open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 571/989/20

Провадження №1-кп/571/197/2020

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 серпня 2020 року смт. Рокитне

Рокитнівський районний суд Рівненської області у складі: судді одноособово Качмар М.Я., з участю секретаря судового засідання Качановської О.Ф., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні обвинувальний акт з угодою про примирення у кримінальному провадженні №12020180190000317 від 28.05.2020 року про обвинувачення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Рокитне, Рокитнівського району Рівненської області та жителя АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, освіта середня, одруженого, на утриманні двоє малолітніх дітей, непрацюючого, не інваліда, раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.246 КК України,

сторони кримінального провадження: прокурор Мініч Д.Ф., представник потерпілої сторони Примак Ю.Л., обвинувачений ОСОБА_1 ,

в с т а н о в и в:

ОСОБА _1 обвинувачується в тому, що реалізуючи свій протиправний намір, всупереч вимогам Правил рубок головного користування в лісах України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.07.1995 №559, Правил відпуску деревини на пні в лісах України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29.07.1999 №1378, тобто без наявності ордера на відпуск деревини на пні, прибув в лісовий масив заказника місцевого значення (ботанічного) «Єльнівський», що розміщений в кварталі №19 виділі №18 Єльнівського лісництва ДП «Клесівський лісгосп», де за допомогою бензопили марки «STHIL-МS180», умисно, самовільно, незаконно, без передбаченого законодавством дозволу зрізав 3 (три) дерева породи сосна звичайна, яку завантажив на причіп трактора марки «DF-244», синього кольору, без державних номерних знаків, для подальшого перевезення. В результаті протиправних дій ОСОБА_1 відповідно до розрахунків по таксах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди заподіяної лісу» № 541 від 24.07.2013 року, заподіяв матеріальну шкоду державі, в особі ДП «Клесівський лісгосп», на загальну суму 4633 гривні 00 копійок.

Органом досудового розслідування дії ОСОБА_1 кваліфіковані за ч.3 ст.246 КК України - незаконна порубка дерев, вчинена на об`єкті природно-заповідного фонду.

30 липня 2020 року у кримінальному провадженні затверджено обвинувальний акт.

30 липня 2020 року між представником потерпілої сторони Примаком Ю.Л. та обвинуваченим ОСОБА_1 було укладено угоду про примирення. Згідно угоди про примирення представник потерпілої сторони Примак Ю.Л. повністю примирився із обвинуваченим ОСОБА_1 , без будь-яких додаткових умов. Претензій матеріального та морального характеру не має і в подальшому мати не буде. Цивільний позов заявляти не буде.

Сторони погодилися на призначення ОСОБА_1 покарання за ч.3 ст.246 КК України у виді обмеженням волі на строк 3 роки. На підставі ст. 75 КК України звільнити останнього від відбування покарання з випробуванням із встановленням іспитового строку терміном 1 рік та покласти на ОСОБА_1 обов`язки відповідно до п. п.1,2 ч.1 ст.76 КК України періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

За таких обставин суд розглянув справу відповідно до положень ст.ст. 473,474 КПК України.

Відповідно п.1 ч.1 ст.468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим.

Згідно з ч.3 ст.469 КПК України угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_1 пояснив, що визнає себе винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, цілком розуміє положення ч.5 ст.474 КПК України, а також наслідки затвердження судом угоди про примирення, передбачені ст.473 КПК України.

Представник потерпілої сторони Примак Ю.Л. пояснив, що повністю примирилися із обвинуваченим ОСОБА_1 без будь-яких додаткових умов, шкода відшкодована, претензій майнового та морального характеру відсутні, цілком розуміє наслідки затвердження судом угоди про примирення, передбачені ст.473 КПК України.

У судовому засіданні сторони угоду підтвердили, що укладення ними угоди є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

За таких обставин, суд не вбачає необхідності витребувати додаткові документи чи викликати в судове засідання інших осіб для допиту з метою перевірки добровільності укладення угоди сторонами.

Суд об`єктивно вважає, що угода між сторонами є добровільною.

Дослідивши зміст угоди суд вважає, що її умови відповідають вимогам ст.471 КПК України.

Кримінальному правопорушенню надана правильна правова кваліфікація, за якою допускається укладання угоди про примирення відповідно до ч.3 ст.469 КПК України.

Умови угоди не суперечать інтересам суспільства, не порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб. Відсутні підстави вважати, що укладення угоди не було добровільним, або сторони не примирилися. З огляду на особу обвинуваченого та узяті ним на себе за угодою зобов`язання очевидної неможливості їх виконання не встановлено.

Підстави для відмови в затвердженні наданої суду угоди, передбачені ч. 7 ст. 474 КПК України відсутні.

Заслухавши думку прокурора, вивчивши матеріали кримінального провадження, суд дійшов висновку про наявність підстав для затвердження угоди про примирення, укладеної між представником потерпілої сторони та обвинуваченим.

Цивільний позов не заявлено.

Арешт накладений ухвалою слідчої судді від 29 травня 2020 року на речові докази по кримінальному провадженню необхідно скасувати.

Долю речових доказів суд вирішує відповідно до ст.100 КПК України.

Процесуальні витрати по справі - витрати, пов`язані із залученням експертів під час проведення досудового розслідування в розмірі 4249 (чотири тисячі двісті сорок дев`ять) гривень 70 копійок слід стягнути з обвинуваченого ОСОБА_1 .

Керуючись ст.ст. 314, 392-395, 474, 475 КПК України,

у х в а л и в:

Затвердити угоду про примирення від 30 липня 2020 року, укладену у кримінальному провадженні №12020180190000317 між представником потерпілої сторони Примаком Юрієм Леонідовичем та обвинуваченим ОСОБА_1 .

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.246 КК України та призначити йому покарання у виді обмеження волі на строк 3 (три) роки.

Відповідно до ст.75 КК України звільнити ОСОБА_1 від відбування призначеного покарання з випробуванням на іспитовий строк 1 (один) рік, якщо він протягом встановленого іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки.

Згідно п.1 та п.2 ч.1 ст.76 КК України покласти на ОСОБА_1 обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Арешт майна, накладений ухвалою слідчої судді Рокитнівського районного суду Рівненської області від 29 травня 2020 року, а саме на: трактор колісний марки «DF-244», синього кольору без реєстраційного номеру, причіп колісний, без реєстраційного номеру, лісо деревину породи сосна в кількості 9 відрізів, довжиною 6 метрів кожен, об`ємом 2 м3 скасувати з моменту набрання цим вироком законної сили.

Речові докази:

-поліетиленовий пакет сірого кольору, в якому упаковано 3(три) зрізи з пнів деревини породи сосна, які передані на зберігання до кімнати речових доказів Рокитнівського ВП Сарненського ВП ГУНП в Рівненській області - знищити;

-поліетиленовий пакет сірого білого кольору, в якому упаковано 3(три) зрізи з комлевих частин відрізків деревини породи сосна, які передані на зберігання до кімнати речових доказів Рокитнівського ВП Сарненського ВП ГУНП в Рівненській області - знищити;

-лісодеревина породи сосна в кількості 9 (дев`ять) відрізів довжиною 6 метрів кожен загальною кубомасою близько 2м3, що знаходяться на зберіганні на території ДП «Клесівський лісгосп» залишити ДП «Клесівський лісгосп».

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави процесуальні витрати на залучення експертів у розмірі 4249 (чотири тисячі двісті сорок дев`ять) гривень 70 копійок.

До набрання вироком суду законної сили запобіжний захід ОСОБА_1 - не обирати.

На вирок на підставі угоди про примирення може бути подано апеляційну скаргу до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення з підстав, передбачених статтею 394 КПК України.

Обвинуваченому та прокурору копію вироку вручити негайно після його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Суддя М.Я.Качмар

Джерело: ЄДРСР 91019836
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку