open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 571/1020/20

Провадження № 1-кс/571/123/2020

УХВАЛА

12 серпня 2020 року смт. Рокитне

Рокитнівський районнийсудРівненськоїобласті ускладі:слідчогосудді ОСОБА_1 ,секретарясудовогозасідання ОСОБА_2 ,заучастюскаржника ОСОБА_3 ,розглянувши увідкритомусудовомузасіданні скарги ОСОБА_3 набездіяльність органудосудовогорозслідування РокитнівськогоВПСарненськогоВП ГУНПвРівненськійобласті табездіяльністьначальникаРокитнівського відділуСарненської місцевоїпрокуратуриРівненськоїобласті,

в с т а н о в и в:

04 серпня 2020 року ОСОБА_3 звернулася до суду із скаргою на бездіяльність органу досудового розслідування Рокитнівського ВП Сарненського ВП ГУНП в Рівненській області, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі ЄРДР) про вчинені кримінальні правопорушення, передбачені ч.2 ст.364, ст.367, ст.356 КК України.

Крім того 04 серпня 2020 року ОСОБА_3 звернулася до суду із скаргою на бездіяльність начальника Рокитнівського відділу Сарненської місцевої прокуратури Рівненської області, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі ЄРДР) про вчинені кримінальні правопорушення, передбачені ч.2 ст.364, ст.367, ст.356 КК України.

У скаргах ОСОБА_3 зазначає, що 31 липня 2020 року вона подала заяву черговому відділу поліції про вчинення генеральним директором КНП «Рокитнівського РЦ ПМСД» ОСОБА_4 злочинів, передбачених ч.2 ст.364, ст.367, ст.356 КК України. Бездіяльність слідчого розпочалася по закінченню 24 годин після подання нею заяви про вчинені кримінальні правопорушення. Враховуючи те, що відмова у реєстрації заяви у Єдиному реєстрі досудових розслідувань не допускається, посилаючись на ст.55 Конституції України, ст.ст. 55,56,60,214, 303-307 КПК України, Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генерального прокурора України №139 від 06.04.2016 просить:

- постановити ухвалу за результатами розгляду її скарг та зобов`язати прокурора або іншу уповноважену посадову особу негайно зареєструвати в Єдиному реєстрі досудових розслідувань заяву про вчинення генеральним директором КНП «Рокитнівського РЦ ПМСД» ОСОБА_4 злочинів, передбачених ч.2 ст.364, ст.367, ст.356 КК України;

- зобов`язати прокурора невідкладно надати їй витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань про реєстрацію злочину.

Ухвалами суду від 05 серпня 2020 року провадження за скаргами відкриті та об`єднані в одне провадження.

В судовому засіданні ОСОБА_3 скарги підтримала та зазначила,що наказом виконуючої обов`язки генерального директора Рокитнівського КНП «Рокитнівський РЦ ПМСД» ОСОБА_4 її було звільнено із посади заступника головного лікаря з економічних питань. Пунктом 3 вказаного наказу передбачено невідкладно виплатити ОСОБА_3 всіх сум, що належали від підприємства. Контроль за виконанням вказаного наказу ОСОБА_4 залишила за собою. Водночас, вказаного наказу Барановська сама ж не виконала та умисно, зловживаючи своїм посадовим становищем, не виплатила всіх належних їй сум, а саме відрядних коштів за період 2017-2019 роки у сумі 3360 гривень, чим завдала їй шкоди. У зв`язку з цим, доРокитнівського відділенняполіції та до місцевої прокуратури подала заяви про вчинення генеральним директором Рокитнівського РЦПМСД ОСОБА_4 злочинів, передбачених ч.2 ст.364, ст.367, ст.356 КК України. Відповідно до ст.214 КПК України вказані заяви мали бути зареєстровані та невідкладно внесені відомості до ЄРДР, проте станом на даний час вона не отримувала жодної відповіді щодо результатів розгляду її заяви. Оскільки відмова у прийнятті та реєстрації заяви про кримінальне правопорушення не допускається, просить скарги задовольнити.

Начальник СВ та прокурор в судове засідання не з`явилися, про дату та час судового розгляду були повідомлені належним чином.

10.08.2020 року СВ Рокитнівського ВП надіслано копію матеріалів перевірки за заявою ОСОБА_3 ..

12.08.2020 на електронну адресу суду надійшло повідомлення прокурора Рокитнівського відділу Сарненської місцевої прокуратури про те, що в ході перевірки викладених у зверненні ОСОБА_3 фактів встановлено, що у вказаному випадку має місце трудовий спір, у зв`язку з чим заявнику слід звернутися за захистом своїх прав до суду. Оскільки реєстрації в ЄРДР підлягають не будь-які заяви чи повідомлення, а лише ті з них, які містять достатні відомості про кримінальне правопорушення, 04.08.2020 місцевою прокуратурою надано відповідь ОСОБА_3 про відсутність підстав для внесення відомостей до ЄРДР. Просять відмовити у задоволенні скарги, розгляд скарги провести у їх відсутності.

Заслухавши пояснення скаржника, розглянувши скарги, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного.

Статтею 303 КПК України передбачено вичерпний перелік рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на їх оскарження учасників кримінального провадження.

Так, предметом оскарження слідчому судді в порядку КПК України можуть бути: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Судом встановлено, що 31.07.2020 ОСОБА_3 звернулася до начальника Рокитнівського ВП ГУНП в Рівненській області із заявою про вчинення генеральним директором Рокитнівського РЦПМСД ОСОБА_4 злочинів, передбачених ч.2 ст.364, ст.367, ст.356 КК України, які полягають у невиплаті ОСОБА_3 відрядних грошових коштів за період 2017-2019 років в сумі 3360 гривень, що вказує на зловживання службовим становищем, що спричинило тяжких наслідків, службову недбалість та самоуправство. Заява зареєстрована в інформаційно телекомунікаційній системі «Інформаційний портал Національної поліції» (журналі єдиного обліку) Рокитнівського ВП Сарненського ВП ГУ НП в Рівненській області 31.07.2020 року за №3161 (а.с.3,34).

Заява ОСОБА_3 розглянута згідно Закону України "Про звернення громадян", про що складено довідку №853 від 10.08.2020. Перевіркою встановлено, що ОСОБА_3 було звільнено із посади заступника головного лікаря з економічних питань, відповідно до наказу №55 від 11.09.2019, за неналежне виконання посадових обов`язків згідно п.3 ч.1 ст.40 КЗпП України. Рішенням апеляційного суду від 02.06.2020 останню не було поновлено на посаді. (а.с.32-33).

Аналогічна заява ОСОБА_3 подана через скриньку Рокитнівського відділу місцевої прокуратури та 03.08.2020 заява зареєстрована по вхідній кореспонденції Сарненської місцевої прокуратури. Перевіркою встановлено відсутність підстав для внесення відомостей до ЄРДР, оскільки у вказаному випадку має місце трудовий спір, у зв`язку з чим заявнику слід звернутися за захистом своїх прав до суду в порядку цивільного судочинства (а.с.43-44).

Згідно листа Управління Держпраці у Рівненській області від 20.12.2019 встановлено, що інспекційним відвідуванням з питань додержання законодавства про працю , виявлено не виконання пункту 4 припису, а саме, порушення вимог ч.1 ст.83 КЗпАП України, при звільненні ОСОБА_3 , їй адміністрацією КНП «Рокитнівський РЦ ПМСД» не виплачена грошова компенсація за 79 календарних днів не використаної щорічної відпустки. За результатами інспекційним відвідуванням складено та передано на розгляд до Управління Держпраці у Рівненській області протокол про адміністративне правопорушення для притягнення генерального директора КНП «Рокитнівський РЦ ПМСД» до адміністративної відповідальності на підставі ст.188-6 КУпАП (а.с.32-40).

В заяві про вчинення злочинів від 31.07.2020 ОСОБА_3 зазначає, що генеральним директором КНП «Рокитнівський РЦ ПМСД» ОСОБА_4 вчинені злочини, які пов`язані з невиплатою їй грошових коштів по відрядженнях за період 2017-2019 років.

В свою чергу, згідно листа Управління Держпраці у Рівненській області №19-04/6166 від 20.12.2019 встановлено, що у зв`язку з відсутністю кошторисних призначень на службові відрядження, відрядження на підприємстві взагалі не обліковувалися, а ОСОБА_3 в бухгалтерію КНП «Рокитнівський РЦ ПМСД» не здавалися звіти про використання коштів (а.с.36-37).

Відповідно до п.11 Положення про порядок ведення єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події, затвердженого Наказом Міністерства внутрішніх справ №10 від 08.02.2019, поліцейський органу (підрозділу) поліції, якому доручено розгляд заяви або повідомлення про іншу подію та прийняття відповідного рішення в межах Закону України «Про звернення громадян» абоКодексу України про адміністративні правопорушення, у разі встановлення в матеріалах відомостей, що вказують на вчинення кримінального правопорушення, невідкладно рапортом доповідає про це керівникові органу (підрозділу) поліції або особі, яка виконує його обов`язки.

Керівник органу (підрозділу) поліції або особа, яка виконує його обов`язки, доручає уповноваженій службовій особі невідкладно зареєструвати рапорт працівника поліції в ІТС ІПНП (журналі ЄО) та не пізніше 24 години з моменту реєстрації надіслати зазначені матеріали до органу досудового розслідування органу (підрозділу) поліції для внесення відповідних відомостей до ЄРДР.

Згідно з ч.1 ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 години після подання заяви, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування.

Тобто, до ЄРДР мають бути внесені не всі заяви, повідомлення, а лише ті, які містять відомості, що свідчать про вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ст.11 КК України, злочином є передбачене цим Кодексом суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб`єктом злочину.

Не є злочином дія або бездіяльність, яка хоча формально і містить ознаки будь-якого діяння, передбаченого цим Кодексом, але через малозначність не становить суспільної небезпеки, тобто не заподіяла і не могла заподіяти істотної шкоди фізичній чи юридичній особі, суспільству або державі.

Слід зазначити, що суб`єктивна сторона злочинів, передбачених ст.364,367 та 356 КК України, на які вказує скаржник, характеризуються матеріальним складом.

Проте, матеріали скарги не містять даних у підтвердження того, що будь-якими діями ОСОБА_4 державі чи заявнику заподіяно значної шкоди, що спричинило тяжких наслідків, на що остання вказувала у заявах .

Вивченням матеріалів перевірки за заявою ОСОБА_3 встановлено, що у зв`язку з вчиненням дисциплінарних проступків, 11 вересня 2019 року ОСОБА_3 звільнено із займаної посади . Звернення до органу досудового розслідування та місцевої прокуратури зумовлені тим, що на переконання останньої їй не виплачені всі належні при звільненні суми, а саме - відрядні кошти.

Вказані обставини свідчать про те, що в даному випадку має місце цивільно-правовий трудовий спір, який має вирішуватися в цивільному порядку.

Стаття 307 ч. 2 КПК України вказує, що ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: 1) скасування рішення слідчого чи прокурора; 1-1) скасування повідомлення про підозру; 2) зобов`язання припинити дію; 3) зобов`язання вчинити певну дію; 4) відмову у задоволенні скарги.

Враховуючи вищезазначене, суд дійшов висновку про необгрунтованість скарг та відсутність підстав для їх задоволення.

Керуючись ст.303-307, 309 КПК України, суд,

у х в а л и в :

Відмовити ОСОБА_3 у задоволенніскарг набездіяльністьоргану досудовогорозслідування РокитнівськогоВП СарненськогоВП ГУНПв Рівненській області,бездіяльність начальника Рокитнівського відділуСарненської місцевої прокуратури Рівненської області та зобов`язання прокурора або іншої уповноваженої посадової особи внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою ОСОБА_3 про вчинення генеральним директором КНП «Рокитнівський РЦ ПМСД» ОСОБА_4 кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364, ст.367, ст.356 КК України.

Ухвала оскарженнюнепідлягає.

Слідчий суддя (підпис) Згідно з оригіналом

Слідчий суддя ОСОБА_1

Повний текст ухвали оголошено 13.08.2020.

Джерело: ЄДРСР 90972540
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку