open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №628/1858/20

Провадження №2/628/780/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 серпня 2020 року Куп`янський міськрайонний суд Харківської області

у складі: головуючого - судді Барабанової В.В.

за участю секретаря судового засідання Буткової В.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у залі суду у м. Куп`янську Харківської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Кислівської сільської ради Куп`янського району Харківської області, ОСОБА_2 , від імені та в інтересах якої діє представник: ОСОБА_3 про встановлення факту, що має юридичне значення, визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

встановив:

ОСОБА_1 звернулася до Куп`янського міськрайонного суду Харківської області з позовом, у якому просить: встановити факт належності ОСОБА_4 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 , сертифіката на право на земельну частку (пай) серія ХР № 0172968 виданого 21 серпня 1997 року головою Куп`янської районної державної адміністрації на земельну частку (пай) члена КСП «Нива» с. Кислівка Куп`янського району Харківської області на ім`я « ОСОБА_4 », зареєстрованого 01 вересня 1997 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 87; визначити с. Кислівка Куп`янського району Харківської області місцем відкриття спадщини після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , в місті Алмалик Ташкентської області, Узбекистан, за місцем знаходження належному йому майна - права на земельну частку (пай) члена КСП «Нива» с. Кислівка Куп`янського району Харківської області, належного спадкодавцю на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серія ХР № 0172968 виданого 21 серпня 1997 року головою Куп`янської районної державної адміністрації та зареєстрованого 01 вересня 1997 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 87; визначити їй - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженці міста Алмалик Ташкентської області, Узбекистан, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , громадянці України, додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 77 років в місті Алмалик Ташкентської області, Узбекистан, в три місяці від дня набрання законної сили рішенням суду.

В обґрунтування позовних вимог ОСОБА_1 зазначає, що ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 77 років в місті Алмалик Ташкентської області Республіки Узбекистан, який на день своєї смерті був особою без громадянства та не мав зареєстрованого місця проживання.

Після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 залишилася спадщина: право на земельну частку (пай) в землях колишнього КСП «Нива» с. Кислівка Куп`янського району Харківської області розміром 7,86 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), належне спадкодавцю на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ХР № 0172968, виданого 21 серпня 1997 року Куп`янською районною державною адміністрацією на ім`я ОСОБА_4 та зареєстрований 01 вересня 1997 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 87.

ОСОБА_4 , померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишив заповіт, посвідчений 17.09.2009 року державним нотаріусом Алмаликської державної нотаріальної контори № 2 Ташкентської області Юлдашевою А.М. за реєстровим № 3062, в якому розпорядився належним йому сертифікатом ХР № 0172968 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Про існування вказаного заповіту позивачу ОСОБА_1 не було відомо до лютого 2020 року, коли його оригінал був переданій позивачці дружиною спадкодавця ОСОБА_2 .

Факт реєстрації шлюбу між ОСОБА_2 та ОСОБА_4 підтверджується довідкою відділу ЗАГС міста Алмалик Управління юстиції Ташкентської області від 01 серпня 2017 року.

ОСОБА_4 проживав за адресою: АДРЕСА_1 в період 1995-2000 роки, разом із дружиною ОСОБА_2 , в цей період ОСОБА_4 працював в КСП «Нива» с. Кислівка Куп`янського району Харківської області.

Позивач ОСОБА_1 від спадщини не відмовлялася.

Таким чином, за заповітом ОСОБА_1 є спадкоємицею після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , належного йому права на право на земельну частку (пай), та на час відкриття спадщини вона не проживала із спадкодавицем за однією адресою, спадкова справа не заводилася, й відповідно не були здійснені повідомлення та виклик спадкоємця за заповітом, що становило для позивача об`єктивні, непереборні, істотні труднощі як для спадкоємця на вчинення дій з прийняття спадщини, то причини пропуску позивачем строку прийняття спадщини є поважними, що відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України є підставою для визначення йому додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини.

Інших спадкоємців після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , які б могли також претендувати на спадщину на право на земельну частку (пай) після його смерті, і, відповідно, бути відповідачами за вказаним позовом, немає.

Заяв про прийняття спадщини чи відмову від неї від будь-кого зі спадкоємців до Куп`янської держнотконтори чи до будь-якої іншої нотаріальної контори чи приватного нотаріуса не надходило, спадкова справа не заводилась.

Позивач звернулась до приватного нотаріуса Куп`янського районного нотаріального округу Харківської області для отримання свідоцтва про право на спадщину заповітом на право на земельну частку (пай), що залишилось після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 .

Втім, приватний нотаріус Куп`янського районного нотаріального округу Харківської області Черняєв В.А. відмовив ОСОБА_1 у вчиненні нотаріальної дії - видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 дідуся ОСОБА_4 , оскільки сертифікат на право на земельну частку (пай) видано на ім`я ОСОБА_4 , ОСОБА_1 у встановлений законом строк не подала нотаріусу заяву про прийняття спадщини, тобто вважається такою, що спадщину не прийняла, місце відкриття спадщини не встановлено.

Нотаріусом роз`яснено ОСОБА_1 , її право звернутись до суду з позовом про встановлення місця відкриття спадщин після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 дідуся ОСОБА_4 , визначення додаткового строку для прийняття спадщини, встановлення факту належності сертифікату на право на земельну частку (пай) померлому ОСОБА_4 .

Спадкодавець був особою без громадянства, його останнє місце проживання невідоме, а на території с. Кислівка Куп`янського району Харківської області знаходиться земля, на якій може бути реалізоване право на земельну частку (пай), то місцем відкриття спадщини після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , за місцем знаходження належному йому майна, а саме: с. Кислівка Куп`янського району Харківської області.

Відповідно до листа Головного управління у Харківській області від 31.03.2020 р. № 29-20-14-2731/0/19-20, громадянин ОСОБА_4 був включений до списку громадян-членів колективного сільськогосподарського підприємства сільськогос-подарського кооперативу або товариства, який додається до державного акту на право колективної власності на землю серія ХР-19-00-000520, виданого Колективному сільськогосподарському підприємству «Нива» с. Кислівка Куп`янського району Харківської області від 16 квітня 1997 року, і зазначений у цьому списку під номером 353. Ці обставини також підтверджуються копією державного акту та копією відповідного аркушу зі списку.

Як зазначено в листі Головного управління у Харківській області від 31.03.2020 р. № 29-20-14-2731/0/19-20, відповідно до Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) членів Колективного сільськогосподарського підприємства «Нива» під № 87 від 01.09.1997 року було зареєстровано сертифікат на право на земельну частку (пай) серія ХР № 0172968 виданий громадянину ОСОБА_4 на підставі розпорядження Куп`янської районної державної адміністрації Харківської області № 135 від 06.03.1997 року та підписаний головою Куп`янської районної державної адміністрації Харківської області 21.08.1997 року; станом на 01.01.2013 року згідно з даними Державного земельного кадастру на підставі вищевказаного сертифікату на право на земельну частку (пай) серія ХР № 0172968 земельна ділянка в натурі (на місцевості) не виділялася, державний акт на право власності на земельну ділянку не видавався; згідно з розпорядження Куп`янської районної державної адміністрації Харківської області № 135 від 06.03.1997 року «про затвердження розрахунку вартості земельної частки (паю) членів Колективного сільськогосподарського підприємства «Нива» с. Кислівка Купянського району Харківської області становить 7,86 умовних кадастрових гектарів, вартість земельної частки (паю) складає 24420,00 грн.

Відповідно додатку 1, який додається до державного акту на право колективної власності на землю серія ХР № 19-00-000520 виданого колективному сільськогосподарському підприємству «Нива» відповідно до рішення ХІІІ сесії ХХІ скликання Кислівської сільської Ради народних депутатів від 02.12.1993 та зареєстровано в Книзі записів (реєстрації) державних актів на право колективної власності на землю на території Куп`янського району Харківської області 16.04.1996 за № 5, у списку громадян - членів колективного сільськогосподарського підприємства КСП «Нива» особа « ОСОБА_4 » зазначений за № 353.

Відповідно до копії розпорядження голови Куп`янської районної державної адміністрації Харківської області від 06.03.1997 за № 136 «Про затвердження розрахунку вартості земельної частки (паю) та її розміри в умовних кадастрових гектарах» розмір земельної частки (паю) по КСП «Нива» становить 7,86 в умовних кадастрових гектарів, а вартість земельної частки (паю) становить 24420,00 грн.

Відповідно до копії рішення ХІІІ сесії ХХІ скликання Кислівської сільської Ради народних депутатів від 02 грудня 1993 року, зокрема, надано в колективну власність сільськогосподарському підприємству «Нива» 3609 га сільськогосподарських угідь, в т.ч. ріллі 2643 га; надано в постійне користування 189 га землі запасу державного резерву.

Відповідно до архівної довідки, виданої 13.03.2020 № 01-64/43 архівним відділом Куп`янської районної державної адміністрації, згідно рішення загальних зборів працівників та пенсіонерів від 10 лютого 2000 року КСП «Нива» реформовано в СТОВ «Укрсільгосппродукт», згідно рішення Господарського суду Харківської області від 29 серпня 2002 року СТОВ «Укрсільгосппродукт» об`явлено банкрутом.

Відповідно до архівної довідки, виданої 13.03.2020 за № 01-24/42 Комунальним підприємством Куп`янської районної ради Харківської області «Куп`янський районний трудовий архів» в документах архівного фонду Колективне сільськогосподарське підприємство «Нива» с. Кислівка Куп`янського району Харківської області у книгах розпоряджень з особового складу є такі відомості:

-« ОСОБА_4 » /так у документах/ прийняти в члени КСП з 25 серпня 1995 року в якості «скотника» /так у документах/. Пройти інструктаж з техніки безпеки, медогляд (розпорядження № 70-к від 17 серпня 1995 року);

-« ОСОБА_4 - скотника» /так у документах/ звільнити з членів КСП з 08 жовтня 1996 року по ст. 40 п. 4 КЗпП України за прогули. Провести розрахунок за невикористану відпустку 1 рік?1,2 = 18 днів (розпорядження № 53-к від 10 жовтня 1996 року);

-«Исафова Василия Егоровича» /так у документах/ прийняти тимчасово на роботу в КСП «плотником МТФ» /так у документах/ з 10 травня 1997 року. Пройти інструктаж з ТБ (розпорядження № 21-к від 20 травня 1997 року;

-« ОСОБА_4 - плотника» /так у документах/ звільнити з членів КСП з 05 вересня 1997 року за власним бажанням (розпорядження № 42 к від 10 вересня 1997 року);

-у книгах по оплаті праці за 1995-1996 роки значиться « ОСОБА_4 » /так у документах/, за 1997 рік значиться « ОСОБА_4 » /так у документах/, за 2000 рік значиться ОСОБА_4 » /так у документах/, якому нарахована заробітна плата з вересня 1995 року по жовтень 1996 року, за травень-жовтень 1997 року, за квітень 2000 року та проставлено вихододні.

Отже, членом КСП «Нива» с. Кислівка Куп`янського району Харківської області був ОСОБА_4 , а в списку громадян - членів колективного сільськогосподарського підприємства КСП «Нива», який додається до державного акта на право колективної власності на землю його зазначено за № 353 як « ОСОБА_4 », а в подальшому видано сертифікат серія ХР № 0172968 на ім`я « ОСОБА_4 ».

Таким чином, при написанні по-батькові допущено технічну помилку та зазначено замість « ОСОБА_4 » - « ОСОБА_4 ».

Для відновлення порушених прав позивача необхідно встановити факт належності ОСОБА_4 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 , сертифіката на право на земельну частку (пай) серія ХР № 0172968 виданого 21 серпня 1997 року головою Куп`янської районної державної адміністрації на земельну частку (пай) члена КСП «Нива» с. Кислівка Куп`янського району Харківської області на ім`я « ОСОБА_4 », зареєстрованого 01 вересня 1997 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 87.

Від встановлення зазначеного факту залежить реалізація цивільних прав та обов`язків позивача щодо спадкування за заповітом.

За таких обставин позивач змушена звернутися до суду за захистом свої прав.

Ухвалою Куп`янського міськрайонного суду Харківської області від 24.07.2020 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено у підготовче засідання.

Позивач ОСОБА_1 у підготовче судове засідання не з`явилася, в матеріалах справи міститься письмова заява про розгляд справи без її участі, а за участю її представника - адвоката Маслій Т.В.. Позовні вимоги підтримує, які просить задовольнити.

Представник позивача - адвокат Маслій Т.В. у підготовче судове засідання не з`явилася, надавши до суду письмову заяву про розгляд справи без її участі. Позов підтримує, який просить задовольнити.

Представник відповідача: Кислівської сільської ради Куп`янського району Харківської області у підготовче судове засідання не з`явився, від в.о. старости Петропавлівської сільської ради №2 Куп`янського району Харківської області Рудень Д.І. надійшла письмова заява про розгляд справи у відсутність представника. Проти задоволення позову не заперечують.

У підготовче судове засідання ОСОБА_3 , яка діє від імені та в інтересах ОСОБА_2 не з`явилася, надавши до суду письмову заяву про розгляд справи без її участі. Позов визнає в повному обсязі.

У зв`язку з чим, на підставі ч. 3 ст. 200 ЦПК України, враховуючи те, що у представників відповідачів відсутні заперечення проти задоволення позову, позов ними визнано, суд вважає можливим за результатами підготовчого провадження ухвалити рішення у справі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Перевіривши письмові докази по справі, судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено та підтверджено наявними у справі доказами, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Алмалик Ташкентської області Республіки Узбекистан помер ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_2 виданим 09 листопада 2013 року Алмаликським міським відділом ЗАГС, актовий запис № 818 та його нотаріально посвідченим перекладом (а.с. 17, 18).

Зі змісту постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 05.03.2020 року приватного нотаріуса Куп`янського районного нотаріального округу Харківської області Черняєва В.А. (а.с. 34) убачається, що ОСОБА_4 залишив заповіт на ім`я ОСОБА_1 , посвідчений 17.09.2009 року державним нотаріусом Алмаликської державної нотаріальної контори № 2 Ташкентської області Юлдашевою А.М. за реєстровим № 3062. На день посвідчення заповіту ОСОБА_4 був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

ОСОБА_4 був особою без громадянства, місце його останньої реєстрації та місце останнього проживання на території Республіки Узбекистан на день смерті ОСОБА_1 не відоме.

Після смерті ОСОБА_4 залишилося спадкове майно, а саме: право на земельну частку (пай) в землях колишнього КСП «Нива» с. Кислівка Куп`янського району Харківської області розміром 7,86 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), належне спадкодавцю на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ХР № 0172968, виданого 21 серпня 1997 року Куп`янською районною державною адміністрацією на ім`я ОСОБА_4 та зареєстрований 01 вересня 1997 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 87. Вказаний вище сертифікат виданий на ім`я ОСОБА_4 (а.с. 20).

ОСОБА_4 , померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишив заповіт, посвідчений 17.09.2009 року державним нотаріусом Алмаликської державної нотаріальної контори № 2 Ташкентської області Юлдашевою А.М. за реєстровим № 3062, в якому розпорядився належним йому сертифікатом ХР № 0172968 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 19).

Однак приватний нотаріус Куп`янського районного нотаріального округу Харківської області Черняєв В.А. відмовив ОСОБА_1 у вчиненні нотаріальної дії - видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 дідуся ОСОБА_4 , оскільки сертифікат на право на земельну частку (пай) видано на ім`я ОСОБА_4 , ОСОБА_1 у встановлений законом строк не подала нотаріусу заяву про прийняття спадщини, тобто вважається такою, що спадщину не прийняла, місце відкриття спадщини не встановлено.

Приватним нотаріусом Куп`янського районного нотаріального округу Харківської області Черняєвим В.А. роз`яснено ОСОБА_1 її право звернутись до суду з позовом про встановлення місця відкриття спадщин після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 дідуся ОСОБА_4 , визначення додаткового строку для прийняття спадщини, встановлення факту належності сертифікату на право на земельну частку (пай) померлому ОСОБА_4 .

Згідно акту від 10.07.2020 року (а.с. 33) ОСОБА_4 проживав за адресою: АДРЕСА_1 в період 1995-2000 роки, разом із дружиною ОСОБА_2 , в цей період ОСОБА_4 працював в КСП «Нива» с. Кислівка Куп`янського району Харківської області, що підтверджується актом від 10 липня 2020 року.

Факт реєстрації шлюбу між ОСОБА_2 та ОСОБА_4 підтверджується довідкою відділу ЗАГС міста Алмалик Управління юстиції Ташкентської області від 01 серпня 2017 року (а.с. 32).

Відповідно до листа Головного управління у Харківській області від 31.03.2020 р. № 29-20-14-2731/0/19-20 (а.с. 21) ОСОБА_4 був включений до списку громадян-членів колективного сільськогосподарського підприємства сільськогос-подарського кооперативу або товариства, який додається до державного акту на право колективної власності на землю серія ХР-19-00-000520, виданого Колективному сільськогосподарському підприємству «Нива» с. Кислівка Куп`янського району Харківської області від 16 квітня 1997 року, і зазначений у цьому списку під номером 353. Ці обставини також підтверджуються копією державного акту та копією відповідного аркушу зі списку (а.с. 23-26).

Як зазначено в листі Головного управління у Харківській області від 31.03.2020 р. № 29-20-14-2731/0/19-20, відповідно до Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) членів Колективного сільськогосподарського підприємства «Нива» під № 87 від 01.09.1997 року було зареєстровано сертифікат на право на земельну частку (пай) серія ХР № 0172968 виданий громадянину ОСОБА_4 на підставі розпорядження Куп`янської районної державної адміністрації Харківської області № 135 від 06.03.1997 року та підписаний головою Куп`янської районної державної адміністрації Харківської області 21.08.1997 року; станом на 01.01.2013 року згідно з даними Державного земельного кадастру на підставі вищевказаного сертифікату на право на земельну частку (пай) серія ХР № 0172968 земельна ділянка в натурі (на місцевості) не виділялася, державний акт на право власності на земельну ділянку не видавався; згідно з розпорядження Куп`янської районної державної адміністрації Харківської області № 135 від 06.03.1997 року «про затвердження розрахунку вартості земельної частки (паю) членів Колективного сільськогосподарського підприємства «Нива» с. Кислівка Куп`янського району Харківської області становить 7,86 умовних кадастрових гектарів, вартість земельної частки (паю) складає 24420,00 грн..

Відповідно додатку 1, який додається до державного акту на право колективної власності на землю серія ХР № 19-00-000520 виданого колективному сільськогосподарському підприємству «Нива» відповідно до рішення ХІІІ сесії ХХІ скликання Кислівської сільської Ради народних депутатів від 02.12.1993 та зареєстровано в Книзі записів (реєстрації) державних актів на право колективної власності на землю на території Куп`янського району Харківської області 16.04.1996 за № 5, у списку громадян - членів колективного сільськогосподарського підприємства КСП «Нива» особа « ОСОБА_4 » зазначений за № 353.

Відповідно до копії розпорядження голови Куп`янської районної державної адміністрації Харківської області від 06.03.1997 за № 136 «Про затвердження розрахунку вартості земельної частки (паю) та її розміри в умовних кадастрових гектарах» розмір земельної частки (паю) по КСП «Нива» (а.с. 28) становить 7,86 в умовних кадастрових гектарів, а вартість земельної частки (паю) становить 24420,00 грн..

Згідно копії рішення ХІІІ сесії ХХІ скликання Кислівської сільської Ради народних депутатів від 02 грудня 1993 року (а.с. 27), зокрема, надано в колективну власність сільськогосподарському підприємству «Нива» 3609 га сільськогосподарських угідь, в т.ч. ріллі 2643 га; надано в постійне користування 189 га землі запасу державного резерву.

Відповідно до архівної довідки, виданої 13.03.2020 № 01-64/43 архівним відділом Куп`янської районної державної адміністрації, згідно рішення загальних зборів працівників та пенсіонерів від 10 лютого 2000 року КСП «Нива» реформовано в СТОВ «Укрсільгосппродукт», згідно рішення Господарського суду Харківської області від 29 серпня 2002 року СТОВ «Укрсільгосппродукт» об`явлено банкрутом. (а.с. 29)

Як убачається з архівної довідки, виданої 13.03.2020 за № 01-24/42 Комунальним підприємством Куп`янської районної ради Харківської області «Куп`янський районний трудовий архів» (а.с. 30) в документах архівного фонду Колективне сільськогосподарське підприємство «Нива» с. Кислівка Куп`янського району Харківської області у книгах розпоряджень з особового складу є такі відомості: « ОСОБА_4 » /так у документах/ прийняти в члени КСП з 25 серпня 1995 року в якості «скотника» /так у документах/. Пройти інструктаж з техніки безпеки, медогляд (розпорядження № 70-к від 17 серпня 1995 року); « ОСОБА_4 - скотника» /так у документах/ звільнити з членів КСП з 08 жовтня 1996 року по ст. 40 п. 4 КЗпП України за прогули. Провести розрахунок за невикористану відпустку 1 рік?1,2 = 18 днів (розпорядження № 53-к від 10 жовтня 1996 року); « ОСОБА_4 » /так у документах/ прийняти тимчасово на роботу в КСП «плотником МТФ» /так у документах/ з 10 травня 1997 року. Пройти інструктаж з ТБ (розпорядження № 21-к від 20 травня 1997 року; « ОСОБА_4 - плотника» /так у документах/ звільнити з членів КСП з 05 вересня 1997 року за власним бажанням (розпорядження № 42 к від 10 вересня 1997 року);

-у книгах по оплаті праці за 1995-1996 роки значиться « ОСОБА_4 » /так у документах/, за 1997 рік значиться « ОСОБА_4 » /так у документах/, за 2000 рік значиться ОСОБА_4 » /так у документах/, якому нарахована заробітна плата з вересня 1995 року по жовтень 1996 року, за травень-жовтень 1997 року, за квітень 2000 року та проставлено вихододні.

Таким чином, членом КСП «Нива» с. Кислівка Куп`янського району Харківської області був ОСОБА_4 , а в списку громадян - членів колективного сільськогосподарського підприємства КСП «Нива», який додається до державного акта на право колективної власності на землю його зазначено за № 353 як « ОСОБА_4 », а в подальшому видано сертифікат серія ХР № 0172968 на ім`я « ОСОБА_4 ».

Так, при написанні по-батькові допущено технічну помилку та зазначено замість « ОСОБА_4 » - « ОСОБА_4 ».

Відповідно до ч. 2 ст.315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення. Тобто, суд вправі задовольняти заяви про встановлення факту, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Статтею 1 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власника земельних часток (паїв)» передбачено, що до осіб, які мають право на земельну частку (пай) відносяться громадяни - спадкоємці права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом.

Статтею 2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» передбачено, що основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до п. 2 Указу Президента України від 8 серпня 1995 року «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Пунктом 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 року № 7 «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ» роз`яснено, що член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами Цивільного кодексу України, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай).

Аналіз норм законодавства свідчить про те, що право власності на земельну частку (пай) виникає з моменту передачі державного акта про право колективної власності на землю конкретному сільськогосподарському підприємству, членом якого є особа.

Відповідно до ст. 3 ЗК України та п.3 Указу Президента України «Про невідкладні заходи прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва» від 10 листопада 1994 року № 666/94, право на земельну частку (пай) може бути передане в спадщину.

Відповідно до ст. 38 ЗУ «Про міжнародне приватне право» право власності та інші права на нерухоме та рухоме майно визначаються правом держави, у якій це майно знаходиться, якщо інше не передбачено законом.

Згідно ст. 70 Закону України «Про міжнародне приватне право» з урахуванням положень статей 71, 72 цього Закону спадкові відносини регулюються правом держави, у якій спадкодавець мав останнє місце проживання, якщо спадкодавцем не обрано в заповіті право держави, громадянином якої він був. Вибір права спадкодавцем буде недійсним, якщо після складання заповіту його громадянство змінилося.

Відповідно до ст. 71 Закону України «Про міжнародне приватне право» спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майна, яке підлягає державній реєстрації в Україні, - правом України.

Відповідно до п. 5 Указу Президента України від 8 серпня 1995 року «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» видача громадянам сертифікатів на право на земельну частку (пай) єдиного в Україні зразка та їх реєстрація провадяться відповідною районною державною адміністрацією.

Форма сертифіката на право на земельну частку (пай) та зразок Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) затверджено Постановою Кабінета Міністрів України від 12 жовтня 1995 р. N 801.

Таким чином, оскільки сертифікат про право на земельну частку (пай) видано щодо землі, яка перебувала у колективній власності КСП «Нива» с. Кислівка Куп`янського району Харківської області та знаходиться на території України, правом України визначено, що сертифікат право на земельну частку (пай) підлягає реєстрації, а спадкодавець на момент смерті був особою без громадянства, то спадкування за таким сертифікатом на право на земельну частку (пай) регулюється правом України.

У відповідності до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

В силу ст.ст. 1216-1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців), яке може здійснюватися за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст.ст.1220-1221,1223ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Згідно ч. 2 ст. 1221 ЦК України, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місце відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 29 ЦК України місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

Згідно з ст. ст. 2, 3 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" громадянам України, а також іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, гарантуються свобода пересування та вільний вибір місця проживання на її території, за винятком обмежень, які встановлені законом.

Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

Оскільки спадкодавець був особою без громадянства, його останнє місце проживання невідоме, а на території с. Кислівка Куп`янського району Харківської області знаходиться земля, на якій може бути реалізоване право на земельну частку (пай), то місцем відкриття спадщини після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , за місцем знаходження належному йому майна, а саме: с. Кислівка Куп`янського району Харківської області.

Прийняття спадщини як за заповітом, так і за законом є правом спадкоємця та залежить виключно від його власної волі. Вчинення або не вчинення спадкоємцем дій, з якими законодавець пов`язує прийняття спадщини, має визначальне значення для висновку про дотримання ним процедури входження у спадкування і кінцево дає відповідь на питання про прийняття спадщини.

Дії для прийняття спадщини спадкоємцем повинні бути вчинені у встановлений законом для прийняття спадщини строк.

Позивач пропустила встановлений строк для прийняття спадщини.

Причинами пропуску строку на прийняття спадщини позивач вказує те, що зі спадкодавцем не проживала, була необізнана про наявність заповіту, складеного на її користь ОСОБА_4 , та оскільки спадкова справа після його смерті не заводилася, й відповідно не були здійснені повідомлення та виклик спадкоємця за заповітом, що становило для позивача об`єктивні, непереборні, істотні труднощі як для спадкоємця на вчинення дій з прийняття спадщини, а тому позивач не мала можливості звернутися в шестимісячний термін по смерті спадкодавця до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

Позивач вважає, що причини її пропуску для подачі заяви про прийняття спадщини є поважними, та підлягають поновленню.

Згідно з частиною третьою статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Як роз`яснено у п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

У вирішенні питання про поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини враховується свобода заповіту як фундаментальний принцип спадкового права.

Так, необізнаність спадкоємця про наявність заповіту є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини.

Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом у постанові від 26 червня 2019 року у справі № 565/1145/17.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає причини пропуску позивачем строку для подання заяви про прийняття спадщини, поважними.

Таким чином, суд оцінивши достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, вимоги норм матеріального та процесуального права, беручи до уваги визнання представниками відповідачів позову, відсутність заперечень, вважає позовні вимоги обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись 2, 23, 76-81, 90, 200, 258, 259, 263, 264, 265, 315 ЦПК України, ст.ст. 15, 16, 1220, 1221,1223, 1268-1270ЦК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Кислівської сільської ради Куп`янського району Харківської області, ОСОБА_2 , від імені та в інтересах якої діє представник: ОСОБА_3 про встановлення факту, що має юридичне значення, визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_4 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 , сертифіката на право на земельну частку (пай) серія ХР № 0172968 виданого 21 серпня 1997 року головою Куп`янської районної державної адміністрації на земельну частку (пай) члена КСП «Нива» с. Кислівка Куп`янського району Харківської області на ім`я « ОСОБА_4 », зареєстрованого 01 вересня 1997 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 87.

Визначити с. Кислівка Куп`янського району Харківської області місцем відкриття спадщини після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , в місті Алмалик Ташкентської області, Узбекистан, за місцем знаходження належному йому майна - права на земельну частку (пай) члена КСП «Нива» с. Кислівка Куп`янського району Харківської області, належного спадкодавцю на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серія ХР № 0172968 виданого 21 серпня 1997 року головою Куп`янської районної державної адміністрації та зареєстрованого 01 вересня 1997 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 87.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженці міста Алмалик Ташкентської області, Узбекистан, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , громадянці України, додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 77 років в місті Алмалик Ташкентської області, Узбекистан, в три місяці від дня набрання законної сили рішенням суду.

Рішення може бути оскаржено повністю або частково учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права, свободи, інтереси та (або) обов`язки до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Куп`янський міськрайонний суд Харківської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Відповідно до пункту 3 розділу ХІІ «Прикінцевих положень» Цивільного процесуального кодексу України, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

На виконання вимог ч. 10 ст. 272 ЦПК України суд повідомляє учасникам справи веб-адресу сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою вони можуть отримати інформацію по даній справі: http://kpm.hr.court.gov.ua/sud2023/gromadyanam/csz/.

Суддя: В.В. Барабанова

Джерело: ЄДРСР 91131025
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку