open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

10.08.2020

РІШЕННЯ

Іменем України

06 серпня 2020 року с.м.т.Шевченкове

Шевченківський районний суд Харківської області

у складі: головуючого судді - Тордія Е.Н. секретар судових засідань - Сергієнко В.С.

номер справи №637/558/20 (2/637/176/20)

Ім`я (найменування) сторін та інших учасників справи:

Позивач - ОСОБА_1

Відповідач - ОСОБА_2

Третя особа - представник позивача за довіреністю - Антонова В.Ю.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні с.м.т. Шевченкове Харківської області цивільну справу за позовною заявою: ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: ОСОБА_3 про стягнення аліментів на утримання дитини яка продовжує навчання,-

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад позиції позивача та відповідача.

23 червня 2020 року ОСОБА_1 звернувся до Шевченківського районного суду Харківської області з позовною заявою до ОСОБА_2 про стягнення аліментів в розмірі ј частки, на своє утримання на час навчатися.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що його батьки перебували в зареєстрованому шлюбі, який було розірвано. Він є рідним сином відповідача за справою. За рішенням Шевченківського районного суду Харківської області відповідач сплачував аліменти на його утримання до досягнення ним повноліття. На даний період часу він навчається на 1 курсі Державного навчального закладу «Харківського національного університету внутрішніх справ» на контрактній основі за денною формою навчання та знаходиться на повному утриманні матері, яка не взмозі сама забезпечити його навчання. Сам він ніде не працює і невзмозі сам себе забезпечувати так як навчається. В зв`язку з матеріальними труднощами мати не має змоги сама забезпечити оплату його навчання та його життєдіяльність. Відповідач має постійне місце роботи, отримує щомісячний дохід у вигляді заробітної плати, однак після досягнення ним повноліття не надає матеріальної допомоги на його утримання, як такого що продовжує навчання.

На підставі викладеного позивач звернувся до суду та просить стягнути з відповідача аліменти у розмірі ј частки з усіх видів заробітку (доходів), щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на його утримання до закінчення ним навчання, але не більше як до досягнення 23 річного віку, починаючи з дня звернення до суду.

В ході розгляду справи позивач зменшив позовні вимоги та просить стягнути з відповідача аліменти в розмірі 1/6 частини з усіх видів прибутків, щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, до закінчення навчання, але не більше як до досягнення ним 23 річного віку, починаючи з 23 червня 2020 року з дня звернення до суду.

Позивач та третя особа , в судове засідання не з`явилися надали до суду письмові заяви з клопотанням про розгляд справи за своєї відсутності та прохали зменшені позовні вимоги задовольнити.

В судове засідання відповідач не з`явився надав до суду письмову заяву з клопотанням про розгляд справи за своєї відсутності, та проти задоволення позову стягнення з нього аліментів, в розмірі 1/6 частини на утримання сина ОСОБА_4 , який продовжує навчатися не заперечував.

Заяви, клопотання та інші процесуальні дії по справі.

До відкриття провадження ухвалою суду від 30 червня 2020 року позовну заяву було залишено без руху та надано строк позивачу для їх усунення.

21 липня 2020 року після усунення недоліків та отримання інформації про місце проживання (перебування) відповідача по справі постановлена ухвала про відкриття провадження та розгляд справи за правилами загального провадження, призначено підготовче судове засідання на 06 серпня 2020 року. Також відповідачу наданий строк для подання відзиву на позовні вимоги.

Позивач та третя особа, в судове засідання не з`явилися надали до суду письмову заяву з клопотанням про розгляд справи за своєї відсутності та прохала зменшені позовні вимоги задовольнити.

В судове засідання відповідач не з`явився надав до суду письмову заяву з клопотанням про розгляд справи за своєї відсутності, та проти задоволення позову стягнення з нього аліментів, в розмірі 1/6 частини на утримання сина ОСОБА_4 , який продовжує навчатися не заперечував.

Суд вважає можливим продовжити розгляд справи у відсутності позивача третьої особи та відповідача, що відповідає положенням ст. 223 Цивільно-процесуального кодексу України.

Відповідно до ч.2 ст.247 Цивільно-процесуального кодексу України за неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали справи вважає, що позов підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Фактичні обставини встановлені судом та зміст спірних правовідносин.

Відповідно до свідоцтва про народження, ( серія НОМЕР_1 , яке видане Старовірівською сільською радою Шевченківського району Харківської області від 29 травня 2002 року) вбачається, що батьками ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 вказано відповідно: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 .

Шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 було розірвано, що підтверджується свідоцтвом про розірвання шлюбу (серія НОМЕР_2 ) (а.с.7).

За рішенням Шевченківського районного суду Харківської області від 30 серпня 2006 року з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_3 на утримання неповнолітніх дітей: ОСОБА_4 , 2002 року народження та ОСОБА_6 , 2006 року народження стягувалися аліменти в розмірі 1/3 частини всіх видів прибутків.

Мати позивача, 10 січня 2017 року вдруге одружилася та набула прізвища ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб (серія НОМЕР_3 від 10 січня 2017 року) (а.с.11).

Довідка №2/1692 від 18 травня 2020 року та Договір №185 від 10 серпня 2019 року Харківського Національного університету внутрішніх справ вказує на те, що ОСОБА_1 , є студентом 1-го курсу денної форми навчання з оплатою вартістю навчання на договірних засадах даного університету. Зараховано на навчання наказом ХНУВС від 10 серпня 2019 року №464. Передбачений термін закінчення навчання та присвоєння ступеня вищої освіти «бакалавра» червень 2023 року.

Мотивувальна частина та застосовані судом правові норми.

Відповідно до ч.1 ст.13 Цивільно-процесуального кодексу України, суд розглядає справу не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Стаття 81 Цивільно-процесуального кодексу України передбачає, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За приписами ч. 3 ст. 181 Сімейного кодексу України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Згідно ч. 1 ст. 182 Сімейного кодексу України при визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров`я та матеріальне становище дитини, яка продовжує навчання і потребує матеріальної допомоги відповідача. Відомостей щодо стану здоров`я, матеріального становища платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних дружини, батьків суду не надано

Частиною 1 ст. 183 Сімейного кодексу України передбачено, що частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися, аліменти на дитину, визначається судом.

За положеннями ст. 199 Сімейного кодексу України, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв`язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов`язані утримувати їх до досягнення ними 23 років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання.

У відповідності до вимог ч. 3 ст. 200 Цивільно - процесуального кодексу України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Оцінивши надані докази у їх сукупності, давши їм належну правову оцінку, також враховуючи що відповідач є працездатною особою, працює в філії «Старовірівська» приватна наукова виробнича компанія «Інтербізнес», отримує щомісячний дохід у вигляді заробітної плати, у добровільному порядку матеріальної допомоги на утримання дитини у зв`язку з його навчанням не надає, тому суд вважає можливим стягнути з відповідача аліменти у розмірі 1/6 частки з усіх видів заробітку (доходів), щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на утримання ОСОБА_1 до закінчення навчання, але не більше як до досягнення ним 23 річного віку, починаючи з дня звернення до суду.

Судові витрати.

Відповідно до ст.133, 141 Цивільно- процесуального кодексу України судовий збір суд стягує з відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 81,89, 133, 141, 200, 223, 247, 263-265 Цивільно-процесуального кодексу України, ст.ст. 181-183, 199, 200 Сімейного кодексу України суд,-

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: ОСОБА_3 про стягнення аліментів на утримання дитини яка продовжує навчання - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованого: АДРЕСА_1 , працює Філія «Старовірівська» приватна наукова-виробнича компанія «Інтербізнес» робітник на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився в с.Старовірівка Шевченківського району Харківської області, інд. код НОМЕР_4 , зареєстрованого: АДРЕСА_2 на його утримання аліменти, в розмірі 1/6 частини з усіх видів прибутків, щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, до закінчення навчання, але не більше як до досягнення ним 23 річного віку, починаючи з 23 червня 2020 року з дня звернення до суду.

Стягнути з ОСОБА_2 , судовий збір у розмірі 840.80 грн. на користь держави.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи,зазначений строк обчислюється з часу виготовлення повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстрованийа: АДРЕСА_3 , інд. код НОМЕР_4 .

Відповідач: ОСОБА_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 .

Третя особа: ОСОБА_3 , зареєстрована: АДРЕСА_3 , інд. код НОМЕР_5 .

СУДДЯ:

Джерело: ЄДРСР 90869223
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку