open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 186/1224/19

Провадження № 1-кп/0186/19/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 серпня 2020 року м.Першотравенськ

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області в складі:

головуючої судді ОСОБА_1

секретар ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019040380000361 від 21.07.2019 року за обвинуваченням:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Ленінськ-Кузнецький, Кемеровської області, громадянина України, одруженого, освіта середня-спеціальна, пенсіонера, раніше не судимого, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1

в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.158-2 КК України

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_3

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 обвинувачується в тому, що він 21 липня 2019 року приблизно о 12 годині 35 хвилин, перебуваючи в приміщенні виборчої дільниці №120915 одномандатного виборчого округу №36 за адресою вул.Гагаріна,39 в м.Першотравенську Дніпропетровської області, з метою реалізації свого права голосу на позачергових виборах народних депутатів 2019 року отримав під особистий розпис від члена виборчої комісії виборчий бюлетень для голосування в загальнодержавному окрузі та виборчий бюлетень для голосування в одномандатному виборчому окрузі, які згідно ст.80 Закону України «Про вибори народних депутатів України» є документами суворої звітності, та відповідно до п.1.2 «Порядку передачі окружними виборчими комісіями з виборів народних депутатів України виборчої та іншої документації на зберігання до архівних установ», затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 12.03.2012 року №46, є виборчою документацією, після чого пройшов до кабіни для таємного голосування, де у нього виник злочинний умисел на пошкодження виборчого бюлетеня для голосування в одномандатному виборчому окрузі.

Реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_3 , приблизно о 12 годині 40 хвилин вийшов з кабіни для таємного голосування та вкинув виборчий бюлетень для голосування в загальнодержавному окрузі у виборчу скриньку, а виборчий бюлетень для голосування в одномандатному виборчому окрузі, діючи умисно, не вкинув до виборчої скриньки, та перебуваючи у приміщенні виборчої дільниці №36 умисно зім`яв його, що привело до пошкодження цілісності та структури виробничого бюлетеня, внаслідок чого його використання за цільовим призначенням унеможливлено.

У судовому засіданні прокурор заявив клопотання про звільнення обвинуваченого ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.158-2 КК Україниу зв`язку з прийняттям закону, що скасовує відповідальність особи. В обгрунтування клопотання зазначив, що ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.158-2 КК України.

Згідно Закону України від 16 липня 2020 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення виборчого законодавства» ч.1 ст.158-2 КК України викладено в новій редакції і тепер кримінальна відповідальність передбачена за незаконне знищення або пошкодження виборчої документації або документації референдуму в архівних установах або в Центральній виборчій комісії після проведення виборів або референдуму. Кримінальна відповідальність за пошкодження виборчої документації відсутня, а саме такі дії інкриміновано обвинуваченому.

На теперішній час відповідальність за скоєне ОСОБА_3 пошкодження виборчого бюлетеня передбачена статтею 212-23 КУпАП.

Обвинувачений ОСОБА_3 підтримав клопотання прокурора, прохав його задовольнити та закрити кримінальне проваження за його обвинуваченням.

Суд, заслухавши учасників кримінального провадження, приходить до наступного висновку.

ОСОБА_3 обвинувачуються у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.158-2 КК України, а самеу пошкодженні виборчої документації.

Законом України від 16 липня 2020 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення виборчого законодавства» ч.1 ст.158-2 КК України викладено в новій редакції і тепер кримінальна відповідальність передбачена за незаконне знищення або пошкодження виборчої документації або документації референдуму в архівних установах або в Центральній виборчій комісії після проведення виборів або референдуму. Кримінальна відповідальність за пошкодження виборчої документації, відсутня, а саме такі дії інкриміновано обвинуваченому.

Відповідно дост. 58 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи.

Частиною 1статті 5 КК Українивизначено, що закон про кримінальну відповідальність, що скасовує злочинність діяння, пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, має зворотну дію у часі, тобто поширюється на осіб, які вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності.

Відповідно до п. 4 ч. 1ст. 284 КПК Україникримінальне провадження закривається у разі, якщо набрав чинності закон, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою.

Таким чином кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_3 за ч. 1 ст.158-2 КК України підлягаєзакриттю.

Речові докази по справі: виборчий бюлетень до позачергових виборів народних депутатів України від 21 липня 2019 року, на якому зазначений округ №36, виборча дільниця №120915 зберігати в матеріалах кримінального провадження.

На підставі ст.5, ч.1 ст.158-2 КК України,Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення виборчого законодавства» від 16 липня 2020 року, керуючись п. 4 ч. 1ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019040380000361 від 21.07.2019 року відносно ОСОБА_3 про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.158-2 КК України - закрити.

Речові докази по справі: виборчий бюлетень до позачергових виборів народних депутатів України від 21 липня 2019 року, на якому зазначений округ №36, виборча дільниця №120915 зберігати в матеріалах кримінального провадження.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду через Першотравенський міський суд Дніпропетровської області протягом семи днів з моменту її оголошення.

Копію даної ухвали вручити прокурору та обвинуваченому негайно після її оголошення.

СУДДЯ ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 91155032
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку