open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 673/307/20

Провадження № 2/673/278/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 липня 2020 р. м. Деражня

Деражнянський районний суд Хмельницької області

в складі: головуючої судді Ягодіної Т.В.,

за участю:

секретаря судового засідання Ставнічук Р.М.,

відповідача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції в залі суду в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про стягнення аліментів на неповнолітню дитину, -

ВСТАНОВИВ:

26 лютого 2020 року ОСОБА_2 звернулася в суд з позовом до ОСОБА_1 про стягнення аліментів на неповнолітню дитину, вказавши, що вони з відповідачем перебували у зареєстрованому шлюбі, від якого у них ІНФОРМАЦІЯ_1 син ОСОБА_3 . Подружнє життя у них з відповідачем не склалося та згідно з рішенням Деражнянського районного суду Хмельницької області від 01 жовтня 2018 року їхній шлюб розірвано. З часу припинення шлюбних відносин дитина проживає разом з позивачем та повністю перебуває на її утриманні, тоді як відповідач жодної участі у вихованні дитини не приймає та допомоги на її утримання не надає. На даний час відповідач відбуває покарання у виді позбавлення волі, однак така обставина не позбавляє його можливості працювати в установі відбування покарання, а тому позивач просила суд стягнути з нього аліменти на її користь в розмірі 2000 грн. щомісячно, починаючи від дня пред`явлення позову до суду та до досягнення дитиною повноліття.

Ухвалою судді від 12 березня 2020 року відкрито провадження у справі за даним позовом та призначено справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін, надано відповідачу строк для подання відзиву на позов, а позивачу відповіді на відзив.

Згідно з ухвалою суду від 29 квітня 2020 року постановлено здійснювати розгляд справи дистанційно, в режимі відеоконференції з Державною установою «Шепетівська виправна колонія (№98)».

У встановлений судом строк відповідач без поважних причин відзив на позов не надав, тому суд вирішив справу за наявними матеріалами у відповідності до ч.8 ст. 178 ЦПК України.

В судове засідання позивач не з`явилася, подала заяву про розгляд справи за її відсутності, в якій підтримала позовні вимоги.

Відповідач, який брав участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, позовні вимоги визнав частково, вказавши, що він має можливість сплачувати аліменти на утримання сина в розмірі 500 грн. щомісячно, оскільки на даний час позбавлений можливості працевлаштуватися, перебуваючи в місцях позбавлення волі. При цьому він підтвердив, що стан його здоров`я є задовільним, інших утриманців він не має.

Заслухавши пояснення відповідача, дослідивши матеріали справи, повно і всебічно оцінивши всі фактичні обставини справи та докази, які мають значення для розгляду справи, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно із ст. 180 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч.3 ст. 181 цього Кодексу за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Згідно із ч.1 ст. 184 цього Кодексу суд за заявою одержувача визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Судом встановлено, що сторони перебували у зареєстрованому шлюбі, який було розірвано згідно з рішенням Деражнянського районного суду Хмельницької області від 01 жовтня 2018 року.

Від шлюбу у сторін ІНФОРМАЦІЯ_2 народився син ОСОБА_4 .

Відповідач є батьком ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження останнього серії НОМЕР_1 , виданим Лозівською селищною радою Деражнянського району Хмельницької області.

В обґрунтування позову позивач посилається на те, що дитина проживає разом із нею та повністю перебуває на її утриманні, тоді як відповідач участі у її вихованні не приймає та жодної допомоги на її утримання не надає.

Судом приймаються до уваги такі її доводи, оскільки їх визнав та підтвердив в ході судового розгляду відповідач.

Разом із цим, як встановлено судом, останній засуджений згідно з вироком суду та на даний відбуває покарання в Державній установі «Шепетівська виправна колонія (№98)» в с. Климентовичі Шепетівського району Хмельницької області.

Через наведену обставину відповідач позбавлений можливості на даний час працевлаштуватися, у зв`язку з чим суд вважає обґрунтованими його доводи у цій частині, наведені в заперечення позову.

У відповідності до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно ізст. 89 ЦПК Українисуд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів)

З огляду на наведене, проаналізувавши встановлені вище обставини справи та визначені відповідно до них правовідносини, суд приходить до висновку про наявність підстав для стягнення із відповідача аліментів на користь позивача на утримання їхнього неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Вирішуючи питання розміру аліментів, суд у відповідності до ч.1 ст. 182 СК України враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

Зокрема, суд бере до уваги, що стан здоров`я відповідача є задовільним, інших утриманців він не має, що з`ясовано судом із пояснень відповідача у судовому засіданні.

При цьому, судом приймаються до уваги також положення ч.2ст. 182 Сімейного кодексу України, згідно з якими розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Згідно із ст.7Закону України«Про державнийбюджет на2020рік» з 01 липня 2020 року встановлено прожитковий мінімум для дітей віком від 6 до 18 років у розмірі 2318 грн.

Крім того, при розгляді даної справи суд також виходить із положень статті 27 Конвенції «Про права дитини», яку ратифіковано Постановою Верховної Ради України № 789-XII від 27 лютого 1991 року, де передбачено право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Відповідно до ч. 2 ст. 27 Конвенції батько(ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Із урахуванням наведеного, виходячи із засад справедливості та захисту прав неповнолітньої дитини, суд вважає вірним стягнути з відповідача аліменти на користь позивача на утримання їхнього неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у розмірі 1200 грн. щомісячно, починаючи від дня пред`явлення даного позову до суду і до досягнення дитиною повноліття.

В силу вимог ст. 141 ЦПК України, враховуючи задоволення позовних вимог ОСОБА_2 на 60%, з відповідача підлягає стягненню в дохід держави судовий збір у розмірі 504,48 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10, 23, 81, 141, 258, 259, 263-268, 273 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги задоволити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця ст. Богданівці Хмельницького району Хмельницької області, аліменти на користь ОСОБА_2 на утримання сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у розмірі 1200 грн. щомісячно, починаючи з 26 лютого 2020 року і до досягнення дитиною повноліття.

В решті вимог позову відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 в дохід держави судовий збір в розмірі 504 грн. 48 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне найменування сторін:

- позивач ОСОБА_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Калинівським РВ УМВС України в Вінницькій області 04 червня 1997 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ;

- відповідач - ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_4 , виданий Хмельницьким МВ УМВС України в Хмельницькій області 13 березня 1996 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 .

Повний текст рішення виготовлений 03 серпня 2020 року.

Суддя: Т. В. Ягодіна

Джерело: ЄДРСР 90842756
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку