України про адміністративні правопорушення та накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 40800 (сорок тисяч вісімсот) гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10(десять) років та з оплатним вилученням транспортного засобу ВАЗ21011, реєстраційний номер НОМЕР_1 .

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави в особі ДСА України судовий збір в розмірі 420 грн. 40 коп.

Постанова може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду через Богунський районний суд м. Житомира протягом 10 днів з моменту її винесення.

Суддя Н.А. Гулак

Постанова підлягає зверненню до виконання протягом трьох місяців з дня її винесення.

Джерело: ЄДРСР 91172376
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку