open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Єдиний унікальний номер 725/3366/20

Номер провадження 3/725/2790/20

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.08.2020 року м. Чернівці

Суддя Першотравневого районного суду м. Чернівці Нестеренко Є. В., розглянувши адміністративну справу, яка надійшла від Буковинської митниці Держмитслужби, про притягнення до адміністративної відповідальності громадянина Італії ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця Італія, м. Бергамо, пенсіонера, що мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт НОМЕР_1 , виданий 14.05.2014 року уповноваженим органом м. Бергамо (Італія), посвідка на постійне проживання в Україні НОМЕР_2 , видана 20.11.2014 року, за ч. 6 cт. 481 Митного Кодексу України -

ВСТАНОВИВ :

08.07.2020 року до Буковинської митниці Держмитслужби звернувся гр. Італії ОСОБА_1 із заявою про надання дозволу щодо зміни митного режиму «тимчасове ввезення» на «імпорт» та бажанням розмитнення автомобіля «FIAT PUNTO» VIN-код « НОМЕР_3 », реєстраційний номер « НОМЕР_4 » (свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_5 ).

Під час перевірки документів та згідно інформації, яка міститься в програмно-інформаційному комплексі «Облік транспортних засобів в пунктах пропуску для автомобільного сполучення ЄАІС ДМСУ було встановлено, що гр. ОСОБА_2 31.03.2019 року ввіз на митну територію України легковий автомобіль марки «FIAT PUNTO» VIN-код« НОМЕР_3 »,реєстраційний номер« НОМЕР_4 » (країна реєстрації - Італія) через пункт пропуску «Чоп-Захонь» митного поста "Тиса" Закарпатської митниці ДФС в режимі «тимчасове ввезення» терміном до 1 року.

Згідно ч. 1 ст.380 Митного кодексу України від 13.03.2012 №4495-VI «Дозволяється тил часове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобі особистого користування на строк до одного року. Обов`язковою умовою допуску зазначених транспортних засобів до тимчасового ввезення на митну територію України є реєстрація цих транспортних засобів в уповноважених органах іноземних держав».

Станом до 08.07.2020 року громадянина Італії ОСОБА_1 вищевказаний транспортний засіб за межі митної території України не вивіз.

Митним органом складений протокол, відносно громадянина Італії ОСОБА_1 за перевищення встановленого відповідно до ст. 380 Митного кодексу України строку перебування легкового автомобіля марки «FIAT PUNTO» VIN-код« НОМЕР_3 »,реєстраційний номер« НОМЕР_4 » (країна реєстрації - Італія), у митному режимі тимчасового ввезення на митній території України більше ніж тридцять діб, вчинення порушення митних правил, передбаченого частиною 6 статті 481 Митного кодексу України.

В судове засідання громадянин Італії ОСОБА_1 не з`явився, не зважаючи на те, що належним чином повідомлявся про час та місце розгляду справи, про причини своєї неявки суд не повідомив.

Згідно ч. 4 ст. 526 МК України, справа про порушення митних правил може бути розглянута за відсутності особи, яка притягується до адміністративної відповідальності за це правопорушення, лише у випадках, якщо є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про перенесення розгляду справи.

Так,будучи повідомленимпро часта місцерозгляду справигромадянин Італії ОСОБА_1 не звертався до суду з відповідним клопотанням про перенесення розгляду справи, у зв`язку з чим, можливо розглянути справу за відсутності особи щодо якої вирішується питання про притягнення до адміністративної відповідальності.

До початку розгляду справи від представника ОСОБА_1 - ОСОБА_3 надійшло клопотанняпро закриттяпровадженні усправі замалозначністю вчиненогоадміністративного правопорушення,в обґрунтуванняякого зазначив,що йогопідзахисний дійсно31.03.2019року ввізна митнутериторію вищевказанийтранспортний засіб,однак узв`язку ізфорс-мажорнимиобставинами черезоголошений карантин,не вивізйого.До закінченнятерміну зворотноговивезення,а самедо 27.03.2020рокуОСОБА_1 звертався із відповідною заявою до митного органу, в зоні діяльності якого він проживає, а саме до Галицької митниця ДМС України про наявність форс-мажорних обставин, його дії були обумовлені вимогами ст.108 МК України. На дане звернення ОСОБА_1 офіційноївідповіді неотримав,що призвелодо неналежноговиконання нимсвоїх зобов`язаньперед митниморганом вчастині зворотноговивезення транспортногозасобу.Оскільки наданий часкарантинні обмеженнядіють іпункти пропускупрацюють ОСОБА_1 звернувсядо Буковинськоїмитниці Держмитслужбиіз заявоюпро змінумитного режимута сплатумитних платежів,в такийспосіб віннамагається усунутиможливі протиправнінаслідки перебуваннятранспортного засобуна митнійтериторії України.Вважає,що вищевказані обставинипідтверджують фактвчинення громадянином Італії ОСОБА_1 правопорушенняпередбаченого ч.6ст.481МК Україниза наявностіобставин яківід ньогоне залежать.На підставівищевикладеного проситьзвільнити громадянина Італії ОСОБА_1 від відповідальністю за малозначністю.

Відповідно до ч. 1 ст. 486 МК України завданнями провадження у справах про порушення митних правил є своєчасне, всебічне, повне та об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її з дотриманням вимог закону, забезпечення виконання винесеної постанови, а також виявлення причин та умов, що сприяють вчиненню порушень митних правил, та запобігання таким правопорушенням.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 КУпАП адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачена адміністративна відповідальність.

Згідно ст. 458 МК України порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений цим Кодексом та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України.

Відповідно до ч.6 ст.481 МК України відповідальність особи настає перевищення строку тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування та транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України більше ніж на тридцять діб, а так само втрата цих транспортних засобів, у тому числі їх розкомплектування.

Частиною статті 103 МК України тимчасове ввезення - це митний режим, відповідно до якого іноземні товари, транспортні засоби комерційного призначення ввозяться для конкретних цілей на митну територію України з умовним повним або частковим звільненням від оподаткування митними платежами та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності і підлягають реекспорту до завершення встановленого строку без будь-яких змін, за винятком звичайного зносу в результаті їх використання.

Відповідно до ч. 2 ст. 108 МК України строк тимчасового ввезення транспортних засобів комерційного призначення встановлюється митним органом з урахуванням того, що ці транспортні засоби повинні бути вивезені за межі митної території України після закінчення транспортних операцій, для яких вони були ввезені.

Відповіднодоч.4ст.108МКУкраїни якщо товари, поміщені у митний режим тимчасового ввезення, не можуть бути своєчасно вивезені за межі митної території України внаслідок накладення на них арешту (за винятком арешту внаслідок позовів приватних осіб) або вилучення у справі про порушення митних правил, перебіг строку тимчасового ввезення зупиняється на час такого арешту (вилучення).

Якщо транспортні засоби комерційного призначення, поміщені у митний режим тимчасового ввезення, не можуть бути своєчасно вивезені за межі митної території України: внаслідок дії обставин, зазначених устатті 192цього Кодексу; у разі зберігання таких транспортних засобів під митним контролем (за умови інформування митного органу, який контролює їх переміщення); у разі здійснення інших операцій з такими транспортними засобами у випадках, передбачених цим Кодексом (за умови інформування митного органу, який контролює їх переміщення); у разі накладення на них арешту (за винятком арешту внаслідок позовів приватних осіб) або вилучення у справі про порушення митних правил, перебіг строку тимчасового ввезення зупиняється на час дії таких обставин, зберігання, арешту (вилучення) або здійснення таких операцій.

З матеріалів справи вбачаєтся, що ОСОБА_1 08.07.2020 звернувся до Буковинської митниці Держмитслужби про надання дозволу зміни митного режиу з тимчасвого ввезення на імпорт, заповнив митну декларацію та здійнив платіж для розмитнення транспортного засобу.

Згідно ч.1 ст. 489 МК України посадова особа при розгляді справи про порушення митних правил зобов`язана з`ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом`якшують та/або обтяжують відповідальність, чи є підстави для звільнення особи, що вчинила правопорушення, від адміністративної відповідальності, а також з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно ч. 1 ст. 495 МК України доказами у справі про порушення митних правил є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку встановлюються наявність або відсутність порушення митних правил, винність особи у його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Таким чином, суд приходить до переконливого висновку про наявність у діях громадянина Італії ОСОБА_1 складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч.6 ст.481 МК України.

Разом з тим, суд вважає за можливе не застосовувати до громадянина Італії ОСОБА_1 адміністративне стягнення визначене санкцією ч.6 ст.481 МК України, звільнивши його від адміністративної відповідальності, у зв`язку із малозначністю вчиненого ним порушення.

Відповідно дост. 22 КУпАПпри малозначності вчиненого адміністративного правопорушення орган, уповноважений вирішувати справу, може звільнити правопорушника від адміністративної відповідальності й обмежитися усним зауваженням.

Оскільки у цій статті не міститься визначення та перелік малозначних правопорушень, це питання має вирішуватися у кожному конкретному випадку індивідуально, виходячи з того, що малозначні правопорушення - це такі дії, які не спричинили, або не могли спричинити шкоди суспільним та державним інтересам, правам і свободам громадян або іншим цінностям, що охороняються законом.

Також суд враховує той факт, що громадянин Італії ОСОБА_1 , сам звернувся до митного органу із заявою про зміну митного режиму, бажає здійснити митне оформлення вказаного транспортного засобу та сплатити усі необхідні митні платежі.

При цьому суд виходить із того, що вчинене адміністративне правопорушення громадянином Італії ОСОБА_1 не представляє великої суспільної небезпеки та не завдало значної шкоди державним інтересам.

Крім того, суд враховує особу порушника, зокрема той факт, що він раніше до адміністративної відповідальності не притягувався, є особою похилого віку.

На пiдставi ст. 221, 257, 335, 458, 481, 486, 493, 494, 522, 526, 527, 528, 529 МК України, ст. ст. 9, 22, 289, 294 КУпАП, -

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , громадянина Італії, визнати винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 6 ст.481 МК України.

Звільнити ОСОБА_1 від адміністративної відповідальності, передбаченої ч.6 ст.481 МК України, на підставіст.22КУпАП у зв`язку з малозначністю вчиненого ним правопорушення, обмежившись усним зауваженням.

Вилучений транспортний засіб марки ««FIAT PUNTO» реєстраційний номер« НОМЕР_4 » (країна реєстрації - Італія), 2005 року випуску, VIN-код « НОМЕР_3 », який зберігається на складі Буковинської митниці Держмитслужби (с. Тереблече, Глибоцького району, Чернівецької області) - повернути власнику - ОСОБА_1 або уповноваженій ним особі для проведення митного оформлення.

Постанова може бути оскаржена до Чернівецького Апеляційного суду через Першотравневий районний суд м. Чернівці протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці Є. В. Нестеренко

Джерело: ЄДРСР 91132103
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку