open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 346/3140/20

Провадження № 1-в/346/177/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 серпня 2020 р.м. Коломия Коломийський міськрайонний суд Івано - Франківської області

в складі : судді ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

представника адміністрації установи ОСОБА_4 , розглянувши в режимі відео конференції у відкритому судовому засіданні в м. Коломиї справу за поданням начальника державної установи «Коломийська виправна колонія (№41)», про застосування заходу стягнення у виді переведення до приміщення камерного типу:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Калуш Івано-Франківської області засудженого 18 липня 2019 Калуським міськрайонним судом Івано-Франківської області за ст. 185 ч. 3 КК України до чотирьох років позбавлення волі. Згідно ухвали Івано-Франківського апеляційного суду від 15 жовтня 2019 року покарання зменшено до трьох років позбавлення волі; 26 листопада 2019 року Калуським міськрайонним судом Івано-Франківської області за ст.ст. 185 ч. 3, 70 ч. 4 КК України до трьох років п"яти місяців позбавлення волі,

початок строку :18.07.2019

кінець строку : 18.12.2022

в с т а н о в и в:

до суду надійшло подання начальника державної установи Коломийська виправна колонія (№41)» про застосування заходу стягнення до засудженого ОСОБА_5 у виді переведення до приміщення камерного типу.

У поданні зазначається, що 31 липня 2020 року засуджений у категоричній формі відмовився виконувати законні вимоги представника адміністрації про слідування до відділення соціально-психологічної служби № 3, від дачі письмового пояснення відмовився, висловивши усне небажання виконувати вимоги адміністрації та незадоволення встановленим порядком відбування покарання.

Також того дня поступив рапорт від начальника відділення СПС № 3, в якому зазначено, що даний засуджений систематично допускає порушення встановленого порядку відбування покарання, перебуває на профілактичному обліку, як злісний порушник установленого порядку відбування покарання, неодноразово допускав грубі порушення встановленого порядку відбування покарання та негативно впливає на процес ресоціалізації та виправлення інших засуджених.

З інформації, викладеної у рапортах інспектора відділу нагляду і безпеки установи лейтенанта внутрішньої служби ОСОБА_6 , начальника відділення СПС майора внутрішньої служби ОСОБА_7 вбачається, що своїми протиправними діями засуджений ОСОБА_8 допустив грубе порушення установленого порядку відбування покарання, оскільки відмовившись виконувати законні вимоги представника адміністрації виправної колонії, свідомо порушив вимоги пп. 1 п. 3 розділу ІІ Правил внутрішнього розпорядку установи виконання покарань та вимоги ст. 95 Кримінально-виконавчого кодексу України.

06 серпня 2020 року на засіданні дисциплінарної комісії ДУ «Коломийська виправна колонія (№41)» щодо розгляду дисциплінарного провадження по факту порушення засудженим ОСОБА_8 встановленого порядку відбування покарання, вирішено притягнути його до дисциплінарної відповідальності та доцільності застосування до нього заходу стягнення у вигляді переведення до приміщення камерного типу на три місяці.

Заслухавши пояснення представника адміністрації, який підтримав подання, думку прокурора, який просив подання задовільнити, засудженого який погодився із вимогами подання, дослідивши письмові докази долучені до подання та матеріали особової справи, суд дійшов наступних висновків.

Як видно із дослідженого ОСОБА_8 засуджений 18 липня 2019 Калуським міськрайонним судом Івано-Франківської області за ст. 185 ч. 3 КК України до чотирьох років позбавлення волі. Згідно ухвали Івано-Франківського апеляційного суду від 15 жовтня 2019 року покарання зменшено до трьох років позбавлення волі. Крім того, особа засуджена 26 листопада 2019 року Калуським міськрайонним судом Івано-Франківської області за ст.ст. 185 ч. 3, 70 ч. 4 КК України до трьох років п"яти місяців позбавлення волі. В місцях позбавлення волі перебуває з 18 липня 2019 року.

За час перебування в УВП № 12 м. Івано-Франківськ порушень режиму утримання не допускав, стягнення не накладались, заохочення не оголошувались.

З 28 січня 2020 року ОСОБА_8 відбуває покарання в державній установі "Коломийська виправна колонія (№41)", де допускає порушення вимог установленого порядку відбування покарання, за що було накладено шість дисциплінарних стягнень, які на даний час не зняті і не погашені, заохочення не оголошувались. Перебуває на профілактичному обліку, як злісний порушник установленого порядку відбування покарання.

Зокрема, із довідки про заохочення та стягнення засудженого ОСОБА_8 від 06 серпня 2020 року вбачається, що за допущені порушення вимог Правил внутрішнього розпорядку установи 03 та 12 лютого 2020 року накладно стягнення у вигляді попередження, догани та суворої догани.

Надалі, 17 липня 2020 року за зберігання заборонених предметів відносно ОСОБА_8 винесено постанову про поміщення його в дисциплінарний ізолятор строком на чотирнадцять діб.

Також, 29 липня 2020 року засуджений відмовився від чергування, за що застосовано стягнення у вигляді догани.

Із характеристики з особової справи на засудженого від 06 серпня 2020 року та довідки про заохочення і стягнення вбачається, що він за час відбування покарання в установі характеризується негативно, допустив шість порушень встановленого порядку відбування покарання, за що на нього накладались дисциплінарні стягнення, які на даний час не зняті та не погашені в установленому законом порядку.

Абзацом 3 ч. 3 ст. 107 КВК України передбачено, що засуджені зобов`язані виконувати встановлені законодавством вимоги персоналу колонії.

Відповідно до ч.1 ст. 132 КВК України за порушення встановленого порядку відбування покарання до засуджених можуть застосовуватися заходи стягнення, зокрема, переведення засуджених, які тримаються у виправних колоніях, крім засуджених, які тримаються у виправних колоніях мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання, до приміщення камерного типу (одиночної камери) на строк до трьох місяців.

Тобто, переведення до приміщення камерного типу є найсуворішим видом заходів стягнення, що може бути застосований до засуджених. Даний захід стягнення застосовується у виключних випадках, коли засуджений відкрито відмовляється виконувати вимогу режиму відбування покарання, своїми діями негативно випливає на процес виправлення інших засуджених, протидіє адміністрації установи в закріпленні режиму відбування покарання, на профілактичні бесіди та інші заходи дисциплінарного впливу не реагує, належних висновків для себе не робить.

Відповідно до ст. 134 КВК України при призначенні заходів стягнення враховуються причини, обставини і мотиви вчинення порушення, поведінка засудженого до вчинення проступку, кількість і характер раніше накладених стягнень, а також пояснення засудженого щодо суті проступку. Стягнення, що накладаються, мають відповідати тяжкості і характеру проступку засудженого.

Згідно ч. 8 ст. 134 КВК України, поміщення засудженого в дисциплінарний ізолятор або в карцер чи переведення засудженого до приміщення камерного типу (одиночної камери) проводиться за вмотивованою постановою начальника колонії або особи, яка виконує його обов`язки, з визначенням строку тримання.

Частиною 9 цієї статті визначено, що стягнення у виді переведення засудженого до приміщення камерного типу (одиночної камери) накладається в разі безуспішного застосування інших заходів впливу.

Зазначені обставини дають підстави стверджувати, що засуджений ОСОБА_8 є злісним порушником режиму утримання та не реагує на заходи дисциплінарного впливу, своїми діями негативно випливає на процес виправлення інших засуджених.

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку, що подання начальника ДУ «Коломийська виправна колонія (№ 41)» слід задовольнити, адже застосування інших заходів стягнення не вплинуло на подальше припинення порушень засудженою особою.

На підставі наведеного та ст.ст. 132, 134, 135 КВК України, керуючись ст.ст. 537, 539 КПК України, суд,

у х в а л и в:

Подання задовольнити.

Застосувати до засудженого ОСОБА_5 , 1984 року народження, який відбуває покарання у державній установі «Коломийська виправна колонія (№ 41)», захід дисциплінарного стягнення у виді переведення до приміщення камерного типу установи - строком на два місяці.

Ухвала суду підлягає виконанню після набрання нею законної сили.

Ухвала може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду протягом семи діб з дня проголошення.

Суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 91048158
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку